Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Εκδηλώσεις «Άναρχη» η ανάπτυξη στην Π. Πόλη

«Άναρχη» η ανάπτυξη στην Π. Πόλη

0

Εκδήλωση για τα προβλήματα του οικισμού με εντυπωσιακή συμμετοχή κοινού

Αιχμές του προέδρου του συλλόγου για την Προστασία και την Αναβίωση της Π. Ξάνθης Κ. Κουρτίδη κατά της δημοτικής αρχής:« …έχει κάνει μια τριμερή άτυπη επιτροπή για την Π. Πόλη που υπολειτουργεί»

 

Με εντυπωσιακή συμμετοχή κατοίκων της Π. Πόλης και επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται σ’ αυτή και περιορισμένη σ’ ότι αφορά τους φορείς της πόλης με πρώτους τον δήμαρχο και τον αντιπεριφερειάρχη που έστειλαν τους αντιπροσώπους τους, πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση – συζήτηση για την Παλιά Πόλη με θέμα: «Χαρακτήρας του οικισμού και ήπια ανάπτυξη». Η εκδήλωση διοργανώθηκε από τον σύλλογο για την Προστασία και την Αναβίωση της Π. Ξάνθης και πλαισιώθηκε από μια ομάδα εισηγητών που ανέπτυξαν θεματικές που αφορούσαν τόσο στην ανάδειξη των προβλημάτων του οικισμού όσο και στην αναγκαιότητα να εξευρεθούν λύσεις που θα βελτιώνουν την καθημερινότητα των κατοίκων, θα περιορίζουν τις οχλήσεις και θα δημιουργούν ένα πλαίσιο ήπιας ανάπτυξης του οικισμού.

 

Τ. Σφυρής, Πολιτικός Μηχανικός: «Η βελτίωση της Π. Πόλης βασίζεται στο μεράκι των κατοίκων της…»

Εισηγητές ήταν στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης, ο πρόεδρος της ΦΕΞ κ. Πασχάλης Ξανθόπουλος που αναφέρθηκε στην επισκεψιμότητα που δέχεται ο οικισμός και ποιο είναι το αντίχτυπό του ως τουριστικό προϊόν. Ο κ. Τριαντάφυλλος Σφυρής , Πολιτικός Μηχανικός και κάτοικος της Π. Πόλης που αναφέρθηκε στην «περιπέτεια» των αποκαταστάσεων και πως τα προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει κάποιος που θέλει να επενδύσει στην Π Πόλης. Ο κ. Σφυρής αφού περιέγραψε την υφιστάμενη κατάσταση κατέληξε να πει ότι: « η εικόνα αυτή των ανακαινισμένων κτηρίων είναι αποτέλεσμα του ηρωισμού των κατοίκων που χώνουν βαθιά το χέρι στην τσέπη, που έχουν το κουράγιο και την υπομονή να αντιμετωπίζουν τις γραφειοκρατικές διαδικασίες. Απόσταγμα της 30χρονης εμπειρίας μου είναι ότι η Π. Πόλη βελτιώνεται και θα βελτιώνεται συνέχεια γιατί θα υπάρχουν συνέχεια άνθρωποι που θα έχουν το μεράκι και θα θέλουν να ρίξουν χρήματα και αντοχή να ξεπεράσουν τις δυσκολίες, το υψηλό κόστος λόγω των ιδιαιτεροτήτων και τις γραφειοκρατικές «σκοπέλους».

Αιχμές του προέδρου του συλλόγου κ. Κουρτίδη κατά της δημοτικής αρχής:« …έχει κάνει μια τριμερή άτυπη επιτροπή για την Π. Πόλη που υπολειτουργεί»

Στα προβλήματα της καθημερινότητας επικεντρώθηκε ο κ. Κωνσταντίνος Κουρτίδης, Πρόεδρος του Συλλόγου για την Προστασία και την Αναβίωση της Π. Ξάνθης: «Σκοπός αυτής της εκδήλωσης είναι στο να ανοίξει μια συζήτηση των κατοίκων και με όσους ενδιαφέρονται με την δημοτική αρχή και τους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται ώστε να μπορέσουμε να βελτιώσουμε κάποια πράγματα στον οικισμό». Ως ένα από τα κυριότερα προβλήματα ανέφερε τον θόρυβο τις νυχτερινές ώρες: «Πέρσι το καλοκαίρι στην κεντρική πλατεία σε πολλούς κατοίκους η κατάσταση ήταν αφόρητη. Δημιουργήθηκαν και επεισόδια επειδή εξαντλήθηκαν οι αντοχές τους γιατί αυτό γινόταν καθημερινά». Επίσης υπογράμμισε πως λόγω της οικονομικής κρίσης οι κάτοικοι δεν μπορούν να ανακαινίσουν τα σπίτια τους και ως εκ τούτου μπορεί να έχουμε σε λίγα χρόνια καταρρεύσεις κτηρίων: «Θέλουμε να προλάβουμε κάποιες καταστάσεις και κάποιες άλλες που ήδη υπάρχουν να τις βελτιώσουμε. Αυτό που έχουμε στην παλιά πόλη δεν είναι ήπια ανάπτυξη είναι άναρχη ανάπτυξη. Έχουμε επίσης προβλήματα με κάποιους επαγγελματίες. Όταν εκλείψει το μέτρο ξεκινούν τα προβλήματα. Μια αντιπαράθεση δεν ξεκινάει ούτε γιατί εμείς είμαστε ιδιότροποι ούτε γιατί είναι αυτοί. Το ζητούμενο είναι να βρεθεί ένας τρόπος να εξυπηρετούνται και αυτοί αλλά και να μη γίνεται η καθημερινότητά μας δύσκολη». Να σημειώσουμε ότι ο κ. Κουρτίδης επέρριψε ευθύνες στον δήμο για την Κανονιστική που δεν εφαρμόζεται και για το γεγονός ότι παρότι υπάρχει απόφαση Δημοτικού συμβουλίου να επιτρέπεται μόνο η διέλευση των οχημάτων των κατοίκων της Π. Πόλης δεν εφαρμόστηκε ποτέ. Σ’ ότι αφορά τη στάση της δημοτικής αρχής είπε χαρακτηριστικά: «Ο δήμος δεν είναι μαζί μας, ούτε απέναντι. Θα μπορούσε να κάνει πολύ καλύτερη και πιο συστηματική δουλειά έχοντας κάποια κατεύθυνση. Το αν έχει κατεύθυνση αυτό δεν το ξέρουμε. Ξέρουμε ότι έχει κάνει μια τριμερή άτυπη επιτροπή για την Π. Πόλη που υπολειτουργεί».

Απαντήσεις από την Αν. Προϊσταμένη της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων Α. Διαγουμά

Στις αρμοδιότητες της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων ανέπτυξε η Αν. Προϊσταμένη και Διαγουμά Ανδριανή που έχει δεχτεί έντονη κριτική για την λειτουργία της υπηρεσίας, τόσο από κατοίκους όσο και επιχειρηματίες: « Ίσως κάποιοι συμπολίτες μας θεωρούν βαρίδια όλα αυτά τα μικρά κομμάτια που αποτελούν το πολιτισμικό μας απόθεμα και ευελπιστούν να απαλλαγούν από αυτά με οιονδήποτε τρόπο (αμέλεια, εσκεμμένη καταστροφή κλπ) ώστε να τα εκμεταλλευτούν χωρίς περιορισμούς και ελέγχους. Ίσως και κάποιοι άλλοι συμπολίτες μας να δυσφορούν λόγω της θέσης του ακινήτου τους μέσα στον ιστορικό τόπο ή δίπλα σε ένα μνημείο. Ως Υπηρεσία έχουμε καταγράψει λυπηρές ιδεολογικές τάσεις για το τι θεωρείται ή όχι μνημείο της πολιτιστικής μας κληρονομιάς»., ανέφερε στην εισήγηση της η κα Διαγουμά και συμπληρώνει: «Η Υπηρεσία μας διατυπώνει τις απόψεις και την μεθοδολογία αντιμετώπισης του θέματος βάσει των αρχιτεκτονικών, πολεοδομικών και αισθητικών κατευθυντηρίων αρχών καθώς και με συγκριτικά δεδομένα και παραμέτρους που έχουν θεσμοθετηθεί και υλοποιηθεί επιτυχώς και σε άλλους ιστορικούς τόπους ανά την Ελλάδα ( Κέρκυρα, Ναύπλιο, Μόλυβος, Μονεμβασιά κ.τ.λ). Κάθε παρέμβαση θα πρέπει να συνάδει με την φυσιογνωμία του ιστορικού τόπου, να μην αλλοιώνει την αρχιτεκτονική διαμόρφωση του κοινόχρηστου χώρου, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του δημοσίου χώρου και τα υπάρχοντα αρχιτεκτονικά και αισθητικά στοιχεία του δομημένου χώρου». Κατέληξε δε σημειώνοντας πως: «Η μεθοδολογία ορθής και έγκαιρης διάσωσης του εναπομείναντος αποθέματος του οικισμού, καθορίζεται από βασικές παραμέτρους όπως: η συνειδητοποίηση και προβολή της πολιτισμικής του αξίας, η βιώσιμη και εναρμονισμένη χρήση, η αποδοχή και ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας και κυρίως η συλλογική προσπάθεια και δράση. Η Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων όχι μόνο υπό το πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της αλλά και υπό την βαθιά της πίστη σε αυτό που έχει κλιθεί να υπηρετήσει, βιώνει καθημερινά τον Ιστορικό Τόπο, ακούει και αφουγκράζεται τις φωνές όλων των συμπολιτών μας, ενεργεί βάσει των Αρχών που την διέπουν και συνδράμει έχοντας υπερβεί σε αρκετές περιπτώσεις την εφικτή δυνατότητα του μικρού σε αριθμό δυναμικού της και θα σταθεί αρωγός».

Σύνδεση με …Ρέθυμνο

Να σημειώσουμε ότι στην εκδήλωση μίλησαν επίσης ο συγγραφέας κ. Χρήστος Μιχαλόπουλος που αναφέρθηκε στην ιστορία της Π. Πόλης και στο τέλος με σύνδεση μέσω Skype, ο πρόεδρος του Συλλόγου Παλιάς πόλης Ρεθύμνου κ. Θωμάς Κρεβετζάκης, παρουσιάζοντας τα αντίστοιχα προβλήματα της παλιά πόλης του Ρεθύμνου πολλά από τα οποία είναι κοινά με της Π. Ξάνθη με τη διαφορά ότι δεν ανέφερε για θόρυβο ούτε για οχλήσεις από εκδηλώσεις.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Εκδηλώσεις
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Τα Μωρά στη Φωτιά επιστρέφουν στις 20 Απριλίου στην Ξάνθη

Μαζί τους οι «Λάχνισμα» από την Ξάνθη Ο Στέλιος Σαλβαδόρ και τα Μωρά στη Φωτιά, επιστρέφου…