Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 24 Οκτωβρίου 2017

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 24 Οκτωβρίου 2017

0

Θέλουν φροντίδα

Ναι, πρέπει να αναδεικνύονται οι αρχαιολογικοί χώροι, βυζαντινά μνημεία, κάστρα και ναοί. Αυτό όμως θα πρέπει να γίνεται συστηματικά και με προγραμματισμό. Διαφορετικά, το να καθαριστεί μια φορά ένας χώρος π.χ. το κάστρο βόρεια της Ξάνθης πάνω από την Εκκλησιαστική Σχολή, είναι καλό, αλλά είναι μισή δουλειά εάν δεν γίνεται κάθε ένα-δύο χρόνια καθαρισμός από τους θάμνους. Εάν μάλιστα δεν καθαριστεί ο χώρος για μια πενταετία, τότε σταδιακά το κάστρο θα έχει καλυφθεί κυρίως από τα αναρριχόμενα φυτά.

Αυτονόητο θα πει κάποιος και θα συμφωνήσουμε. Μόνο που δεν γίνεται ο καθαρισμός και η φροντίδα τακτικά, γεγονός που θα είχε και μικρότερο κόστος. Όμως, η απλή λογική και τα αυτονόητα έχουν εξαφανιστεί τελικά…

Γ.Δ.


Επικίνδυνο επάγγελμα

Η Μάλτα υπάρχει! Και μάλιστα τις ημέρες αυτές είναι στη δημοσιότητα διότι δολοφονήθηκε, ναι δολοφονήθηκε η δημοσιογράφος Δάφνη Καρουάνα Γκαλιζία. Άγνωστη σε μας. Πληροφορηθήκαμε όμως ότι δεχόταν απειλές κατά της ζωής της με αφορμή τις αποκαλύψεις που έκανε για διαφθορά του πρωθυπουργού και υπουργών. Ο θάνατός της ήταν μαφιόζικος. Τοποθέτησαν βόμβα στο αυτοκίνητό της που κυριολεκτικά την κομμάτιασε.

Η δημοσιογραφία θρηνεί άλλο ένα θύμα ενώ σοκ επικρατεί στην Ευρώπη η οποία καταδίκασε το γεγονός ενώ η κυβέρνηση της Μάλτας ψελλίζει δικαιολογίες για έρευνες και σύλληψη υπαιτίων. Να μου το θυμηθείτε δεν θα συλληφθεί κανείς.

Σκληρό και επικίνδυνο το επάγγελμα του δημοσιογράφου. Από τα πλέον επικίνδυνα στον κόσμο. Αρκεί να σκεφτεί κανείς τις συλλήψεις και φυλακίσεις στην Τουρκία, Ρωσία, Κίνα και Αφρικανικές χώρες.

Γ.Δ.


Πλήγμα στην πολυφωνία και στην ενημέρωση το «μαύρο» στο κανάλι 6

 Έχει πάνω από μια εβδομάδα που έπεσε «μαύρο» στο Κανάλι 6. Κι αυτό είναι πολύ θλιβερό για την πόλη και τον νομό. Είναι ένα πλήγμα στην πολυφωνία και στην ενημέρωση. Οι λόγοι που σταμάτησε να εκπέμπει είναι στην σφαίρα του ιδιωτικού και δεν μας αφορούν. Μας αφορά ωστόσο ότι ο νομός μας θα στερηθεί από ένα Κανάλι που με τα ρεπορτάζ του αναδείκνυε τα τοπικά προβλήματα και αποτελούσε βήμα για τους πολίτες και τους πολιτικούς. Ελπίζουμε τα προβλήματα να είναι παροδικά,  να ξεπεραστούν σύντομα και να δούμε ξανά στους δέκτες μας όχι μαύρο αλλά εκπομπές από  το Κανάλι 6.

Μ.Ξ.


Άποψη της οδού Ταξιαρχών, Κ. Μαυρομιχάλη- Π.Χρηστίδη, το 1941 (αρχείο Κώστα Μαυρομάτη)

Κλείνει και η Πίτσος

Πράγματι οι επενδύσεις πάνε καλά, όπως λέει ο Αλέξης Τσίπρας. Επιβεβαιώνοντας την αισιοδοξία του, ανακοινώθηκε το λουκέτο σε μια ακόμη ιστορική Βιομηχανική μονάδα, της πρώην Πίτσος, στου Ρέντη. Η διοίκηση της Bosch, που την είχε εξαγοράσει, ανακοίνωσε ότι η μονάδα θα λειτουργεί για ένα ακόμη έτος – έως το τέλος του 2018 – και στη συνέχεια θα κλείσει. Έχει μάλιστα δρομολογηθεί πρόγραμμα μείωσης του προσωπικού. Έχουν προηγηθεί τα τελευταία χρόνια ουκ ολίγες περιπτώσεις αναχώρησης ελληνικών μονάδων για το εξωτερικό εξαιτίας των δυσμενών συνθηκών στην αγορά σε συνδυασμό με το γενικότερο κακό οικονομικό περιβάλλον. Την ίδια ώρα, έργα δισεκατομμυρίων παραμένουν μπλεγμένα στα γρανάζια της αρχαιολογίας και της γραφειοκρατίας (Ελληνικό, Αφάντου, Κασσιόπη, Academy Gardens). Χρόνια είχε να δει η Ελλάδα τέτοια επενδυτική άνοιξη…

Και ιδού το περιεχόμενο του δράματος που βιώνουν οι Έλληνες. Από τη μία φεύγουν συνέχεια βιομηχανικές επιχειρήσεις και πάνε Τουρκία και Βουλγαρία και από την άλλη δεν γίνονται νέες επενδύσεις μεγάλες, σοβαρές που θ’ απασχολήσουν αρκετό κόσμο. Εικόνα αποεπένδυσης στη χώρα μοναδική στα χρονικά. Μία χώρα, η Ελλάδα, χωρίς εργασιακό, επιχειρηματικό μέλλον.

Ας μην ξεχνούν οι κυβερνώντες πως η αύξηση του τουρισμού είναι συγκυριακή. Εάν αλλάξουν τα δεδομένα στις γειτονικές χώρες, κι εκεί θα υπάρξει μείωση.

Γ.Δ.


Έρχεται ο Νίκος Ανδρουλάκης

Ένας-ένας έρχονται οι υποψήφιοι για την ηγεσία της Κεντροαριστεράς. Έτσι, την Τετάρτη θα επισκεφθεί την πόλη μας ο ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης και θα μιλήσει στις 8.30 το βράδυ στο Ελισσώ προς τους φίλους του και όσους θα θελήσουν να παραστούν για ν’ακούσουν τις θέσεις και τις απόψεις του. Ο ίδιος βέβαια δηλώνει και υποστηρίζει ότι η εμπιστοσύνη των πολιτών θα ανακτηθεί μόνο αν διαφανεί η διάθεση να υπάρξουν ρήξεις και ανατροπές και εντός της παράταξης, ζητώντας και ελπίζοντας «να βγει στο προσκήνιο η γενιά της κρίσης».

Θυμίζουμε ότι και ο Νίκος Ανδρουλάκης σπούδασε και πήρε το πτυχίο του από το Πολυτεχνείο Ξάνθης και είναι γνωστός σε πολλούς Ξανθιώτες.

Γ.Δ.


Παίξτε λίγη μπάλα!

Ο Καμίνης έκανε επίθεση στον Θεοδωράκη. Του είπε κάτι περί life style. Ο Σταύρος του θύμισε ότι είναι αχάριστος. Και μετά βγήκε ο Μανιάτης και είπε ότι οι ηγεσίες της Συμπαράταξης και του Ποταμιού έχουν κλείσει τον κύκλο τους. Επιτέλους, λίγο αίμα.

Αυτό που συμβαίνει στο Κέντρο παίρνει κάτι από κρίκετ. Κάτι κύριοι που παίζουν στο ίδιο γήπεδο και κάνουν διαλείμματα για τσάι. Μία παρτίδα μπιρίμπα στην Αιδηψό έχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Αν πιάσεις την εικόνα και τη δεις πίξελ προς πίξελ, σε πνίγει η μονοτονία. Ο βασικός διάλογος διεξάγεται με λεξιλόγιο 200 λέξεων που, τις περισσότερες φορές, περιγράφει αφηρημένες έννοιες. Απλώς κάποιοι, όπως η Φώφη ή ο Ραγκούσης, εστιάζουν περισσότερο στο θυμικό των πασόκων και άλλοι, όπως ο Θεοδωράκης, προτάσσουν προγραμματικό λόγο.

Ομως η συζήτηση δεν έχει σπίθες ικανές να ανάψουν φωτιά. Είναι ένα έργο χωρίς ένταση και ανατροπές. Και όχι, δεν πέφτει το επίπεδο πολιτικής αντιπαράθεσης αν προσπαθήσεις να αποδείξεις, με ονόματα και διευθύνσεις, για ποιο λόγο είσαι καλύτερος από τον άλλον. Δεν είναι ξεκατίνιασμα αν δείξεις με το δάχτυλο την ανεπάρκεια των θέσεων ή και των προσώπων. Ούτε το φλέγμα βλάπτει, ασχέτως αν οι μη εξημερωμένοι το εκλαμβάνουν ως ειρωνεία.

Χρειάζεται αχός να ακουστεί, βαριά τουφέκια να πέσουν μήπως και η κοινή γνώμη καταλάβει τι συμβαίνει. Χρειάζεται αντιπαράθεση που θα διατρέξει την κοινωνία και θα κατέβει ως τα καφενεία, τα ταξί και τις στάσεις των λεωφορείων. Λίγη μπαλίτσα να ξυπνήσει ο νυσταγμένος.

Κ.Γ.


Να’ χαμε να λέγαμε… για την Π. Πόλη

 Ημερίδα για την Παλιά Πόλη διοργάνωσε ο σύλλογος για την Προστασία και την Αναβίωση της Π. Ξάνθης,  την Κυριακή με πλήθος θεματικές. Η συμμετοχή του κόσμου ήταν εντυπωσιακή τόσο από κατοίκους όσο και από επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στον οικισμό. Η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της Π. Πόλης στην καθημερινότητά τους που επικεντρώνονται – όπως είπαν – στον θόρυβο από την παραβίαση του ωραρίου μουσικής στα μαγαζιά και από την παραβίαση των κανόνων κυκλοφορίας αλλά και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν για την έκδοση αδειών αποκατάστασης ή συντήρησης. Η εκδήλωση  – τολμώ να πω – ότι δεν προσέφερε τίποτε παραπάνω από μια ανακεφαλαίωση των ήδη γνωστών θέσεων και απόψεων του συλλόγου και των μελών του. Δεν κατατέθηκαν προτάσεις, δεν ακούσαμε κάποια νέα οπτική παρά μόνο τα στερεότυπα. Αυτό που ενοχλεί – νομίζω  – είναι η ελιτίστικη συμπεριφορά που έχουν οι κάτοικοι της Π. Πόλης έναντι των υπολοίπων κατοίκων της πόλης. Θόρυβο έχει παντού στην πόλη και έντονο κυκλοφοριακό πρόβλημα. Η παλιά Ξάνθη δεν είναι αποκομμένη από την υπόλοιπη Ξάνθη ούτε και μουσειακός οικισμός. Ανήκει σ΄ όλους τους Ξανθιώτες. Ναι είναι ένα κόσμημα και θα πρέπει να προστατευτεί άλλα δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να υποβαθμίζουμε και την υπόλοιπη πόλη.  Επίσης απ’ την στιγμή που οι κάτοικοι της Π. Πόλης επέλεξαν να διαμένουν σ’ αυτή θα υποστούν και όλα αυτά που ορίζει η υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων για την προστασία του οικισμού και συμφωνώ ότι είναι πιο κοστοβόρα.

Μ.Ξ.


Ο Τόσκας στην παρέλαση

Ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, πιθανότατα θα είναι αυτός που θα εκπροσωπήσει την κυβέρνηση στις εκδηλώσεις για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου στην Ξάνθη.

Ωστόσο, δεν έχει γίνει γνωστό αν ο κ. Τόσκας θα συνδυάσει την επίσκεψή του με άλλες συναντήσεις στην περιοχή και αν το πρόγραμμά του θα περιλαμβάνει και σύντομη παραμονή, κάτι που θα διευκρινιστεί τις επόμενες ημέρες.

Ε.Δ.


Αλλάξαμε και… σας περιμένουμε

Από χθες το διαδικτυακό «Ε» προσφέρεται στους αναγνώστες με νέα μορφή, πιο εύχρηστη και λειτουργική. Μέσα από το νέο empros.gr επιδιώκουμε να δώσουμε στους αναγνώστες μας τη δυνατότητα να έχουν έγκυρη, έγκαιρη, πολυσυλλεκτική και πλούσια τοπική ενημέρωση με τη σφραγίδα του «Ε» μέσα από ένα νέο ανανεωμένο περιβάλλον. Μπορεί οι καιροί να είναι δύσκολοι και να κάνουν και για εμάς ακόμη πιο απαιτητική την πρόκληση για συνεχή, αξιόπιστη και ουσιαστική ενημέρωση, ωστόσο διατηρούμε την ενέργεια και την ευθύνη να καταγράφουμε με νηφαλιότητα και ανοιχτό πνεύμα όσα συμβαίνουν στην Ξάνθη και σε όλο το νομό. Και να προσφέρουμε την ενημέρωση και τη δυνατότητα της διάδρασης που δίνει η εφημερίδα μας, με κάθε δυνατό τρόπο.

Ε.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 18 Απριλίου 2024

Στηρίξτε το Φεστιβάλ Μουσικής Θα πρέπει να γίνει σε όλους τους Ξανθιώτες κατανοητό ένα πρά…