Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Δευτέρα 23 Οκτωβρίου 2017

Πρόσωπα & Γεγονότα, Δευτέρα 23 Οκτωβρίου 2017

0

Τροχαίο στη διασταύρωση των οδών Αν. Θράκης – Αγ. Ελευθερίου

Ένα τροχαίο ατύχημα συνέβη το απόγευμα της Παρασκευής στη διασταύρωση των οδών Ανατολικής Θράκης με Αγίου Ελευθερίου. Δύο ΙΧ συγκρούστηκαν και ευτυχώς υπάρχουν μόνο υλικές ζημιές. Άλλο ένα σημείο μέσα στην πόλη όπου συμβαίνουν κατά κόρον τροχαία. Παρότι υπάρχει καθρέφτης για να διευκολύνει τη διέλευση πρόκειται για «τυφλό» σημείο λόγω και των παρκαρισμένων αυτοκινήτων και έτσι σημειώνονται συχνά συγκρούσεις. Καλό θα είναι να το δουν οι υπεύθυνοι και να λάβουν μέτρα.

Μ.Ξ.


Οι αριθμοί

Όσο κι αν τα νούμερα δεν είναι συμπαθητικά όπως οι λέξεις, δεν έχουν εκείνο το περιεχόμενο και τον πλούτο των εννοιών και δεν «ταξιδεύουν» τον αναγνώστη οι αριθμοί όπως η ποίηση και τα λογοτεχνικά κείμενα εν γένει, εν τούτοις οι αριθμοί έχουν τη δική τους βαρύτητα.

Τα νούμερα είναι το αντίθετο. Ψυχρά, μονότονα, αμείλικτα. Τα «διαβάζουμε» και τα ερμηνεύουμε όπως είναι. Χωρίς δυνατότητα αλλαγής τους. Οι αριθμοί είναι αριθμοί και αποδίδουν αυτό που βλέπεις. Όταν μάλιστα πρόκειται για Μαθηματικά, τότε δεν επιδέχονται άλλης ερμηνείας. Τα λαμβάνεις όπως είναι, λύνεις, προχωράς και καταλήγεις στο τελικό συμπέρασμα.

Γιατί τα αναφέρω αυτά όλα; Για το κείμενο που ακολουθεί και αφορά νούμερα, αριθμούς, για την ελληνική οικονομία.

Γ.Δ.


Οι αριθμοί ΙΙ

Η ελληνική οικονομία το 2014 είχε μια μεγάλη ευκαιρία. Όπως δείχνουν τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, πήγε χαμένη και κάπως έτσι το 2017, σε όρους ανάπτυξης, γυρίζουμε εκεί που είχαμε βρεθεί το 2014.

Ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ Θάνος Θανόπουλος ανακοίνωσε προχθές τις νεότερες εκτιμήσεις αναφορικά με την πορεία του  ΑΕΠ την τελευταία τριετία, σύμφωνα με τις οποίες το 2014 καταγράφηκε ρυθμός ανάπτυξης 0,7%. Το σκηνικό γύρισε σε ύφεση 0,3% το 2015 και επιπλέον 0,2% (αντί για μηδενική μεταβολή σύμφωνα με τις προηγούμενες εκτιμήσεις) το 2016, στα απόνερα μιας «περήφανης διαπραγμάτευσης»  η οποία έφερε τη χώρα στα πρόθυρα του Grexit.  Τις διαπιστώσεις της ΕΛΣΤΑΤ ακολούθησαν οι προσβλέψεις του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών. Ο γενικός διευθυντής Νίκος Βέττας εκτίμησε ότι φέτος ο ρυθμός ανάπτυξης θα κυμανθεί πέριξ του 0,3% – στο μισό σε σχέση με την αρχική εκτίμηση του υπουργείου Οικονομικών για 2,7% και μισή μονάδα χαμηλότερα από τον αναθεωρημένο στόχο – σημειώνοντας πως από το 2015 έως σήμερα υπάρχει σταδιακή επούλωση των πληγών που δημοψηφίσματος και ύστερα από δύο χρόνια στασιμότητας πλέον «είμαστε περίπου στα επίπεδα του 2014».

Το μέλλον αβέβαιο. Η πρόβλεψη για ρυθμό ανάπτυξης 2,4% το 2018 κρίνεται «φιλόδοξη» από το ΙΟΒΕ και τα καμπανάκια ηχούν για το ενδεχόμενο συγκυριακής βελτίωσης αν δεν μεσολαβήσουν οι δομικές αλλαγές που κρίνονται απαραίτητες για την ελληνική οικονομία.

Σχολιάζοντας τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνιζαν  ότι επί της προηγούμενης κυβέρνησης με κορμό τη Νέα Δημοκρατία η ύφεση 9,1% του 2011 μετατράπηκε σε ανάπτυξη 0,7% σε δύο χρόνια. «Αντίθετα, τη διετία ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ η ανάπτυξη 0,7% έγινε ύφεση 0,2%. Και σήμερα, υστέρα από 3 χρόνια οπισθοχώρησης, ζημιά 100 δισ. ευρώ και μέτρα 14,5 δισ. ευρώ.

Αυτά είναι τα νούμερα, οι αριθμοί. Που δεν επιδέχονται διάψευσης. Κι αυτή είναι η σκληρή οικονομική πραγματικότητα.

Γ.Δ.


Η Εκκλησιαστική Σχολή παλιά, πριν την πυρκαγιά. Η περιοχή γύρω είναι τελείως άδεντρη

(αρχείο Κώστα Μαυρομάτη)


Θα μείνουν άνεργοι

Το κρίμα στο λαιμό τους κι αυτό διότι εκατοντάδες παραγωγοί κάνναβης (χασισιές)  θα χάσουν τη σημερινή επικερδή τους απασχόληση. Κι αυτό το κακό, την οικονομική ζημιά θα την πάθουν μικροί και μεγάλοι παραγωγοί κάνναβης, διότι οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ θα επιτρέψουν την ελεύθερη καλλιέργεια κάνναβης για βιομηχανική εκμετάλλευση στο νομό μας και βέβαια σ’ ολόκληρη τη χώρα.

Από την απόφαση αυτή όμως θα ζημιωθούν αρκετά και οι Αλβανοί παραγωγοί οι οποίοι ως γνωστόν τροφοδοτούν χρόνια τώρα την ελληνική αγορά.

Μάλιστα περιοχές της Αλβανίας, ζουν, βγάζουν εισόδημα από την καλλιέργεια και επεξεργασία της κάνναβης. Είναι δε η Αλβανία η πρώτη ίσως χώρα παραγωγής χασίς στην Ευρώπη. Αυτή τους όμως την πρωτιά θα την πάρουμε εμείς ως χώρα. Αντί για βαμβάκι, καλαμπόκια και άλλα φυτά, στο εξής θα καλλιεργούν οι αγρότες μας χασισιές. Που θα φουμάρουν οι ίδιοι και θα εμπορεύονται κιόλας. Ένα σε δύο. Δουλειά κι ευτυχία μαζί.

Ομολογώ πως τέτοια «αναπτυξιακή» ιδέα μ’ έχει διαλύσει πνευματικά. Εξανίσταμαι που δεν την είχε σκεφτεί καμία κυβέρνηση ενωρίτερα. Τους βγάζω το καπέλο. Εύχομαι δε στο Αναπτυξιακό Συνέδριο που θα γίνει σύντομα στην Περιφέρειά μας ν’ακουστούν κι άλλες πρωτοποριακές ιδέες όπως αυτή με την κάνναβη.

Η ανάπτυξη έρχεται με τζουριές χασισιού, χασισέλαιου και λοιπών ιδεών…

Γ.Δ.


Προσοχή!

Το παρακάτω σχόλιο απευθύνεται προς το δήμο Ξάνθης και ιδιαίτερα την υπηρεσία που έχει την ευθύνη για τα αδέσποτα. Τους ενημερώνουμε για μια επικίνδυνη κατάσταση που υπάρχει για να λάβουν εγκαίρως τα μέτρα τους πριν γίνει το κακό.

Λοιπόν, στο τέρμα της οδού Χασιρτζόγλου, υπάρχει η γνωστή ξύλινη είσοδος προς το Παιδικό Άλσος. Εκεί λοιπόν, κάποιος έχει δημιουργήσει με σύρμα μια περίφραξη. Τι εξυπηρετεί αυτή άγνωστο, διότι η είσοδος απαγορεύεται. Και την απαγόρευση επιβάλουν…σκυλιά!

Ναι, μεγαλόσωμα τσομπανόσκυλα, επικίνδυνα, λίγα μέτρα από τα τελευταία σπίτια. Θυμίζουμε πως από εκείνο το σημείο είναι η είσοδος για το Άλσος που οδηγεί μέσω διαδρομών μέχρι ψηλά προς την Ξανθίππη. Πριν λοιπόν συμβεί κι άλλη επίθεση αυτών των σκυλιών σε ανύποπτους περιπατητές, απαραίτητο είναι να πιαστούν και να οδηγηθούν στο κυνοκομείο. Ο κίνδυνος είναι υπαρκτός και μεγάλος.

Γ.Δ.


Σπάνια απόλαυση!

Η δυσαρέσκεια της αντιπολίτευσης και του Τύπου για τα αποτελέσματα της επίσκεψης Τσίπρα στις ΗΠΑ είναι μάλλον αδικαιολόγητη. Ναι, δεν πήραμε τίποτα• αλλά μάλλον δώσαμε δουλειές στους εργάτες της αμυντικής βιομηχανίας των ΗΠΑ. Ναι, ανανεώσαμε το άγος των εξοπλισμών με την παραγγελία των 2,4 δισ. δολ. και εξασφαλίσαμε την παράταση του φαύλου κύκλου των ελληνικών χρεοκοπιών. Όμως, από την άλλη πλευρά, ποιος υποστηρικτής της γραμμής «ανήκωμεν εις την Δύσιν» διαφωνεί με την αναβάθμιση της αμερικανικής βάσης της Σούδας και μάλιστα σε περίοδο τόσο έκρυθμη και αβέβαιη για τη Δύση; Και τι απόλαυση, τι χαρά, να εξαγγέλλει την αναβάθμιση ένας ριζοσπάστης της Αριστεράς, ένας θαυμαστής της σοφίας του Μάο, που θρήνησε αυτοπροσώπως τον Κάστρο• και μάλιστα να την εξαγγέλλει, επειδή, όπως είπε στην πασοκική την οποία μαθαίνει ολοταχώς, η αναβάθμιση «μπορεί και πρέπει να γίνει»! Προσπαθήστε να φαντασθείτε τι θα άκουγε ένας δεξιός πρωθυπουργός, εάν έκανε και έλεγε τα ίδια με τον Τσίπρα, και καταλαβαίνετε τι σπάνια απόλαυση μας προσέφερε ο πρωθυπουργός μας.

Ξέρω. Μας τσάκισαν στους φόρους, χάσαμε χρόνια ολόκληρα από την ανάκαμψη και φορτωθήκαμε με νέα δάνεια. Αλλά πόσο υπέροχο να ακούς τον Τσίπρα να θυμάται τους κοινούς αγώνες Ελλάδος και ΗΠΑ για τις κοινές δημοκρατικές αξίες τους! (Περιλαμβάνεται, υποθέτω, και η περίοδος 1946-1949…) Να τον ακούς, επίσης, να υμνεί τις ΗΠΑ ως την αγαθή υπερδύναμη με τις μεγάλες δυνατότητες να υπηρετήσει το καλό και να διαπιστώνει ότι οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις βρίσκονται στο καλύτερο σημείο που υπήρξαν ποτέ! Σωστά έγραψε κάποιος στο Facebook ότι η επόμενη πορεία της 17ης Νοεμβρίου θα ξεκινήσει με κατάθεση στεφάνων στην αμερικανική πρεσβεία και πορεία διαμαρτυρίας προς το Πολυτεχνείο…

Σ.Κ.


Κοινωνικό μέρισμα

Η κυβέρνηση συζητάει να μοιράσει και φέτος το  λεγόμενο Κοινωνικό Μέρισμα από το πλεόνασμα που (υποτίθεται) ότι έχει. Και προτίθεται τα χρήματα αυτά να τα μοιράσει σε ένα εκατομμύριο ανθρώπους δίνοντάς τους από χίλια ευρώ. μόνο που κάνει λογαριασμούς χωρίς τους Ευρωπαίους. Ήδη η Κομισιόν εξέφρασε την άρνησή της αυτή  στο να μοιράζονται χρήματα και προτείνει το ποσό αυτό να χρησιμοποιηθεί για τη μείωση του χρέους του δημοσίου προς τους ιδιώτες. Οι οποίοι περιμένουν ΧΡΟΝΙΑ να πληρωθούν αυτά που τους χρωστάει το ελληνικό δημόσιο. Που κατά τα άλλα δηλώνει ότι έχει πλεόνασμα, τρομάρα του.

Και κάτι τελευταίο. Ποιος έχει μεγαλύτερη ανάγκη στήριξης; Οι 150.000 συνταξιούχοι που περιμένουν χρόνια να πάρουν τη σύνταξή τους και ζουν με έναντι ή οι ειδικές ομάδες πληθυσμού, παραδείγματος χάρη Δροσερού;

Γ.Δ.


18 Οκτωβρίου 1981

Πριν 36 χρόνια, στις 18 Οκτωβρίου 1981, στις βουλευτικές εκλογές που έγιναν τότε, το ΠΑΣΟΚ, από αξιωματική αντιπολίτευση κατάφερε να έρθει πρώτο κόμμα με πλειοψηφία πολύ σημαντική. Με πρόεδρο του Κινήματος τον χαρισματικό Ανδρέα Παπανδρέου, κυβέρνησε επί σειρά ετών, καταφέρνοντας ν’αναδείξει τη μεσαία τάξη αλλά και να στηρίξει τα λαϊκά στρώματα με ιστορικές αποφάσεις.

Δεν θα κάνουμε αποτίμηση της πολιτικής διαδρομής του ΠΑΣΟΚ σήμερα στη στήλη. Οι ιστορικοί ήδη έχουν καταγράψει θετικά και αρνητικά της παρουσίας του. Απλά επισημαίνουμε ως έχοντας υποχρέωση για την αλήθεια, ότι τόσο ο Ανδρέας όσο και το ΠΑΣΟΚ έβαλαν τη σφραγίδα τους στη χώρα και έδωσαν μια άλλη αίσθηση υπερηφάνειας στους Έλληνες.

Γ.Δ.


Με τις «ευλογίες» Γιούνκερ η διασύνδεση Sea To Sea

Μπήκε στις ράγες η σιδηροδρομική σύνδεση Sea To Sea . Έτσι ονομάζεται η διασύνδεση των λιμανιών Θεσσαλονίκης, Καβάλας, Αλεξανδρούπολης, Μπουργκάς, Βάρνα, Ρούσε. Υπενθυμίζουμε ότι την συμφωνία είχαν υπογράψει πρόσφατα στην Καβάλα ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον Βούλγαρο ομόλογό του Μπόικο Μπορίσοφ .

Στην προχθεσινή τους  συνάντηση ο κ.Τσίπρας παρουσίασε μαζί με τον Βούλγαρο Πρωθυπουργό κ. Μπορίσοφ στον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν – Κλώντ Γιούνκερ, τη συμφωνία Ελλάδας – Βουλγαρίας, για τη σιδηροδρομική διασύνδεση Sea To Sea. Στη συνάντηση, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, συμφώνησε για τη στήριξη της εν λόγω πρωτοβουλίας, με κονδύλια από το Πακέτο Γιούνκερ. Τέλος, αποφασίστηκε συνάντηση τεχνικών ομάδων ώστε τις επόμενες εβδομάδες να γίνουν τα απαραίτητα βήματα. Μάλιστα ο κ. Γιούνκερ το τουίταρε: “Είμαι χαρούμενος που μιλάω με τον Α. Τσίπρα και τον Μπ. Μπορίσοφ για την σιδηροδρομική διασύνδεση Sea2Sea”, έγραψε.

Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 18 Απριλίου 2024

Στηρίξτε το Φεστιβάλ Μουσικής Θα πρέπει να γίνει σε όλους τους Ξανθιώτες κατανοητό ένα πρά…