Αρχική ΓΝΩΜΕΣ ΞΑΝΘΗ for ever!!!

ΞΑΝΘΗ for ever!!!

0
giortes palias xanthis 2017

Διαλέγετε τον προσδιορισμό της ΞΑΝΘΗΣ. Ελληνικά ή φραγγολεβαντίνικα. Η ΞΑΝΘΗ παραμένει και μας περιμένει. Από κάθε γωνιά της πατρίδας μας, των γειτονικών μας χωρών στο αποκορύφωμα των Γιορτών Παλιάς Πόλης το προσεχές Παρασκευοσάββατο 8 -9 Αυγούστου 2017.

Από το 1991 χρονολογούνται αυτές οι εκδηλώσεις. Μαζί με τις Θρακικές Λαογραφικές Γιορτές αποτελούν δύναμη έκφρασης Πολιτισμού των Συλλόγων, του συνολικού ανθρώπινου δυναμικού κάθε μορφής δημιουργίας. Η ακριτική μας πόλη αποδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο τα λόγια του Αθηναίου Σόλωνα, ενός από τους 7 σοφούς του αρχαίου κόσμου : ΨΥΧΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ. Στη ΞΑΝΘΗ βρεθήκαμε πάμπολλες φορές. Θα πάμε πάλι. Με τα παιδιά μας, φίλους, γνωστούς, συγγενείς, καλή παρέα. Όχι μόνο για τη διασκέδαση, τα δρώμενα, τους καλλιτέχνες, το μωσαϊκό των σύνοικων στοιχείων.

Πρώτιστα να πάρουμε μια γεύση του πως κατάφεραν κάποιοι Συνέλληνες να κατακτήσουν την κορυφή, παραμένοντας εκεί. Δεν θα είμαστε βιαστικοί. Θα χρειαστούμε κάποιες ημέρες. Η ΞΑΝΘΗ έχει από εφέτος δορυφόρο στο διάστημα. Τον GR01DUTH – sat. Kατασκευάστηκε από υλικά της περιοχής σε διάστημα 3 χρόνων. Θα πάμε στην Πολυτεχνική να σφίξουμε το χέρι του καθηγητή Θεόδωρου Σαρρή και των φοιτητών του.

Η ΞΑΝΘΗ έχει να επιδείξει παρουσία 50 χρόνων στο Ελληνικό ποδόσφαιρο με μια ομάδα που είναι κοντά 30 χρόνια στη μεγάλη κατηγορία. Με το κορυφαίο αθλητικό, προπονητικό κέντρο στα Βαλκάνια, από τα ελάχιστα στην Ευρώπη. Από εφέτος 2 ομάδες στην τρίτη κατηγορία, ομάδα μπάσκετ πολλά υποσχόμενη, ποδηλάτες πανελλήνιας ακτινοβολίας, αθλητές διαπρεπείς σε όλα τα αθλήματα.

Η ΞΑΝΘΗ είναι η γενέτειρα του Άγγελου Παυλακάκη, κάτοχου για 20 χρόνια του πανελληνίου ρεκόρ ανδρών στα 100μ. με 10.11, του Βασίλη Τοροσίδη, αρχηγού της Εθνικής Ομάδας Ποδοσφαίρου, πλειάδας νέων που στελεχώνουν τα κλιμάκια των Εθνικών Ομάδων. Στο δάσος της Χαϋντού, περιοχή επονομαζόμενη Εθνικός Δρυμός, πραγματοποιείται κάθε χρόνο αγώνας δρόμου 100 μιλίων, από δρομείς ΗΡΑΚΛΕΙΔΕΙΣ, αναβιωτές του μυθικού ήρωα.

Η ΞΑΝΘΗ έχει λαογραφικούς Συλλόγους άρτια οργανωμένους, με κατάρτιση πολλών δεκαετιών, με παρουσία και διακρίσεις απανταχού της Γης. Οι ιματιοθήκες τους είναι ανεκτίμητης αξίας, η δράση τους ταυτίζεται με την αειφορία. Η Φιλοπρόοδη Ένωση ΞΑΝΘΗΣ είναι σμικρογραφία του Υπουργείου Πολιτισμού.

Η ΞΑΝΘΗ έχει σαν brand name την ΚΑΡΙΟΚΑ, πλην με όχημα το θρυλικό γλυκό έχει αναβαθμίσει την γαστρονομία, οδηγώντας την σε ύψη στρατοσφαιρικά. Κουζίνα Πολίτικη, Πομακική, Ποντιακή, Αρμενική με πιάτα αριστουργήματα, ξηρούς καρπούς πρόκληση για σύγκριση, καφέ εφάμιλλο της Βραζιλίας, χαλβάδες, ταχίνια, λουκούμια, πετιμέζι από ζαχαροκάλαμο για την τελείωση του οποίου 5 γυναίκες από την Γενισέα έφτασαν στον Πόντο και τη Μαύρη Θάλασσα.

Η ΞΑΝΘΗ έχει καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και όχι μόνο από τα κορυφαία στην Ευρώπη. Η ΞΑΝΘΗ έχει να επιδείξει αρμονική συμβίωση των σύνοικων στοιχείων. Απαστράπτοντα μουσουλμανικά τεμένη και εκκλησίες, επισκέψιμο τον τεκέ του Κιουτουκλού Μπαμπά στη Συδινή, αλληλοσεβασμό, αλληλοεκτίμηση.

Η Ιερά Μητρόπολη ΞΑΝΘΗΣ και ΠΕΡΙΘΕΩΡΙΟΥ σε συνεργασία με την ΜΟΥΦΤΕΙΑ κατέγραψαν τα μνημεία Χριστιανών και Μουσουλμάνων της Αντιπεριφερειακής Ενότητας σε επίτομο έργο με την ονομασία ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΞΑΝΘΗΣ. Κάτι για το οποίο βραβεύθηκαν αμφότεροι από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η ΞΑΝΘΗ έχει να επιδείξει Μοναστήρια Βυζαντινής εποχής. Μουσειακοί χώροι στεγάζονται σε ορισμένα. Επισκέπτη να’ ξερες τι χάνεις όταν προσπερνάς βιαστικός.

Η ΞΑΝΘΗ, τα ΑΒΔΗΡΑ χώρος παγκόσμιας συνείδησης έχουν να επιδείξουν μεταξύ άλλων φιλοσόφων, γιγάντων του στοχασμού, το ΔΗΜΟΚΡΙΤΟ. Τον πρώτο υπερθεματιστή του μη κατακερματισμού του ατόμου. Αυτού που θα’ πρεπε να παραμείνει ως κάτι ιερό και απαραβίαστο. Ψιλά γράμματα για μας τους Νεοέλληνες. Έστω τώρα, παραμονές του επικείμενου πυρηνικού ολοκαυτώματος που έχει θορυβήσει τον πλανήτη θα καταλάβουμε τι ήθελαν να πουν κάποιοι, κάπου, κάποτε;

Η ΞΑΝΘΗ έχει την τιμή να είναι Ξανθιώτης ο πολυβραβευμένος από την Ακαδημία Αθηνών Ιστορικός Πέτρος Γεωργαντζής με έργο απαράμιλλο, μοναδικό, ανεπανάληπτο. Ο φιλόλογος, ποιητής, συγγραφέας Θανάσης Μουσόπουλος. Πέρα από τη συγγραφή, κεφαλαιοποίησε μέσα από το ΔΙΚΤΥΟ ΛΟΓΟΥ ΚΑΙ ΠΡΑΞΗΣ όλο το έμψυχο υλικό με πνευματικές τάσεις δημιουργίας. Το ΜΟΝΟΠΑΤΙ ΤΗΣ ΖΩΗΣ έργο των μελών του ΔΙΚΤΥΟΥ, σε μια διαδρομή 350 – 400 μέτρων μας δείχνει τους σταθμούς της ζωής του καθένα μας.

Η ΞΑΝΘΗ έχει το μεγαλύτερο κέντρο επεξεργασίας καπνού, την ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΚΑΠΝΟΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ. Ελάχιστες ημέρες πέρασαν από τον εορτασμό των 70 χρόνων λειτουργίας του εργοστασίου, δημιουργία του ΑΘΑΝΑΤΟΥ συνεταιριστή ηγέτη ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΜΠΑΛΤΑΤΖΗ.

Η ΞΑΝΘΗ έχει βιότοπους όπου ενδημούν εκατοντάδες είδη φτερωτών επισκεπτών. Επιγραμματικά κάποια ακόμα. Πολυχώρος διανόησης – έκφρασης οικία Μάνου Χατζηδάκι. Κατοικίες – αρχοντικά καπνεμπόρων. Λαογραφικό μουσείο με τα…ούλα του. Και άλλα ων ουκ έστι τέλος. Δεν τα προλαβαίνουμε όλα.

Γλεντάμε, σφίγγουμε τα χέρια των ψητάδων, των πραματευτάδων, όλων εκείνων που…τραβάνε τον αραμπά. Έτσι λέγονται οι κωπηλάτες σε κάθε Σύλλογο. Για το λόγο αυτό θα έρθουμε ξανά και ξανά στην ΞΑΝΘΗ. Την πόλη που ποτέ δεν συμβιβάστηκε με τη δεύτερη θέση. Είναι η πόλη των ονείρων, της ψυχής μας, μια πόλη μαγική όπως την περιέγραψε, μελοποίησε ο Μάνος. Καλώς να ορίσετε.

Στέλιος Αρσενίου

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
  • Ιστορική πανσέληνος

    Αυτό που δεν κατάφερε ακόμα ο Σταύρος Μπένος με το ΔΙΑΖΩΜΑ, την ανασκαφή του αρχαίου θεάτρ…
  • Ο Ψαραντώνης

    Ο Ψαραντώνης ( Αντώνης Ξυλούρης ) είναι Έλληνας μουσικός και ένας από τους πιο γνωστούς Κρ…
  • Ισοδύναμα

    Η 15η Ιουλίου είναι μια ξεχωριστή μέρα. Κάνοντας θαλασσινό μπάνιο σε κάποια από τις παραλί…
Περισσότερα άρθρα από Στέλιος Αρσενίου
Περισσότερα άρθρα από ΓΝΩΜΕΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ενθυλάκωσις χρημάτων

Ωραίο πράγμα το εύκολο χρήμα, το ρίχνεις στην από μέσα, πίνεις το φρεντουτσίνο σου, ψηφίζε…