Σχόλια 20/09/17

0
taxiarxon
Λειψανδρία Ι
Στον ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης, σύμφωνα με δηλώσεις στελέχους, ψάχνουν λύσεις. Λύση για τους δήμους, την Περιφέρεια, το Επιμελητήριο. Και ψάχνοντας διαπιστώνουν ότι υπάρχει δυστοκία εξεύρεσης προσώπων.
Το ίδιο στέλεχος υποστήριξε πως ο ΣΥΡΙΖΑ τόσο τοπικά στην Ξάνθη όπως και στην Περιφέρεια παρουσιάζει λειψανδρία. Έχει δηλαδή σοβαρή έλλειψη αξιόλογων ατόμων, κυρίως ντόπιων, για να συμμετάσχουν στα διάφορα ψηφοδέλτια. Έτσι, τα κενά θα καλύψουν διάφοροι φίλοι ή ψηφοφόροι που θα επιστρατευθούν.
Με επιστρατευμένους όμως, ενίοτε με την επίκληση της κομματικής ιδιότητας και πειθαρχίας, αποτέλεσμα δεν μπορεί να υπάρξει.
Γ.Δ.


Λειψανδρία ΙΙ
Το φαινόμενο της απουσίας ικανών προσώπων αλλά και ικανοποιητικού αριθμού στελεχών, δεν είναι νέο για το ΣΥΡΙΖΑ. Υπήρχε μια ελπίδα στην τοπική κομματική ηγεσία ότι ως πλειοψηφών κόμμα πως θα υπήρχε μια ικανή δεξαμενή ανθρώπων που θα επιθυμούσαν να εκτεθούν σε δήμους, Επιμελητήριο κι αλλού. Οι όποιες ελπίδες, τουλάχιστον για την Ξάνθη αποδείχτηκαν ότι δεν στηρίζονταν στην πραγματικότητα.
Η διάγνωση λοιπόν που έγινε και θα συνεχίσει και το επόμενο χρονικό διάστημα θα είναι αρνητική. Η μεσαία τάξη και οι εν γένει κοινωνικές δυνάμεις που την εκπροσωπούν, τουλάχιστον τοπικά δεν εκδηλώνουν επιθυμία να είναι υποψήφιοι υπό τη σημαία του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε βέβαια και από καμουφλαρισμένες κινήσεις.
Γ.Δ.


Ποδηλατικός τουρισμός
Και μια και μιλάμε για ποδηλατόδρομους στην πόλη, που δεν έχουμε, να επισημάνουμε μια ευκαιρία, χωρίς φυσικά να προσδοκούμε από δημοτικό φορέα να κάνει κάτι αλλά από ιδιωτικό.
Λοιπόν υπάρχει και έχει εκατομμύρια μέλη και φίλους ο λεγόμενος Ποδηλατικός Τουρισμός. Ο οποίος κινείται επί συγκεκριμένων ευρωπαϊκών ποδηλατοδρόμων από τις Ευρωπαϊκές χώρες που διέρχεται. Από τον βορρά φθάνει μέχρι την Κωνσταντινούπολη αφού διέλθει από Βουλγαρία, Θράκη και καταλήξει Τουρκία.
Τα έσοδα από τον τουρισμό αυτόν φθάνουν τα δισ, ενώ τα άτομα που χρησιμοποιούν τα ποδήλατά τους γι’ αυτήν τη μορφή τουρισμού φθάνουν μερικά εκατομμύρια.
Για μας εδώ, στην πόλη με τα χίλια… (βάλτε ό,τι θέλετε…) είναι όλα αυτά ψιλά γράμματα δυστυχώς. Εκτός κι αν ξεκινήσει κάτι ο Πήγασος που όλα αυτά τα γνωρίζει πολύ καλά.
Γ.Δ.


Άποψη της οδού Ταξιαρχών. Διακρίνεται το Καμπαναριό και η Εκκλησία του Αγ. Γεωργίου. Πιο πίσω το Αρχοντικό του Εβραίου Ισαάκ Ντανιέλ (Σαρκούτσου), σημερινό «Σπίτι Χατζιδάκι» 1941.
(Αρχείο Κώστα Μαυρομάτη)


Το ίδιο έργο
Ας δούμε κάποιες διαχρονικές αλήθειες. Για μας τους Έλληνες βρε αδελφέ. Για μας, τους έξυπνους, μοναδικούς, τους πολιτισμένους (θεέ μου…), εμείς που τα γνωρίζουμε όλα, που φτιάξαμε Παρθενώνες. Εμείς λοιπόν, οι νεοέλληνες που νομίζουμε πως κουβαλάμε Αθήνα, Σπάρτη, Περικλή, Μέγα Αλέξανδρο, Ιουστινιανό και Κολοκοτρώνη και Καραϊσκάκη και μύριους όσους σπουδαίους, εμείς λέω, όταν πάμε να ψηφίσουμε στις εκλογές, ψηφίζουμε σχεδόν πάντα την πλευρά που ξέρουμε ότι θα νικήσει.
Κι ακόμη, ο νεοέλληνας, αυτή η διάνοια του κόσμου, φροντίζει εγκαίρως να πλασαριστεί στο πλευρό του νικητή για τους γνωστούς σε όλους λόγους. Τους «λόγους» δεν τους παραθέτω, διότι είναι σε όλους γνωστοί. Τα ίδια λοιπόν θα συμβούν και στις προσεχείς εκλογές. Εδώ είμαστε και να’ στε σίγουροι ότι θα το ξαναδούμε το έργο.
Γ.Δ.


Πέρασε η περίοδος της αφέλειας
Δεν είμαστε πλέον αφελείς να δεχτούμε, μετά από χρόνια εμπειρίας «δουλέματος» από πολιτικούς κάθε χρώματος, πως μια συζήτηση στο πόδι πως δημιούργησε δέσμευση Τσίπρα και Σπίρτζη προς το Βούλγαρο πρωθυπουργό. Ο Μπορίσοφ δεν είναι χθεσινός και γνωρίζει πως η υπόσχεση για άμεση δημοπράτηση του κάθετου άξονα που δεσμεύτηκε η ελληνική πλευρά πως θα υλοποιηθεί. Γι’ αυτό, ναι μεν λόγια και υποσχέσεις μπορεί να εκφράστηκαν, αλλά «έπεα πτερόεντα», δηλαδή λόγια του αέρα.
Γ.Δ.


’Σύννεφο’’ τα ποινικά μητρώα
Κατακόρυφη αύξηση εμφανίζουν οι αιτήσεις για πιστοποιητικό ποινικού μητρώου από το Τουρκικό Προξενείο Κομοτηνής. Όπως αναφέρουν πληροφορίες, το τελευταίο διάστημα έχει εκτοξευθεί ο αριθμός αιτήσεων, γεγονός που αποδίδεται σε πρόσφατη κίνηση του προέδρου της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν. Μέχρι τώρα οι μουσουλμάνοι κάτοικοι της περιοχής εξέδιδαν άδειες παραμονής για τις επισκέψεις τους στην γειτονική χώρα, επισκεπτόμενοι κατά κύριο λόγο συγγενείς. Με εξαγγελία-πρόσκληση ο Τούρκος πρόεδρος ανακοίνωσε ότι θα παραχωρήσει δωρεάν άδεια παραμονής για εννιά χρόνια σε όσους κατοίκους της περιοχής προσκομίσουν πιστοποιητικό ποινικού μητρώου. Προφανώς θέλοντας να ελέγξει το ιστορικό όσων μπαίνουν στην χώρα και αιτούνται άδειας παραμονής. Πολλοί είναι αυτοί που έσπευσαν να επωφεληθούν από την παροχή αυτή και έτσι τα γραφεία ποινικού μητρώου των δικαστηρίων εργάζονται το τελευταίο διάστημα κυρίως για τις αιτήσεις αυτές. Δεν λείπουν και τα φαινόμενα όσων επωφελούνται από την αυξημένη κίνηση και πληρώνονται αρκετές δεκάδες ευρώ ως διαμεσολαβητές για την έκδοση ποινικού μητρώου, το οποίο κοστίζει μόλις 15 ευρώ. Ό,τι και να έχει κατά νου πάντως ο Τούρκος πρόεδρος, κινήθηκε έξυπνα. Από την άλλη εμείς ακόμη παλεύουμε μήπως καταφέρουμε κάτι με την βίζα των 72 ωρών για τους Τούρκους τουρίστες.
Χ.Δ.


Νέο περιστατικό εγκατάλειψης ζώου
Στα τέλη Αυγούστου γράφαμε στο «Ε» για ένα περιστατικό εγκατάλειψης και κακοποίησης μουλαριού σε χωράφι παραπλεύρως της εθνικής οδού. Δεμένο χωρίς νερό στην μέση του χωραφιού, να περιμένει σαν σταθμευμένο αυτοκίνητο πότε και αν το χρειαστεί ο ιδιοκτήτης του. Βάσει νόμου η πράξη θεωρείται αδίκημα και τιμωρείται με δύο χρόνια φυλάκισης με αναστολή. Το ίδιο ισχύει και για ζώα που είναι δεμένα σε μπαλκόνια για παράδειγμα. Ένα νέο παρόμοιο περιστατικό μας ανέφερε αναγνώστης της εφημερίδας, πηγαίνοντας προς την θάλασσα. Λίγο μετά την διασταύρωση έξω από το χωριό, στα φανάρια που οδηγούν προς την παραλία Αβδήρων στα αριστερά του δρόμου, είδε πολλές φορές το τελευταίο διάστημα το άλογο της φωτογραφίας. Δεμένο στην μέση του χωραφιού, χωρίς την παραμικρή σκιά από κάποιο δέντρο ή κτίσμα, χωρίς νερό. Ασυνειδησία και αχαριστία που δεν συνάδει ακόμη κι αν βλέπεις το ζωντανό σαν εργαλείο για την δουλειά σου.
Χ.Δ.


Μεγάλη παρακμή…
Ο ένας μετά τον άλλον ανεξαρτητοποιούνται οι δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας στον δήμο Τοπείρου. Και καλά ο Νίκος Κιατίπης παραιτήθηκε για πολιτικούς λόγους επειδή – όπως ανέφερε στην παραίτησή του – διαπίστωσε ότι δεν γίνεται κανένα έργο και δεν τηρούνται οι προεκλογικές προγραμματικές εξαγγελίες του δημάρχου, η ανεξαρτητοποίηση όμως Κοτόπουλου δεν ήταν αυτού του περιεχομένου. Τα αίτια βρίσκονται στο ότι δεν τον έκανε αντιδήμαρχο, πιθανότατα να αθέτησε κάποια συμφωνία που είχε προηγηθεί και έκανε κάποιον άλλον. Αυτό και μόνο αναδεικνύει μια παρακμή, μια παθογένεια της τοπικής αυτοδιοίκησης. Οι συμφωνίες για τις έμμισθες αντιδημαρχίες που κλείνονται προεκλογικά και όχι με βάση την ικανότατα για προσφορά αλλά την επιρροή και τις ψήφους.
Δυσωδία…
Μ.Ξ.


Το ζήτημα της «ΤΕΞ»
Με το ζήτημα της επονομαζόμενης «ΤΕΞ» ασχολούμαστε ως εφημερίδα και ως τοπική κοινωνία από το 1983 οπότε ο τότε διορισμένος νομάρχης Φάνης Ντονάς (1983 – 1986) διέταξε τη διάλυση της “Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης” και κατέβασε την πινακίδα από το γνωστό κτήριο της οδού Θερμοπυλών. Διαθέτουμε ένα πλήρες αρχείο με τις δίκες που ακολούθησαν έως τον Άρειο Πάγο και τις προσφυγές και τις αποφάσεις του ΕΔΑΔ. Η τροπολογία αυτή ανοίγει το δρόμο στην «ΤΕΞ» να ζητήσει ανάκληση της απόφασης του Αρείου Πάγου προβάλλοντας την απόφαση του ΕΔΑΔ. Το θέμα αυτό δεν είναι απλό ούτε πρέπει να το εξετάσουμε επιπόλαια. Ανοίγει ένα μεγάλο ζήτημα νομικό αλλά και εθνικό. Γιατί η απόφαση του Αρείου Πάγου στηρίχθηκε στην συνθήκη της Λωζάννης που αναγνωρίζει θρησκευτική μειονότητα στην Θράκη και όχι εθνική για αυτό. Σε μια εποχή λοιπόν που η συνθήκη της Λωζάννης αμφισβητείται από την Τουρκία έρχεται η κυβέρνηση και ανοίγει τον ασκό του Αιόλου!
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

Θ’ ακολουθήσει δεύτερο μέρος Για τους πολλούς φίλους που έχουν συναισθηματική σχέση με τη …