Σχόλια 19/09/17

0
akathistos-ymnos2
Τα μειονοτικά στα δικαστήρια
Η υπόθεση της «ΤΕΞ» και οι νέες εξελίξεις που σχετίζονται με την υπό ψήφιση τροπολογία αποδεικνύουν πόσο η χώρα διαχρονικά δεν καταφέρνει να επέμβει ουσιαστικά στα θέματα της μειονότητας. Και ο λόγος είναι πάντα ο ίδιος: οι σκοπιμότητες. Το ζήτημα της νομιμοποίησης της «ΤΕΞ» που «κρατά» εδώ και πάνω από μία εικοσαετία θα μπορούσε να έχει λυθεί πριν φτάσει στις αίθουσες των δικαστηρίων. Πριν γίνει «σημαία» για συγκεκριμένους κύκλους της μειονότητας και πάρει χαρακτήρα συμβολισμού για τον τρόπο που η Πολιτεία διαχειρίζεται τα μειονοτικά θέματα. Πριν να έρθει αντιμέτωπη και με τις «εθνικές κορώνες» και βρει εχθρούς και προστάτες. Αντιστοίχως και η εφαρμογή της Σαρία, που θα μπορούσε να έχει περιθωριοποιηθεί από τις νεότερες γενιές, στην πράξη και αθόρυβα, αν δεν κατέληγε να αποτελεί για κάποιους διαπιστευτήρια για τη μια ή την άλλη πλευρά.
Ε.Δ.


Αυτή τη φορά πήγαν!
Περισσότερος ήταν τη φετινή χρονιά ο κόσμος στην ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ κι έτσι… αναλογικά περισσότεροι και οι ξανθιώτες που πήγαν στη Θεσσαλονίκη για να ακούσουν το σχέδιο του Κυριάκου Μητσοτάκη για τη διακυβέρνηση της χώρας.
Παρών φυσικά ο περιφερειάρχης Χ. Μέτιος, αλλά και όλοι οι αντιπεριφερειάρχες που είχαν την ευκαιρία «να τα πουν» όλοι μαζί σε «ουδέτερο έδαφος» σε κεντρικό μπαρ της Θεσσαλονίκης μετά την ομιλία του πρόεδρου της ΝΔ και μέχρι αργά το βράδυ, οι περιφερειακοί σύμβουλοι της Ξάνθης Αμοιρίδης, Χατζηγκενέ και ο Σάκης Λουκμακιάς (που επέλεξαν άλλο χώρο εστίασης της πόλης), ο Νίκος Ευφραιμίδης, η Μαίρη Τσιακίρογλου, ο Νίκος Κιατίπης, ο Μιχάλης Πατεράκης, ο Κώστας Τριανταφυλλίδης, ο Αχμετσίκ Ριτβάν, ήταν μερικοί από τους ξανθιώτες που παραβρέθηκαν.
Ε.Δ.


Τι είπε ο Μητσοτάκης για τα μέρη μας
Βαρύτητα στη δυναμική του ιδιωτικού τομέα για την έξοδο της χώρας από την ύφεση έδωσε στην ομιλία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που επέλεξε να απαλείψει κάθε είδους κριτική προς την σημερινή κυβέρνηση, αλλά να επικεντρωθεί στο δικό του σχεδιασμό για την ανάπτυξη της χώρας.
Όσον αφορά στη δική μας περιοχή ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε την ανάδειξη του γεωγραφικού πλεονεκτήματος, τάχθηκε υπέρ των κάθετων αξόνων (αναφέροντας το παράδειγμα της Δράμας, ως τόπου που μέσω των οδικών έργων θα ξεφύγει από την απομόνωση), υποστήριξε την ανάγκη πάταξης του παραεμπορίου από τις χώρες που συνορεύει η Βόρεια Ελλάδα, ανέδειξε τη δυνατότητα αναβάθμισης του τελωνείου των Κήπων με ΣΔΙΤ, υποστήριξε ένθερμα την προοπτική των επενδύσεων στη γεωθερμία, ενημερώνοντας ότι επίκειται επίσκεψή του στην επένδυση της Καβάλας, ενώ πήρε ξεκάθαρη θέση υπέρ της εξορυκτικής δραστηριότητας του χρυσού, που περιλαμβάνει και τον σχεδιασμό για τη Θράκη. Από τα λίγα σημεία που αναφέρθηκε, και πάλι υπαινικτικά, στη σημερινή κυβέρνηση ήταν το έργο της σιδηροδρομικής Εγνατίας, η συμφωνία για την οποία πρόσφατα υπεγράφη μεταξύ των πρωθυπουργών Ελλάδας και Βουλγαρίας, το οποίο χαρακτήρισε λίγο-πολύ φαραωνικό, χωρίς κοστολόγησης, διασφαλισμένη χρηματοδότηση ή τουλάχιστον μακέτες.
Αυτό που έγινε ξεκάθαρο είναι ότι ο πρόεδρος της ΝΔ επιλέγει να πάρει σαφείς θέσεις υπέρ ή κατά, ακόμη κι αν υπάρχει κίνδυνος να δυσαρεστήσει μερίδα του ακροατηρίου του.
Αυτό ισχύει για το νομοσχέδιο που εξήγγειλε για το Δημόσιο, για το έργο της σιδηροδρομικής σύνδεσης, αλλά και για τον χρυσό, που δεν επέλεξε τη λογική «ναι μεν, αλλά», αντίθετα αρνήθηκε ότι υπάρχουν εκκρεμή νομικά ή περιβαλλοντικά θέμα, στηρίζοντας απόλυτα την επένδυση της Eldorado Gold.
Ε.Δ.


Οδός Ακάθιστου Ύμνου (πρώην Βύρωνος)
(Αρχείο Κώστα Μαυρομάτη)


Εβδομάδα κινητικότητας στα λόγια
Η πόλη της Ξάνθης συμμετείχε και συνεχίζει και αυτή την εβδομάδα στην λεγόμενη «Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας» και καλά κάνει. Όμως υπάρχει μια αντίθεση σε όσα διακηρύσσει το σύνθημα «Καθαρή, Συνεργατική και έξυπνη κινητικότητα». Γιατί η αντίθεση; Διότι οι δράσεις της εβδομάδας στοχεύουν στην ανάδειξη των ωφελειών που προκύπτουν από την έξυπνη κινητικότητα, όπως βάδισμα, ποδήλατο και μέσα μαζικής μεταφοράς, διότι έτσι καθίστανται οι πόλεις περισσότερο φιλικές.
Πέστε μου τώρα εσείς αγαπητοί συμπολίτες που διαβάζετε το σχόλιο αυτό, σε ποιους πεζόδρομους, σε ποιους ποδηλατόδρομους και ποια καθαρή πόλη αντιστοιχεί η Ξάνθη;
Μάλλον κοροϊδευόμαστε για άλλη μια φορά. Ας είναι καλά ο Στυλιανίδης που έφτιαξε έναν ποδηλατόδρομο έστω μικρόν…
Γ.Δ.


Ποδηλατικός τουρισμός
Και μια και μιλάμε για ποδηλατόδρομους στην πόλη, που δεν έχουμε, να επισημάνουμε μια ευκαιρία, χωρίς φυσικά να προσδοκούμε από δημοτικό φορέα να κάνει κάτι αλλά από ιδιωτικό.
Λοιπόν υπάρχει και έχει εκατομμύρια μέλη και φίλους ο λεγόμενος Ποδηλατικός Τουρισμός. Ο οποίος κινείται επί συγκεκριμένων ευρωπαϊκών ποδηλατοδρόμων από τις Ευρωπαϊκές χώρες που διέρχεται. Από τον βορρά φθάνει μέχρι την Κωνσταντινούπολη αφού διέλθει από Βουλγαρία, Θράκη και καταλήξει Τουρκία.
Τα έσοδα από τον τουρισμό αυτόν φθάνουν τα δισ, ενώ τα άτομα που χρησιμοποιούν τα ποδήλατά τους γι’ αυτήν τη μορφή τουρισμού φθάνουν μερικά εκατομμύρια.
Για μας εδώ, στην πόλη με τα χίλια… (βάλτε ό,τι θέλετε…) είναι όλα αυτά ψιλά γράμματα δυστυχώς. Εκτός κι αν ξεκινήσει κάτι ο Πήγασος που όλα αυτά τα γνωρίζει πολύ καλά.
Γ.Δ.


Λοταρία και τζόγος
Από το μήνα Οκτώβριο ξεκινάει η λοταρία του ίδιου του ελληνικού κράτους με έπαθλο 1000 ευρώ σε χίλιους τυχερούς. Οι τυχεροί θα προέρχονται από αυτούς που πραγματοποίησαν τον Σεπτέμβριο αγορές με ηλεκτρονικό τρόπο, δηλαδή τραπεζικές κάρτες. Οι τυχεροί, θα δουν τον τραπεζικό τους λογαριασμό, όταν και εάν κερδίσουν βέβαια, ν’ αυξάνεται κατά 1000 ευρώ.
Τζογαδόρικο κράτος, τζογαδόροι πολίτες, με τζόγο θα τους οδηγήσουν στην στόχευση να χρησιμοποιούν κάρτα. Ό,τι έκανε ο Καποδίστριας με τις πατάτες. Όταν τις έφερε στο Ναύπλιο και τις άφησε στην πλατεία καλώντας το λαό να τις πάρει και να τις δοκιμάσει, ελάχιστοι πήγαν να πάρουν. Το βράδυ όμως, οι υπόλοιποι πήγαν και τις… έκλεψαν! Κι έτσι ξεκίνησε η κατανάλωση της πατάτας. Με τα χίλια ευρώ ξεκινάει η λοταρία και ο τζόγος.
-Καλή επιτυχία…
Γ.Δ.


Οι επιδημίες επανέρχονται
Οι πρόσφατες επιδημίες ιλαράς στην Ευρώπη, εκτός από τις δυσάρεστες συνέπειες που έχουν, είναι ταυτόχρονα και μια θριαμβευτική επιβεβαίωση του εμβολιασμού. Παντού, σε όποια χώρα και αν έχει ξεσπάσει επιδημία, τα αποτελέσματα του ελέγχου είναι πανομοιότυπα. Το 90% των πασχόντων δεν έχει κάνει καμία δόση. Ένα 6% περίπου έχει κάνει μόνο μια δόση και μόνο το 1% από τους πάσχοντες έχει κάνει δύο δόσεις. Το πιο σημαντικό όμως είναι πως μέχρι στιγμής δεν έχει αναφερθεί οπουδήποτε κανένας θάνατος σε παιδί ή ενήλικα που έχει πάρει έστω και μια δόση του εμβολίου. Έχουμε αναφερθεί και στο παρελθόν στις ανησυχητικές διαστάσεις που έχει λάβει το αντιεμβολιαστικό κίνημα, με διασπορά ψευδών ειδήσεων για θανάτους και πρόκληση αυτοάνοσων νοσημάτων και αυτισμού στα παιδιά που εμβολιάζονται. Η κυριότερη επιτυχία και δύναμη των εμβολίων είναι η ανοσία αγέλης που δημιουργούν. Όσοι περισσότεροι άνθρωποι είναι εμβολιασμένοι, τόσο δυσκολότερο είναι για τον όποιο ιό να μεταδοθεί. Πραγματικά είναι να απορεί κανείς τι άλλο χρειάζεται για να πεισθεί κάποιος. Μιλάμε για μια ζωντανή επιβεβαίωση της αναγκαιότητας του εμβολιασμού. Δυστυχώς όμως με κόστος ζωών αθώων παιδιών. Το φοβερό είναι ότι υπάρχουν γιατροί που σε ενήλικες με σημαντικά καρδιολογικά ή πνευμονολογικά νοσήματα δεν συστήνουν ή ακόμα και αποθαρρύνουν ασθενείς από το να κάνουν το αντιγριπικό εμβόλιο. Αν ήταν εμβολιασμένες οι ευπαθείς ομάδες, θα μπορούσαν πέρυσι να σωθούν τουλάχιστον 70 συνάνθρωποί μας. Την στιγμή μάλιστα που δεν κάνουν το εμβόλιο και οι ίδιοι. Σε πολλές χώρες του εξωτερικού ανεμβολίαστοι γιατροί και νοσηλευτές δεν πληρώνονται ή απολύονται από το νοσοκομείο.
Χ.Δ


Μια ομιλία σε διαφορετικό ακροατήριο
Ο θεσμός της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης δεν θυμίζει φυσικά τα παλιά, ούτε σαν έκθεση ούτε ως διεθνής. Οι πολιτικές ομιλίες που την συνοδεύουν όμως έχουν πάντα την βαρύτητά τους. Η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη το Σάββατο είχε κάποιες βασικές διαφορές. Δεν ασχολήθηκε ιδιαίτερα με τον πρωθυπουργό, όπως έκαναν συνήθως οι επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δεν απευθύνθηκε στο σύνηθες ακροατήριο δημοσίων υπαλλήλων και συνταξιούχων, αλλά κυρίως στον ιδιωτικό τομέα, την επιχειρηματικότητα. Μίλησε κυρίως για την μεταρρυθμιστική δυναμική που χρειάζεται η ελληνική οικονομία. Η δέσμευση για αξιολόγηση των πανεπιστημίων και επανίδρυση της ΔΑΠ δείχνει μια ειλικρινή πρόθεση για μεταρρύθμιση και σύγκρουση, που μένει να φανεί στην πράξη. Πέρα από τις εξαγγελίες για μειώσεις φόρων και επιτοκίων από τους δανειστές, κάτι που έχουμε ακούσει από πολλούς, το πιο θετικό ίσως ήταν ότι δεν τάισε οργή, δεν επένδυσε στο να κατακεραυνώσει τον Αλέξη Τσίπρα, αλλά ασχολήθηκε με την ανάδειξη και επίλυση προβλημάτων του κράτους. Δεν κινήθηκε πάνω στην λογική του διχασμού των τελευταίων χρόνων, κάτι που έχει κατακρίνει και παλιότερα. Μίλησε για το μέλλον της χώρας και όχι τα λάθη του παρελθόντος, για Έλληνες που δεν είναι ούτε ο περιούσιος και καταδιωκόμενος λαός, αλλά ούτε και οι κακομοίρηδες που ζητούν οίκτο. Μίλησε σε έναν λαό που περνάει μια δύσκολη δοκιμασία, αλλά που μπορεί να την ξεπεράσει αν πιστέψει στις δυνάμεις του και τις αξιοποιήσει όπως πρέπει. Αυτός ο λαός που παρουσίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μπορεί να ευημερήσει και να ευτυχήσει.
Χ.Δ.


Ο Μητσοτάκης δεν θέλει τη σιδηροδρομική σύνδεση των λιμανιών της Β. Ελλάδας με της Βουλγαρίας
Ξεκάθαρα το είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του στην ΔΕΘ. Θεωρεί φαραωνικό το έργο της σιδηροδρομικής σύνδεσης των λιμανιών της Β. Ελλάδος με της Βουλγαρίας. Πιο σημαντικό έργο θεωρεί τη σύνδεση της Δράμας και των Γιαννιτσών με την Εγνατία παρά αυτή τη σύνδεση: ««Στόχος μας είναι να ολοκληρώσουμε τα έργα υποδομής που πραγματικά χρειαζόμαστε. Τις κάθετες διασυνδέσεις με την Εγνατία για να βγουν από την απομόνωση πόλεις, όπως η Δράμα και τα Γιαννιτσά. Και τις σιδηροδρομικές διασυνδέσεις των λιμανιών μας, όπως της Θεσσαλονίκης, της Καβάλας, της Αλεξανδρούπολης. Δεν θα φτιάξουμε σιδηρόδρομους στο πουθενά με χρήματα που δεν υπάρχουν»!
Το καταλάβατε; Με κυβέρνηση Μητσοτάκη το έργο αυτό αν υπήρχε κάποια πιθανότητα να γίνει, δεν πρόκειται να γίνει!
Τι χρειαζόμαστε τώρα την σύνδεση με τα λιμάνια της Βουλγαρίας! Ή τι το χρειαζόμαστε ένα μεγάλο έργο στην Β. Ελλάδα;
Αντίθετα χρειαζόμαστε μικρά έργα όπως την διασύνδεση της Δράμας και των Γιαννιτσών με την Εγνατία; Αυτά είναι τα αναπτυξιακά έργα που προτείνει για την Β. Ελλάδα ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης και χειροκροτούν οι συν αυτώ;
Δοξάστε τους!
Μ.Ξ.


Ο Μ. Αμοιρίδης ζητά την παραίτηση του προέδρου της Εγνατίας- Συμφωνεί κι ο Βενετίδης από τον Έβρο
Τα ρεπορτάζ του «Ε» που μιλούν για το εμπαιγμό που υφίσταται η τοπική κοινωνία από τη συνεχιζόμενη παρελκυστικότητα της Εγνατίας ΑΕ αναφορικά με την δημοπράτηση του κάθετου άξονα της Ξάνθης έχει βρει πολλούς υποστηριχτές. Μεταξύ αυτών ο περιφερειακός σύμβουλος Μιχάλης Αμοιρίδης ο οποίος σχολίασε το ρεπορτάζ του «Ε» στο fc ως εξής: «Ο πρόεδρος της Εγνατία Οδός Α.Ε. θα πρέπει να παραιτηθεί αν έχει ίχνος αυτοσεβασμού. Δεν εκθέτει μόνο τον εαυτούλη του αλλά εμπαίζει μια κοινωνία ολόκληρη με τις δηλώσεις του εκτός βέβαια να θεωρεί ότι μπορεί να μας κοροϊδεύει κι εμείς να του χαμογελάμε. Ο κάθετος άξονας της Ξάνθης πρέπει να γίνει. Όχι μόνο τα 8 χιλιόμετρα προς τα σύνορα αλλά κυρίως το υπόλοιπο τμήμα μέχρι την Ξάνθη διότι θα εξυπηρετήσει δεκάδες χιλιάδες κατοίκους στην καθημερινότητά τους . Πρέπει να το διεκδικήσουμε δυναμικά ως προτεραιότητα». Αξιοσημείωτο είναι πως στην άποψη του Μιχάλη Αμοιρίδη υπερθεμάτισε ο περιφερειακός σύμβουλος Έβρου Κώστας Βενετίδης: «Συμφωνώ και επαυξάνω Μιχάλη. Το δικό μας κάθετο να δεις τι δούλεμα πέφτει. Κάποιους σιγά σιγά νομίζω θα πρέπει να τους θεωρούμε ανεπιθύμητους με τον συνεχή εμπαιγμό. Ο κ. Βενετίδης αναφέρεται στο κάθετο άξονα Αρδανίου. Να σημειώσουμε επίσης ότι τα ρεπορτάζ μας έχουν κινήσει και το ενδιαφέρον των Βουλγάρων και ειδικά του νομάρχη Σμόλυαν κ. Σλάβοφ.
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024

Αθλητικά Σχολεία Την επαναφορά του θεσμού των αθλητικών σχολείων, με την έναρξη λειτουργία…