Σχόλια 13/09/17

0
argennidi
Λίγα λόγια για το λιμάνι Λάγος
Διαβάζοντας για την αναμενόμενη ανάπτυξη του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης με την εγκατάσταση γερανών για κοντέινερς, χώρο για logistics και γενικώς αναβάθμισή του, λογικό είναι να ζηλεύουμε για την πρόοδό του που έρχεται. Όταν δε το λιμάνι Καβάλας θ’ αναβαθμιστεί κι αυτό στον τομέα της κρουαζιέρας, ακόμη περισσότερο θα ζηλεύουμε. Κι αυτό γιατί δεν προβλέπεται τίποτε σχετικό για το λιμάνι μας, το Πόρτο Λάγος.
Όμως άδικη η ζήλεια και η στεναχώρια και ιδού γιατί.
Γ.Δ.


Η αλήθεια για το λιμάνι
Η μοίρα του λιμανιού Λάγος είναι άρρηκτα δεμένη με τη φυσική του αδυναμία που δεν είναι άλλη από το μικρό του βάθος. Και το μικρό αυτό βάθος προέρχεται από τις προσχώσεις που δημιουργούνται από την μεταφορά άμμου από τα θαλάσσια ρεύματα. Απλές αλήθειες που οφείλουμε να παραδεχτούμε και να μην ζηλεύουμε την τύχη της Αλεξανδρούπολης και της Καβάλας.
Μάλιστα η επιλογή έχει γίνει για τα δυο μεγάλα λιμάνια. Το πρώτο θα καλύψει το εμπορικό μέρος και το άλλο το τουριστικό. Οι αποφάσεις έχουν ληφθεί και δεν αλλάζουν. Τα δεδομένα είναι αυτά πλέον. Το λιμάνι του Πόρτο Λάγος χρόνια τώρα αποδείχτηκε πως δεν έχει ανάλογο μέλλον. Θα εξυπηρετεί τοπικές ανάγκες και θα λειτουργεί βοηθητικά των άλλων δύο.
Ούτως εχόντων των πραγμάτων λοιπόν ας προσγειωθούμε στην ωμή πραγματικότητα κι ανάλογα ας πράξουμε χωρίς αφορισμούς αλλά γνωρίζοντας την αλήθεια.
Γ.Δ.


Αριθμός δέκα
Δέκα υποψήφιοι λοιπόν για το νέο φορέα της Κεντροαριστεράς. Μια γυναίκα, εννέα άνδρες και η αγωνία μεταξύ τους για το ποιοι θα είναι οι δύο ισχυροί που θα πάνε στο δεύτερο γύρο. Έτσι, τώρα το ενδιαφέρον όλων εστιάζεται σ’αυτό το σημείο και μόνον. Και η προεκλογική τους προσπάθεια εκεί θα εστιαστεί. Αρχίζει επομένως η μάχη για τον πολιτικό φορέα της Κεντροαριστεράς και ποιος θα τεθεί επικεφαλής. Μάλιστα εάν η διαδικασία είναι επιτυχής και ξεπεραστούν οι ιδεολογικοί και πολιτικοί σκόπελοι που υπάρχουν, ο υπό διαμόρφωση φορέας θα αποτελέσει μια σοβαρή απειλή για το ΣΥΡΙΖΑ.
Γ.Δ.


Το μπακάλικο του κυρ Γιώργου Αργεννίδη στην οδό Π. Χρηστίδη
(Αρχείο Κώστα Μαυρομάτη)


Πράσινα οχήματα
Πρόκειται πραγματικά για πράσινα οχήματα, κι όχι για πράσινα άλογα του ανέκδοτου. Μάλιστα η πραγματικότητα είναι εδώ, δίπλα μας και όπως όλα δείχνουν τρέχει με χίλια! Τρέχει όντως, αρκεί να σκεφθεί κανείς πως η ζήτηση των πράσινων οχημάτων έχει αυξηθεί έναντι της περυσινής κατά 40%!
Και μια διευκρίνιση: πράσινα οχήματα λέμε τα αυτοκίνητα τα οποία κινούνται πλέον με εναλλακτικές μορφές ενέργειας. Ένας από τους λόγους που οι καταναλωτές έχουν στραφεί στα οχήματα αυτά είναι το χαμηλότερο κατά πολύ το κόστος λειτουργίας τους έναντι βενζίνης και πετρελαίου.
Γ.Δ.


Αλλαγή
Το πρόσεξαν οι δημοσιογράφοι, το πρόσεξαν οι διάφοροι εκπρόσωποι των κομμάτων στην περιοχή μας, το πρόσεξε και το πόπολο. Ποιο; Ότι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, άρχισαν να γίνονται κοινωνικοί. Δηλαδή να πηγαίνουν στις διάφορες εκδηλώσεις που γίνονται σε πόλη και χωριά. Άφησαν την αριστερή ιδεοληψία τους πίσω και πλέον συμμετέχουν στις εκδηλώσεις. Σκέφτηκαν ότι είναι μια καλή ευκαιρία να τους γνωρίσει και ο κόσμος γιατί θα χρειαστούν την ψήφο του τώρα που είναι σίγουρο πως δύσκολα θα επανεκλεγούν και οι τρεις.
Άλλαξαν λοιπόν συμπεριφορά και σκεπτικό οι σύντροφοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έστω και κάπως αργά. Μάλλον κατάλαβαν πως έδρανα βουλής δύσκολα κάποιοι θα ξαναδούν.
Γ.Δ.


Ακαδημαϊκά πρότυπα
Στην κατάσταση που βρίσκεται σήμερα η ελληνική κοινωνία, θα περίμενε κανείς να στέκει στο ύψος των περιστάσεων τουλάχιστον ο δικαστικός και ακαδημαϊκός χώρος. Για τον πρώτο δεν θα σχολιάσουμε εδώ. Όσον αφορά τον δεύτερο η απογοήτευση είναι πολλαπλή. Και φυσικά δεν πέφτουμε απ’ τα σύννεφα, αλλά κάθε νέα επιβεβαίωση προκαλεί αν όχι αγανάκτηση, τουλάχιστον θλίψη. Κυρίως γιατί μέσα από τον χώρο αυτό βγαίνουν κάθε χρόνο χιλιάδες σπουδαστές ως πτυχιούχοι στην κοινωνία και την αγορά εργασίας. Έντονες αντιδράσεις προκάλεσε η απόφαση της Συγκλήτου του πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας να κάνουν δωρεάν μεταπτυχιακά τα παιδιά των καθηγητών. Μεταπτυχιακά προγράμματα που διαρκούν τρία εξάμηνα και για τους υπόλοιπους φοιτητές πλησιάζουν τα 3.000 ευρώ. Μάλιστα η εισήγηση, που πέρασε με 4 υπέρ και 2 κατά, προβλέπει την εκτός συναγωνισμού συμμετοχή τους. Όσοι έχουν επιχειρήσει να πάρουν μέρος σε μεταπτυχιακό γνωρίζουν ότι πρέπει να επιλεγούν βάσει βαθμού πτυχίου και συνέντευξης. Ούτε αυτό όμως για τα παιδιά των καθηγητών. Το άλλο πρόσφατο κρούσμα ήταν αυτό του πανεπιστημίου Πατρών, όπου 106 φοιτητές παρέδωσαν την ίδια εργασία σε μάθημα. Γνωστή η τακτική της συγγραφής εργασιών επί πληρωμή, ακόμη και για μεταπτυχιακά και διδακτορικά, αλλά απίστευτο το θράσος, για να μην πούμε βλακεία, να παραδώσεις την ίδια εργασία με άλλα 100 άτομα. Πολλοί ξεσηκώθηκαν για την αυστηρότητα της ποινής, ενώ δεν θα έπρεπε να υπάρχει καν συζήτηση, αλλά απλή εφαρμογή του κανονισμού της σχολής. Το μόνο θετικό ότι η ΝΔ ζήτησε άμεσα στην παραίτηση του υπευθύνου της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ της σχολής, από όπου δόθηκε η εργασία. Ακαδημαϊκοί και φοιτητικές παρατάξεις έχουν καταφέρει να διαστρεβλώσουν το νόημα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Χ.Δ.


Το Δ’ ΣΣ παντού ενεργό στην περιοχή
Το τελευταίο διάστημα είναι συχνές οι αναφορές στο Δ’ Σώμα Στρατού, το οποίο έχει αποκτήσει μια εξωστρέφεια και μια πιο έντονη παρουσία στην τοπική κοινωνία. Πέρα από τις καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, τις εκθέσεις και τις βραβεύσεις, ο νέος Διοικητής, Αντιστράτηγος Γεώργιος Καμπάς, είναι ιδιαίτερα επικοινωνιακός αλλά και ουσιαστικός, όπως αναφέρουν στελέχη που έχουν συνεργαστεί μαζί του. Φαίνεται ότι δεν τον ενδιαφέρει μόνο η εσωτερική λειτουργία του Σώματος, αλλά και η πρακτική χρησιμότητά του στην περιοχή. Έτσι το τελευταίο διάστημα χρησιμοποιεί το προσωπικό και τα μηχανήματα του στρατού προκειμένου να βοηθήσει στο πρόβλημα λειψυδρίας του δήμου Μύκης, στην ανακαίνιση σχολικών μονάδων και σε κάθε ανάγκη που παρίσταται, ξεπερνώντας όπως φαίνεται πολύ ευκολότερα τα θέματα γραφειοκρατίας που παρουσιάζουν άλλοι φορείς. Πιο πρόσφατη προσφορά που μάθαμε είναι προς το πρώην Ψυχολογικό Κέντρο Ξάνθης, στο οποίο όχι μόνο έχει προσφέρει οδηγούς αλλά και μηχανήματα για εργασίες στο πίσω μέρος του οικοπέδου του Κέντρου στην Χρύσα. Επισκεπτόμενοι το σημείο όπου ξεκίνησαν οι εργασίες ο πρόεδρος του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας ΠΑΜ-Θ, Σωτήρης Σωτηριάδης, ο βουλευτής Ξάνθης Χουσεΐν Ζεϊμπέκ και ο Διοικητής του Δ’ ΣΣ Γεώργιος Καμπάς, ο κ. Ζεϊμπέκ τον ευχαρίστησε για την ενεργοποίηση των δυνάμεων του Μηχανικού επ’ ωφελεία όχι μόνο της Ξάνθης, αλλά και πολλών περιοχών της Θράκης. Κακά τα ψέματα, προσωπικό και μηχανήματα κάθονταν για χρόνια χωρίς ουσιαστικό αντικείμενο καθημερινά. Είναι θετικό που επιχειρείται η ανάδειξη μιας κοινωνικής πλευράς του ελληνικού στρατού, χωρίς εθνικιστικές φωνασκίες, αλλά με ουσιαστική δουλειά και προσφορά.
Χ.Δ.


Λέμε ναι σε συνεντεύξεις όχι σε συζητήσεις τύπου καφενείου…
Έχει πέσει πολύ το επίπεδο στο χώρο μας, έχει χαθεί κάθε έννοια δεοντολογίας με αποτέλεσμα τα ΜΜΕ στο νομό μας να μπαίνουν όλα σε ένα τσουβάλι και η εικόνα που βγαίνει προς τα έξω να είναι άκρως απογοητευτική κι αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να απαξιώνεται η δουλειά μας και η αξιοπιστία μας. Δεν θα θέσω το δάκτυλο επί τον τύπον των ήλων, καθώς όλοι γνωρίζουμε τι κατάσταση επικρατεί και δεν είναι αντικείμενο αυτού του σχολίου. Θα πω όμως πως έχουν ευθύνη και οι πολιτικοί παράγοντες. Δεν μπορεί για παράδειγμα να μας καλούν σε συνέντευξη Τύπου όπως προχθές με τον βουλευτή Επικρατείας της ΝΔ κ. Βασίλη Οικονόμου και ενώ παραβρίσκονται και ο πρόεδρος και ο γραμματέας της ΝΟΔΕ Ξάνθης καθώς και το μέλος της Π.Ε. κα Πέλα Βώβου να μην υπάρχει από μέρους τους ο στοιχειώδης συντονισμός για το ποιος θα μιλήσει και ποιο Μέσο εκπροσωπεί. Όποιος προλάβαινε πετούσε μια ερώτηση, διέκοπτε ο άλλος για να ξαναδιακόψει ο πρώτος κι ο κ. Οικονόμου να απαντά από τον ένα στον άλλο με αποτέλεσμα να βγαίνει η εικόνα μιας συζήτησης σε επίπεδο καφενείου. Και χωρίς καμία συγκρότηση και καμία τήρηση δεοντολογίας. Λοιπόν είναι καιρός να σταματήσουν αυτά. Αν θέλετε να προσερχόμαστε εμείς σαν εφημερίδα «ΕΜΠΡΟΣ» σε συνέντευξη Τύπου, επειδή σεβόμαστε την δουλειά μας, απαιτούμε να τηρούνται οι δεοντολογικοί κανόνες της συνέντευξης. Δεν είμαστε διατιθεμένοι να συμμετέχουμε σε παρακμιακές συζητήσεις καφενειακού στυλ…
Μ.Ξ.


Ποια η διαφορά;
Σ΄ ότι αφορά το πρόγραμμα της ΝΔ για την υγεία που ήλθε να παρουσιάσει ο κ. Οικονόμου στην Ξάνθη αφού πρώτα χαρακτήρισε προβληματική την κατάσταση στο χώρο της υγείας και ιδιαίτερα της πρωτοβάθμιας υγείας, ειλικρινώς δεν κατάλαβα κάποια διακριτή διαφορά σε ότι αφορά τις προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις εκτός από το ότι θα αυξήσει σε 13 τις υγειονομικές περιφέρειες (ΔΥΠΕ )από 7 που είναι σήμερα και ότι ο κάθε Δυπεάρχης θα είναι ένας μικρός υπουργός Υγείας. Κατά τα άλλα είπε πως θα δημιουργήσουν στην πρωτοβάθμια υγεία τον θεσμό του οικογενειακού γιατρού και θα διατηρήσουν τον ΕΟΠΥΥ ενώ οι ανασφάλιστοι θα καλύπτονται από την Κοινωνική Πρόνοια, Αν δεν κάνω λάθος οι Τοπικές Μονάδες Υγείας που δημιουργεί η κυβέρνηση εισάγουν τον θεσμό του οικογενειακού γιατρού , ο ΕΟΠΥΥ υπάρχει και ανασφάλιστοι πλέον δεν υπάρχουν. Δεν μας είπε μόνο ο κ. Οικονόμου αν θα επανέλθει το 5ευρω στα νοσοκομεία που καθιερώθηκε επί Άδωνη Γεωργιάδη.
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Όλα ήσυχα, ήρεμα στη Σμίνθη Ησυχία, ηρεμία και κανονικότητα υπήρξε στο τζαμί της Σμίνθης τ…