Σχόλια 07/09/17

0
antika-kougioumtzoglou
Οι κομματικοί και οι… μικροκομματικοί του Κυριάκου Μητσοτάκη
Την ώρα που η κυβέρνηση μοιράζει προοπτικές στην επιχειρηματικότητα, μέσω επισκέψεων και συμφωνιών (βλ. επισκέψεις σε Apivita και Παπαστράτο, σιδηροδρομική Εγνατία, αναπτυξιακό συνέδριο στην ΑΜΘ) και η κεντροαριστερά ζυμώνεται για την ανάδειξη νέου αρχηγού που θα επιχειρήσει να εμπνεύσει ή να πείσει την σοσιαλδημοκρατική βάση, η Νέα Δημοκρατία, παρά τις προσπάθειες του Κυριάκου Μητσοτάκη να θέσει βάσεις για πολιτικό διάλογο, αναλώνεται σε κομματική παραφιλολογία με δημόσιες και ιδιωτικές συζητήσεις στελεχών της για την ώρα των εκλογών. Δεν είναι μόνο οι περίφημες δηλώσεις Τραγάκη, αλλά και το κλίμα που έχει δημιουργηθεί εντός της ΑΜΘ και περιορίζει κάθε συζήτηση στην παράταξη και αυτοδιοίκηση σε σενάρια εκλογών και υποψηφίων, είναι αποκαλυπτική.
Κι αν είναι έτσι, τουλάχιστον ας μην προσπαθεί η ΝΔ να φτιάξει την Ελλάδα… του 2020, όπως ευαγγελίζεται με όρους 1950! Θέσεις στο ψηφοδέλτιο της Ξάνθης «μοιράζονται» και «κλείνονται» με παλαιοκομματικές λογικές από τοπικούς κομματάρχες, ενώ και στελέχη γύρω από τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας φαίνεται ότι αναλίσκονται σε τέτοιο επίπεδο διαπραγμάτευσης… Αν μη τι άλλο, ας δώσουν ένα δείγμα της αναζήτησης άξιων, φρέσκων και ικανών που προτίθενται να υποστηρίξουν μέσα από τη σωρεία βιογραφικών που συγκεντρώνουν! Βέβαια, ας είμαστε ρεαλιστές. Η υποψηφιότητα Κοντού δεν μπορεί να υποβαθμίζεται από κανέναν. Αν ο ίδιος επιλέξει να συμμετέχει στο ψηφοδέλτιο, η ικανότητα, η εμπειρία και η απήχηση που έχει δεν είναι δυνατό να αγνοηθεί, παρά τις όποιες άσπονδες επιθυμίες φίλων και εχθρών. Σοβαρή και υποσχόμενη θα ήταν και η υποψηφιότητα του Μιχάλη Αμοιρίδη, μιας και είναι από τους ελάχιστους που έχουν δώσει δείγματα γραφής στον πολιτικό στίβο και έχει διακριθεί για τη δουλειά και τα αποτελέσματά του. Μέσα σε λίγο σχετικά χρόνο κατάφερε να κάνει αισθητή την παρουσία του σε όλη την ΑΜΘ και να επιδείξει διάθεση και κινητικότητα. Κι ακόμα και αν υπάρχει η κόντρα με τον Χρήστο Μέτιο ή για τον όποιο λόγο δυσαρέσκεια του περιφερειάρχη, στο επίπεδο του εντοπισμού των κατάλληλων, αυτό δεν πρέπει να αποτελεί εμπόδιο, αλλά επιχείρηση συσπείρωσης σε ένα κόμμα που, αν μη τι άλλο, ετοιμάζεται να κυβερνήσει. Για τα υπόλοιπα ονόματα που διακινούνται, καλύτερο θα ήταν να περιμένουμε να ακούσουμε από τους ίδιους πρώτα να εκφέρουν δημόσιο λόγο για να εκτιμήσουμε και να τοποθετηθούμε. Βέβαια, καλό θα ήταν η Νέα Δημοκρατία να ξεφύγει από στεγανά και να επιτρέψει να δοθούν ευκαιρίες σε ανθρώπους που μπορούν να αποδείξουν ότι έχουν προοπτική. Ωστόσο, οι επιλογές θα δώσουν και το στίγμα και το στίγμα θα μας διαφωτίσει και για τα κριτήρια όσων θα ευθύνονται για τις τελικές αποφάσεις.
Σε κάθε περίπτωση, όσοι απεργάζονται σενάρια, ας κρατάνε και λιγάκι στο μυαλό τους ότι όλα θα πρέπει να γίνονται… για το καλό του τόπου!
Ε.Δ.


«Βροχή» προστίμων
Εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ ήταν τα πρόστιμα που «μοίρασε» πρόσφατα ελεγκτικό κλιμάκιο για την ανασφάλιστη εργασία στην Ξάνθη. Οι έλεγχοι, όπως πρόσφατα γράψαμε, για ασφαλιστικές και φορολογικές παραβάσεις είναι ασφυκτικοί για τους επαγγελματίες, ωστόσο η απολογιστική εικόνα που συγκεντρώνουν οι ελεγκτές καταδεικνύει πόσο ασύμμετρα επιβαρύνεται ο καλός επιχειρηματίας με δυσκολίες, σε σχέση με τον κακό. Γιατί άλλο είναι να έχεις όλο το προσωπικό ανασφάλιστο (συνέβη και καταγράφηκε) κι άλλο να διαπιστωθεί υπερωριακή εργασία υπαλλήλου για λίγη ώρα, που μπορεί να οφείλεται σε λόγο έκτακτο, ανωτέρας βίας ή και ανθρώπινο! Δυστυχώς, οι εξαγγελίες της υπουργού Εργασίας αποδεικνύουν ότι για τους ίδιους δεν υφίσταται αυτός ο διαχωρισμός.
Ε.Δ.


Οδός Αντίκα. Άποψη των δίδυμων αρχοντικών της οικογένειας Κουγιουμτζόγλου (πρώην οδός Μαξ Νορδάου). Σήμερα στεγάζεται το Λαογραφικό Μουσείο της ΦΕΞ
(Αρχείο Κώστα Μαυρομάτη)


Μάχη Ι
Ομολογουμένως πολύ μεγάλη μάχη, σε πολιτικό επίπεδο βέβαια, θα δοθεί στις προσεχείς εκλογές από ΣΥΡΙΖΑ, Νέα Δημοκρατία, Δημοκρατική Συνεργασία (ή όπως αλλιώς ονομαστεί) και Ένωση Κεντρώων για τις ψήφους των κεντρώων ψηφοφόρων.
Ο Μητσοτάκης το έχει ξεκαθαρίσει εδώ και καιρό και η στροφή του προς το Κέντρο είναι δεδομένη. Ως προς τη ΔΗ.ΣΥ. αυτή διακηρύσσει ότι εκφράζει το Μεσαίο Δημοκρατικό χώρο της Σοσιαλδημοκρατίας. Άρα θα έχει το «πάνω χέρι» και θα παίξει σε δικό της γήπεδο με ιδιαίτερη μάλιστα επιτυχία διότι παίζει εντός έδρας.
Γ.Δ.


Μάχη ΙΙ
Εσχάτως όμως εμφανίστηκε νέος μνηστήρας του Κεντρώου χώρου, ο ΣΥΡΙΖΑ! Είναι προφανές ότι η πλαγιοκόπηση αυτή προς τους Κεντρώους δεν είναι εύκολη. Διότι υπάρχει το πρωτότυπο κέντρο και το ιμιτασιόν δεν συγκινεί, όσες αναφορές και λιβάνια ανάψουν στο όνομα του Ανδρέα Παπανδρέου. Έτσι, η εισπήδηση παρά την προσπάθεια και μικρή θα είναι και θα βοηθήσει στην διατήρηση των Πασόκων που εξαπατημένοι ψήφισαν Τσίπρα. Για την Ένωση Κεντρώων τα πράγματα θα είναι ιδιαίτερα δύσκολα, διότι αυτή τη φορά οι Παοκτζήδες αλλού θα στραφούν.
Τέλος, υπάρχει ένα αξίωμα: ένα κόμμα που επιδιώκει να πρωταγωνιστεί στο μεσαίο χώρο οφείλει να έχει συνεχή επαφή με την κοινωνία. Κι αυτή την επαφή την έχουν κερδίσει πλέον δύο κόμματα. Η Ν.Δ. και η ΔΗ.ΣΥ. Ποιο από τα δυο θα πάρει το μεγάλο μερίδιο, θα δείξει η κάλπη, του χρόνου τέτοια εποχή, ζωή να’ χουμε.
Γ.Δ.


Στέγη για τη Φιλαρμονική
Να κι ένα ευχάριστο νέο. Φίλος μας πληροφόρησε λοιπόν πως το κτίριο ιδιοκτησίας του δήμου Ξάνθης στην πλατεία Ματσίνη, φιλοξενεί στους χώρους του την Δημοτική Φιλαρμονική. Με δυο λόγια, μεγαλεία για τους μουσικούς του δήμου μας. Κάνουν τις πρόβες τους σ’ ένα όμορφο παραδοσιακό κτίριο όπου βέβαια φυλάσσονται και τα όργανά τους. Τώρα αν έχει το κτίριο και την κατάλληλη ακουστική, μάλλον δύσκολο, διότι αυτό για να επιτευχθεί απαιτεί ανάλογο χώρο με αντίστοιχη υποδομή.
Γ.Δ.


Προσοχή στις αλλαγές ονομάτων
Η παρατήρηση για τις αδικαιολόγητες και ανιστόρητες εν πολλοίς αλλαγές ονομάτων οδών εκ μέρους του δημοτικού συμβουλίου ο λόγος. Αφορμή τα εκφρασμένα παράπονα κάποιων συμπολιτών της οδού Μεσολογγίου. Η οποία εδώ κι έναν χρόνο, άγνωστο με τίνος την εισήγηση, μετονομάστηκε σε Περιθεωρίου.
Μια οδός παλιά, για μια πόλη ιστορική για την ίδια τη χώρα μας, εξοβελίστηκε χωρίς μάλιστα δικαιολογία. Πέρα από το άτοπο της ενέργειας, όπως τονίζουν κάποιοι κάτοικοι, υπάρχουν και δύο δεδομένα: Πρώτον δεν ρωτήθηκαν καν οι κάτοικοι για την αλλαγή και δεύτερο η αλλαγή του ονόματος δημιούργησε πρακτικά προβλήματα στις συναλλαγές και την αλληλογραφία. Μάλιστα ο δήμος Ξάνθης μόλις οριστικοποιήθηκε η απόφαση αλλαγής της ονομασίας της οδού, τοποθέτησε αμέσως και τις νέες πινακίδες…
-Μάλλον κάποιοι από τον δήμο στη μανία τους να προσφέρουν εκδούλευση δεν λογαριάζουν τίποτε. Αλήθεια, ρωτάνε οι κάτοικοι, γιατί το νέο όνομα αυτό του Περιθεωρίου δεν «μπήκε» σε κάποιο άλλο δρόμο της πόλης; Γιατί έπρεπε να γίνει αυτή η αλλαγή; Απάντηση προφανώς και δεν αναμένει κανείς. Και τι να πουν εξάλλου ;
Γ.Δ.


Τι δεν καταλαβαίνουν;
Η δέσμευση της κυβέρνησης σύμφωνα με τις υπογραφές της ήταν σαφής: Πληρώνεις (μέρος έστω μικρό) των υποχρεώσεών σου προς τους ιδιώτες που τους χρωστάς ένα σκασμό εκατομμύρια και μετά θα εκταμιευτεί η υποδόση των 800 εκ. ευρώ.
Σε απλά ελληνικά, η κυβέρνηση χρωστά στις διάφορες ιδιωτικές επιχειρήσεις κάθε μορφής, κοντά 5,5 δισ. Πρόκειται για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς τους ιδιώτες παρακαλώ. Που όλο καθυστερεί η κυβέρνηση να τις εξοφλήσει. Σε αντίθεση δηλαδή της συμφωνίας που ήδη υπέγραψε πως σταδιακά θα μειώνει αυτό το χρέος. Κι επειδή και σ’ αυτό τον τομέα, άλλα λέει, άλλα υπογράφει κι άλλα τελείως κάνει, οι τροϊκανοί δεν της δίνουν τα 800 εκ. ευρώ εάν δεν τηρήσει τις υπογραφές της.
Είναι αυτό κατάντια κράτους και κυβέρνησης ή δεν είναι; Και μετά υπερηφανεύεται η κυβέρνηση ότι έχει πλεόνασμα. Ας πληρώσει πρώτα τα χρέη της όλα και τότε να μιλάει για πλεόνασμα. Αλήθεια δεν το καταλαβαίνουν αυτό;
Γ.Δ.


Το σίριαλ με τα εγκαίνια στις Παιδικές Χαρές
Ετοιμάζεται ο αντιδήμαρχος Θωμάς Ηλιάδης να κόψει μαζί με τον δήμαρχο την …κορδέλα της πρώτης παιδικής χαράς που θα παραδοθεί στο κοινό. Έτσι ανακοίνωσε περιχαρής μετά το πέρας της συνεδρίασης της Οικονομικής επιτροπής. Το ίδιο βέβαια ανακοίνωνε στο «Ε» πέρσι τον Ιούνιο και από τότε πέρασε ένας χρόνος και όλες οι παιδικές χαρές είναι κλειστές! Όταν του το υπενθυμίσαμε μας απάντησε ότι στο μεταξύ άλλαξε ο νόμος και χρειάστηκαν και άλλες διαδικασίες που καθυστέρησαν την παράδοση.
Βέβαια πάνε τρία χρόνια που είναι κλειστές οι Παιδικές Χαρές και πόσα δεν ξέρω το Κολυμβητήριο ….και πάντα υπάρχουν βολικές δικαιολογίες …
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Όλα ήσυχα, ήρεμα στη Σμίνθη Ησυχία, ηρεμία και κανονικότητα υπήρξε στο τζαμί της Σμίνθης τ…