Σχέδια αξιοποίησης του Προγράμματος Αλιείας και Θάλασσας για την δημιουργία υποδομών συζήτησε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Β. Αποστόλου, στον Αλιευτικό Συνεταιρισμό Βιστονίδας
Ικανοποίηση για το νέο νομοσχέδιο από τους ιχθυοκαλλιεργητές μετά από 47 χρόνια, εφόσον βέβαια ψηφιστεί – Δέσμευση για την ίδρυση Ταμείου Αλληλοβοήθειας στην Αλιεία
Από την Καβάλα, όπου κήρυξε την έναρξη των εργασιών της 2ης Επιτροπής Παρακολούθησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας και Θάλασσας, βρέθηκε στην Ξάνθη το μεσημέρι της Πέμπτης, 28 Σεπτεμβρίου, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλης Αποστόλου. Ο κ. Αποστόλου επισκέφθηκε για πρώτη φορά την Βιστονίδα, όπως είπε, με αφορμή την επίσκεψή του στην Καβάλα, στην ιχθυόσκαλα της οποίας μετέβη μετά την συνάντηση με τους αλιείς και ιχθυοκαλλιεργητές του Αλιευτικού Συνεταιρισμού Βιστονίδας. Συνοδευόμενος από βουλευτές της Καβάλας και συνεργάτες του από το υπουργείο, ο κ. Αποστόλου έγινε δεκτός όχι μόνο από τον πρόεδρο και τα μέλη του Αλιευτικού Συνεταιρισμού αλλά και τους βουλευτές Ξάνθης Χουσεΐν Ζεϊμπέκ και Γρηγόρη Στογιαννίδη καθώς και μέλη του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ.
Στόχος μια μονάδα αλίευσης, επεξεργασίας και μεταποίησης των ψαριών της περιοχής
Ο κ. Αποστόλου ανέφερε ότι επιθυμία του ίδιου ήταν να βρεθεί στην περιοχή προκειμένου να δει και να ακούσει διά ζώσης αυτά τα οποία συζητούν αυτή την περίοδο στην Επιτροπή Παρακολούθησης της Βουλής και έχουν σχέση με την ρύθμιση θεμάτων αλιείας αλλά και εκμετάλλευσης της Βιστονίδας από τον συνεταιρισμό των αλιέων της περιοχής. Μιλώντας για τα θέματα που συζητήθηκαν κατά την κλειστή συνάντηση, σημείωση ότι έγινε μια διεξοδική συζήτηση κυρίως όσον αφορά τις δυνατότητες και τις προϋποθέσεις προκειμένου να δημιουργηθεί στο σημείο μια μονάδα που ουσιαστικά όχι μόνο θα εκμεταλλεύεται τα ψάρια της λίμνης αλλά ιδίως θα έχει τις δυνατότητες μέσα από το Πρόγραμμα Αλιείας και Θάλασσας, ώστε να δημιουργήσει τέτοιες υποδομές για να καταστεί ένας βασικός σταθμός αλίευσης, επεξεργασίας και μεταποίησης των ψαριών της περιοχής. «Όπως γνωρίζουν καλά οι ψαράδες, η περιοχή έχει τεράστιες δυνατότητες να φτάσουν τα προϊόντα της μέχρι το σημείο της παγκόσμιας αγοράς», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Δεσμεύσεις για ενσωμάτωση των παρατηρήσεων στο νέο νομοσχέδιο
Αναφορικά με το νομοσχέδιο που ψηφίζεται την ερχόμενη Πέμπτη στη Βουλή και το αν μπορούν οι παρατηρήσεις που διατυπώθηκαν κατά την συζήτηση με τους αλιείς να ενταχθούν σε αυτό, ο κ. Αποστόλου σημείωσε ότι ιδιαίτερα οι νομικοτεχνικού χαρακτήρα παρατηρήσεις – βελτιώσεις μπορούν να ενσωματωθούν. Συγκεκριμένα ανέφερε: «Ένα ζήτημα που έχει προκύψει αφορά ουσιαστικά τις δαπάνες που κατέβαλαν οι ψαράδες όλα τα προηγούμενα χρόνια. Ήταν ένα θέμα ανοιχτό για εμάς και μετά την ρύθμιση που ουσιαστικά κατήργησε το μίσθωμα, μεταφέροντας τις ευθύνες για έργα βελτίωσης και αποκατάστασης στους ίδιους τους αλιείς, νομίζω ότι έχει όλες τις προϋποθέσεις να γίνει αποδεκτό. Αντιλαμβάνεστε ότι κάποια στιγμή πρέπει να το εξετάσουμε με λεπτομέρεια για να δώσουμε μια οριστική απάντηση».
Εξετάζεται νέο Ταμείο Αλληλοβοήθειας στην Αλιεία
Σε άλλα ‘’ανοιχτά’’ θέματα που αφορούν τους αλιείς ενέταξε ο κ. Αποστόλου το ζήτημα της δημιουργίας Ταμείου Αλληλοβοήθειας στην Αλιεία. «Θα εκμεταλλευτούμε το άρθρο 35 που αναφέρεται στις προϋποθέσεις για να ιδρυθεί αυτό το ταμείο και είναι πρόθεσή μας να το ιδρύσουμε, γιατί έχει κυρίως και μια συμμετοχή του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας κατά 50% μέχρι του ποσού των 10 εκατομμυρίων στο μετοχικό κεφάλαιο του Ταμείου που θα ιδρυθεί. Θα προσπαθήσουμε να εκμεταλλευτούμε αυτή την συγκυρία, αλλά ταυτόχρονα αυτό προϋποθέτει από την πλευρά των αλιέων μια οργάνωση συλλογικοτήτων», σημείωσε ο υπουργός.
Εντατικότεροι ρυθμοί ώστε να απορροφηθούν τα χρήματα του Προγράμματος Αλιείας και Θάλασσας
Αναφερόμενος στην εκδήλωση στην Καβάλα ο κ. Αποστόλου παρουσίασε κάποια στοιχεία απολογισμού του Προγράμματος μέχρι σήμερα αλλά και τα όσα πρέπει να γίνουν στην συνέχεια: «Έχει δεσμευθεί πάνω από το 60% της δημόσιας δαπάνης, μιλάμε δηλαδή για ένα ποσό που συνολικά οι κοινοτικοί και οι εθνικοί πόροι και η ίδια συμμετοχή θα ξεπεράσει τα 750 εκατ. ευρώ. Έχουμε επίσης μια ένταξη που ξεπερνά το 24%, εκείνο όμως που χρειάζεται πλέον είναι να δούμε την επόμενη φάση και γι’ αυτό επέμεινα ιδιαίτερα στο ότι πρέπει να εντατικοποιήσουμε την δουλειά μας και να μπούμε στην απορροφητικότητα, που είναι το σημαντικότερο κομμάτι. Απορροφητικότητα η οποία βεβαίως πρέπει να συνδυαστεί και με την αποτελεσματικότητα όσον αφορά στην αξιοποίηση των συγκεκριμένων πόρων».
Ικανοποίηση και ευχαριστίες από τους αλιείς για την αποδοχή των αιτημάτων τους
Ιδιαίτερα ικανοποιημένοι τόσο από την συνάντηση με τον υπουργό, όσο κυρίως και από την έμπρακτη υποστήριξη μέσω του προς ψήφιση νομοσχεδίου εμφανίστηκαν οι πρόεδροι του Αλιευτικού Συνεταιρισμού Βιστονίδας, Γιώργος Γκίλης, ο οποίος είναι και πρόεδρος του Συνδέσμου Μισθωτών Λιμνοθαλασσών «Στέλιος Μπαλάσης», και ο κ. Σταύρος Αρβανιτάκης, πρόεδρος των Λιμνοθαλασσών Κεραμωτής Ν. Καβάλας. Συγκεκριμένα ο κ. Γκίλης απηύθυνε τις ευχαριστίες του όχι μόνο στον κ. Αποστόλου αλλά και στον αναπληρωτή υπουργό κ. Τσιρώνη για τις προσπάθειες και τις ρυθμίσεις που έκαναν για τον νόμο με τα νωπά. «Είναι ρυθμίσεις που έγιναν σε συνεργασία με όλους τους συνεταιρισμούς. Είναι δικές μας προτάσεις που μπήκαν στο νόμο και απλά το Υπουργείο ‘’έσκυψε’’ πάνω στο πρόβλημα μετά από 47 χρόνια, πλην κάποιων ρυθμίσεων που έγιναν το 1992. Έκτοτε δεν έχουν ξαναγίνει ρυθμίσεις για τις λιμνοθάλασσες. Ελπίζω ότι το νομοσχέδιο θα ψηφισθεί και θα συνεχίσουμε την συνεργασία γιατί υπάρχουν και άλλα προβλήματα που πρέπει να λυθούν. Ο κ. Αρβανιτάκης με την σειρά του τόνισε ότι με τον νέο νόμο ανοίγουν νέοι ορίζοντες και δρόμοι για τους αλιείς και τις οικογένειές τους, αφού θα μπορούν πλέον να αναβαθμίσουν τα συσκευαστήρια και τα προϊόντα τους.
ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ