Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Σοκ και δέος από την κατάρρευση της γέφυρας του Κομψάτου

Σοκ και δέος από την κατάρρευση της γέφυρας του Κομψάτου

0
gefira katarreysi1

Από τύχη δεν θρηνήσαμε θύματα. Μέγα ζητούμενο και απαίτηση της τοπικής κοινωνίας η ανεύρεση των αιτιών και η απόδοση των ευθυνών

Έκτακτη σύσκεψη στην Περιφέρεια. Πρώτες εκτιμήσεις για τα αίτια της κατάρρευσης από τον Α. Πλέσια. Τι γίνεται με την γέφυρα των Κιμμερίων; Κρούει τον κώδωνα ο Ι. Καμαρίδης

Κόβουν την ανάσα οι φωτογραφίες με την πεσμένη γέφυρα του Κομψάτου και είναι έργο της Θείας Πρόνοιας που δεν θρήνησε θύματα η τοπική κοινωνία τόσο τη στιγμή της κατάρρευσης όσο και μετέπειτα στο μισάωρο που μεσολάβησε μέχρι οι Αρχές να κλείσουν τον δρόμο. Όσοι γνωρίζουν τη διαδρομή στο σημείο δεν υπάρχει ορατότητα και θα μπορούσαν να προκληθούν πολλά ατυχήματα από ανίδεους περαστικούς. Ωστόσο η αναζήτηση των αιτιών και η απόδοση ευθυνών αποτελεί μέγα ζητούμενο και επιβεβλημένη απαίτηση καθόσον δεν μπορεί να καταρρέουν σαν να ήταν χάρτινες, γέφυρες που έχουν 24 χρόνια ζωής (κατασκευάστηκε το 1990 – 1993) και να στέκουν αγέρωχα χιλιόχρονα πέτρινα γεφύρια!

gefira kompsatoy3Δεν εκτίμησαν οι τεχνικοί το κατεπείγον πρόβλημα της γέφυρας – Μέχρι να κουνηθούν …έπεσε

Η κατάρρευση της γέφυρα του ποταμού Κομψάτου στην παλιά Εθνική Οδός Ξάνθης-Κομοτηνής κοντά στον Πολύανθο, έγινε τα ξημερώματα της Κυριακής 10 Σεπτεμβρίου. Όπως γράφει ο XRONOS.GR κάτοικοι του Ιάσμου είχαν ειδοποιήσει προ ημερών τη δημοτική αρχή για την επικινδυνότητα της γέφυρας, ενώ περαστικός από την γέφυρα ελάχιστα λεπτά πριν την κατάρρευσή της ειδοποίησε τις αρχές λέγοντας πως η γέφυρα «τρέμει». Όταν πήγαν στο σημείο ένα τέταρτο μετά είχε καταρρεύσει! Όπως αναφέρει η ΕΡΤ Κομοτηνής: «Είκοσι περίπου μέρες πριν την κατάρρευση της γέφυρας στην Ε.Ο. Κομοτηνής-Ιάσμου-Ξάνθης, στο σημείο μεταξύ Πολυάνθου και Ιάσμου, στον ποταμό Κομψάτο, είχε ενημερώσει η Δημοτική Αρχή Ιάσμου την αρμόδια Τεχνική Υπηρεσία της Περιφέρειας. Δύο μέρες μετά, αρμόδιο τεχνικό κλιμάκιο είχε επισκεφτεί το σημείο και είχε προβεί σε αυτοψία. Σύμφωνα με δηλώσεις του Δημάρχου Ιάσμου, του κ. Καδή Ισμέτ, η επιτροπή αποτελούμενη από μηχανικούς διαπίστωσε την ανάγκη υποστήριξης της γέφυρας, ωστόσο, όχι και το κατεπείγον της υλοποίησης των εργασιών που απαιτούνταν με αποτέλεσμα να μην αποφασισθεί η διακοπή της κυκλοφορίας από εκεί και η άμεση υλοποίηση υποστηρικτικών έργων. Η πτώση τμήματος της γέφυρας σήμερα το πρωί πρόλαβε τις όποιες εξελίξεις-ενέργειες των υπευθύνων».

Εισαγγελική παρέμβαση ζητά ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αΐχάν Καραγιουσούφ – Έκτακτη σύσκεψη στην Περιφέρεια

Το συμβάν κινητοποίησε την τοπική αυτοδιοίκηση και τους πολιτικούς παράγοντες. Εισαγγελική παρέμβαση ζητά ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αΐχάν Καραγιουσούφ.

Αναφέρει μεταξύ άλλων:» Η Περιφέρεια πρέπει να ξεκινήσει διαδικασία. Να αποδοθούν άμεσα ευθύνες σ’ αυτούς που την έφτιαξαν και σ’ αυτούς που την επιδιόρθωσαν δήθεν το 96. Επιβάλλεται εισαγγελική έρευνα για ευθύνες». Έκτακτη σύσκεψη με υπηρεσιακούς παράγοντες συγκάλεσε ο περιφερειάρχης Χρήστος Μέτιος χθες το πρωί και λήφθηκαν μια σειρά μέτρα. Όπως: Εκπόνηση έκθεσης από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος Τμήμα Θράκης η εκπόνηση έκθεσης πραγματογνωμοσύνης για τα αίτια κατάρρευσης της γέφυρας και η υποβολή προτάσεων για την αποκατάστασή της, κατάθεση έκθεσης διαπίστωσης των πραγματικών περιστατικών με καταγραφή του ιστορικού μελετών κατασκευής, συντηρήσεων και κατάρρευσης της γέφυρας από τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης. Κατάθεση έκθεσης αυτοψίας όλων των γεφυρών στο σύνολο του οδικού δικτύου αρμοδιότητας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης προκειμένου στη συνέχεια να καταρτιστεί μέσω του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος μητρώο όλων των γεφυρών της Περιφέρειας με βάση το επίπεδο ασφάλειας της κάθε γέφυρας από τις Διευθύνσεις Τεχνικών Έργων των Περιφερειακών Ενοτήτων και τέλος, αποφασίστηκε η άμεση έναρξη της διαδικασίας εκπόνησης της μελέτης για την αποκατάσταση ή ανακατασκευή της γέφυρας που κατέρρευσε.

gefyra kompsatoy1Πρώτες εκτιμήσεις για τα αίτια της κατάρρευσης από τον Α. Πλέσια

Το «Ε» απευθύνθηκε στο μέλος της Διοικούσας του ΤΕΕ Θράκης κ. Αργύρη Πλέσια. Όπως ανέφερε σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, η επιφανειακή θεμελίωση της γέφυρας σε συνδυασμό με την υποχώρηση της κοίτης του Κομψάτου, λόγω αμμοληψιών είχαν σαν αποτέλεσμα να χάσει η γέφυρα τη στήριξη της και να καταρρεύσει το βάθρο. Να σημειώσουμε ότι αμμοληψίες έγιναν σε μεγάλο ποσοστό κατά την κατασκευή της Εγνατίας αλλά και από το δήμο Ιάσμου που κατά καιρούς – όπως συμβαίνει σε όλους τους δήμους – δίνουν άδειες για αμμοληψίες προκειμένου να αποκομίσουν έσοδα. Ο κ. Πλέσιας εμμέσως πλην σαφώς θίγει ένα ζήτημα, των αμμοληψιών, για το οποίο – όπως σημειώνει – δεν υπάρχει κανένας κανονισμός που θα ορίζει από ποια σημεία της κοίτης θα επιτρέπονται ώστε να μην διαταραχθεί η στατικότατα των γεφυρών αλλά και κανένας έλεγχος αν θα τηρηθεί ο κανονισμός κι αυτό αποτελεί ένα έλλειμμα της πολιτείας και της τοπικής αυτοδιοίκησης. Στο επιχείρημα δε ότι οι φερτές ύλες των ποταμών αναπληρώνουν τις αμμοληψίες ο κ. Πλέσιας τόνισε πως αυτό είναι λάθος καθώς οι εναποθέσεις δεν γίνονται πάντα στα σημεία των αμμοληψιών. Να σημειώσουμε ανάλογο ζήτημα με τις αμμοληψίες έχουμε και στην Ξάνθη με τον Κόσυνθο, ωστόσο – όπως σημείωσε ο κ. Πλέσιας – δεν διατρέχουν κίνδυνο οι γέφυρες του Κόσυνθου γιατί οι αμμοληψίες γίνονται σε πιο ψηλά σημεία.

Τι γίνεται με την γέφυρα των Κιμμερίων; Κρούει τον κώδωνα ο Ι. Καμαρίδης

Αντίθετα είναι γνωστό ότι έχει υποχωρήσει πολύ η γέφυρα στον χείμαρρο των Κιμμερίων. Ένα ζήτημα που έχει απασχολήσει και το δημοτικό συμβούλιο Ξάνθης. Μάλιστα, με αφορμή την κατάρρευση της γέφυρας Πολυάνθου ο επικεφαλής της Παράταξης «Ξάνθη – Σταυρούπολη Νέα Εποχή»κ. Ιπποκράτης Καμαρίδης εξέδωσε ανακοίνωση σημειώνοντας: «επαναφέρουμε το θέμα που θίξαμε προ μηνός στο Δημ. Συμβούλιο Ξάνθης, αναφορικά με την γνωστή (μικρή) γέφυρα των Κιμμερίων.

Προσκαλούμε την δημοτική αρχή να εξετάσει σοβαρά το θέμα και να προβεί στην κατασκευή νέας γέφυρας στα Κιμμέρια που θα εξυπηρετεί τους πεζούς και ιδιαίτερα τα παιδιά των σχολείων. Προσκαλούμε και παρακαλούμε τους συναδέλφους όλων των δημοτικών παρατάξεων που εξελέγησαν και εκπροσωπούν τον οικισμό των Κιμμερίων να συνδράμουν στην προσπάθειά μας ώστε να ευαισθητοποιηθεί η δημοτική αρχή και να κατασκευάσει -όπως είχε υποσχεθεί- νέα γέφυρα. Τα “δάκρυα” και τα λόγια κατόπιν εορτής θα είναι άχρηστα. Πριν θρηνήσουμε λοιπόν θύματα καλούμε να πραγματοποιήσετε κ. δήμαρχε του δήμου Ξάνθης την υποχρέωσή σας και την υπόσχεσή σας για ένα έργο που έπρεπε ήδη να είχε υλοποιηθεί».

Μύδροι από Χατζηγκενέ για επικίνδυνη ολιγωρία της πολιτείας

Για το θέμα εξέδωσε ανακοίνωση και ο περιφερειακός σύμβουλος Χατζηγκενέ Ιρφάν τονίζοντας πως πρόκειται για «Μια γέφυρα για την οποία είχαν γίνει επανειλημμένως παρατηρήσεις και είχαν εκφραστεί ανησυχίες από τους κατοίκους των γύρω περιοχών, οι οποίοι ένιωθαν τους κραδασμούς της γέφυρας να γίνονται όλο και πιο έντονοι, καθώς τη διέσχιζαν με τα οχήματά τους. Ήταν φανερό ότι η συντήρησή της , έπρεπε να γίνει άμεσα». Επιρρίπτει ευθύνες στην πολιτεία για επικίνδυνη ολιγωρία στην συντήρηση της γέφυρας που θέτει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ανοίγει από ώρα σε ώρα το taxisnet για τις φορολογικές δηλώσεις 2024

Προσυμπληρωμένες δηλώσεις για μισθωτούς και συνταξιούχους – Ποιοι θα πρέπει να κάνουν τροπ…