Αρχική ΓΝΩΜΕΣ Συρραφή

Συρραφή

0

Η 19η Σεπτεμβρίου είναι μια πολύ μεγάλης, ξεχωριστής σημασίας ημέρα για την ιδιαίτερη πατρίδα μας. Την ΞΑΝΘΗ και την ΘΡΑΚΗ. Κάτι σαν την 19η Μαΐου, ημέρα μνήμης της γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού. Είναι η ημέρα κατά την οποία αναμένεται με υπουργική τροπολογία η οποία παρακάμπτει 2 κατά το παρελθόν αποφάσεις του ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ, να αναγνωρισθεί η . Τι σημαίνει ευρύτερα αυτό; Η θρησκευτική μουσουλμανική μειονότητα μετατρέπεται σε εθνική. Κι ύστερα, κι ύστερα; Ξεκινά η διαδικασία «ανεξαρτητοποίησης» της ΘΡΑΚΗΣ ώστε να προσαρτηθεί στη «μητέρα πατρίδα» Τουρκία. Το αρχικό σχέδιο. Να δούμε τις όποιες υγιείς δυνάμεις αντιταχθούν.

Ο Κωνσταντίνος Παππαρηγόπουλος στο μνημειώδες σύγγραμμά του : Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΘΝΟΥΣ από αρχαιοτάτων χρόνων μέχρι του 1930, αρχίζοντας την παράθεση των γεγονότων αναφέρει πως μόνο ο καλά ενημερωμένος λαός δύναται να αντιμετωπίζει τις προκλήσεις των καιρών, οσάκις εμφανίζονται. Καλό θα είναι η σοφία του παρελθόντος να προσμετράται στους χειρισμούς των σύγχρονων εξελίξεων. Καλύτερο ακόμα θα είναι να ενημερωθεί ο λαός χωρίς αοριστολογίες, μισόλογα, υπεκφυγές.

Ανασύρω από το παρελθόν κάποια από όσα ταυτίζονται με τις επικείμενες εξελίξεις. Φεβρουάριος του 1990 στο ξενοδοχείο Μακεδονία Παλάς της ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ. Ο Δικηγορικός Σύλλογος της πόλης διοργανώνει ημερίδα προβληματισμού με θέμα : ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ – ΘΡΑΚΗ. Η απειλή και η απάντηση. Εισηγητές : Στέλιος Παπαθεμελής πρώην υπουργός, Κωνσταντίνος Βαβούσκος καθηγητής Ιστορίας του Αριστοτέλειου, Νίκος Μέρτζος εκδότης του Ελληνικού Βορρά, Νίκος Νάζλας πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης.

Ο Στέλιος Παπαθεμελής επικαλείται σε κάποια αποστροφή του λόγου το σύγγραμμα του Νίκου Κωνσταντόπουλου καθηγητή Διεθνούς Δικαίου : Η Θεωρία των Κοινοτήτων. Ήτοι : Με ποιό τρόπο οι Μειονότητες μετεξελίσσονται σε Κοινότητες αρχίζοντας διεκδικήσεις. Το σύγγραμμα εκείνο από την επόμενη ημέρα εξαφανίστηκε από προσώπου Γης.

Το 1992 ο Χρήστος Κηπουρός, πολιτικός μηχανικός, στοχαστής, πυλώνας διανόησης, 2 φορές βουλευτής αργότερα, εκδίδει το σύγγραμμα : ΘΡΑΚΗ! ΘΡΑΚΗ! ΤΟ ΕΝΟΧΟ ΦΙΛΙ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ. Στην πρώτη του σελίδα αναφέρει. «Ιστορικοπολιτικά, όχι γεωγραφικά, η ΘΡΑΚΗ από την απελευθέρωσή της μέχρι σήμερα, βρίσκεται μεταξύ Κύπρου και Κρήτης, Κερύνειας και Θερίσσου, μεταξύ Σταυρώσεως και Αναστάσεως, ζώντας τη Μεγάλη της Εβδομάδα και εμείς, όλοι όσοι πιστεύουμε στην ύπαρξη πατριωτικού κινήματος, δεν μπορεί να απρακτούμε, περιμένοντας απλώς μια Σταύρωση του ιστορικού μας χώρου».

Στις 18 Μαρτίου 2017 στο ξενοδοχείο ΝΑΤΑΣΣΑ οι Σύλλογοι Ποντίων και Κυπρίων διοργανώνουν για πρώτη φορά στα χρονικά της πόλης και της περιοχής ημερίδα με θέμα : ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΑΝΑΤΑΡΑΞΕΙΣ ΚΑΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΣΤΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ. Εισηγητές κορυφαίοι αναλυτές, επιστήμονες, διδάκτορες με περγαμηνές ατέλειωτες. Ο Ιωάννης Κοραντής Πρέσβυς ε. τ. Η Μαρία Νεγρεπόντη – Δελιβάνη Καθηγήτρια – πρώην πρύτανης στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Ο Δρ. Κωνσταντίνος Γρίβας, Καθηγητής Γεωπολιτικής στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων. Ο Δρ. Νεκτάριος Δαπέργολας, Διδάκτωρ Βυζαντινής Ιστορίας στο Α. Π. Θ. Ο Δρ. Ιωάννης Νομικός, Πρόεδρος του Ερευνητικού Ινστιτούτου Ευρωπαϊκών και Αμερικανικών Μελετών RIEAS. H Eιρήνη Μαρούπα, Δικηγόρος παρ Αρείω Πάγω. Ο Αλέξανδρος Στεφανόπουλος, ερευνητής – δημοσιογράφος. Κατάρτιση, ετυμηγορία, παρρησία εξέπληξαν τους παρευρεθέντες που είχαν γεμίσει την αίθουσα πολύ μπροστά από την έναρξη της εκδήλωσης.

Έκρινα να συρράψω σήμερα, ημερομηνία έναρξης καταιγιστικών εξελίξεων στα εθνικά μας θέματα κάποια από τα γεγονότα που έπεσαν στην αντίληψή μου, διαχρονικά. Κρατήστε Χριστιανοί και Μουσουλμάνοι νουνεχείς και εχέφρωνες σαν πυξίδα τη μυαλοδύναμη.

Στέλιος Αρσενίου

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Στέλιος Αρσενίου
  • Ένας «Ευρωπαϊκός» χώρος άθλησης….στην Ξάνθη μας

    Ανοίγεις την καγκελόπορτα και μπαίνεις στην αυλή. Ψάχνεις να βρεις, να δεις. Σου είπαν για…
  • Περί Μονταζιέρας

    Γράφει ο Στέργιος Γιαλάογλου, δικηγόρος Μετά το Σαββατιάτικο πρωτοσέλιδο περί ΜΟΝΤΑΖΙΕΡΑΣ …
  • Η φωνή σας

    Γράφει η Χρύσα Μπαΐρα Η φωνή σας… σαν γιασεμιού ευωδιά, μες στα πηχτά σκοτάδια γύρω&…
Περισσότερα άρθρα από ΓΝΩΜΕΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ένας «Ευρωπαϊκός» χώρος άθλησης….στην Ξάνθη μας

Ανοίγεις την καγκελόπορτα και μπαίνεις στην αυλή. Ψάχνεις να βρεις, να δεις. Σου είπαν για…