Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Σε Τουρκία και Βουλγαρία καταφεύγουν οι καρκινοπαθείς λόγω ελλείψεων

Σε Τουρκία και Βουλγαρία καταφεύγουν οι καρκινοπαθείς λόγω ελλείψεων

0
pet ct scan

Για μια εξέταση PETScan, προκειμένου να διαγνωστεί η νόσος ή να φανεί η έκβασή της, πολλοί ασθενείς μεταβαίνουν σε νοσοκομεία των γειτονικών χωρών λόγω της μεγάλης αναμονής

Τον 1,5 μήνα φτάνει η αναμονή στα 4 ελληνικά νοσοκομεία που έχουν από ένα μηχάνημα, όταν μόνο το νοσοκομείο Αδριανούπολης διαθέτει τέσσερα PETscan

Στην Τουρκία και την Βουλγαρία αναγκάζονται να μεταβαίνουν οι καρκινοπαθείς από την Βόρεια Ελλάδα και κυρίως από την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη προκειμένου να υποβληθούν σε PET CT– SCAN, μια διαγνωστική εξέταση σημαντική για τη διάγνωση αλλά και την έκβαση της νόσου. Όπως καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), ασθενείς με καρκίνο από την ΑΜ-Θ κάνουν PET CT – SCAN στο νοσοκομείο της Αδριανούπολης της Τουρκίας, καθώς και στο νοσοκομείο της Βάρνας στη Βουλγαρία, καθώς τα δημόσια νοσοκομεία του ΕΣΥ που διαθέτουν αυτό το μηχάνημα μετριούνται κυριολεκτικά στα δάχτυλα του ενός χεριού. Την διαγνωστική εξέταση PET CT – SCAN κάνουν μόνο τέσσερα δημόσια νοσοκομεία που διαθέτουν από ένα μηχάνημα το καθένα, ενώ η ΠΟΕΔΗΝ αναφέρει ότι τόσα έχει μόνο το νοσοκομείο της Αδριανούπολης.

Δύο νοσοκομεία σε Αθήνα και άλλα δύο σε Θεσσαλονίκη για όλη την χώρα

Τα δημόσια νοσοκομεία που μπορούν να κάνουν την εξέταση στην Ελλάδα είναι τα εξής: ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ (10 – 12 εξετάσεις την ημέρα) και ΜΕΤΑΞΑ (3 – 4 εξετάσεις την ημέρα) στην Αθήνα, ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ (διενεργούνται 3 – 4 εξετάσεις την ημέρα) και ΘΕΑΓΕΝΕΙΟ στη Θεσσαλονίκη (γίνονται 7 – 8 εξετάσεις την ημέρα). Μάλιστα το πρώτο απεικονιστικό στην Βόρεια Ελλάδα εγκαινιάστηκε πέρυσι τον Φεβρουάριο στο Παπαγεωργίου. Συνολικά σε ημερήσια βάση γίνονται 23 με 28 εξετάσεις. Την ίδια στιγμή άλλες 32 – 42 εξετάσεις γίνονται στον ιδιωτικό τομέα, όπου λειτουργούν άλλα τέσσερα μηχανήματα PET CT. Με τα δεδομένα αυτά η αναμονή για τους ασθενείς είναι περίπου ενάμιση μήνας. Το κόστος, βέβαια, στον ιδιωτικό τομέα είναι ιδιαίτερα υψηλό, αφού η εξέταση κοστίζει 1.500 ευρώ, ενώ μέσω ΕΟΠΥΥ οι χρεώσεις φτάνουν τα 400 ευρώ. Επιπλέον, για την διενέργεια της εξέτασης χρειάζεται η χορήγηση στον ασθενή ραδιοφαρμάκου, η δόση του οποίου κοστίζει 750 ευρώ». «Εάν αναλογιστεί κάποιος ότι κάθε χρόνο καταγράφονται στη χώρα μας 41.000 νέες περιπτώσεις καρκίνου, αντιλαμβάνεται τις ανάγκες διάγνωσης, περίθαλψης και θεραπείας που προκύπτουν για τους ασθενείς», συμπεραίνει η ΠΟΕΔΗΝ.

Ο Γολγοθάς της εξέτασης

Η εξέταση PET CT συνταγογραφείται σε ηλεκτρονικό παραπεμπτικό του ΕΟΠΥΥ. Προτείνεται από το Ογκολογικό Συμβούλιο και για να πραγματοποιηθεί με κάλυψη από τον ΕΟΠΥΥ πρέπει να έχει έγκριση από το ΚΕΣΥ ή ελεγκτή ιατρό. Με εγκεκριμένο παραπεμπτικό του ΕΟΠΥΥ στα δημόσια νοσοκομεία που διαθέτουν PET CT η εξέταση γίνεται δωρεάν, ενώ κοστίζει 1.500 ευρώ για τον ασθενή χωρίς εγκεκριμένο παραπεμπτικό. Στα ιδιωτικά νοσοκομεία με παραπεμπτικό οι ασθενείς πληρώνουν για την εξέταση 15% συμμετοχή, αλλά με πρόσθετες χρεώσεις το κόστος συμμετοχής μπορεί να φθάσει τα 400 ευρώ. Ωστόσο, η ΠΟΕΔΗΝ καταγγέλλει πως χιλιάδες καρκινοπαθείς αποκλείονται από την εξέταση PET CT λόγω των ανυπέρβλητων εμποδίων στην πρόσβαση και έγκριση από τον ΕΟΠΥΥ. Σε περίπτωση μάλιστα που παρουσιάσουν βλάβη τα ελάχιστα υπάρχοντα μηχανήματα, η προγραμματισμένη εξέταση δεν γίνεται, παρότι ο ασθενής μπορεί να περιμένει ενάμιση μήνα και να έχει ταξιδέψει πολλά χιλιόμετρα από την άλλη άκρη της χώρας. Εάν επίσης παρουσιάσουν βλάβη τα μηχανήματα της εταιρείας που παράγει μονοπωλιακά το ραδιοφάρμακο, όπως έγινε τον περασμένο Μάιο, αναβάλλονται όλες οι εξετάσεις PET CT- SCAN σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ

chdiafonidis@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Εκδήλωση με θέμα τη βία στα σχολεία από την ΕΛΜΕ Ξάνθης και τον Διδασκαλικό Σύλλογο Ξάνθης

Θα πραγματοποιηθεί στον Πολυχώρο Τέχνης και Σκέψης «Οικία Μάνου Χατζιδάκι» σήμερα το απόγε…