Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Πολιτική Επικαιρότητα «Στις ράγες» μπαίνει ένα έργο στρατηγικής και αναπτυξιακής σημασίας

«Στις ράγες» μπαίνει ένα έργο στρατηγικής και αναπτυξιακής σημασίας

0
tsipra-borisof2017

Υπογράφτηκε στην Καβάλα από τους πρωθυπουργούς Ελλάδας – Βουλγαρίας η συμφωνία συνεργασίας για την υλοποίηση του έργου σύνδεσης των λιμανιών Καβάλας, Αλεξανδρούπολης με Μπουργκάς, Βάρνα

Α. Τσίπρας: «Ανοίγουμε νέους ευρωπαϊκούς δρόμους»

Στις ράγες μπαίνει ένα έργο στρατηγικής σημασίας για την περιοχή μας, μετά την υπογραφή της συμφωνίας συνεργασίας Ελλάδας – Βουλγαρίας για την υλοποίηση του έργου που θα «συνδέσει» τρία λιμάνια της Βόρειας Ελλάδας (Θεσσαλονίκης, Καβάλας, Αλεξανδρούπολης) με τρία της Βουλγαρίας σε Μαύρη Θάλασσα (Μπουργκάς και Βάρνα) και Δούναβη (Ρούσε). Για «Ημέρα ιστορικής σημασίας για τη συνανάπτυξη της περιοχής μας», έκανε λόγο ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας καλωσορίζοντας τον Βούλγαρο ομόλογό του Μπόικο Μπορίσοφ στην Καβάλα, όπου οι δύο πρωθυπουργοί συνυπέγραψαν μια συμφωνία συνεργασίας. Τη συμφωνία υπέγραψαν ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χρήστος Σπίρτζης και ο Βούλγαρος ομόλογός του Ιβάιλο Μοσκόφσκι.

Όπως αναφέρει το καβαλιώτικο site Kavalapost.gr“: Σε «μία από τις ομορφότερες πόλεις της Ελλάδας, την Καβάλα» καλωσόρισε το πρωί της Τετάρτης 6 Σεπτεμβρίου 2017 ο Αλέξης Τσίπρας τον Βούλγαρο πρωθυπουργό Μπόικο Μπορίσοφ, σπεύδοντας, βέβαια, να προσθέσει ότι ο ίδιος «δεν μπορεί να είναι αντικειμενικός», δηλώνοντας με αυτόν τον «εύγλωττο» τρόπο εξ αρχής σε όλους ότι έλκει την καταγωγή του από εδώ…”. Ο κ. Τσίπρας έφτασε στην Καβάλα και συγκεκριμένα στο ξενοδοχείο «Ιμαρέτ» την Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου λίγο μετά τις 7 το απόγευμα. Εκεί συναντήθηκε τον Βούλγαρο ομόλογό του Μπόικο Μπορίσοφ. Στο Δείπνο που παρατέθηκε από την ελληνική αντιπροσωπεία παρακάθισαν ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης και η υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά.

Αποσπάσματα από την ομιλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα

«Έργο στρατηγικής σημασίας» χαρακτήρισε τη σιδηροδρομική διασύνδεση Ελλάδας και Βουλγαρίας ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας Τσίπρας σημειώνοντας ότι θα αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης στην ευρύτερη περιοχή. «Στην πραγματικότητα ανοίγουμε νέους ευρωπαϊκούς δρόμους και συνδέουμε το Δούναβη με τη Μαύρη Θάλασσα, είπε μεταξύ άλλων ο κ. Τσίπρας. “Στο μνημόνιο συνεργασίας που υπογράφουμε σήμερα προβλέπεται και η δημιουργία κοινού φορέα υλοποίησης” , ενώ έκανε αναφορά στη στήριξη από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Υπογράμμισε πως η σιδηροδρομική διασύνδεση έπρεπε να είχε γίνει εδώ και δεκαετίες, για να μπορέσει να υποστηριχτεί και το λιμάνι της Καβάλας. Προσέθεσε δε πως το έργο θα αναβαθμίσει εμπορικά και τουριστικά την περιοχή.

“Είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε με γοργούς ρυθμούς και να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες της χώρας και της περιοχής, και να προχωρήσουμε με εθνικό στρατηγικό σχεδιασμό” . Για την συνεργασία με την Βουλγαρία σημείωσε:”Με τον Βούλγαρο πρωθυπουργό είμαστε σε κοινή γραμμή για να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες των δυο χωρών […] και θα αξιοποιήσουμε αυτή τη συνεργασία για τη σταθερότητα της περιοχής και την ευμάρεια των λαών μας. Θα συνεργαστούμε στενά για την επιτυχία της βουλγαρικής προεδρίας καθώς τη νιώθουμε δίκη μας, είναι μια βαλκανική προεδρία” κατέληξε ο πρωθυπουργός ευχαριστώντας τον Βούλγαρο ομόλογό του για την παρουσία του στην Καβάλα.

Το έργο

Η δημιουργία του σιδηροδρομικού διαδρόμου Θεσσαλονίκης – Αλεξανδρούπολης – Μπουργκάς – Βάρνας – Ρούσε, υλοποιεί ουσιαστικά από ελληνικής πλευράς το ανατολικό κομμάτι της Σιδηροδρομικής Εγνατίας. Στον ελληνικό βραχίονα του σχεδίου, κεντρικό ρόλο παίζουν τα τρία λιμάνια, Θεσσαλονίκης, Καβάλας, και Αλεξανδρούπολης, τα οποία και θα συνδεθούν με τρία λιμάνια της Βουλγαρίας, σε Μπουργκάς, Βάρνα και Ρούσε στο Δούναβη. Είναι μια στρατηγικής σημασίας διασύνδεση, η οποία συνδυαζόμενη με τις κατάλληλες υποδομές, θα καταστήσει το λιμένα Αλεξανδρούπολης κόμβο για τη νοτιοανατολική Ευρώπη. Παράλληλα, η παράκαμψη των στενών του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων θα μειώσει το κόστος των εμπορευματικών μεταφορών, βελτιώνοντας και την ασφάλεια.

Το μνημόνιο συνεργασίας προβλέπει τη σύσταση μιας διακρατικής εταιρείας η οποία και θα αναλάβει να «τρέξει» το φιλόδοξο εγχείρημα, το οποίο περιλαμβάνει την αναβάθμιση της σιδηροδρομικής γραμμής από την Καβάλα έως τη Βάρνα σε διπλή γραμμή με ηλεκτροκίνηση. Αυτό θα δώσει τη δυνατότητα στις εμπορικές αμαξοστοιχίες να αναπτύξουν μεγάλες ταχύτητες έως κι 160 χλμ. την ώρα.

Άπαντες παρόντες

Το «παρών» στο Imaret έδωσαν, μεταξύ άλλων, η υπουργός Μακεδονίας-Θράκης Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, όλοι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που εκλέγονται στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, ο Περιφερειάρχης ΑΜ-Θ Χρήστος Μέτιος, ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας Θόδωρος Μαρκόπουλος, ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας Αργύρης Πατακάκης, η δήμαρχος Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα, ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Ευάγγελος Λαμπάκης, ο πρόεδρος του Οργανισμού Λιμένα Καβάλας Χρήστος Ηλιάδης, ο πρόεδρος του Οργανισμού Λιμένα Αλεξανδρούπολης Χρήστος Δούκας, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας Άγγελος Τσατσούλης, o πρόεδρος του ΤΕΕ-ΑΜ Δημήτρης Κυριαζίδης και ο Γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ Θόδωρος Μπόνος. Από την Ξάνθη εκτός από τους βουλευτές Χουσεΐν Ζεϊμπέκ, Στάθη Γιαννακίδη, Γρηγόρη Στογιαννίδη παρών ήταν και ο γραμματέας της Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης Γιώργος Χατζηθεοδώρου.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Πολιτική Επικαιρότητα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Η ελληνική απάντηση στα τουρκικά σενάρια για ΑΟΖ με τη Συρία

Διπλωματική εγρήγορση και πρωτοβουλίες στην Ε.Ε. για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο…