Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Πόσο κοστίζει το… σχολικό «κουδούνι» φέτος;

Πόσο κοστίζει το… σχολικό «κουδούνι» φέτος;

0
sxolika17 mousoulmanoi

Συγκρατημένη κινητικότητα μέχρι στιγμής στην αγορά σχολικών, που αναμένεται να κορυφωθεί την επόμενη εβδομάδα με την έναρξη των σχολείων

Από 15 ευρώ περίπου ξεκινάει το κόστος της ‘’λίστας’’ για τις μικρές τάξεις, φτάνοντας ακόμη και τα 70 ευρώ μαζί με τσάντα, πάντα ανάλογα με τις προτιμήσεις γονιών-παιδιών

Την Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου το κουδούνι θα χτυπήσει πρωτίστως για τους μαθητές, που καλούνται είτε να εισέλθουν για πρώτη φορά στην εκπαίδευση ή να επιστρέψουν στον σχολικό βίο μετά την ανάπαυλα του καλοκαιρού, αλλά ‘’χτυπά’’ και για τους γονείς τους, που καλούνται να βάλουν το χέρι στην τσέπη για να τους αγοράσουν όλα εκείνα τα μικρά ή μεγάλα χρηστικά αντικείμενα και την γραφική ύλη. Άλλα απαραίτητα, άλλα λιγότερο, θα διευκολύνουν την εκπαιδευτική διαδικασία αλλά και θα δώσουν χρώμα, σχήμα και μορφή στις σχολικές τους αναμνήσεις. Για τους μικρούς ιδίως μαθητές, η πρώτη τσάντα, οι κασετίνες, τα τετράδια και ο άτυπος συναγωνισμός για τον πιο καλαίσθητο και μοδάτο σχολικό εξοπλισμό συνεχίζεται και στις μέρες μας. Όσο και αν οι οικονομικές δυνατότητες έχουν μειωθεί, οι γονείς ακόμη και σήμερα επιμένουν να αγοράζουν στα παιδιά τους αυτά που πιθανώς οι ίδιοι στερήθηκαν, επιλέγοντας τα πιο ποιοτικά και επώνυμα προϊόντα. Τις επόμενες μέρες αναμένεται να αυξηθεί η εμπορική κίνηση στα καταστήματα σχολικών ειδών, αφού οι μικρότερες ηλικίες περιμένουν την γνωστή ‘’λίστα’’ που δίνεται από τον εκάστοτε εκπαιδευτικό, με όσα θα χρειαστούν εντός της σχολικής χρονιάς (χειροτεχνία, ζωγραφική κτλ).

Μεγαλύτερες οι απαιτήσεις στις μικρότερες ηλικίες

sxolika17 meimaridouΤα παιδιά, σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό, γνωρίζουν για τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες που βιώνουν οι οικογένειές τους, εκτός από τους μικρούς μαθητές, που επιμένουν να εξοπλιστούν με τσάντες, κασετίνες και τετράδια που φέρουν επάνω τους αγαπημένους τους παιδικούς ήρωες κινουμένων σχεδίων. Η αλήθεια είναι ότι τόσο οι εκπαιδευτικοί, όσο και τα καταστήματα σχολικών ειδών έχουν προσαρμοστεί στις νέες ανάγκες, γι’ αυτό και διαθέτουν είδη για όλα τα βαλάντια. Οι περισσότεροι δάσκαλοι έχουν ξεχάσει πλέον τις μακροσκελείς λίστες σχολικών που παρήγγειλαν σε εποχές ευμάρειας, το κόστος των οποίων έφτανε μέχρι και τα 100 ευρώ μαζί με την σχολική τσάντα. Όπως δήλωσε στο «Ε» η κα Έρση Παρχαρίδου του Βιβλιοχαρτοπωλείου «Κουτσούμπα», οι απαιτήσεις των δασκάλων ποικίλλουν, καθώς κάποιοι είναι πιο απαιτητικοί, ανεβάζοντας και το κόστος για τους γονείς. Συνήθως όμως για το Δημοτικό με 20-25 ευρώ ένας μαθητής είναι καλυμμένος, ενώ στο νηπιαγωγείο τα έξοδα αυξάνονται, αφού η απασχόληση των παιδιών αφορά κυρίως καλλιτεχνικές δραστηριότητες. «Όσο πάμε σε μεγαλύτερες τάξεις το κόστος μειώνεται, ενώ προσπαθούμε να κρατάμε χαμηλά τις τιμές και στις τσάντες, επιλέγοντας σακίδια με ενισχυμένους ιμάντες και κατασκευή που δεν καταπονεί το σώμα των παιδιών». Οι σχολικές τσάντες ξεκινούν από τα 10 ευρώ περίπου, ενώ φτάνουν μέχρι και τα 60 ευρώ, ενώ τσάντες με τρόλεϊ μπορεί κάποιος να βρει και με 25 ευρώ. Όσοι πάντως επιλέξουν να ψωνίσουν από το κατάστημα ‘’Κουτσούμπα’’ από την Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου, με αγορές άνω των 35 ευρώ μπαίνουν σε κλήρωση για μια παιχνιδομηχανή Playstation 4.

Ακόμη και οι μικρές ηλικίες αποφεύγουν τους πολύ… παιδικούς ήρωες στις τσάντες τους

sxolika17 tameioΗ αγορά της σχολικής τσάντας ξεκίνησε στο κατάστημα «Κουτσούμπα» ήδη από τον Ιούνιο, αφού παππούδες και γιαγιάδες παίρνουν μαζί με την σύνταξη και τα εγγόνια τους για να ψωνίσουν επ’ ευκαιρία των διακοπών. Φέτος, μάλιστα, η κα Παρχαρίδου παρατήρησε ότι αυξήθηκαν κατά πολύ οι αγοραστές που εργάζονται και ζουν στο εξωτερικό, οι οποίοι κατά την επίσκεψή τους στην Ξάνθη σπεύδουν να προμηθευτούν σχολικές τσάντες, αφού όπως λένε το κόστος είναι πολύ μεγαλύτερο στο εξωτερικό. Μια ‘’στροφή’’ που παρατήρησε επίσης η ίδια είναι αρκετά παιδιά στις μικρές ηλικίες να μην προτιμούν στις τσάντες και γενικά στα σχολικά τους είδη παιδικούς ήρωες. «Δεν θέλουν να μοιάζουν τα σχολικά τους είδη πολύ ‘’παιδικά’’ και επιλέγουν κάτι πιο μονόχρωμο», ανέφερε η κα Παρχαρίδου. Οι τιμές κινούνται στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, ενώ η πλούσια γκάμα επιλογών δίνει την δυνατότητα να επιλέξει κάποιος ανάμεσα σε πιο φθηνές λύσεις ή σε ποιοτικότερες και επώνυμες. Όπως σημείωσε η ίδια: «Μπορεί κάποιος να βρει φθηνούς μαρκαδόρους, αλλά και αρκετά ακριβότερους που ξεβάφουν εύκολα από τα χέρια των παιδιών και είναι δερματολογικά ελεγμένοι».

Στήριξη της τοπικής αγοράς μέσα από ποιοτικά προϊόντα

sxolika17 spanidisΟι τιμές κυμαίνονται στα ίδια επίπεδα με πέρυσι όχι όμως και η αγοραστική κίνηση που φαίνεται αρκετά ‘’μουδιασμένη’’ λίγο πριν την έναρξη των σχολείων, ανέφερε ο βιβλιοπώλης και εκδότης Μιχάλης Σπανίδης, τονίζοντας ότι έχουν μεριμνήσει και φέτος να υπάρχουν σχολικά είδη για όλα τα γούστα, αλλά κυρίως για όλα τα πορτοφόλια. «Υπάρχουν τσάντες σε διάφορες τιμές. Ξεκινούν από 10 ευρώ τα σακίδια και φτάνουν και στα 60 ευρώ. Αλλά και όλα τα σχολικά είναι περίπου στις περσινές τιμές», σημείωσε ο ίδιος. «Μέχρι τώρα οι αγορές ήταν περιορισμένες, λίγα βασικά για να μπουν τα παιδιά στο κλίμα του σχολείου μετά την καλοκαιρινή ραστώνη. Το βασικό είναι ο κόσμος να καταλάβει πως αν αγοράζει σχολικά από τα βιβλιοπωλεία της πόλης και όχι από τα πολυκαταστήματα ενισχύει την αγορά της πόλης και τα χρήματά του πιάνουν τόπο στον τόπο μας γιατί ξοδεύονται εδώ και δεν φεύγουν», σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. Σπανίδης.

Και τα δύο βιβλιοχαρτοπωλεία έχουν τα ράφια τους γεμάτα αλλά έχουν προνοήσει επίσης και για επιπλέον εποχιακό προσωπικό, έτοιμο να εξυπηρετήσει και να βοηθήσει στις σχολικές αγορές.

ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ

chdiafonidis@empros.gr

sxolika17 agores

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Νο mood(y’s)

Σίγουρα τα κυβερνητικά στελέχη έκαναν τον εύλογο συνειρμό. Η έκθεση της Moody’s που δημοσι…