Αρχική ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ Αστυνομικά Νέα Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες στην παραλίμνια περιοχή της Βιστονίδας

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες στην παραλίμνια περιοχή της Βιστονίδας

0
fotia-vistonida

Τέθηκε υπό έλεγχο την Πέμπτη αφού κατέκαυσε 500 στρέμματα χαμηλής βλάστησης και καλαμιές

Κάθε χρόνο η ίδια ιστορία και οι εμπρηστές μένουν ατιμώρητοιΑνάγκη ν’ ανοίξουν στόματα πριν καταστραφεί το παραλίμνιο δάσος

Μεγάλη πυρκαγιά εκδηλώθηκε την Τετάρτη το απόγευμα σε αγροτοδασική έκταση στην παραλίμνια περιοχή της Βιστονίδας. Η φωτιά ξεκίνησε από την στην περιοχή ανάμεσα στο Κοπτερό και τη Διαλαμπή, στην όχθη της Βιστονίδας, στα όρια των νομών Ξάνθης και Ροδόπης αλλά τη νύχτα επεκτάθηκε και στην πλευρά του Νομού Ξάνθης και συγκεκριμένα στην περιοχή του Σελίνου καίγοντας δασική έκταση και θάμνους.

Μεγάλης έκτασης πυρκαγιά στην παραλίμνια περιοχή της Βιστονίδας – Τέθηκε υπό έλεγχο

Μεγάλη ήταν και η κινητοποίηση της Περιφερειακής Διεύθυνσης της Πυροσβεστικής. 12 υδροφόρα οχήματα, 38 πυροσβέστες, 24 άτομα σε πεζοπόρα τμήματα από την Ξάνθη και την Ροδόπη έδωσαν μάχη με τις φλόγες όλη την νύχτα ενώ στην επιχείρηση κατάσβεσης πήρε μέρος πυροσβεστικό ελικόπτερο από τη βάση της Αλεξανδρούπολης και δύο αεροσκάφη PZL από τη Χρυσούπολη. Επίσης σημαντική ήταν τη νύχτα η συνδρομή των μηχανημάτων και του προσωπικού του Δ’ Σώματος στρατού καθώς και του Ερυθρού Σταυρού. Επί τόπου βρέθηκαν οι αντιπεριφερειάρχες Ξάνθη και Ροδόπης κ. Ζαγναφέρης και Τσαλικίδης αντίστοιχα και ο Προϊστάμενος της Πολιτικής Προστασίας Κώστας Χουβαρδάς, ενώ την επιχείρηση κατάσβεσης συντόνιζε η τοπική ηγεσία της Πυροσβεστικής.

Η πυρκαγιά τέθηκε υπό πλήρη έλεγχο τις πρώτες πρωινές ώρες αφού κατέκαυσε πάνω από 500 στρέμματα χαμηλής βλάστησης ξερά χόρτα, καλαμιές. Η πλήρης αποτίμηση θα γίνει από τις Δασικές αρχές ενώ τα αίτια της πυρκαγιάς ερευνά η Πυροσβεστική.

Να βρεθούν και να τιμωρηθούν οι εμπρηστές

Είναι γεγονός ότι η ιστορία με τις πυρκαγιές στην παραλίμνια περιοχή των 48.000 στρεμμάτων της Βιστονίδας επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο και περίπου την ίδια εποχή. Και παρότι είναι γνωστό στις αρχές, Αστυνομία , Πυροσβεστική και στους φορείς ευθύνης, Δασαρχείο, Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Βιστονίδας – Ισμαρίδας όσο και στους κατοίκους των παραποτάμιων και παραλίμνιων οικισμών και από τους δύο νομούς ότι προκαλούνται από συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού με στοχευμένα κίνητρα είτε από κτηνοτρόφους για την δημιουργία βοσκότοπων είτε από κυνηγούς για τη διευκόλυνση του κυνηγιού ωστόσο καμιά προσπάθεια καταστολής ή ελέγχου, διερεύνησης και τιμωρίας των υπευθύνων δεν έχει γίνει τόσα χρόνια! Η Πυροσβεστική διενεργεί κάθε χρόνο προανακριτικές ωστόσο ποτέ δεν έχει ανακοινώσει τα αποτελέσματα ούτε έχει συλληφθεί κάποιος ή κάποιοι για εμπρησμό. Το Δασαρχείο νίπτει τας χείρας του και παρά το γεγονός- σύμφωνα με τον Δασάρχη Ξάνθη κ. Μήλιο – ότι δασοφύλακες κάνουν περιπολίες στην περιοχή είτε για λαθροθηρία είτε για λαθροϋλοτομία δεν έχουν εντοπιστεί ύποπτες κινήσεις με εμπρηστικές διαθέσεις.

Ανάγκη να ανοίξουν στόματα και να υποδείξουν τους εμπρηστές πριν καταστραφεί το παραλίμνιο δάσος

Το ίδιο αναφέρει και ο πρόεδρος του Φορέα κ. Μάνος Κουτράκης τονίζοντας ωστόσο την ανάγκη να ευαισθητοποιηθούν οι ίδιοι οι κάτοικοι και εφόσον γνωρίζουν τους υπαίτιους να τους υποδείξουν στις αρχές γιατί έτσι όπως είπε: «προστατεύουν το σπίτι τους καθώς και το περιβάλλον που είναι σπίτι τους». Να σημειώσουμε πως στην παραλίμνια περιοχή υπάρχει και ένα πυκνό δάσος όπου ζουν αγριογούρουνα, λύκοι, αλεπούδες, λαγοί κ.λ.π.Είναι πνεύμονας για την περιοχή και σημαντικός βιότοπος και κάθε τόσο κινδυνεύει να καταστραφεί από τις πυρκαγιές αλλά και από την ολιγωρία των αρχών να βρουν και να τιμωρήσουν τους υπαίτιους.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αστυνομικά Νέα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Για 67 περιπτώσεις κλοπών μετασχηματιστών ΔΕΔΔΗΕ κατηγορούνται οι τέσσερις συλληφθέντες

Εντοπίστηκαν επ’ αυτοφώρω την προηγούμενη εβδομάδα να κλέβουν, ενώ από την κατοχή τους κατ…