Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Όλοι σε τάξη για το πρώτο κουδούνι

Όλοι σε τάξη για το πρώτο κουδούνι

0
agiasmos sxoleio

Ικανοποιητική η εικόνα και αντιμετωπίσιμη η κατάσταση με τα κενά στα σχολεία της Α/θμιας και Β/θμιας Ξάνθης. Επάρκεια σε δασκάλους, έλλειψη σε νηπιαγωγούς. Ελλείψεις και στην Ειδική αγωγή

Κενά σε φιλολόγους και μαθηματικούς στα Γυμνάσια – Λύκεια της Ξάνθης. Υπάρχει απόθεμα σε πετρέλαιο σε όλα τα σχολεία – Πρόβλημα στην μεταφορά μαθητών από Κύρνο και Ζουμπούλι και στα προνήπια

Εν αναμονή του πρώτου κουδουνιού στις 11 Σεπτεμβρίου που θα σημάνει την έναρξη της σχολικής χρονιά 2017 – 2018, πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες στην εκπαιδευτική κοινότητα. Ήδη οι λίστες με τα κενά σε εκπαιδευτικό προσωπικό από τις Διευθύνσεις της Πρωτοβάθμιας κ αι Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Ξάνθης έχουν κατατεθεί στο υπουργείο ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, νωρίτερα από κάθε άλλη φορά έχουν ειδοποιηθεί οι αναπληρωτές από το Υπουργείο Παιδείας για το σχολείο όπου θα διδάξουν.

Επάρκεια σε δασκάλους έλλειψη σε νηπιαγωγούς

Με σημαντικά κενά μόνο στους νηπιαγωγούς που ανέρχονται σε 17 συνολικά ξεκινά η σχολική χρονιά για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση στην Ξάνθη, ωστόσο όπως αναφέρει ο προϊστάμενος κ. Αναστάσιος Μάρκου η εικόνα είναι ικανοποιητική και όλα είναι υπό έλεγχο: «Έχουμε πλήρη επάρκεια σε δάσκαλους, γυμναστές και καθηγητές γαλλικής για την δεύτερη γλώσσα. Επίσης έχουμε επάρκεια προσωπικού για όλες τις ειδικές διδασκαλίες όπως την Θεατρική αγωγή, την μουσική κ.λ.π.». Να σημειώσουμε ότι από φέτος η Αγγλική θα διδάσκεται από την Α’ τάξη δημοτικού ενώ οι δεύτερες γλώσσες Γαλλικά ή Γερμανικά από την Δ’Δημοτικού. Πρόκειται- όπως μας πληροφορεί ο κ. Μάρκου – για μια καινοτομία που εφαρμόστηκε πιλοτικά και τώρα εισάγεται σ’ όλα τα δημοτικά σχολεία όπως επίσης και το ωράριο. Από φέτος τα παιδιά στα δημοτικά σχολεία θα σχολάνε όλα στις 1.15 το μεσημέρι. Επίσης να αναφέρουμε ότι δεν υπάρχει καμιά αλλαγή ύλης στα βιβλία.

Η λίστα με τα κενά στα Δημοτικά και στα Ειδικά Σχολεία της Ξάνθης

Αναλυτικά η λίστα των κενών στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση στην Ξάνθη έχει ως εξής: Καθηγητές Αγγλικής : 2, Γερμανικής :1, Καλλιτεχνικών: 16, Μουσικής: 5, Πληροφορικής: 4, Θεατρικής παιδείας: 8. Επίσης υπάρχουν συνολικά 28 κενά εκπαιδευτών στην Ειδική Αγωγή, συν 1 για την ειδική νοηματική γλώσσα που επιμερίζονται στις ειδικές μονάδες που λειτουργούν στην Ξάνθη όπως το 1ο και 2ο Ειδικό Σχολείο (στο Τύμπανο), το Σχολείο Τυφλών στην Φελώνη και το Σχολείο Κωφών ΑΜΘ στο Εύμοιρο. Τέλος υπάρχει έλλειψη 8 νηπιαγωγών στα τμήματα ένταξης για μαθητές που χρειάζονται παράλληλη στήριξη μέσα στο σχολείο και 13 δάσκαλοι συν 4 για την νοηματική γλώσσα. Η λίστα έχει κατατεθεί όπως αναφέρει ο κ. Μάρκου και αναμένονται οι αναπληρωτές.

Κενά σε φιλολόγους και μαθηματικούς στα Γυμνάσια – Λύκεια της Ξάνθης

Μεγαλύτερη ρευστότητα παρουσιάζει η εικόνα στην Δευτεροβάθμια εκπαίδευση εξαιτίας των ΕΠΑΛ. Όπως μας πληροφορεί ο προϊστάμενος της Δευτεροβάθμιας Ξάνθης κ. Γιώργος Παπαθανασίου δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη ο αριθμός των τμημάτων που θα λειτουργήσουν και δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία με τις εγγραφές και μεταγραφές. Σαν γενική εικόνα αυτό που παρατηρείται είναι πλεόνασμα σε Θεολόγους ( +5) και έλλειμμα (-5) σε Φιλολόγους. Όπως αναφέρει ο κ. Παπαθανασίου οι Θεολόγοι μπορούν να καλύψουν κάποια κενά των φιλολόγων αλλά αυτό θα γίνει μετά τις 10 Οκτωβρίου. Επίσης υπάρχει έλλειμμα (-3) σε μαθηματικούς και πλεόνασμα σε γυμναστές, καθηγητές των καλλιτεχνικών και 8-9 ελλείψεις σε καθηγητές φυσικών επιστημών. Γενικά και στην Δευτεροβάθμια εκπαίδευση: «η εικόνα είναι αρκετά ικανοποιητική» όπως αναφέρει ο κ. Παπαθανασίου σημειώνοντας ότι από αύριο αναμένονται οι ανακοινώσεις για τους αναπληρωτές ενώ τα βιβλία έχουν φτάσει ήδη στα σχολεία και όπως και στα δημοτικά δεν έχει γίνει κάποια αλλαγή στην ύλη.

Υπάρχει απόθεμα σε πετρέλαιο σε όλα τα σχολεία – Πρόβλημα στην μεταφορά μαθητών από Κύρνο και Ζουμπούλι και στα προνήπια

Σ’ ότι αφορά τα υπόλοιπα λειτουργικά: Όπως ανέφεραν οι δύο προϊστάμενοι οι αρμόδιες σχολικές επιτροπές έχουν προνοήσει για απόθεμα σε πετρέλαιο και έχουν ολοκληρωθεί οι απαραίτητες εργασίες συντήρηση των σχολικών κτηρίων όπου απαιτούνται. Προβλήματα στην μεταφορά των μαθητών δεν υπάρχουν παρά μόνο στο δήμο Σμίνθης και στην μεταφορά μαθητών δημοτικού από τον Κύρνο και το Ζουμπούλι στην Σμίνθη. Επίσης υπάρχει ένα πρόβλημα με την μεταφορά των προνηπίων καθώς δεν έχει ενταχθεί στον διαγωνισμό η μεταφορά τους. Αυτό αντιμετωπίζεται με ευθύνη των γονέων όπου υπάρχουν θέσεις σε μισθωμένα λεωφορεία. Κανένα πρόβλημα δεν υπάρχει με τις μεταφορές στην Δευτεροβάθμια εκπαίδευση, όπως ανέφερε ο κ. Παπαθανασίου.

Να σημειώσουμε πως ο πρώτος Αγιασμός στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση θα γίνει την Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου στις 9 το πρωί στο 10ο δημοτικό ενώ στην Δευτεροβάθμια θα ξεκινήσει από το Γυμνάσιο Σταυρούπολης στις 8.30 το πρωί.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Νο mood(y’s)

Σίγουρα τα κυβερνητικά στελέχη έκαναν τον εύλογο συνειρμό. Η έκθεση της Moody’s που δημοσι…