Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγροτικά Μέτρια η παραγωγή για τους μελισσοκόμους της Θράκης

Μέτρια η παραγωγή για τους μελισσοκόμους της Θράκης

0
melissia17

Ο δύσκολος περσινός χειμώνας και η έλλειψη βροχοπτώσεων έφεραν μείωση της παραγωγής, με τους μελισσοκόμους να ελπίζουν σε άνοδο από το πευκόμελο τον επόμενο μήνα

«Πολλοί ξεκινούν να ασχολούνται με την μελισσοκομία, χωρίς να γνωρίζουν τις δυσκολίες και ιδιαιτερότητες που έχει», αναφέρει ο Ξανθιώτης μελισσοκόμος Ν. Καραπαναγιωτίδης

Οι Έλληνες ιστορικά ασχολούνται με την μελισσοκομία από τα αρχαία χρόνια (Κρήτη, Αττική, Κέα κ.α.). Από τότε μέχρι σήμερα διατηρείται μία σημαντική παράδοση και τεχνογνωσία. Στη χώρα μας σήμερα υπάρχουν 15.000 περίπου μελισσοκόμοι, οι οποίοι διαχειρίζονται κατά προσέγγιση 1.200.000 κυψέλες, που είναι κατανεμημένες σε όλο τον ελλαδικό χώρο. Από αυτούς, περίπου 3.000 είναι επαγγελματίες (δηλαδή έχουν πάνω από 150 κυψέλες και τουλάχιστον 50% του ετήσιου οικογενειακού τους εισοδήματος είναι μελισσοκομικό) ενώ η μέση κατανάλωση μελιού στην Ελλάδα είναι γύρω στο ενάμιση κιλό ανά άτομο τον χρόνο, από τις υψηλότερες στον κόσμο. Ο μελισσοκόμος στην Ελλάδα, σε αντίθεση με αυτόν την Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης, εξασκεί κυρίως νομαδική μελισσοκομία, με εξαίρεση κάποια μικρά νησιά του Αιγαίου. Ακολουθεί δηλαδή κάθε χρόνο διαδρομές που φτάνουν ακόμη και δεκάδες χιλιάδες χιλιόμετρα, αναζητώντας κάθε εποχή την κατάλληλη ανθοφορία για τα μελίσσια του.

Μέτρια η παραγωγή μετά από έναν δύσκολο χειμώνα

Βγαίνοντας από έναν δύσκολο χειμώνα και με σημαντικές απώλειες στα κοπάδια τους, οι μελισσοκόμοι έστρεψαν τις ελπίδες τους στην άνοιξη, περιμένοντας μια πλούσια ανθοφορία. Τα παιχνίδια του καιρού, όμως, γρήγορα διέψευσαν αυτές τις προσδοκίες και το αποτέλεσμα για τη φετινή παραγωγή διαγράφεται αν όχι αρνητικό, σίγουρα όχι ιδιαίτερα ικανοποιητικό. Σύμφωνα με πανελλαδικά στοιχεία, η εικόνα για τους μελισσοκόμους δεν είναι καλή, λόγω και της μειωμένης παραγωγής πευκόμελου αυτό το διάστημα, εξαιτίας της περιορισμένης παρουσίας του εντόμου-εργάτη του πεύκου (Marchalina hellenica) στα δάση. Αρνητική εικόνα και εξέλιξη υπήρξε επίσης και στις ανθοφορίες φυτών όπως το θυμάρι, όπου η άνθιση συνέπεσε με άσχημες καιρικές συνθήκες. Την μέτρια απόδοση του πρόσφατου τρύγου στην περιοχή μας επιβεβαιώνει και ο μελισσοκόμος της Θρακικής Μελισσοκομικής, Νίκος Καραπαναγιωτίδης, αποδίδοντας την μέτρια παραγωγή και στην έλλειψη βροχοπτώσεων κατά την διάρκεια του καλοκαιριού. Ο ίδιος όμως ευελπιστεί στην παραγωγή πευκόμελου, αφού στην Θάσο υπάρχουν καλές ενδείξεις και οι μελισσοκόμοι θα προσπαθήσουν να ισοφαρίσουν την ζημιά των προηγούμενων μηνών.

Εν αναμονή βροχών για να μπουν ‘’δυνατά’’ στον χειμώνα

nikos karapanagiotidisΟι καιρικές συνθήκες πέρυσι δεν επέφεραν μείωση μόνο στην παραγωγή αλλά και στους πληθυσμούς των κυψελών, αφού ήταν πολλοί αυτοί που υπέστησαν απώλειες κατά την διάρκεια του χειμώνα. Τότε μάλιστα είχαν παρατηρηθεί και αρκετά φαινόμενα κλοπής μελισσιών από μελισσοκόμους που είχαν χάσει σημαντικό μέρος του πληθυσμού στις κυψέλες τους. Η ανθοφορία και παραγωγή μελιού από τα πεύκα διαρκεί μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου και είναι αρκετοί οι μελισσοκόμοι της περιοχής που θα μετακινήσουν τις κυψέλες τους στην Θάσο. «Στην Ξάνθη είχαμε την περιοχή γύρω από το μοναστήρι της Παναγίας, που ήταν ο κύριος τόπος παραγωγής πευκόμελου για μας. Η περιοχή παραμένει ανεκμετάλλευτη τα τελευταία χρόνια μετά από παράπονα που κατέθεσαν περιπατητές στο Δασαρχείο, με αποτέλεσμα να απαγορευτεί η τοποθέτηση κυψελών», ανέφερε ο κ. Καραπαναγιωτίδης. Αυτό το διάστημα οι μελισσοκόμοι περιμένουν και την ανθοφορία στο ρείκι, ή πιρένι όπως είναι γνωστό στην περιοχή, το οποίο δυναμώνει τα μελίσσια και δίνει μέλι αλλά και γύρη, απαραίτητα για την διατήρηση των μελισσών τον χειμώνα.

Από 7 έως 10 ευρώ το κιλό το μέλι

«Η παραγωγή είναι μειωμένη και αν βλέπετε μελισσοκόμους να φωτογραφίζονται με μεγάλες ποσότητες κατά τον τρύγο, είναι μόνο για τις φωτογραφίες, δεν έχουν παραπάνω να πουλήσουν αν τους ζητηθεί», δήλωσε ο ίδιος. Οι τιμές πώλησης κυμαίνονται από 6-7 έως 10 ευρώ το κιλό, ενώ ο κ. Καραπαναγιωτίδης τονίζει πως προσπαθούν να κρατούν τις τιμές σε φυσιολογικά επίπεδα, κυρίως στα 7 ευρώ, ώστε να είναι το μέλι προσιτό στους καταναλωτές. Σημειώνει παράλληλα ότι οι δυσκολίες στην χώρα μας είναι πολλές λόγω των μετακινήσεων που απαιτούνται, ώστε να βρίσκονται τα μελίσσια κοντά στα φυτά που ανθίζουν κάθε εποχή. «Πρόσφατα μας ειδοποίησε συνάδελφος να πάμε να ξεκολλήσουμε το φορτηγό του στις 2 η ώρα τα ξημερώματα κοντά στο Δέλτα του Νέστου και παιδευόμασταν μέχρι τις 10 το πρωί. Δεν είναι εύκολη η μελισσοκομία και πολλά περιοδικά και εφημερίδες που κυκλοφορούν μιλώντας για νέα επαγγέλματα με εύκολο εισόδημα, στην ουσία κάνουν ζημιά και στους ίδιους τους νέους μελισσοκόμους, αφού ξεκινούν χωρίς να γνωρίζουν όλες τις παραμέτρους και στο τέλος χάνουν και τα χρήματα που έδωσαν για να ξεκινήσουν», σημείωσε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι η μελισσοκομία απαιτεί εκτός από την γνώση και την εξειδίκευση, πολύ χρόνο και κόπο.

ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ

chdiafonidis@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Στις Βρυξέλλες ο Αυγενάκης για το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας

Οι αλλαγές στην ΚΑΠ είναι από τα βασικά ζητήματα που θα απασχολήσουν το Συμβούλιο Υπουργών…