Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Εκδηλώσεις Κρητική βραδιά με τον Γιώργο Ζερβάκη στην πλατεία Μητροπόλεως

Κρητική βραδιά με τον Γιώργο Ζερβάκη στην πλατεία Μητροπόλεως

0
zervakis giorgos

Πλήθος επιλογών και απόψε από ποπ και ρεμπέτικα μέχρι δημοτικά τραγούδια στα στέκια των Συλλόγων

Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου 2017

Κεντρική Σκηνή – Πλατεία Μητροπόλεως

20:30 Συναυλία Γιώργος Ζερβάκης

Ο Γιώργος Ζερβάκης απαριθμεί 16 προσωπικές δισκογραφικές δουλειές, που έχουν γνωρίσει μεγάλη επιτυχία τα τελευταία χρόνια. Μέσα από την προσέγγισή του στην κρητική μουσική έγινε η αφορμή να έρθει η νεολαία πιο κοντά στους ήχους της κρητικής λύρας με εμφανίσεις σε όλη την Ελλάδα. Μαντινάδες και πεντοζάλια θα δώσουν τον ρυθμό απόψε στο επίκεντρο των Γιορτών Παλιάς Πόλης.

Λύκειον των Ελληνίδων Ξάνθης, αυλή Αγ. Βλασίου

19:00 «Στο Χοροστάσι»

Το Λύκειον των Ελληνίδων Ξάνθης αναβιώνει Παραδοσιακό Χοροστάσι στην αυλή του Ιερού Ναού Αγ. Βλασίου, στην οδό Βενιζέλου (έναντι Χατζιδάκειου). Τηρώντας την παράδοση θα τελεστεί «Μέγας Εσπερινός», ενώ στις 21:00 θα ακολουθήσει Χοροστάσι (Γλέντι) με την Παραδοσιακή Ορχήστρα του Λυκείου των Ελληνίδων Ξάνθης «Θρηίκιος Ήχος». Το Χοροστάσι ξεκινά όπως παλιά, για να θυμηθούν οι μεγαλύτεροι και να το γνωρίσουν οι νεότεροι. Σε περίπτωση κακοκαιρίας μετά τον Μέγα Εσπερινό η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα Δεξιώσεων «ΔΙΟΓΕΝΗΣ», στο 4ο χλμ Ξάνθης – Λάγος. Μενού 10€ κατ’ άτομο, εκτός ποτού.

Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Ναού Της Του Θεού Σοφίας

19:30 Παρουσίαση βιβλίου «Στα Αντικρινά Παράλια»

Το Κ.Κ.Π.Π.Α.Μ.Θ. – Παράρτημα Ατόμων με Αναπηρία Ξάνθης (Πρώην Ψυχολογικό Κέντρο Ξάνθης) παρουσιάζει το 10ο βιβλίο της λογοτέχνιδας Βασιλικής Τριανταφυλλίδου – Κηπουρού με τίτλο «Στα Αντικρινά Παράλια». Τα έσοδα από την πώληση του βιβλίου θα διατεθούν από την συγγραφέα για τις ανάγκες των εκπαιδευόμενων του Παραρτήματος.

Νεανική και Εναλλακτική Σκηνή Βασ. Σοφίας και Ύδρας

20:00 Συναυλία Studio Music Box

Το studio MUSIC BOX για μία ακόμη χρονιά συμμετέχει στις Γιορτές Παλιάς Πόλης. Οι μαθητές μαζί με τους καθηγητές τους θα παρουσιάσουν την δουλειά τους σε ένα δίωρο μουσικό πρόγραμμα.

Υπαίθριο Θέατρο Πλατείας (Έναντι ΟΤΕ)

20:00 «Ημέρα TAI CHI – Ημέρα ΥΓΕΙΑΣ»

Επιδείξεις Tai Chi και Qi Gong Yang Style. Για άλλη μία χρονιά το Εργαστήρι Tai Chi της ΦΕΞ διοργανώνει την εκδήλωση αυτή με σκοπό την διάδοση του Tai Chi, την γνωριμία και ευαισθητοποίηση του κόσμου της Ξάνθης για τα οφέλη αυτής της άσκησης στην υγεία του σύγχρονου ανθρώπου και τη θεραπευτική της αξία. Θα πραγματοποιηθεί επίδειξη των ενήλικων τμημάτων του Εργαστηρίου Tai Chi Chuan της ΦΕΞ στις διάφορες φόρμες του ‘’Αυθεντικού’’ Yang Στυλ. Η εκδήλωση είναι ανοιχτή στο κοινό.

Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης στην αυλή με τα χαμάμ

20:00 «Φωτογραφίες, μικρά ντοκουμέντα» και βραδιά Οινογνωσίας

Στην βραδιά Οινογνωσίας θα παρουσιαστούν και θα δοκιμαστούν επιλεγμένα κρασιά των κτημάτων Βουρβουκέλη και Σγουρίδη, ενώ η φωτογραφική Λέσχη της ΦΕΞ θα παρουσιάσει το νέο πρόγραμμα που ετοίμασε με τίτλο «Κοιτάζω δεν σημαίνει απαραίτητα ότι βλέπω». Στην πρώτη αυτή συνάντηση ο υπεύθυνος του προγράμματος θα παρουσιάσει τους στόχους αλλά και τις άλλες δράσεις του εργαστηρίου.

Σπίτι πολιτισμού ΦΕΞ – Μουσική Σκηνή ΦΕΞ

21:00 «Μπάντα Τέτοια» Παραδοσιακή Βραδιά

Το μουσικό σχήμα «Μπάντα Τέτοια» προϋπήρχε της ονομασίας του από το 2005. Έξι χρόνια αργότερα, το λογοπαίγνιο ‘πάντα τέτοια’ γίνεται η αφορμή για την επωνυμία του. Τα μέλη που το απαρτίζουν: Τσαρμαντίδης Γεράκης στα πνευστά (κλαρίνο, καβάλ, σαξόφωνο), Παραπέρογλου Γιώργος στο ακορντεόν, Μίχου Γιώργος στο λαούτο και Τσαρμαντίδης Γιάννης – Παντελίδης Μελέτης στα κρουστά (νταούλι, τουμπελέκι, ντέφια, γκραν κάσα). Η σύνθεση της ορχήστρας διαμορφώνεται ανάλογα με τις εκάστοτε απαιτήσεις, ενώ ταυτόχρονα το ίδιο ισχύει και για το ρεπερτόριο που αποδίδει (Θράκη, Μακεδονία, Μ. Ασία, Νησιά, υπόλοιπη ηπειρωτική Ελλάδα). Οι μουσικοί του σχήματος πέραν των αρχικών μουσικών ερεθισμάτων διατηρούσαν την επαφή τους με την μουσική και τον χορό μέσω της εκπαίδευσης. Είτε σαν μαθητές μουσικών σχολείων, είτε σαν φοιτητές ΑΤΕΙ (τμήμα λαϊκής και παραδοσιακής μουσικής).

Σύλλογος Εβριτών Ξάνθης

21:00 Χορευτικό ξεφάντωμα με τους Ν. Ζαπάρτα – Γ. Ζαχαρίου

Ο Νίκος Ζαπάρτας, είναι ένας ταλαντούχος καλλιτέχνης της Θράκης, που στην συνείδηση των περισσοτέρων έχει ταυτιστεί με τα μουσικά ιδιώματά της. Σε πολύ μικρή ηλικία ξεκίνησε να τραγουδά και να παίζει βιολί δίπλα σε καταξιωμένους παραδοσιακούς μουσικούς και από τότε υπηρετεί με συνέπεια και πάθος το τραγούδι. Ο Γιώργος Ζαχαρίου είναι ένας από τις εκφραστικότερους εκπροσώπους του κλαρίνου. Αυτοδίδακτος αλλά βιρτουόζος οργανοπαίκτης, κατάφερε να παντρέψει το ιδιότυπο προσωπικό του ύφος με την παραδοσιακή ελληνική μουσική και τους ανατολικούς ήχους, προσφέροντας ένα μοναδικό αποτέλεσμα. Η μουσική τους συνεύρεση πλαισιώνεται από τους εξίσου σημαντικούς μουσικούς: Γιώργο Απρίλη στην κιθάρα, Απόστολο Καβαρατζή στο αρμόνιο και Ευκλείδη Ηλιάδη στα κρουστά.

Σύλλογος Ποντίων Ν. Ξάνθης

Ποντιακή βραδιά παρέα με τον Στάθη Πορφυρίδη στην λύρα και το τραγούδι

Πολιτιστικός Λαογραφικός Σύλλογος «Η Θράκη»

Ποντιακό γλέντι με τον Τάσο Πετρόπουλο στη λύρα και το τραγούδι

Πολιτιστικός Περιβαλλοντικός Σύλλογος «Πρωτοπόροι» Λεύκης Ξάνθης

Η λαϊκή ορχήστρα του Ανέστη Χατζημεστή με συνεργάτιδα την Μάνια Ασλάνογλου σε ένα λαϊκό ρεπερτόριο αρμονικά δεμένο.

Σύλλογος Σαρακατσάνων Ξάνθης «Ο Λεπενιώτης»

Μουσική βραδιά με τους Σάκη Μπανιώτη και Κώστα Μπανιώτη. Κλαρίνο: Σταύρος Τσίκος

Σύλλογος Μικρασιατών Ν. Ξάνθης «Αλησμόνητες Πατρίδες»

Παραδοσιακό γλέντι με μουσικές από όλη την Ελλάδα και συνέχεια με ρεμπέτικο-λαϊκό πρόγραμμα. Παίζουν: Γιάννης Κατσούλης ούτι-τραγούδι, Χρήστος Μπαρτζόπουλος κανονάκι-τραγούδι, Γιάννης Πούλιος βιολί, Δημήτρης Χατζηδημητρίου κρουστά, Απόστολος Δήμου πλήκτρα, Κώστας Πετρονικολός μπάσο, Τάσος Γαμβρέλης μπουζούκι.

Πολιτιστικός σύλλογος Κατασκηνωτές

«Τα τσικό στη μπάντα»

Ο Μήτσος ο ρεζίλης, ο Σπίνος ο βαρύς, ο Λέρας, ο Κουτρούμπας, ο Φαλτσέτας, ο Πηγάδας και τα άλλα παιδιά σκάνε μύτη στο στέκι, καθότι υπάρχει ειδική παραγγελιά για μόρτικες πενιές. Μια ρεμπέτικη βραδιά με τους Κατασκηνωτές.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Εκδηλώσεις
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Τα Μωρά στη Φωτιά επιστρέφουν στις 20 Απριλίου στην Ξάνθη

Μαζί τους οι «Λάχνισμα» από την Ξάνθη Ο Στέλιος Σαλβαδόρ και τα Μωρά στη Φωτιά, επιστρέφου…