Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Εκδηλώσεις Η ορεινή Θράκη στην αρχαιότητα

Η ορεινή Θράκη στην αρχαιότητα

0
thraki arxaiotita

Ο επίτιμος Έφορος Αρχαιοτήτων, Τριαντάφυλλος Διαμαντής, την Τετάρτη στο Λαογραφικό Μουσείο

Το Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης, σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ξάνθης, φιλοξενούν την Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου στις 20:00 τον επίτιμο Έφορο Αρχαιοτήτων, Τριαντάφυλλο Διαμαντή, σε μία διάλεξη για την ορεινή Θράκη κατά την αρχαιότητα.

Από το τέλος της ύστερης εποχής του χαλκού και την αρχή της πρώιμης εποχής του σιδήρου (1.150-1.050 π.Χ.) θρακικά φύλα προερχόμενα από την κεντροανατολική Ευρώπη εγκαταστάθηκαν σταδιακά στις ορεινές περιοχές της Ροδόπης. Κατάλοιπα του πολιτισμού των κατοίκων αυτών έχουν εντοπιστεί σε όλη τη Ροδόπη, στις περιοχές που ζουν επί αιώνες οι Ροδοπαίοι Πομάκοι. Πρόκειται για οχυρωματικούς περιβόλους, κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, μεγαλιθικούς και κιβωτιόσχημους τάφους, βραχογραφίες, λαξευτές κατασκευές υπαίθριων ιερών και άλλα μνημεία, μερικά από τα οποία θα παρουσιαστούν συνοπτικά στην ανακοίνωση του γνωστού αρχαιολόγου.

Τριαντάφυλλος Στεφάνου Διαμαντής

Γεννήθηκε στις Λεύκες Πάρου το 1942. Σπούδασε Ιστορία και Αρχαιολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Διορίστηκε Καθηγητής Μέσης Εκπαίδευσης και εργάστηκε δυο χρόνια στο Μουσουλμανικό Γυμνάσιο Κομοτηνής. Το 1970 μετά από διαγωνισμό της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας τοποθετήθηκε με αίτησή του στην Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Κομοτηνής. Στο πλαίσιο των μεταπτυχιακών του σπουδών παρακολούθησε στη Σχολή Ανωτάτων Σπουδών Κοινωνικών Επιστημών (Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales) στο Παρίσι σεμινάρια Αρχαιολογίας, Θρησκειολογίας και Αρχαιομετρίας και πήρε το δίπλωμα Diplôme d’ Etudes Approfondies (D.E.A.). Διενήργησε ανασκαφές σε αρχαιολογικούς χώρους των Νομών Ξάνθης, Ροδόπης και Έβρου. Πιο γνωστές είναι οι έρευνές του στις ορεινές περιοχές της Ροδόπης, στους μεγαλιθικούς τάφους της Ρούσσας, στα φρούρια της παρανέστιας περιοχής και στον αρχαιολογικό χώρο της Στρύμης. Ασχολήθηκε επίσης με την έρευνα ταφικών τύμβων στις περιοχές Διδυμοτείχου, Ορεστιάδας και Τριγώνου. Το 2015 ανακηρύχθηκε Επίτιμος Διδάκτωρ του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Εκδηλώσεις
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Τα Μωρά στη Φωτιά επιστρέφουν στις 20 Απριλίου στην Ξάνθη

Μαζί τους οι «Λάχνισμα» από την Ξάνθη Ο Στέλιος Σαλβαδόρ και τα Μωρά στη Φωτιά, επιστρέφου…