Αρχική ΓΝΩΜΕΣ Η βελτίωση τομέων λειτουργίας του Δημοτικού Κοιμητηρίου υποχρέωση μέριμνας της Δημοτικής Αρχής

Η βελτίωση τομέων λειτουργίας του Δημοτικού Κοιμητηρίου υποχρέωση μέριμνας της Δημοτικής Αρχής

0
nektrotafeia-empros

Ι. Καλά τα καθημερινά, αλλά καλά και τα “μετά”, για να μην πούμε “επέκεινα”. Όποιος έχει το θλιβερό προνόμιο να έχει εγκαταστήσει μέρος της ζωής του σε Κοιμητήριο, έχει αντιληφθεί πέραν της ματαιότητας όλων και την ανάγκη βελτίωσης των συνθηκών εκεί. Όχι μόνο για την πρέπουσα τιμή στους κεκοιμημένους μας, αλλά και για την ελάφρυνση του τεράστιου ψυχικού βάρους των εν ζωή. Λόγω ανορθολογικών δεισιδαιμονιών και ανιστόρητων προλήψεων το θέμα απλά …”αποφεύγεται”, ωστόσο οι έχοντες τους ανθρώπους τους στο Κοιμητήριο έχουν την απαίτηση της ΑΨΟΓΗΣ και ΥΠΟΔΕΙΓΜΑΤΙΚΗΣ λειτουργίας του και ορθώνουν λόγο για λογαριασμό αυτών, που ακριβώς δεν μπορούν να ακουσθούν και να εισακουσθούν ή με άλλο τρόπο να πιέσουν …

ΙΙ. Τα Δημοτικά Κοιμητήρια παρά την έως σήμερα ικανοποιητική λειτουργία τους οφείλουν να προσελκύσουν εκ νέου το θερμό ενδιαφέρον της Δημοτικής Αρχής επί συγκεκριμένων ζητημάτων.

Τέτοια ζητήματα μπορούν να είναι:

1. Ίδρυση Κοινού Κοιμητηρίου

Στην Πόλη μας λόγοι ανθρωπιάς, ηθικής, πολιτισμού, καθημερινής διαρκούς όσμωσης και κοινής ιστορικής διαδρομής επιβάλλουν την ομόθυμη και κοινή απόφαση της Δημοτικής Αρχής και των Θρησκευτικών Κοινοτήτων περί ίδρυσης και λειτουργίας ενός και ενιαίου Δημοτικού Κοιμητηρίου για όλους τους θαπτόμενους εν ζωή κατοίκους της Πόλης κατ’αντιστοιχία της μίας και ενιαίας εν ζωή διαβίωσής τους στην Πόλη ανεξαρτήτως της θρησκευτικής πίστης τους και χωρίς διακρίσεις ακόμα και στην ύστατη στιγμή.

Η μεταφορά της εικόνας της αρμονικής, κοινής, ζωής στον ιστό της Πόλης με τα διάσπαρτα οικήματα κατοίκων ανεξαρτήτως θρησκεύματος και δοξασιών και στον τόπο της τελευταίας κατοικίας χωρίς “τομείς”, “τμήματα” ή άλλους διαχωρισμούς – τουλάχιστον εκεί… – θα γαληνεύσει την ψυχή των εν ζωή και θα αποδώσει την πραγματικότητα της Ξάνθης : μίας Πόλης με γειτονιές ανάμεικτες από κατοίκους διαφόρων αντιλήψεων, που ανθρώπινα επιλέγει να φτιάξει στο Κοιμητήριό της ακόμα μία αντίστοιχη “γειτονιά των αγγέλων”, για να αναπαύονται οι άνθρωποί μας σε χώρο και υπό τις ίδιες συνθήκες, που εν ζωή αγάπησαν και αγκάλιασαν.

2. Αποτέφρωση νεκρών

Ο Δήμος διά Κανονιστικής Αποφάσεως κατά Δημοτικό Κώδικα οφείλει να μεριμνήσει με σεβασμό και για την τελευταία βούληση και επιθυμία ομάδων συμπολιτών μας κατά την επιλογή της αποτέφρωσής τους. Ανεξαρτήτως των εδραίων πεποιθήσεων περί του ορθού ή του λάθους της επιλογής εκείνων, ο Δήμος ΟΛΩΝ των Ξανθιωτών οφείλει κατά την κείμενη νομοθεσία να ρυθμίσει μόνος ή συνεργαζόμενος διαδημοτικά και υπερτοπικά το περίπλοκο ζήτημα της ίδρυσης, εγκατάστασης και λειτουργίας αποτεφρωτηρίου στα Δημοτικά Κοιμητήρια για τους επιθυμούντες αυτό δημότες και κατοίκους, αλλοδαπούς ή ημεδαπούς, με σκοπό το σεβασμό της προσωπικότητας των ζώντων, της αξιοπρέπειας, της τιμής και της μνήμης των νεκρών και των ταφικών εθίμων και συνηθειών ομάδων της κοινωνίας μας.

3. Διορισμός Κοσμητείας Κοιμητήριου

Εκ του Νόμου το Δημοτικό Συμβούλιο οφείλει το διορισμό Κοσμητείας Κοιμητήριου και την οργάνωση της λειτουργίας αυτής διά της προικοδοτήσεως των οικονομικών της με τα έσοδα κηροπωλησίας. Η Κοσμητεία αυτή μπορεί να αποφασισθεί να λογοδοτεί ετησίως στο Δημοτικό Συμβούλιο και να διαχειρίζεται τα τρέχοντα ζητήματα.

Ιωάννης Ελ. Κυμιωνής
ioanniskymionis@yahoo.gr
ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ ΔΣΑ – Νομική Υπηρεσία ΟΑΕΔ
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Ιωάννης Ελ. Κυμιωνής
Περισσότερα άρθρα από ΓΝΩΜΕΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Περί Μονταζιέρας

Γράφει ο Στέργιος Γιαλάογλου, δικηγόρος Μετά το Σαββατιάτικο πρωτοσέλιδο περί ΜΟΝΤΑΖΙΕΡΑΣ …