Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Εκδηλώσεις Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας 2017 στον δήμο Ξάνθης

Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας 2017 στον δήμο Ξάνθης

0
eekinitikotitas2017

Τα παιδιά, οι πεζοί και τα ποδήλατα έχουν τον πρώτο λόγο αύριο

Με σύνθημα «Καθαρή, συνεργατική και έξυπνη κινητικότητα» ο Δήμος Ξάνθης σε συνεργασία με φορείς, συλλόγους, σχολεία και εθελοντές συμμετέχει για 2η συνεχόμενη χρονιά στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας από 16 έως 22 Σεπτεμβρίου 2017, διοργανώνοντας δράσεις και εκδηλώσεις με πρωταγωνιστές τα παιδιά, τους πεζούς και το ποδήλατο.

Το πρόγραμμα εκδηλώσεων της 5ης ημέρας (20/9/2017):

Ομιλίες ενημέρωσης, συζήτηση, επιδείξεις και αθλητικά παιχνίδια σε Δημοτικά Σχολεία, με θέμα “Τα Οφέλη της Βιώσιμης Μετακίνησης, της Γυμναστικής και της Άθλησης και η μετακίνηση των ΑμΕΑ στη πόλη”, από εκπροσώπους Αθλητικών Συλλόγων και του Συλλόγου ΑμΕΑ Π.Ε. Ξάνθης.

Επίσκεψη σε Δημοτικά Σχολεία του Δήμου από εκπροσώπους έξι αθλητικών συλλόγων της πόλης μας: Π.Σ. ΠΗΓΑΣΟΣ, Α.Σ. ΔΙΟΜΗΔΗΣ, ΑΣΚΑ ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ, Α.Σ. ΑΣΠΙΔΑ, Α.Σ. ΑΡΙΩΝ – Α.Σ. ΛΕΥΚΙΠΠΟΣ και του Σωματείου ΑμΕΑ Π.Ε. Ξάνθης για ενημέρωση και συζήτηση με θέμα τα οφέλη της βιώσιμης μετακίνησης, της γυμναστικής, της άθλησης και την μετακίνηση των ΑμΕΑ στη πόλη. Θα ακολουθήσουν επίδειξη καρφωμάτων, δεξιοτεχνίας ντρίπλας από αθλητές του Α.Σ. Αρίων και διαγωνισμός σουτ για τα παιδιά. Επίσης αθλητές και προπονητές του Α.Σ. ΑΣΠΙΔΑ θα παίξουν με τα παιδιά αθλητικά παιχνίδια. ΩΡΕΣ: 09:00-14:00.

Περίπατος στη Παλαιά Πόλη Ξάνθης «Κινούμαι και γνωρίζω την ιστορία της πόλης» από την Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης (ΦΕΞ). Γέφυρα Κόσυνθου – Μουσείο ΦΕΞ

Ώρες 10:00-12:00

Στη διάρκεια των περιπάτων, αναπτύσσεται ένας διάλογος για την ιστορία, τις ιδιαίτερες τεχνικές, την εξέλιξη και την παρουσία κάθε μορφής τέχνης στο ανθρώπινο περιβάλλον. Τα κτήρια αφηγούνται την ιστορία τους, το λιθόστρωτο μας οδηγεί μέσα στο χρόνο και ο επισκέπτης ζει μια παράσταση μέσα σε ένα αληθινό σκηνικό. Ο περίπατος ξεκινάει από τη γέφυρα του Κόσυνθου και καταλήγει στο Μουσείο της ΦΕΞ. Οργάνωση: ΦΕΞ

«Νήματα με νοήματα και μυρωδιά από μελάνη: κινούμαι έξυπνα- σημαίνει μαθαίνω»

Εκπαιδευτικά Προγράμματα του Λαογραφικού Ιστορικού Μουσείου Ξάνθης (ΦΕΞ), για μαθητές Δημοτικού, προσαρμοσμένα στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας.

Ώρες: 10:00-13:00 σε συνεννόηση με το Μουσείο ΦΕΞ (Πλάτωνος 27).

Ακόμη και στα δύσκολα – στο λαβύρινθο – ένας μίτος είναι αρκετός να βρεις το δρόμο σου. «νήματα με νοήματα» για να κινούμαστε με ασφάλεια και σιγουριά ακόμη και στους κόσμους των παραμυθιών. Οργάνωση: Λαογραφικό – Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης ΦΕΞ

Εικαστική παρέμβαση σε τοίχους κτιρίων Σχολείων και Νηπιαγωγείων από καλλιτέχνες της Ξάνθης, με θέμα τους οικολογικούς τρόπους μετακίνησης στη πόλη (ποδήλατο και βάδισμα)

Συνεργασία με Δ/νση Α’θμιας Εκπαίδευσης και Δημοτικά Σχολεία και Νηπιαγωγεία του Δήμου.

Ώρες: Από τις 13:30

«Ποδήλατο και βάδισμα στη πόλη»

Έκθεση ζωγραφικής ζωγραφιών παιδιών Δημοτικών Σχολείων και του Παραρτήματος Ατόμων με Αναπηρία Ξάνθης του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Α.Μ.Θ.

Ώρες: 10:00 – 15:00.

Κτίριο Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών, Ισόγειο.

Έρευνα μέσω ερωτηματολόγιου για την βιώσιμη κινητικότητα

Εθελοντές ζητούν από πολίτες να απαντήσουν σε ερωτήσεις σχετικά με τους τρόπους μετακίνησης τους στη πόλη και θέματα βιώσιμης κινητικότητας.

Έκθεση ρετρό ποδηλάτων

Γνωριμία με ποδήλατα παλαιότερων εποχών και ενημέρωση για την εξέλιξη της τεχνολογίας του ποδηλάτου με τη πάροδο του χρόνου.

Ώρες: 17:00 – 20:00

Στο υπαίθριο θεατράκι του Δήμου στη κεντρική πλατεία.

Οργάνωση: Ποδηλατικός Σύλλογος ‘Πήγασος’.

Παρουσίαση Εκπαιδευτικού Πρόγραμμα Προσανατολισμού (orienteering) στο θεματικό Πάρκο του Λιμνίου από τον εκπαιδευτικό κ. Νίκο Γερμαντζίδη

Ώρες: 18:00-19:00

Θεματικό Πάρκο Λιμνίου

Οργάνωση: Νίκος Γερμαντζίδης, Ελληνική Ομάδα Διάσωσης

Παρουσίαση και περίπατος με θέμα «Το μονοπάτι της ζωής: Γνωρίζουμε την ιστορία, το παρελθόν και το παρόν από το «Μονοπάτι της ζωής». Π.Σ. Κατασκηνωτές και Ιστοσελίδα «Αλλιώτικες Προτάσεις.

Σημείο συνάντησης θα είναι το στέκι του Συλλόγου των Κατασκηνωτών “Σπιτάκι Έκφρασης και Πολιτισμού” όπου και θα γίνει μια μικρή παρουσίαση διάρκειας 30 λεπτών με προβολή διαφανειών και τίτλο “Η Ξάνθη που προσπερνάμε” και θα αφορά σημεία της Ξάνθης ιδιαίτερης ομορφιάς που προσπερνάμε καθημερινά χωρίς να τα αντιλαμβανόμαστε. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει περίπατος έως το Μονοπάτι της Ζωής με χαλαρή κουβέντα γύρω από το μονοπάτι, την ιστορία, το παρελθόν και το παρόν του. Στο Σπιτάκι του Π.Σ. Κατασκηνωτών (Π. Πόλη Ξάνθης) ώρες 18:00-19:30. Οργάνωση: Π.Σ. Κατασκηνωτές, Ιστοσελίδα «Αλλιώτικες Προτάσεις.

«Καθαρή, συνεργατική και έξυπνη κινητικότητα»

Προβολές ταινιών και ντοκιμαντέρ από την Κινηματογραφική Λέσχη της ΦΕΞ στο Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης. Ώρες προβολών: 19:00-21:00 και 21:00-22:00.

Πώς πηγαίνεις στην δουλειά, στο σχολείο… Με ένα ζευγάρι παπούτσια, με ένα ποδήλατο, μετατρέπεις την μέρα σε γιορτή… ταινίες και ντοκιμαντέρ που μας δείχνουν την ομορφιά μιας ‘Καθαρής, συνεργατικής και έξυπνης κινητικότητας’ (προβολές διαφορετικές κάθε μέρα). Οργάνωση: Κινηματογραφική Λέσχη της Φ.Ε.Ξ.

Ποδηλατοβόλτα στη πόλη με συμμετοχή μικρών και μεγάλων σε επιλεγμένη διαδρομή

ΕΚΚΙΝΗΣΗ Κεντρική Πλατεία (19:00) – Μ. Βόγδου, Βενιζέλου, Βλαχοπούλου, M. Aσίας, Μαραθώνος, Τραπεζούντος, Παπαφλέσσα, 28ης Οκτωβρίου, Κανάρη, Δράμας, Aβδήρων, Σερρών, Mπρωκούμη, Κουγιουμτζόγλου, Μιχαήλ Καραολή, Βελισσαρίου, Kλεμανσώ, Nέστου, Πλάτωνος, Tσιμισκή, 28ης Οκτωβρίου, Κεντρική πλατεία-ρολόι.

ΑΦΙΞΗ Κεντρική Πλατεία (20:00).

Οργάνωση: Ποδηλατικός Σύλλογος ‘Πήγασος’

Συμμετοχή της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης με την υγειονομική κάλυψη των εκδηλώσεων.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Εκδηλώσεις
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Η Κομοτηνή την Παρασκευή 30 Ιουνίου θα φιλοξενήσει τη Νατάσσα Μποφίλιου

Η Νατάσσα Μποφίλιου, ο Θέμης Καραμουρατίδης και ο Γεράσιμος Ευαγγελάτος, με την αρωγή της …