Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Ένας στους δύο άνεργος στην Ξάνθη

Ένας στους δύο άνεργος στην Ξάνθη

0
ekth 2017

Στο 45% το ποσοστό της ανεργίας που παρουσίασε το Εργατικό κέντρο Ξάνθης, στη σύσκεψη των προέδρων των Εργατικών Κέντρων της Β. Ελλάδος

Το πιο μεγάλο ποσοστό στην ΑΜΘ! Κατακλύζουν την αγορά εργασίας οι ημιάνεργοι που δουλεύουν με μισθό ίσο με το επίδομα ανεργίας

Με τα μελανότερα χρώματα περιέγραψαν την εικόνα στην αγορά εργασίας στην Βόρεια Ελλάδα, οι πρόεδροι των Εργατικών Κέντρων των νομών Μακεδονίας – Θράκης που συναντήθηκαν την περασμένη Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης για τον ετήσιο απολογισμό τους.

45% η ανεργία στην Ξάνθη σύμφωνα με το εργατικό Κέντρο

Στην σύσκεψη συμμετείχε και ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης κ. Άγγελος Μπεμπεκίδης, ο οποίος παρουσίασε μια κατάσταση πλήρους απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων αλλά και την ανεπίσημη ανεργία στην Ξάνθη στο δυσθεώρητο ποσοστό του 45%!

Όπως επεσήμανε στο «Ε» η εργασιακή εικόνα είναι δραματική και συνεχώς επιδεινώνεται: «Έχουμε καθημερινά απολύσεις εργαζομένων και ούτε μια νέα επένδυση για να ανοίξουν θέσεις εργασίας. Η κατάσταση είναι δραματική», τόνισε και ανέφερε ως παράδειγμα τον κλάδο των οικοδόμων που έχει κυριολεκτικά εξαφανιστεί: «Δεν υπάρχουν πλέον οικοδόμοι στην Ξάνθη Είναι ή στο Κατάρ ή στην Βόρεια Ευρώπη. Είναι ενδεικτικό ότι από τα 2.500 μέλη του σωματείου στις πρόσφατες εκλογές ψήφισαν μόνο 150! Μόνο αυτοί απέμειναν …». Αναλυτικά, τα ποσοστά ανεργίας όπως δόθηκαν από τους Προέδρους των Εργατικών Κέντρων: Θεσσαλονίκη:30%, Δράμα:40%, Καστοριά:50%, Καβάλα 30% (60% στους νέους), Φλώρινα:42% (75% στους νέους), Κατερίνη:50%, Έδεσσα:32%, Ξάνθη:45%, Σέρρες:33%, Χαλκιδική:14%-19%(τους καλοκαιρινούς μήνες), Γιαννιτσά:36%, Έβρος:22%, Ημαθία:35%. Τα στοιχεία που δόθηκαν είναι για ακόμα μια φορά ενδεικτικά της τραγικής κατάστασης που επικρατεί στην αγορά εργασίας στη Βόρεια Ελλάδα, με την ανεργία να ξεπερνάει σε κάποιες περιοχές ακόμα και το 75% στους νέους!

Νέο είδος εργαζόμενου: Ο ημιάνεργος

Όμως η ανεργία δεν είναι το μοναδικό πρόβλημα που αμαυρώνει την εργασιακή εικόνα Είναι η «μαύρη» εργασία, η απλήρωτη εργασία, η έλλειψη ελέγχων και τη συνολική απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων που αποτελούν τα βασικά χαρακτηριστικά στην αγορά εργασίας. Επίσης – όπως επισημάνθηκε στην σύσκεψη των προέδρων γεννήθηκε ένα νέο είδος εργαζομένου. Πρόκειται για τις στρατιές των “ημιανέργων”, δηλαδή των εργαζομένων που δουλεύουν με μισθούς ίσους με τα επιδόματα ανεργίας. Ένα φαινόμενο που έχει κατακλύσει την αγορά εργασίας και όπως τόνισαν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων της Μακεδονίας και της Θράκης έχει πάρει πλέον τη μορφή χιονοστιβάδας: «Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας το 2014 από την ΔΕΘ όταν παρουσίασε το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης είπε ότι θα δώσει 12 δις στους εργαζόμενους και στους συνταξιούχους. Όμως αντί να τα δώσει τους τα πήρε… Μέχρι σήμερα δεν έχει κάνει τίποτε θετικό», τονίζει ο κ. Μπεμπεκίδης.

Συλλαλητήριο στην Θεσσαλονίκη με σύνθημα: “Αδιαπραγμάτευτη η αξιοπρέπεια μας”

Κάλεσε δε τους εργαζόμενους της Ξάνθης να συμμετέχουν στο συλλαλητήριο της ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ το Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου στην Θεσσαλονίκη. Για το σκοπό αυτό το Εργατικό κέντρο Ξάνθης έχει ναυλώσει λεωφορείο για να μεταφέρει τους εργαζόμενους στην συμπρωτεύουσα. Το συλλαλητήριο έχει βασικό σύνθημα: “Αδιαπραγμάτευτη η αξιοπρέπεια μας” και διεκδικητικό πλαίσιο: «Αγωνιζόμαστε για την προστασία της αξιοπρέπειας των εργαζομένων, των ανέργων, των συνταξιούχων, των επόμενων γενεών σε μια κοινωνία με: Σταθερή και Πλήρη εργασία για όλους με ίσα δικαιώματα, Υγεία & Ασφάλεια Δίκαιο και Βιώσιμο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, Συντάξεις, Παροχές, Ελεύθερη Συνδικαλιστική Δράση – Σεβασμό στους Δημοκρατικούς Θεσμούς».

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Δυσεύρετο το εργατικό δυναμικό στην Ξάνθη

Προσφορά εργασίας υπάρχει αλλά οι άνεργοι προτιμούν τα επιδόματα –  Παράπονα εργοδοτ…