Το Τμήμα Περιβαλλοντικού Σχεδιασμού του δήμου Ξάνθης είχε προχωρήσει σε ειδοποιήσεις αλλά η απομάκρυνση αυτοκινήτων, που βρίσκονται παρατημένα στον δρόμο για χρόνια, καθυστερεί
Εκτός από εστίες μόλυνσης τα εν λόγω οχήματα καταλαμβάνουν μόνιμα θέσεις στάθμευσης – Δεν έχουν δοθεί ακόμη στοιχεία από την αρμόδια υπηρεσία παρά τις οχλήσεις
Στη συγκομιδή αυτοκινήτων τα όποια έχουν εγκαταλείψει εδώ και χρόνια οι ιδιοκτήτες τους μέσα στους δρόμους της Ξάνθης και αποτελούν σήμερα “οικολογικές βόμβες”, λόγω των κινδύνων που εγκυμονούν για το περιβάλλον, είχε προχωρήσει πέρυσι συστηματικά ο δήμος Ξάνθης σε συνεργασία με ιδιωτική εταιρία ανακύκλωσης. Ήδη από το 2014 οι αρμόδιες υπηρεσίες του Τμήματος Περιβαλλοντικού Σχεδιασμού προχώρησαν σε μια πρώτη καταγραφή των εγκαταλελειμμένων οχημάτων μέσα στην Ξάνθη, τα οποία εκτός του ότι καταλαμβάνουν θέσεις στάθμευσης, αποτελούν κίνδυνο για την δημόσια υγεία και το περιβάλλον λόγω των φθορών που παρουσιάζουν. Οι τότε εκτιμήσεις υπολόγιζαν τα εγκαταλελειμμένα οχήματα σε περισσότερα από 70. Σήμερα δεν είναι γνωστός κάποιος συγκεκριμένος αριθμός, αφού ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος αλλά και η υπηρεσία δεν παρέχουν στοιχεία της πορείας του προγράμματος. Σύμφωνα με αναφορές αναγνωστών του «Ε», οχήματα που βρίσκονται επί χρόνια στο ίδιο σημείο και για τα οποία έχουν ενημερώσει επανειλημμένα την υπηρεσία δεν απομακρύνονται.
Προηγείται η ειδοποίηση και μετά την απομάκρυνση καταλήγουν στην ανακύκλωση
Όπως είχε ενημερώσει πέρυσι τον Αύγουστο ο δήμος Ξάνθης, οι υπηρεσίες είχαν ξεκινήσει ένα πρόγραμμα εκκαθάρισης. Η διαδικασία που ακολουθούνταν προέβλεπε αμέσως μετά τον εντοπισμό των οχημάτων να κολλούν πάνω στο αυτοκίνητο ένα ειδοποιητήριο, με το οποίο ζητούνταν από τους ιδιοκτήτες να το απομακρύνουν εντός διαστήματος 45 ημερών. Η λίστα με τα εγκαταλελειμμένα οχήματα αποστελλόταν, μάλιστα, και στην Τροχαία, ώστε να εντοπιστούν πιθανώς οι κάτοχοί τους, αλλά και να διαπιστωθεί εάν πρόκειται για κάποιο κλεμμένο όχημα που στη συνέχεια το παράτησαν σε κάποιο σημείο της πόλης. Το 2014 απομακρύνθηκαν οχήματα μέσα από την πόλη αλλά και από την ορεινή περιοχή, που βρίσκονταν στο ίδιο σημείο για επτά περίπου χρόνια. Πέρα, ωστόσο, από τα εγκαταλελειμμένα οχήματα με εμφανή τα σημάδια παλαιότητας και εγκατάλειψης, έχουν εντοπιστεί και πολυτελή καινούρια οχήματα, οι ιδιοκτήτες των οποίων τα έθεσαν σε ακινησία και παρέδωσαν τις πινακίδες κυκλοφορίας, προφανώς λόγω αδυναμίας συντήρησής τους. Σε αυτές τις περιπτώσεις γινόταν προσπάθεια να εντοπιστεί ο ιδιοκτήτης, ο οποίος ενημερωνόταν να μεταφέρει το όχημα, καθώς τα αυτοκίνητα που βρίσκονται σταθμευμένα σε δρόμους της πόλης θα πρέπει να κινούνται και όχι να βρίσκονται εκεί σε καθεστώς μόνιμης στάθμευσης.
Ατόνησε η διαδικασία περισυλλογής και οι καταγγελίες μένουν αναπάντητες
Συγκεκριμένο περιστατικό ανέφερε κάτοικος της παλιάς πόλης, ο οποίος έχει επικοινωνήσει τέσσερεις φορές με την υπηρεσία, ενημερώνοντας ότι στην οδό Πυγμαλίωνος Χρηστίδη, λίγο πάνω από τον πλάτανο, υπάρχει στην δεξιά μεριά του δρόμου σταθμευμένο ένα τζιπ τα τελευταία τρία χρόνια, το οποίο όπως διαπιστώσαμε δεν έχει ούτε πινακίδες, αλλά ούτε και κάποιο κολλημένο ειδοποιητήριο. Μάλιστα στο σημείο του δρόμου που βρίσκεται δυσχεραίνει την διέλευση, καθώς η οδός είναι ιδιαίτερα στενή και μάλιστα διπλής κατεύθυνσης. Την αντιμετώπιση που είχε ο εν λόγω συνδημότης διαπιστώσαμε κι εμείς, αφού τόσο ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος, Ιορδάνης Χατζηευφραιμίδης, δεν γνώριζε για την πορεία της προσπάθειας αυτής, ούτε όμως και η αρμόδια υπηρεσία στην οποία μας παρέπεμψε έδωσε πληροφορίες σχετικά με το τι γίνεται σήμερα, αλλά και πόσα οχήματα έχουν συνολικά απομακρυνθεί από πέρυσι. Υπάρχουν μάλιστα περιπτώσεις που οχήματα με επικολλημένη την ειδοποίηση συνεχίζουν να βρίσκονται σταθμευμένα και να μετακινούνται εντός της ίδιας γειτονιάς.
Ενέργειες που ξεκίνησαν αλλά δεν ολοκληρώθηκαν
Οι ενέργειες που είχαν ξεκινήσει πέρυσι απέβλεπαν στην βελτίωση της εικόνας της πόλης, την ασφάλεια της κυκλοφορίας, την διευκόλυνση των μετακινήσεων, την απελευθέρωση δυσεύρετων πλέον θέσεων στάθμευσης, αλλά και τρόπο να διασφαλιστεί η υγεία και η ασφάλεια των κατοίκων. Γι’ αυτό και η αρμόδια υπηρεσία είχε απευθύνει έκκληση στους δημότες που έχουν στην κατοχή τους επιβατικό ή φορτηγό αυτοκίνητο έως 3,5 τόνους, που βρίσκεται στο τέλος του κύκλου ‘’ζωής’’ του ή που έχουν αντιληφθεί στην περιοχή τους κάποιο εγκαταλελειμμένο αυτοκίνητο επικίνδυνο για την δημόσια υγεία και ασφάλεια, να επικοινωνούν με το τηλέφωνο της υπηρεσίας 25410 68003, προκειμένου να γίνουν όλες οι απαραίτητες νόμιμες ενέργειες με σκοπό την απόσυρση και την μεταφορά του σε οργανωμένο σύστημα ανακύκλωσης. Μάλιστα, ο τότε Αντιδήμαρχος κ. Μποζ Ραμαντάν είχε δηλώσει πως τα οχήματα που μεταφέρονται παραμένουν άθικτα για τουλάχιστον 10 μέρες, σε περίπτωση που εντός αυτού του διαστήματος κάποιος ιδιοκτήτης τα αναζητήσει. Βάσει νόμου, ως εγκαταλελειμμένο θεωρείται ένα όχημα που έχει παρατηθεί σε δημόσιους, δημοτικούς ή κοινοτικούς δρόμους στους οποίους απαγορεύεται η στάθμευση για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο από 30 ημέρες, σε άλλους δημόσιους χώρους για περισσότερες από 90 μέρες, σε ιδιωτικούς χώρους χωρίς την συγκατάθεση του ιδιοκτήτη. Ακόμη και οχήματα που έχουν άδεια και πινακίδες κυκλοφορίες αλλά παραμένουν αμετακίνητα μπορούν να μεταφερθούν, ενώ οι πινακίδες κατατίθεται στην αρμόδια υπηρεσία Μεταφορών.
ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ