Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Εκδηλώσεις 500 μέλη και φίλοι του «Διαζώματος» κατέφθασαν στην Αν. Μακεδονία και Θράκη

500 μέλη και φίλοι του «Διαζώματος» κατέφθασαν στην Αν. Μακεδονία και Θράκη

0
diazoma-samothraki

Συμμετείχαν στην Γενική Συνέλευση του Σωματείου στο Αρχαίο Θέατρο της Μαρώνειας και στην Κομοτηνή. Επίσκεψη στη Σαμοθράκη, ξενάγηση και στην Ξάνθη

Πραγματοποιήθηκε η I’ Γενική Συνέλευση του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ από Τετάρτη 6 έως Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη. Για πέντε ημέρες, 500 μέλη του που στόχο έχουν να κάνουν πράξη την αγάπη τους για τα μνημεία και την πολιτιστική κληρονομιά και την ανάδειξη των αρχαίων θεάτρων, την εξεύρεση πόρων και την ένταξή τους στην καθημερινότητα μας, βρέθηκαν στους πέντε νομούς της Περιφέρειάς μας και ξεναγήθηκαν στα σημεία ενδιαφέροντός τους. Κατά τη διάρκεια της φετινής Γενικής Συνέλευσης πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις στους αρχαιολογικούς χώρους του Δίου Σαμοθράκης, της Θάσου, της Μαρώνειας και των Φιλίππων. Σε όλους τους αρχαιολογικούς χώρους οι ξεναγήσεις έγιναν από ομάδες αρχαιολόγων αρχιτεκτόνων του Υπουργείου Πολιτισμού που δουλεύουν για την ανάδειξη των μνημείων αυτών.

Οι εργασίες της I’ Γενικής Συνέλευσης του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ έγιναν το Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου 2017 και ώρα 10:00 στο αμφιθέατρο του Ιδρύματος Παπανικολάου στην Κομοτηνή και 19:00 στο αρχαίο θέατρο της Μαρώνειας.

Υποδοχή στη Σαμοθράκη

Την τιμητική της είχε την Πέμπτη η Σαμοθράκη, που για επτά και πλέον ώρες άνοιξε την «αγκαλιά» της για να υποδεχθεί με τον καλύτερο τρόπο το Σωματείο «Διάζωμα».

Ο βασικός προορισμός για τα μέλη του «Διαζώματος» ήταν ο αρχαιολογικός χώρος της Παλαιάπολης και το Ιερό των Μεγάλων Θεών. Μετά την μίνι «απόβαση» των γεμάτων κόσμου λεωφορείων στο λιμάνι της Καμαριώτισσας, οι επισκέπτες κατευθύνθηκαν εκεί και πραγματικά δεν άργησαν να εντυπωσιαστούν από το μεγαλείο του χώρου. Και έμειναν ακόμη πιο εντυπωσιασμένοι, έχοντας την τύχη να ακούσουν για το μυστηριακό παρελθόν του καθώς και για την πορεία των αρχαιολογικών ανασκαφών μέσα στο χρόνο , από τον πλέον αρμόδιο άνθρωπο. Τον αρχαιολόγο Δημήτρη Μάτσα που για 30 και πλέον χρόνια αποτέλεσε την ψυχή των ερευνών στην αρχαία πόλη της Παλαιάπολης γνωρίζοντας καλύτερα από τον καθένα τον χώρο. Ο κ. Μάτσας άνοιξε την ψυχή του και εξομολογήθηκε μυστικά και απόκρυφα από τον (ούτως ή άλλως) μυστηριακό χώρο, ο οποίος γέμισε από ανθρώπους που τον άκουγαν ευλαβικά. Η παρουσία του «Διαζώματος» στον χώρο, έκλεισε με τον καταξιωμένο μουσικό Πέτρο Κλαμπάνη να παρουσιάζει ένα σόλο μπάσο σετ με φόντο το Ιερό των Μεγάλων Θεών. Στη συνέχεια, οι επισκέπτες γεύτηκαν το παραδοσιακό κατσικάκι, ενώ είχαν την ευκαιρία να πάρουν και μια «γεύση» από την πανέμορφη Χώρα του νησιού. Το σίγουρο είναι ότι πολλοί από αυτούς έδωσαν την υπόσχεση, να επιστρέψουν στη Σαμοθράκη για να τη γνωρίσουν καλύτερα.

Σ. Μπένος: «Να στηρίξουμε με τις δυνάμεις μας την όμορφη Θράκη»

benos samothraki omiliaΟ κ. Μπένος με δηλώσεις του στη «Γνώμη», που ήταν το μοναδικό μέσο που ακολούθησε το «Διάζωμα» στο ακριτικό νησί της Θράκης, δήλωσε – εκ του αποτελέσματος – δικαιωμένος από την επιλογή τόσο της διεξαγωγής της ετήσιας συνέλευσης στη Θράκη όσο και για την επίσκεψη στη Σαμοθράκη.

«Η επιλογή μας να διεξάγουμε εδώ την φετινή μας συνέλευση, ήταν για να τιμήσουμε δύο πρόσωπα που υπηρέτησαν και υπηρετούν το μεγάλο μας όραμα, την υλοποίηση του δικτύου της πολιτιστικής διαδρομής της αρχαίας Εγνατίας Οδού. Τον καλό φίλο και συνεργάτη Γιάννη Λασκαράκη που είχε την έμπνευση του σχεδιασμού της και του αείμνηστου περιφερειάρχη Γιώργου Παυλίδη, ο οποίος πίστεψε την προσπάθειά μας. Επίσης, για να τιμήσουμε και να στηρίξουμε με τις δυνάμεις μας την όμορφη Θράκη καθώς και για να θαυμάσουμε και να γνωρίσουμε καλύτερα τις απίστευτες αρχαιολογικές ομορφιές της. Ας μην ξεχνάμε και αυτό είναι κάτι που πρέπει να τονίσουμε, ότι στον πυρήνα της Θράκης κρύβεται η φωτεινή Ελλάδα. Αυτήν που παλεύουμε να βγει στο προσκήνιο».

Στην Ξάνθη

Τα μέλη και οι φίλοι του Διαζώματος που συμμετείχαν στη Γενική Συνέλευση του Σωματείου στο Αρχαίο Θέατρο Μαρώνειας στην Κομοτηνή, έκαναν μια σύντομη στάση και στην Ξάνθη την Παρασκευή. Συγκεκριμένα, έκαναν έναν περίπατο στην Παλιά Πόλη με ξεναγό την κ. Αδριανή Διαγουμά, προϊσταμένη της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων Ανατ. Μακεδονίας και Θράκης. Η περιήγηση στην πόλη μας έκλεισε με επίσκεψη στον Πολυχώρο Τέχνης και Σκέψης.

Τα μέλη και οι φίλοι του Διαζώματος στη συνέχεια αναχώρησαν για Θάσο, Κομοτηνή, Μαρώνεια και Καβάλα.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Εκδηλώσεις
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Τα Μωρά στη Φωτιά επιστρέφουν στις 20 Απριλίου στην Ξάνθη

Μαζί τους οι «Λάχνισμα» από την Ξάνθη Ο Στέλιος Σαλβαδόρ και τα Μωρά στη Φωτιά, επιστρέφου…