Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα 400 τεχνικά δελτία κατατέθηκαν για το Leader

400 τεχνικά δελτία κατατέθηκαν για το Leader

0
leader1

Μεγάλο το ενδιαφέρον από ιδιώτες ενώ ακόμη δεν έχει βγει από το υπουργείο η Πρόσκληση. Αναμένεται στις 15 Οκτωβρίου

Υπ’ ατμόν η ΑΝΡΟ και η Διαχειριστική Επιτροπή του Leader Ξάνθης – Ροδόπης. Μιλά στο «Ε» ο πρόεδρος της επιτροπής, δήμαρχος Μαρωνείας –Σαππών Γιάννης Σταυρίδης

Υπ’ ατμόν βρίσκεται η Αναπτυξιακή Ροδόπης καθώς και η 19 μελής Διαχειριστική Επιτροπή για το Leader Ροδόπης-Ξάνθης, εν’ αναμονή της έναρξης του προγράμματος που αναμένεται – σύμφωνα με τελευταία ενημέρωση – στις 15 Οκτωβρίου. Στο πλαίσιο αυτό αλλά και στόχο την σωστή προετοιμασία πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση της Επιτροπής χθες το μεσημέρι στην Κομοτηνή, με θέματα διαδικαστικού χαρακτήρα στην ημερήσια διάταξη, ωστόσο αυτό που είναι άξιο αναφοράς είναι η ενημέρωση από τον πρόεδρο της Επιτροπής, δήμαρχο Μαρωνείας – Σαππών, κ. Γιάννη Σταυρίδη για το πρόγραμμα, τις διαφοροποιήσεις του σε σχέση με τα παλαιότερα κι όλα όσα θα «τρέξουν» μαζί με το πρόγραμμα.

Η Πρόσκληση για τους ιδιώτες από το ΥΠΑΑΤ – Για τους δημόσιους φορείς από την ΑΝΡΟ

Την επιφύλαξή του αναφορικά με τον χρόνο έκδοσης των Προσκλήσεων από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης που θα σηματοδοτήσει και τη έναρξη του το Leader, εξέφρασε αρχικά ο κ. Σταυρίδης δεδομένου ότι αναμένεται από πέρσι αυτή η διαδικασία: «Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση που είχαμε πριν 12 μέρες κατά την επίσκεψή μας στην Αθήνα από τις 15 Οκτωβρίου θα ξεκινήσει η διαδικασία με τις Προκλήσεις». Διευκρινίζοντας ο κ. Σταυρίδης σημείωσε πως η Πρόσκληση αφορά τους ιδιώτες καθώς για τους δημοσίους φορείς η πρόσκληση θα βγει από την ΑΝΡΟ. Αυτή είναι μια διαφοροποίηση σε σχέση με τα παλαιότερα προγράμματα. Να σημειώσουμε πως το ποσό που εγκρίθηκε είναι 9.450.000 ευρώ ενώ οι προτάσεις της ΑΝΡΟ ήταν για 16 εκ. ευρώ. Απ’ αυτά το 1.900.000 ευρώ είναι το Leader Αλιείας. Κατά συνέπεια απομένουν 7.450.000 ευρώ για τους δύο νομούς Ξάνθης – Ροδόπης εκτός των πόλεων Ξάνθης – Κομοτηνής και από τα οποία η μερίδα του λέοντος 60% θα διοχετευτεί για ιδιωτικές επενδύσεις και το 40% για τους δημόσιους φορείς.

Έθεσαν ψηλά τον πήχη – Όλα θα κριθούν στην απορροφητικότητα

Ο κ. Σταυρίδης μιλώντας στο «Ε» σημείωσε πως όλα θα κριθούν από την απορροφητικότητα και την επιλεξιμότητα των προτάσεων: «Μπορεί αρχικά να μην εγκρίθηκε το ποσό που ζητήθηκε παρά το γεγονός ότι η πρόταση της ΑΝΡΟ συγκέντρωσε 89,8 βαθμούς και ήρθε έκτη, ωστόσο το στοίχημά μας είναι να απορροφήσουμε όλα τα εγκεκριμένα χρήματα του Leader και να μπορέσουμε να πάρουμε και άλλα από το Ταμείο όπου υπάρχουν διαθέσιμα άλλα 50 εκ. Αυτός είναι ο στόχος μας», σημείωσε ο κ. Σταυρίδης.

Ήδη κατατέθηκαν 400 τεχνικά δελτία

«Θερμαίνεται» το κλίμα για ιδιωτικές επενδύσεις με χρηματοδότηση από το Leader, όπως διαπιστώνει ο κ. Σταυρίδης, δεδομένου ότι ακόμη δεν έχει ξεκινήσει και ήδη έχουν κατατεθεί 400 και πλέον τεχνικά δελτία τα οποία μετά από επεξεργασία που θα κάνει το προσωπικό της ΑΝΡΟ θα μορφοποιηθούν σε επιλέξιμες προτάσεις, αν και εφόσον πληρούν τα κριτήρια που θέτει το πρόγραμμα αλλά και τους άξονες και τις παραμέτρους που περιλαμβάνει: «Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από ιδιώτες και από Ξάνθη και Ροδόπη αλλά είναι νωρίς ακόμη για να πούμε οτιδήποτε άλλο».

Τέλος να σημειωθεί ότι τα μέλη της Επιτροπής ενέκριναν την ανανέωση των συμβάσεων του διευθυντικού προσωπικού της ΑΝΡΟ για ένα έτος όπως ορίζει η νέα νομοθεσία.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σχολικά κυλικεία: Νέα δεδομένα με επίκεντρο την καταπολέμηση της παιδικής παχυσαρκίας

Το έργο θα αναλάβει η νεοσύστατη Εθνική Επιτροπή Διατροφής Τα τρόφιμα που πωλούνται στα σχ…