Το χαράτσι
Το 2014 το αποκαλούσαν χαράτσι. Επρόκειτο για τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ). Μικροί – μεγάλοι καταδίκαζαν τον ΕΝΦΙΑ με κάθε τρόπο. Στο στόμα όλων ήταν η λέξη «χαράτσι». Στις 6 Αυγούστου 2014, ο μετέπειτα πρωθυπουργός ήταν οξύς όταν, στη Βουλή, επετίθετο στην κυβέρνηση για τον φόρο κάτω από τον οποίο, όπως έλεγε, «στενάζουν εκατομμύρια νοικοκυριά». Απευθυνόμενος σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ο Αλέξης Τσίπρας έλεγε ότι ο ΕΝΦΙΑ ήταν «ένας φόρος-αίσχος που τιμωρεί όσους δούλευαν μια ζωή για να αποκτήσουν ένα κεραμίδι να στεγάσουν τα παιδιά τους, ένας φόρος που δείχνει όλη την αναλγησία, την αγριότητα, τη νεοφιλελεύθερη παγερότητα που εσείς αποκαλείτε μεταρρύθμιση». «Πείτε μου, πώς θα τον πληρώσουν αυτόν τον φόρο;» ωρυόταν σχεδόν κλαμένος. «Πού θα τα βρουν οι ρημαγμένοι εδώ και τέσσερα χρόνια από τις πολιτικές σας πολίτες;».
Φαίνεται, όμως, ότι οι ρημαγμένοι πολίτες είχαν περιθώριο και για μεγαλύτερο ρήμαγμα. Γι’ αυτό ο Αλέξης Τσίπρας, που είχε υποσχεθεί στους ψηφοφόρους ότι θα καταργούσε (και) τον ΕΝΦΙΑ, δεν έκανε τίποτα. Απλώς, επαναλάμβανε υποσχέσεις που ήξερε ότι δεν μπορεί να τηρήσει. Στις 17 Ιανουαρίου 2015 υποσχόταν από τον Σκάι ότι «το 2015 δεν θα πληρώσουμε ΕΝΦΙΑ», που υποτίθεται θα τον αντικαθιστούσε φόρος Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας – θα πληρώναμε απλώς τις δόσεις που περίσσευαν από το 2014. Λίγο αργότερα, πρωθυπουργός πλέον, δήλωνε ότι η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ έχει να κάνει με την πορεία της οικονομίας. Το 2016, η οικονομία του φαινόταν ότι πηγαίνει καλά, γι’ αυτό και υποσχόταν ότι θα τον μείωνε.
Κι έτσι, με τα ψέματα και τις ανεκπλήρωτες υποσχέσεις ο ΕΝΦΙΑ έφθασε μέχρι σήμερα. Μόνο που άλλαξε όνομα. Από χαράτσι, έγινε ΕΝΦΙΑ. Και συνεχίζουμε να τον πληρώνουμε…
Γ.Δ.
Το νέο στην πολιτική
Όλες οι εκτιμήσεις συγκλίνουν στην άποψη ότι στις προσεχείς βουλευτικές και αυτοδιοικητικές εκλογές θα ζήσουμε την εμφάνιση νέων προσώπων. Δηλαδή θα υπάρξουν (μαζί με τους έμπειρους βέβαια) και αρκετά νέα πρόσωπα. Μάλιστα αυτή η επιλογή θα γίνει, κατά τις εκτιμήσεις μας, λίγο έως πολύ σε όλα τα κόμματα.
Θα πρόκειται για μία εσωτερική ανανέωση που θα προσδώσει ως εκ τούτου και ιδιαίτερο ενδιαφέρον στις εκλογικές αναμετρήσεις.
Το ποια θα είναι τα νέα αυτά πρόσωπα, κανείς δεν το γνωρίζει ακόμη και εάν κάποιοι βγήκαν στο μεϊντάνι, είναι δική τους πρωτοβουλία κι όχι κάτι επίσημο.
Γ.Δ.
Νεαροί μαθητές με τις υπεύθυνες στην Μαθητική εστία στην Παλιά Πόλη. Στο κτίριο σήμερα στεγάζεται η Υπηρεσία του Υπουργείου Εξωτερικών
(Αρχείο Κώστα Μαυρομάτη)
Όταν απουσιάζει η τιμωρία των εμπρηστών
Πολλές φωτιές που εκδηλώνονται τον Αύγουστο σε αρκετές περιοχές της χώρας δεν είναι καθόλου τυχαίες. Είναι σκόπιμοι εμπρησμοί από κάποιους και το φαινόμενο αυτό επαναλαμβάνεται εδώ και χρόνια. Όμως υπάρχει μια πλευρά του φαινομένου που δεν αντιμετωπίζεται με την ανάλογη προσοχή. Κι αυτή δεν είναι άλλη από την σύλληψη, αλλά κυρίως την αυστηρή τιμωρία των υπαιτίων. Εάν οι ποινές είναι μικρές, είναι επόμενο να υπάρχουν καλοθελητές για να βάζουν τις φωτιές.
Εάν όμως η σύλληψη συνεπάγεται πολύχρονη φυλάκιση και πρόστιμο, τότε θα το σκεφτούν πάρα πολύ να γίνουν εμπρηστές. Θα τους σταματά η αυστηρή ποινή και τιμωρία και το στίγμα της κοινωνίας με τη δημοσιοποίηση της φωτογραφίας του δράστη.
Γ.Δ.
Δολοφονείται η φύση
Ίσως κάποιοι παραξενευτούν για την πρότασή μας για σκληρή τιμωρία των εμπρηστών. Οφείλουμε όμως να επισημάνουμε πως δεν οδηγηθήκαμε στην πρόταση αυτή από έλλειψη ανθρωπιάς και ευαισθησίας. Απεναντίας. Όμως οι εικόνες κατεστραμμένων περιουσιών αλλά, κυρίως, καμμένων δασών σε χιλιάδες στρέμματα, που σημαίνουν οικολογική και περιβαλλοντική καταστροφή. Που σημαίνει ότι θα πρέπει να περάσουν τουλάχιστον τρεις δεκαετίες για να επανέλθει η φύση. Που βέβαια δεν θα είναι ίδια η επάνοδος, διότι θα έχουν καεί τα ζώα του δάσους που αποτελούν το αναπόσπαστο μέρος του.
Οι ζημιές είναι ανυπολόγιστες για το Περιβάλλον, για τους ανθρώπους, για τη φύση, για όλους. Άρα ανάλογη θα πρέπει να είναι και η τιμωρία των δραστών. Στους δολοφόνους της φύσης δεν χρειάζεται να δείχνει το δικαστήριο επιείκεια.
Γ.Δ.
Κίνηση
Μετά την αργία (εν μέρει) την προχθεσινή, χθες η αγορά είχε μια αξιομνημόνευτη κίνηση. Κατ’ αρχάς από τα πάρα πολλά Ι.Χ. αυτοκίνητα. Σε βαθμό να μπλοκάρουν οι οδοί Καραολή και 28ης Οκτωβρίου. Κόσμος πολύς κυκλοφορούσε επίσης πεζή και στους δρόμους, ενώ τα υποκαταστήματα των τραπεζών «βογκούσαν» από κόσμο ακόμη από πολύ νωρίς με τις ουρές απ’έξω.
Τέλος μηνός, αρχή σχολικού έτους, τέλος διακοπών (για τους περισσότερους) και γενικά υπήρχε μια κινητικότητα αρκετά μεγάλη και μακάρι να συνεχίσει.
Γ.Δ.
Από κατάργηση των Πανελλαδικών πάμε στις… δύο
Την κατάργηση των μνημονίων με ένα νόμο και σε ένα άρθρο την έχουμε ξεπεράσει πλέον. Τα όσα εξαγγέλλει όμως η κυβέρνηση ότι θα καταργήσει είναι πολλά. Ένα από αυτά και οι Πανελλαδικές εξετάσεις, αυτός ο τεράστιος βραχνάς των μαθητών τις τελευταίες δεκαετίες. Μετά τις αλλαγές στο εκπαιδευτικό σύστημα ο υπουργός Παιδείας κ. Γαβρόγλου ξεκαθάρισε ότι ποτέ δεν είχε μιλήσει για κατάργηση των Πανελλαδικών, αλλά για κατάργηση των εξετάσεων έτσι όπως αυτές έχουν καταγραφεί στην συνείδηση των πολιτών. Φυσικά είναι καταγεγραμμένες οι δηλώσεις τόσο του υπουργού, όσο και του πρωθυπουργού για κατάργηση των Πανελλαδικών. Το τραγελαφικό της υπόθεσης όμως είναι ότι από εκεί που πηγαίναμε σε κατάργηση των εξετάσεων, φτάσαμε σε δύο εξετάσεις την χρονιά για εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Θυμίζει λίγο την πολύμηνη διαπραγμάτευση που κάναμε στην Ευρώπη και αντί για μαλλί γυρίσαμε κουρεμένοι. Απλά, όπως και στο θέμα των μνημονίων, παρότι εισάγονται κι άλλες, θα ονομάζονται αλλιώς. Αφού το πρόβλημα ήταν η ονομασία ‘’Πανελλαδικές Εξετάσεις’’, η οποία τώρα θα γίνει ‘’Κεντρικά Οργανωμένες Εξετάσεις’’. Ταυτόχρονα επεκτάθηκε κατά δύο έτη και η υποχρεωτική εκπαίδευση μέχρι την Β’ Λυκείου. Κύριο μέλημα του υπουργού, σύμφωνα με δηλώσεις του, είναι να μην καταστραφεί από το άγχος και την πίεση η Γ’ Λυκείου. Και είναι αλήθεια ότι όλοι λίγο-πολύ έχουμε περάσει από αυτή την ψυχοφθόρα διαδικασία. Όπως είχε πει ο κ. Γαβρόγλου, τα παιδιά με το υπάρχον σύστημα δεν προλαβαίνουν ούτε να… ερωτευτούν. Με μονές Πανελλαδικές μπορεί να μην μπορούσαν τα παιδιά να ερωτευτούν, ενώ τώρα με τις διπλές θα τρέχουν στα λιβάδια όλη την χρονιά.
Χ.Δ.
Ελλάδα: Η χώρα της επένδυσης
Επειδή στα εγκαίνια της ΔΕΘ το ερχόμενο Σαββατοκύριακο αναμένεται να ακούσουμε από τον Πρωθυπουργό διθυράμβους για την πρόοδο που έγινε, την ανάπτυξη που έρχεται και τις επενδύσεις που θα ακολουθήσουν, όπως έχει διαρρεύσει, είναι χαρακτηριστικό αυτό που ανήρτησε στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook ο γνωστός νομικός της πόλης μας, Στέργιος Γιαλάογλου. Ένα δείγμα της απόλυτης παράνοιας που επικρατεί στην οικονομική πραγματικότητα της χώρας, για όσους τρέφουν ακόμη φρούδες ελπίδες: «Επενδυτής το 1995 δημιούργησε μια επένδυση και επιχορηγήθηκε με 1.000.000 σημερινά ευρώ. Η επένδυση ολοκληρώθηκε, προσέλαβε προσωπικό, λειτούργησε και παρήγαγε. Κάποια στιγμή με έκθεση του ΣΔΟΕ ελέγχθηκε για εικονικά τιμολόγια. Ακαριαία η επένδυση ανακλήθηκε, το δημόσιο ζήτησε τα χρήματα πίσω και ο επενδυτής καταστράφηκε. Τρία χρόνια μετά αθωώθηκε από το Κακουργιοδικείο για τα εικονικά και τις κατηγορίες που αντιμετώπισε. Δώδεκα χρόνια (12) μετά, το Συμβούλιο της Επικράτειας έκρινε παράνομη την ανάκληση της επένδυσης από την Περιφέρεια και δικαίωσε τον επενδυτή. Σήμερα 22 χρόνια μετά το εργοστάσιο παραμένει κλειστό και ο επενδυτής αντιμετωπίζει κατηγορίες για φορολογικά εγκλήματα καθώς το δημόσιο του βεβαίωσε το ποσό της επένδυσης με προσαυξήσεις από το 1995 και του ζητά 5.000.000€. Το σκέφτηκα σήμερα που όλοι μιλούν για επενδύσεις στην χώρα της απόλυτης τρέλας, όπου ο επενδυτής είναι κάποιος αστείος που δεν ξέρει πώς θα ξοδέψει τα χρήματά του. Στην χώρα που προσλαμβάνουμε δισκοθέτες στα λεωφορεία και συνταξιούχους για επικεφαλής οργανισμών!».
Χ.Δ.
Ενός κακού μύρια έπονται…
Το προηγούμενο Σάββατο το βράδυ, μια πυρκαγιά σε διαμέρισμα πολυκατοικίας στην οδό Πλάτωνος αναστάτωσε τους ενοίκους αλλά και την περιοχή. Ευτυχώς η πυροσβεστική την έσβησε έγκαιρα πριν προλάβει να εξαπλωθεί και σ’ άλλα διαμερίσματα. Βέβαια το διαμέρισμα στο οποίο διέμενε μια γυναίκα μόνη καταστράφηκε ενώ και τα διπλανά διαμερίσματα θα χρειαστούν τουλάχιστον βάψιμο από τους πυκνούς καπνούς. Όμως αυτό είναι το λιγότερο… Το μεγάλο πρόβλημα το έχει η ένοικος του διαμερίσματος και δεν είναι το μόνο! Όπως μάθαμε η πυρκαγιά στο διαμέρισμα προκλήθηκε από κεριά που είχε ανάψει η ένοικος. Κι όχι για να κάνει …ατμόσφαιρα αλλά γιατί της έχουν κόψει το ρεύμα. Όπως γίνεται φανερό το ρεύμα το κόβουν και επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ…
Μ.Ξ.
Προφάσεις εν αμαρτίαις
Σε ανακοίνωσή του ο περιφερειάρχης Χρήστος Μέτιος μας λέει πως για το ότι δεν γίνονται δημοπρατήσεις έργων στην περιφέρεια ευθύνεται η κυβέρνηση και αρμόδιο υπουργείο που από τις 20 Οκτωβρίου που ήταν η αρχική ημερομηνία για την εφαρμογή του νόμου 4472/2017 για τις ηλεκτρονικές δημοπρασίες, την μετέθεσε στις 25 Ιουλίου. Κι ότι αυτό έχει σαν συνέπεια να παγώσουν οι διαγωνισμοί και να υπάρχει κίνδυνος να μην γίνει καμιά δημοπράτηση μέσα στο 2017 αφού επιπρόσθετα δεν έχουν εκπαιδευτεί και οι υπάλληλοι.
Δηλαδή να υποθέσουμε ότι το υπουργείο επιδιώκει να μην γίνει καμιά δημοπράτηση έργων από τις περιφέρειες μέσα στο 2017 γι αυτό και τις …καταδιώκει;
Ας μας πει ο κ. Μέτιος από τότε που ανέλαβε όταν ακόμη δεν είχε ψηφιστεί ο νόμος πόσα έργα δημοπράτησε;
Επίσης, όταν ψηφίστηκε ο νόμος και γνώριζαν εξ αρχής ότι στις 20 Οκτωβρίου θα ξεκινήσει η εφαρμογή του γιατί δεν φρόντισαν να εκπαιδεύσουν το προσωπικό;
Μήπως όλα αυτά είναι πολύ βολικές δικαιολογίες;
Μήπως όλα αυτά είναι πολύ βολικές δικαιολογίες;
Μ.Ξ.