Σχόλια 25/08/17

0
giatroi-1924
Ποιος το περίμενε;
Αιφνιδιαστική και πρωτότυπη, αλλά πάντως όχι «κεραυνό εν αιθρία» αποτέλεσε η απόφαση Μέτιου, που ουσιαστικά δηλώνει τη δυσαρέσκειά του για τη στάση του Μιχάλη Αμοιρίδη, από τη στιγμή της ανάληψης των καθηκόντων του ως περιφερειάρχη ΑΜΘ.
Βέβαια, αν και είναι δεδομένη η πρόθεση του Χρήστου Μέτιου να είναι εκ νέου υποψήφιος περιφερειάρχης στις εκλογές του 2019, όπως γνωστές είναι και οι κινήσεις που κάνει –από την αρχή σχεδόν της θητείας του- για την κατάρτιση του συνδυασμού, η δημοσιοποίηση της επιλογής του να μην τον συμπεριλάβει στο ψηφοδέλτιο ενέχει ένα στοιχείο… πανελλαδικής πρωτοτυπίας, μιας και αφενός ο καιρός ου γαρ εγγύς και αφετέρου γιατί δεν υπήρχε καν εκφρασμένη, ούτε καν εμμέσως πρόθεση του Μιχάλη Αμοιρίδη, να είναι παρών στις επόμενες περιφερειακές εκλογές και μάλιστα με τον ίδιο συνδυασμό.
Το timing ωστόσο, που αποτελεί έκπληξη για κάποιους καθώς δεν προηγήθηκε καμία απολύτως συνάντηση Μέτιου- Αμοιρίδη, ίσως μπορεί να εξηγηθεί από άλλες παράλληλες επαφές και συναντήσεις, που από τον περιφερειάρχη θεωρήθηκε ότι πρέπει να απαντηθούν.
Ενδιαφέρον θα έχουν οι… εντυπώσεις που θα εκφραστούν σε τοπικό και κεντρικό επίπεδο, αν και μάλλον περισσότερη σημασία έχει το γεγονός ότι πολίτες προτιμούν να βλέπουν περισσότερο έργο από τους αυτοδιοικητικούς και λιγότερο εκλογολογία και παρασκήνιο για εκλογές που θα γίνουν σε δύο χρόνια!
Ε.Δ.


Κέντρα υποστήριξης δανειοληπτών
Η δήλωση του υπουργού που είχε τη φαεινή αυτή ιδέα Δ.Παπαδημητρίου ως υπουργού Ανάπτυξης και Οικονομίας είναι η παρακάτω: «Στόχος των Κέντρων Ενημέρωσης και Υποστήριξης Δανειοληπτών είναι η παροχή κάθε δυνατής βοήθειας στους πολίτες, που δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις δανειακές τους υποχρεώσεις, λόγω της οικονομικής κατάστασης.»
Πιο ασαφές δεν γίνεται, αλλά τέλος πάντων. Αντ’ άλλων θα θέσουμε ένα ερώτημα: Πώς θα βοηθηθούν οι πολίτες που δεν έχουν τα χρήματα να ανταπεξέλθουν στις δανειακές τους υποχρεώσεις; Θα τους δανείζει το κράτος; Γιατί οι τράπεζες και να θέλουν δεν μπορούν. Άρα τι ακριβώς θα προσφέρουν αυτά τα κέντρα ενημέρωσης;
Να σας πούμε λοιπόν ότι δεν θα προσφέρουν τίποτε. Στήνεται όλο αυτό το «μαγαζί» πανελλαδικά για να γίνουν νέες προσλήψεις. Γι’ αυτό γίνονται και για κανέναν άλλο λόγο, να μου το θυμηθείτε.
Γ.Δ.


Οι φάκελοι της Εισαγγελίας
Κατευθείαν έσπευσε να πληροφορηθεί για τις ποινικές υποθέσεις υπαλλήλων και αυτοδιοικητικών στα μέρη του ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Βαγγέλης Λαμπάκης, ο οποίος προσωπικά επικοινώνησε με τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών και μάλιστα έδωσε και διευκρινίσεις στη δημοσιότητα.
Ο δικός μας ο δήμαρχος γιατί δεν τοποθετείται ώστε να μας ενημερώσει τι υπάρχει σε εκκρεμότητα και τι αφορά σε ποινικές υποθέσεις του μητροπολιτικού δήμου;
Ε.Δ.


Γιατροί έξω από το νέο Νοσοκομείο Ξάνθης, το 1924 (Αρχείο Κώστα Μαυρομάτη)


Η Οθωμανική επιγραφή
Τουλάχιστον τοποθετήθηκε από κάποια υπηρεσία (το πιθανότερο από την Νεωτέρων Μνημείων) μια ενημερωτική κορδέλα που περιορίζει κάπως την πρόσβαση. Για την υπόθεση απέναντι από το 3ο Δημοτικό Σχολείο και πίσω από το εκεί περίπτερο ο λόγος. Είναι δε η «υπόθεση» η υπάρχουσα εκεί Οθωμανική επιγραφή με μια ημερομηνία σκαλισμένη σε μαρμάρινο τμήμα από κάποιο κτίριο εκείνης της εποχής.
Για την ύπαρξη της επιγραφής υπήρξε ενδιαφέρον από τον συλλέκτη Κώστα Μαυρομάτη ο οποίος και ενημέρωσε στις 19 Ιουνίου την υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων η οποία υποσχέθηκε μάλιστα ότι θα επιληφθεί. Η ταινία τοποθετήθηκε διότι υπήρξε κλίση του εναπομείναντος τμήματος της περίφραξης με κίνδυνο τραυματισμού περαστικών και δη παιδιών.
Γ.Δ.


Ένα ερώτημα για την παλιά Εγνατία
Η χρονική περίοδος με τις ποικίλες εκδηλώσεις του 3ου φεστιβάλ Via Egnatia 2017 που διοργανώνονται και στο νομό μας, θέτουν κι ένα πρακτικό ερώτημα. Κι αυτό δεν είναι άλλο από το εάν υπάρχουν και που, εμφανή σημάδια και ενδείξεις στο νομό μας από την αρχαία Εγνατία οδό όπως υπάρχουν στην Καβάλα και τον Έβρο.
Το ερώτημα απευθύνεται προς όλους και κυρίως σ’ αυτούς που πιθανόν έχουν συναντήσει κάποιο τμήμα της Εγνατίας οδού να σώζεται μέχρι σήμερα. Διότι η Εγνατία οδός που έφθανε μέχρι την Κωνσταντινούπολη και την οποία φτιάξαν οι Ρωμαίοι, περνούσε σίγουρα και από την Ξάνθη.
Συνήθως οι Ρωμαίοι, τότε απέφευγαν τις ελώδεις πεδινές περιοχές προτιμώντας τα πρανή των πλαγιών ή βουνών, διότι πρόσφεραν σταθερό υπέδαφος αλλά και την πρώτη ύλη για την κατασκευή τους, τις πέτρες.
Εν αναμονή λοιπόν να πληροφορηθούμε για την πιθανή ύπαρξη τμήματος ή τμημάτων της αρχαίας Εγνατίας Οδού. Προς τιμήν της οποίας δόθηκε και το όνομα του νέου διεθνούς δρόμου από Έβρο μέχρι Ηγουμενίτσα.
Γ.Δ.


Ένα Γηροκομείο κόσμημα
Γιόρτασε την Τετάρτη 23 Αυγούστου το Γηροκομείο Ξάνθης σε μια βραδιά που, όπως υποσχέθηκε ο πρόεδρος Γιάννης Παπαχρόνης, θα γίνει θεσμός κάθε χρόνο την ίδια μέρα, όποια μέρα της εβδομάδας και αν τύχει. Η φετινή κοσμοσυρροή δεν είχε προηγούμενο, αφού τα τραπέζια ήταν γεμάτα με κόσμο από την κάτω είσοδο μέχρι την πάνω. Χαρούμενοι και χαμογελαστοί οι παππούδες και οι γιαγιάδες, όλο κέφι οι εθελοντές που περιποιούνταν τους φιλοξενούμενους και γεμάτοι έκπληξη όσοι βρίσκονταν στο Γηροκομείο για πρώτη φορά. Τόσο ο περίβολος, όσο και οι εσωτερικοί χώροι θυμίζουν περισσότερο… παιδικό σταθμό παρά γηροκομείο. Χρώμα και θετική διάθεση παντού, κυρίως από τους ανθρώπους που φροντίζουν τους τρόφιμους. Σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις ανθρώπων που δεν είχαν ξαναβρεθεί στο ίδρυμα, ακούσαμε να αναφέρουν ότι δεν φαντάζονταν κάτι τόσο όμορφο και προσεγμένο. Ελάχιστη αναγνώριση στα όσα κατάφερε ο πρόεδρος και το ΔΣ του Γηροκομείου Ξάνθης, για τα οποία τους αξίζουν πολλά συγχαρητήρια.
Χ.Δ.


Πανελλαδική πρωτοτυπία
Δεν παίρνουμε και όρκο, μπορεί να συμβαίνει και αλλού. Φέτος όμως το φαινόμενο εμφανίστηκε για δεύτερη φορά στην πόλη μας. Ο λόγος για την Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ξάνθης που επέλεξε για άλλη μια φορά να ταλαιπωρήσει τα ΜΜΕ της πόλης με το θέμα των επιτυχόντων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Ένα θέμα που αποτελεί χαρά για όλη σχεδόν την πόλη, με εκατοντάδες μαθητές να καμαρώνουν, με γονείς, συγγενείς και φίλους να περιμένουν να δουν το όνομα του δικού τους ανθρώπου και την σχολή στην οποία θα φοιτήσει. Αυτή η μέρα έχει γίνει βραχνάς από πέρυσι για μας, αφού ο Διευθυντής κ. Παπαθανασίου επιλέγει να μην προωθεί το αρχείο με τις καταστάσεις όπως γινόταν παλιότερα, αλλά να μας παραπέμπει σε 14 διαφορετικά σχολεία του Νομού για να πάρουμε τα αρχεία από εκεί. Πέρυσι είχε αναφερθεί ως δικαιολογία το γεγονός που συνέβη προ ολίγων ετών με κάποιο γονιό που ζήτησε τον λόγο από την Διεύθυνση, επειδή δημοσιοποίησε μέσω του Τύπου το όνομα του παιδιού της. Στοιχεία που βρίσκονται δηλαδή αναρτημένα έξω από τα σχολεία σε κοινή θέα. Και για τον φόβο των Ιουδαίων αλλά και για να έχουν το κεφάλι τους ήσυχο, πετούν το ‘’μπαλάκι’’ στα σχολεία, οπότε αν υπάρξει παράπονο να προσφύγει εκεί. Μετά από πολύ κόπο, χρόνο και πολλά τηλεφωνήματα καταφέραμε να έχουμε φέτος τα ονόματα των επιτυχόντων 11 σχολείων από τα 14 του Νομού. Για τα παιδιά των υπολοίπων που δεν θα δουν το όνομά τους δημοσιευμένο, σε ένα φύλλο που κατά κοινή ομολογία όλοι κρατούν για χρόνια σαν ενθύμιο, ας όψονται αυτοί που βάζουν εμπόδια.
Χ.Δ.


Μέτιος VS Αμοιρίδη
Και πριν αλέκτωρ φωνήσει μας δικαιώνει περίτρανα ο περιφερειάρχης ΑΜΘ Χρήστος Μέτιος όταν σε σχόλιό μας στο χθεσινό φύλλο του προσάπτουμε πως το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι να επανεκλεγεί και ετοιμάζει από τώρα το ψηφοδέλτιο της Περιφερειακής Αναγέννησης. Με μια αιφνιδιαστική κίνηση θέτει εκτός ψηφοδελτίου τον Μιχάλη Αμοιρίδη γιατί – λέει – έχει άλλες επιλογές απ’ αυτές που έχει ο ίδιος και επιχειρεί να εμφανίζεται ως μοναδικός εκφραστής του οράματος του Γιώργου Παυλίδη αλλά δεν διευκρινίζει αν τον θέτει και εκτός περιφερειακού συμβουλίου.
-Είναι απορίας άξιον, για ποιο λόγο επιλέγει ο κ. Μέτιος να ανακοινώσει τώρα ότι δεν θέλει τον κ. Αμοιρίδη στο ψηφοδέλτιο για τις εκλογές που θα γίνουν το 2019; Θέλει να τον τιμωρήσει για την υποτιθέμενη ανυπακοή του ή μήπως τον φοβάται; Αλήθεια ο ίδιος είναι βέβαιος ότι θα είναι υποψήφιος και μάλιστα επικεφαλής του ψηφοδελτίου; Σε κάθε περίπτωση, τον πολίτη της περιφέρειας δεν τον ενδιαφέρουν τα εσωκομματικά της διοικούσας παράταξης που δείχνει πλέον να έχει σοβαρό πρόβλημα με πολύ πιθανή την διάσπαση. Το είπαμε και το ξαναλέμε, ο πολίτης της ΑΜΘ θέλει να δει έργο κ. Μέτιο και δεν το βλέπει!
Μ.Ξ.


Ναι μεν αλλά…
Κάθε φορά η ίδια ιστορία στην Οργανωτική Επιτροπή λίγες μέρες πριν τις Γιορτές Π. Πόλης. Μετά το «χέρι» της Εφορίας που φαίνεται ότι το «χώνεψαν» οι σύλλογοι τώρα φοβούνται και το «χέρι» του ΙΚΑ. Συγκεκριμένα τέθηκε ο προβληματισμός μήπως πρέπει να ασφαλίσουν με το γνωστό εργόσημο τους μουσικούς που φιλοξενούν στα στέκια τους και τους οποίους αμείβουν. Είναι γνωστό ότι το πρόστιμο για ανασφάλιστη εργασία είναι «φωτιά» και καίει το εκάστοτε πρόεδρο του συλλόγου, γι αυτό και ο προβληματισμός.
Και συμφωνώ ότι όλα πρέπει να λειτουργούν μέσα στο πλαίσιο της νομιμότητας και είναι σωστό να υπάρχουν έλεγχοι και να υπάρχει διαφάνεια στα οικονομικά των συλλόγων. Όμως μην φτάσουμε σε υπερβολές. Πρόκειται για ένα θεσμό που βασίζεται στον εθελοντισμό και διαρκεί μόλις μια εβδομάδα. Για έναν θεσμό που είναι γνωστός πανελλαδικά και καθιστά την πόλη μας τουριστικό πόλο. Ένας θεσμός που έχει θετικά οικονομικά αποτελέσματα για όλη την τοπική κοινωνία και όχι μόνο για τους συλλόγους. Γι αυτό και θα πρέπει να αντιμετωπιστεί ως ένα γεγονός που έχει και κοινωνική διάσταση και όχι με τα στενά οικονομικά κριτήρια. Και αυτό πρέπει να το αναδείξει και να το διεκδικήσει το Κέντρο Πολιτισμού και ο Δήμος από τις δημόσιες υπηρεσίες.
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

Περί οδησήμανσης πάλι Ιδού κι άλλο ένα θέμα που καλείται ν’αντιμετωπίσει η παρούσα δημοτικ…