Σχόλια 07/08/17

0
kolimvitirio-1941
Φθινοπωρινές εξελίξεις
Όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν ότι το φθινόπωρο θα υπάρξουν εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό της χώρας μας. Δεν είναι αυθαίρετη η άποψη. Στηρίζεται σε μια σειρά από γεγονότα που ήδη λαμβάνουν χώρα σε όλα τα κόμματα και τους σχηματισμούς. Αρχής γενομένης από τον Σεπτέμβριο που χαρακτηρίζεται ως κρίσιμος διότι τότε πρόκειται να ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις. Εν αναμονή λοιπόν και εδώ είμαστε. Άλλη μια φορά δε θα μας αφήσουν οι πολιτικοί μας να πλήξουμε.
Γ. Δ.


Βουλευτές ή βολευτές;
Η πρόσφατη ψηφοφορία στη βουλή για νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας που υπερψηφίστηκε από βουλευτές του Σύριζα και των Ανέλ έφερε στην επιφάνεια ένα θέμα ήθους. Εξηγώ. Το νομοσχέδιο ψήφισαν βουλευτές που παλαιότερα ανήκαν άλλοι στο Πασόκ κι άλλοι στη Ν. Δ. Τότε λοιπόν, το είχαν υπερψηφίσει με δυο χέρια. Τώρα, προχθές, ψήφισαν το νέο Νομοσχέδιο της κυβέρνησης με το οποίο νέο νομοσχέδιο καταργήθηκε αυτό που είχαν τότε υπερψηφίσει! Οι ίδιοι άνθρωποι το ψήφισαν τότε και το καταψήφισαν τώρα! Κι αυτό, χωρίς ίχνος αναστολής, χωρίς ίχνος ντροπής. Το ενδιαφέρον τους μόνο η διατήρηση της καρέκλας του βουλευτή….
Δηλαδή, βολευτές και μόνο βολευτές. Μπέρδεψαν το βούλομαι με το βολεύομαι οι άνθρωποι.
Γ. Δ.


Αλλαγή πολιτικών απόψεων
Αν τώρα υπάρχει και ενδιαφέρον για το ποιοι είναι οι βουλευτές βολευτές, να τους πούμε ονομαστικά για να τους μάθει ο κόσμος. Είναι λοιπόν ο Κουρουμπλής Αθηνών, ο Μπόλαρης Σερρών, η Τζάκρη Αθηνών, ο Μιχελογιάννης Ηρακλείου και η Κόλλια –Τσαρούχα Σερρών. Το ίδιο νομοσχέδιο τότε είχε υπερψηφίσει κι ο Πάνος Καμμένος. Μάλιστα η ψηφοφορία εκείνη έγινε το 2011. Δηλαδή σε έξι χρόνια ¨ξέχασαν¨ το τι είχαν τότε ψηφίσει οι άνθρωποι. Το θέμα δεν είναι ο αυτοεξευτελισμός τους. Ο αυτοεξευτελισμός εξάλλου, είναι προσωπικό δικαίωμα του καθενός. Το ζήτημα είναι ο ευτελισμός της πολιτικής. Πόσο γρήγορα δηλαδή οι πολιτικοί άνδρες και γυναίκες της χώρας αλλάζουν θέσεις στα χρόνια της κρίσης.
Γ. Δ.


Ακόμη μία καλοκαιρινή φωτογραφία από το Κολυμβητήριο της πόλης το 1941
(Αρχείο Κώστα Μαυρομάτη)


Κι όμως παράγει έργο
Από τη μία ο πρύτανης του Δημοκριτείου δέχεται επιθέσεις εκ μέρους ανθρώπων που τον ¨πολεμούν¨ και από τη άλλη το Πανεπιστημιακό ίδρυμα θα εκτελέσει κτιριακές υποδομές ύψους 55,6 εκ. ευρώ. Δηλαδή η διοίκηση Καραμπίνη αποδεικνύει πως κοιτάζει μπροστά, την ανάπτυξη του Πανεπιστημίου συνολικά, χωρίς να την απασχολούν οι μικρότητες και αναίτιες ιστορίες που ισχυρίζονται κάποιοι. Αυτές λοιπόν οι κτιριακές υποδομές θα γίνουν σε Κομοτηνή και Αλεξανδρούπολη για να καλυφθούν οι ανάγκες των σχολών. Έτσι λοιπόν, το ΔΠΘ, με τις ενέργειες της διοίκησής του με επικεφαλής τον Πρύτανη Αθ. Καραμπίνη, δουλεύει. Και παράγει έργο με συγκεκριμένη απόδοση και αποστολή επ’ ωφελεία του Πανεπιστημίου αλλά και των τοπικών κοινωνιών και οικονομιών.
Γ. Δ.


Αιέν Αριστεύειν
Επειδή κάποιοι στη βουλή δεν έχουν υπηρετήσει τη στρατιωτική θητεία τους, δε γνωρίζουν και μερικά πράγματα για τη σημαία. Αγνοούν οι ερίφηδες ότι σημαιοφόροι στον Στρατό, όπως και οι παραστάτες, είναι οι άριστοι. Σ΄ αυτούς η υπηρεσία, μετά από επιλογή κι όχι κλήρωση, παραδίδει τη σημαία. Και αποτελεί εξαιρετική τιμή και διάκριση να σηκώσει κάποιος έφεδρος τη σημαία. Έτσι, έχουν τα πράγματα στον στρατό και καλό είναι να τα γνωρίζουν αυτά κάποιοι όψιμοι προοδευτικοί της εποχής. Το Αιέν Αριστεύειν των προγόνων μας συνεχίζει να ισχύσει και αποτελεί οδηγό και στόχο για τους πολίτες που επιθυμούν να διακριθούν στο σχολείο, στο Πανεπιστήμιο, στον στρατό, στη ζωή.
Γ. Δ.


Για τα μάτια του κόσμου
Πολλές φορές έχουμε γράψει, και είναι κοινό μυστικό, ότι οι πολιτικές κόντρες είναι για το θεαθήναι. Όχι πάντα, αλλά πολύ συχνά. Αυτούς που βλέπεις μέσα σε δημοτικά συμβούλια σε τοπικό επίπεδο ή στην Βουλή και σε τηλεοπτικά πάνελ να βρίζονται, να αλληλοκατηγορούνται και να διαξιφίζονται, πίσω από τις κάμερες τα βρίσκουν μια χαρά. Έχουμε προσωπική γνώση του φαινομένου από τα όσα γίνονται στην πόλη, αλλά και από πράγματα που βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Και αυτά δεν συμβαίνουν μόνο εν Ελλάδι. Είναι τρόπος χειραγώγησης των ψηφοφόρων, που ενθουσιάζονται με τις εκρήξεις του πολιτικού που υποστηρίζουν και αφού ακούν τον ένθερμο λόγο του γυρίζουν και λένε ‘’πολύ καλά τους τα είπε’’. Κάτι τέτοιο συνέβη και στις ΗΠΑ με τον νέο πρόεδρο Τραμπ, για τον οποίο αποκαλύπτονται συνεχώς απίστευτες λεπτομέρειες. Πρόσφατη γκάφα που είδε το φως ήταν η συνομιλία του με τον πρόεδρο του Μεξικό. Θα θυμούνται όσοι παρακολούθησαν λίγο τις αμερικανικές εκλογές τους πύρινους λόγους του Τραμπ για τείχος στο Μεξικό, το οποίο έφτασε να πει ότι θα πληρώσει το ίδιο το Μεξικό. Και βγαίνει ο πρόεδρος Πένια Νιέτο και λέει ο άνθρωπος ότι φυσικά και δεν πρόκειται να πληρώσουμε. Στην συνομιλία που αποκαλύφθηκε ο Τραμπ του ζητάει να σταματήσει να λέει δημόσια ότι δεν θα πληρώσει το τείχος. Όταν ο Μεξικανός του απαντά ‘’Μα αφού δεν θα το πληρώσουμε’’, ο σοφός πρόεδρος ζητά μια μέση λύση: «Εντάξει, αλλά αυτό εγώ δεν μπορώ να το διαχειριστώ εδώ πέρα. Να το καθυστερήσουμε το θέμα και στο τέλος να πούμε ότι κανείς από τους δυο μας δεν υποχώρησε». Ωραία και νοικοκυρεμένα.
Χ.Δ.


Η ιστορία δίπλα μας
Η συνέντευξη με την νεαρή Ξανθιώτισσα συγγραφέα Ιωάννα Καρακασίδου ήταν μια νότα παρηγοριάς, ότι υπάρχουν νέοι άνθρωποι που αγαπούν το βιβλίο, την συγγραφή, την έρευνα, την ιστορία. Η συνεργασία της με τις ιστορικές εκδόσεις Λιβάνη πρόκειται να μας δώσει και άλλους καρπούς του συγγραφικού της ταλάντου, με την ίδια να επιφυλάσσεται να αποκαλύψει την συνέχεια. Συγκινητική αποδείχθηκε η ιστορία της ηρωίδας του βιβλίου της «Γλυκά Νερά» Ευγενία, η οποία έζησε τα τελευταία χρόνια της ζωής της στην Παλιά Πόλη της Ξάνθης. Μια ζωή που ξεπερνά ακόμη και τα πιο ευφάνταστα μυθιστορήματα και συμβαίνει πολλές φορές δίπλα μας. Ένας σύντροφος για το καλοκαίρι για πολλούς Ξανθιώτες, αφού από μια σύντομη βόλτα στα βιβλιοπωλεία πληροφορηθήκαμε ότι το βιβλίο εξαντλείται πολύ γρήγορα. Μέσα στην γενικότερη μιζέρια τέτοιες όμορφες ιστορίες και ειδήσεις δίνουν μια άλλη νότα.
Χ.Δ.


Καλό καλοκαίρι!
Έφτασε η ώρα να κάνει και η εφημερίδα μας μια διακοπή 2 εβδομάδων. Μια διακοπή απαραίτητη για όλο το δυναμικό της προκειμένου να ξεκουραστούμε, να γεμίσουμε μπαταρίες και να επανέλθουμε δριμύτεροι στον αγώνα της καθημερινής ενημέρωσης. Και να’ στε σίγουροι αγαπητοί αναγνώστες ότι θα πιάσουμε το νήμα της ενημέρωσης από εδώ που το αφήνουμε, όπως κάνουμε 41 χρόνια τώρα, πάντα με γνώμονα την εγκυρότητα, αντικειμενικότητα και την δεοντολογία.
Καλό καλοκαίρι λοιπόν και εις το επανειδείν!
Μ.Ξ.


Το νομοσχέδιο για την Παιδεία
Πολύς λόγος γίνεται για το νέο νομοσχέδιο για την Παιδεία. Ωστόσο η κριτική που ασκείται δεν αφορά θεμελιώδεις διατάξεις που αλλάζουν την εικόνα της εκπαίδευσης όπως τις αλλαγές στα ΑΕΙ ή στην λειτουργία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης αλλά επικεντρώνεται σε επουσιώδη θέματα. Όπως για παράδειγμα η επιλογή του σημαιοφόρου με κλήρωση και όχι με βάση τις επιδόσεις του όπως γινόταν ή η κατάργηση της έπαρσης της σημαίας και η ανάκρουση του εθνικού Ύμνου καθημερινά στα σχολεία. Σ’ ότι αφορά το πρώτο είναι καλό να επιβραβεύεται η αριστεία αλλά γιατί μόνο οι άριστοι πρέπει να έχουν την τιμή να κρατούν τη σημαία; Σ’ ότι αφορά το δεύτερο, καιρός ήταν πια να σταματήσουν όλα αυτά στα σχολεία που καθιερώθηκαν επί Ιωάννη Μεταξά μετά την επιβολή της δικτατορίας της 4ης Αυγούστου. Ο προορισμός και ο προσανατολισμός της εκπαίδευσης δεν πρέπει να είναι στην αναπαραγωγή προτύπων με εθνικιστικά χαρακτηριστικά αλλά στην μετάδοση της γνώσης και στην διάπλαση ελεύθερων και σκεπτόμενων ανθρώπων που παίρνουν από το σχολείο όλα τα εφόδια να ζήσουν στην Ελλάδα του μέλλοντος και μέσα σ’ ένα παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον.
Και ειρήσθω εν παρόδω το νομοσχέδιο δεν ..τολμά να καταργήσει τις παρελάσεις ούτε τις προσευχές! Φαίνεται πως άσκησε βέτο ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος και η Εκκλησία!
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Συνεργαζόμενοι οι δασικοί υπάλληλοι Ο σχεδιασμός για τις δασικές πυρκαγιές αλλάζει. Θα εφα…