Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα STOP στην κακοποίηση ζώων

STOP στην κακοποίηση ζώων

0
gaidouraki-xorafi

Ο κυρ Μέντιος, ο καημένος στο χωράφι δεμένος και ξεχασμένος… Δεν αρκεί να τα λυπόμαστε πρέπει να καταγγέλλουμε επώνυμα τα περιστατικά κακοποίησης

Εξάλλου η κακοποίηση ζώων τιμωρείται

Δεν είναι μακριά οι εποχές που η κακοποίηση ζώων ήταν όχι απλά αποδεκτή από την κοινωνία αφού δεν υπήρχε κανένας νόμος προστασίας τους αλλά θεωρούνταν διασκέδαση να βλέπεις την εξαθλιωμένη αρκούδα με τον χαλκά στην μύτη να χορεύει δήθεν ή να χτυπούν αλύπητα τα γαϊδουράκια, τα μουλάρια, τα άλογα για να κάνουν πιο γρήγορα τη δουλειά τους και να κρεμούν τενεκέδια στα σκυλιά και στις γάτες για να διασκεδάζουν με το θόρυβο και το θέαμα! Ακόμη υπήρξε και …έθιμο μέχρι πρόσφατα σε χωριό του νομού μας να …κρεμούν σε ειδικές ξύλινες κατασκευές που ήταν κρεμάλες, αδέσποτα σκυλιά και γάτες για να έχουν υγεία και καλή σοδειά! Εικόνες τριτοκοσμικές όπου η κτηνώδη βαρβαρότητα χαρακτήριζε τους ανθρώπους! Ευτυχώς το βάρβαρο αυτό έθιμο έχει αρκετά χρόνια που αποσύρθηκε, οι δε αρκούδες πλέον με την παρέμβαση του Αρκτούρου και άλλων οργανώσεων είναι ελεύθερες στα βουνά μας και ως προστατευόμενο είδος. Είναι γεγονός ότι η παιδεία και βελτίωση του μορφωτικού και βιοτικού επιπέδου έχει συμβάλλει στην ευαισθητοποίηση μας απέναντι στα ζώα και τα τελευταία χρόνια έχουν ψηφιστεί αυστηροί νόμοι που προστατεύουν τα δικαιώματα τους και εναρμονίζονται με την κοινοτική νομοθεσία. Ωστόσο παρά την φανερή βελτίωση της συμπεριφοράς της κοινωνίας μας απέναντι στα ζώα, το φαινόμενο της κακοποίησης έχει μειωθεί μεν αλλά δεν έχει εξαλειφθεί.

Ο κυρ Μέντιος, ο καημένος στο χωράφι δεμένος και ξεχασμένος…

Και για του λόγου το αληθές συμπολίτης πηγαίνοντας στη δουλειά του φωτογράφισε ένα μουλάρι σε ένα χωράφι δεμένο. Ποιος ξέρει πόσες ώρες ή μέρες στεκει εκεί μέσα στο λιοπύρι, χωρίς νερό. Το ίδιο μας καταγγέλλει και άλλος συμπολίτης μας για ένα γαϊδουράκι που επίσης έχει δει τουλάχιστον δυο φορές δεμένο στο ίδιο σημείο σ΄ ένα απέραντο χωράφι δίπλα σε εθνική οδό. Αυτό θεωρείται εγκατάλειψη και κακοποίηση και είναι αδίκημα το οποίο σύμφωνα με τον νόμο 4039/2012 τιμωρείται, έχει και 2 χρόνια φυλάκισης με αναστολή αν αποδειχθεί. Κακοποίηση επίσης θεωρείται και το συχνό φαινόμενο ο σκύλος δεμένος στο μπαλκόνι επί μέρες. Ο νόμος ορίζει ότι το δεσποζόμενο ζώο πρέπει να έχει χώρο , να κινηθεί , να τραφεί και να βγει βόλτα. Μάλιστα σε χώρες όπως η Γερμανία αν γίνει καταγγελία για ζώο δεμένο στο μπαλκόνι η αστυνομία παρεμβαίνει άμεσα και παίρνει το ζώο ενώ ο ιδιοκτήτης έχει κυρώσεις.

Καταγγέλλουν μεν αλλά όχι επώνυμα ώστε να παρέμβει η αστυνομία

Και μπορεί και στην χώρα μας ο νόμος 4039/2012 να επιβάλλει κυρώσεις ωστόσο το αδύνατό του σημείο είναι ότι για να παρέμβει η αστυνομία και στη συνέχεια ο εισαγγελέας πρέπει να γίνει επώνυμη καταγγελία και ο -η καταγγέλλων να κληθεί στο δικαστήριο να υποστηρίξει την κατηγορία. Κι αυτό σε πολλούς λειτουργεί αποτρεπτικά είτε γιατί δεν θέλουν να μπουν στη διαδικασία, είτε για κοινωνικούς λόγους (π.χ. γείτονες , γνωστοί κ.λ.π.).

doukelis yiannisΠρόεδρος Φ.Ο.Ξ. Γιάννης Δουκέλης: «Να καταγγέλλουμε επωνύμως περιστατικά κακοποίησης ζώων»

«Κατά καιρούς δεχόμαστε από συμπολίτες μας πολλές καταγγελίες για κακοποίηση ζώων όμως πολύ λίγοι είναι αυτοί που είναι διατιθέμενοι να κάνουν επώνυμη καταγγελία και να καταθέσουν στην αστυνομία ώστε να παρέμβει. Κι εμείς σαν σύλλογος δεν μπορούμε να το καταγγέλλουμε αφού πρέπει να είμαστε αυτόπτες μάρτυρες του κάθε περιστατικού. Υπάρχουν ωστόσο πολλές περιπτώσεις με δεμένα ζώα σε χωράφια αλλά και σε μπαλκόνια. Τέτοιες συμπεριφορές πρέπει να εκλείψουν και όλοι πρέπει να συμβάλλουμε σ’ αυτό. Είναι σημαντικό να μην αδιαφορούμε και να καταγγέλλουμε περιστατικά κακοποίησης γιατί μόνο έτσι θα εξαλειφθούν», σημειώνει ο πρόεδρος του Φιλοζωικού συλλόγου Φ.Ο.Ξ. κ. Γιάννης Δουκέλης.

Δημοπρατήθηκε το Κυνοκομείο Ξάνθης

Μια θετική εξέλιξη στο ζήτημα των αδέσποτων είναι ότι προχωρά η κατασκευή του Κυνοκομείου Ξάνθης. Το έργο δημοπρατήθηκε στις 22 Αυγούστου και ανάδοχος αναδείχθηκε μια Ξανθιώτικη εταιρεία με ποσοστό έκπτωσης 60,5%. Έτσι το έργο που είχε προϋπολογιστεί στα 900.000 ευρώ ξεσηκώνοντας θύελλα αντιδράσεων θα κοστίσει περίπου 350.000 ευρώ. Σημαντικό επίσης είναι ότι μετά την περίοδο των ενστάσεων θα ξεκινήσει η κατασκευή του από τον Οκτώβριο.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Δυσεύρετο το εργατικό δυναμικό στην Ξάνθη

Προσφορά εργασίας υπάρχει αλλά οι άνεργοι προτιμούν τα επιδόματα –  Παράπονα εργοδοτ…