Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τοπική Αυτοδιοίκηση Σε ‘’θολά νερά’’ ο παιδικός σταθμός από την κληρονομιά Χασιρτζόγλου

Σε ‘’θολά νερά’’ ο παιδικός σταθμός από την κληρονομιά Χασιρτζόγλου

0
nestou5

Πέντε χρόνια μετά την εκτέλεση της διαθήκης του Μένανδρου Χασιρτζόγλου το κτήριο της οδού Νέστου 5 παραμένει αναξιοποίητο

Στην νομική υπηρεσία έχει μείνει η υπόθεση, σύμφωνα με τον Δήμαρχο Ξάνθης, και πιθανώς να μην μπορεί να ολοκληρωθεί η αποδοχή λόγω του όρου να χρησιμοποιηθεί ως παιδικός σταθμός

Είναι αδύνατον να μην συναντήσει το όνομα της οικογένειας Χασιρτζόγλου όποιος ασχοληθεί έστω και λίγο με την νεώτερη ιστορία της Ξάνθης. Καπνέμποροι και υφασματέμποροι, από τις σημαντικότερες οικογένειες της παλιάς Ξάνθης, με το γνωστό αρχοντικό στην πλατεία Ματσίνη, κτήριο που χρησιμοποιήθηκε σαν Αυστριακό Προξενείο και κατοικία του Μένανδρου Χασιρτζόγλου ο οποίος διετέλεσε πρόξενος και έφτασε από τον Θ. Ασημίδη να πουληθεί στον δήμο Ξάνθης το 1993. Το σημερινό κτήριο του Λυκείου Ελληνίδων Ξάνθης από τα τέλη του 19ου αιώνα κατά παραγγελία της οικογένειας του Κυριάκου Χασιρτζόγλου, γνωστού υφασματέμπορου, στο οποίο έζησε μέχρι το 1914 η οικογένεια του Δημητρίου Χασιρτζόγλου, αφήνοντας εννέα κληρονόμους ένας εκ των οποίων και ο μετέπειτα Δήμαρχος Ξάνθης (1925-1934) Ευριπίδης Χασιρτζόγλου. Η οικογένεια γενικά άφησε μνήμη ευεργετών στην πόλη και αυτό φαίνεται ότι έμεινε στην συνείδηση και των μετέπειτα κληρονόμων. Ένας εξ αυτών, ο Μένανδρος Χασιτζόγλου, απόγονος του παλιού προξένου, κληροδότησε στον δήμο Ξάνθης μια διώροφη κατοικία μετά τον θάνατό του.

Ο όρος να γίνει το κτήριο παιδικός σταθμός προκαλεί νομική σύγχυση για το μέλλον του κτηρίου

Ως γνωστόν, η δημοτική περιουσία, κυρίως τα ακίνητα που έχουν περιέλθει στην κυριότητα ενός δήμου, είναι μια μεγάλη ευθύνη. Ευθύνη γιατί αποτελούν κατ’ επέκταση περιουσία όλων των δημοτών, αφού γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο δωρίζονται. Παλιά κτήρια που χρήζουν συντήρησης, περίεργο νομικό καθεστώς και άλλοι λόγοι μπορεί να μετατρέψουν την δωρεά σε βάρος. Κάπως έτσι φαίνεται ότι εξελίχθηκε το κτήριο της οδού Νέστου 5 για τον δήμο Ξάνθης. Πριν από πέντε περίπου χρόνια, αφού ο Μένανδρος Χασιρτζόγλου αποβίωσε το 2006 και η σύζυγός του το 2012, εκτελέστηκε η διαθήκη τους με αποτέλεσμα στην κατοχή του Δήμου να περιέλθει ένα ακίνητο. Παρότι δεν έχει ιδιαίτερη αρχιτεκτονική αξία όπως άλλα ακίνητα των προγόνων τους στην Παλιά Πόλη, είναι χαρακτηριστικό ότι στις μέρες μας υπάρχουν άνθρωποι που αφήνουν τα περιουσιακά τους στοιχεία στον δήμο. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ζεύγος πέθανε άτεκνο και για τον λόγο αυτό στην διαθήκη τους έθεσαν ως όρο να λειτουργήσει η διώροφη κατοικία με αυλή και κήπο, -ακριβώς απέναντι από την Αστυνομική Διεύθυνση Ξάνθης- ως παιδικός σταθμός.

Το «Ε» επικοινώνησε με τον Δήμαρχο Ξάνθης, Χαράλαμπο Δημαρχόπουλο, ο οποίος ανέφερε πως η υπόθεση έχει μείνει στην νομική υπηρεσία, χωρίς να είναι σε θέση να γνωρίζει λεπτομέρειες για την πορεία της αποδοχής κληρονομιάς. Εξέφρασε πάντως την βεβαιότητα ότι το κτήριο είναι σχεδόν αδύνατον να λειτουργήσει ως παιδικός σταθμός, αφού τα όσα προβλέπονται από το υπουργείο για παρόμοιες χρήσεις είναι ιδιαίτερα απαιτητικά και δεσμευτικά. Δεν κατέστη δυνατόν να πληροφορηθούμε από την νομική υπηρεσία την ακριβή εξέλιξη της υπόθεσης και το κατά πόσο θα γίνει αποποίηση της κληρονομιάς σε περίπτωση που δεν μπορεί να ικανοποιηθεί ο όρος της διαθήκης. Θα ενημερώσουμε όμως για οτιδήποτε νεώτερο πάνω στο θέμα, καθώς ο δήμος Ξάνθης σχετικά πρόσφατα προσανατολιζόταν στην αγορά διώροφου κτηρίου για παιδικό σταθμό έναντι μεγάλου ποσού.

ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ

chdiafonidis@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Δίχασε η συμμετοχή του Δήμου Ξάνθης σε ελληνοβουλγαρικό πρόγραμμα γαστρονομίας

Το καταψήφισε η αντιπολίτευση στην Δημοτική Επιτροπή εκφράζοντας τις διαφωνίες της για την…