Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τοπική Αυτοδιοίκηση Πλούσιος δήμος αλλά …«φτώχεια» σε έργα

Πλούσιος δήμος αλλά …«φτώχεια» σε έργα

0
pepragmena2016

Το μοναδικό έργο που ξεκίνησε μέσα στο 2016 είναι : «Αντικατάσταση κουφωμάτων και λέβητα στο 13ο Νηπιαγωγείο Ξάνθης»

Σφοδρή κριτική από την Κοινωνία Δημοτών: «Ο δήμαρχος του μηδενικού οράματος για την πόλη»

Σε ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ξάνθης, την Πέμπτη 10 Αυγούστου στην αίθουσα του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης πραγματοποιήθηκε από τον δήμαρχο Ξάνθης Χ. Δημαρχόπουλο η παρουσίαση των πεπραγμένων του έτους 2016. Να σημειώσουμε πως αν και πρόκειται για έναν κορυφαίο δημοκρατικό θεσμό της τοπικής αυτοδιοίκησης που εισήγαγε ο Καλλικράτης και ουσιαστικά αφορά την λογοδοσία του δημάρχου έναντι των δημοτών, στον δήμο Ξάνθης κατά κοινή ομολογία μάλλον απαξιώθηκε προτού καν λειτουργήσει και έχει αποκτήσει διαδικαστικό χαρακτήρα χωρίς κανένα κοινωνικό αποτύπωμα.

Γεμάτα τα ταμεία του δήμου – «Φτώχεια» σε έργα

Σύμφωνα με όσα παρουσίασε ο δήμαρχος Ξάνθης και τα οποία αποτυπώνονται πλαισιωμένα από πλούσιο φωτογραφικό υλικό σε ειδικό φυλλάδιο, τα οικονομικά του δήμου είναι …ανθηρά αφού η οικονομική χρήση του 2016 κλείνει με απόθεμα 12 εκ. ευρώ, αποτελέσματα της συνετούς και νοικοκυρεμένης διαχείρισης. Ειδοποιός διαφορά σε σχέση με άλλες χρονιές είναι η προσπάθεια να δοθεί προτεραιότητα στην κοινωνική πολιτική του δήμου: «Δημιουργήσαμε θεσμούς και υπηρεσίες που αγκαλιάζουν με περισσή αγάπη όλους εκείνους που έχουν την ανάγκη για πραγματική στήριξη συμπαράσταση και φροντίδα και προσφέρουμε ασφάλεια και εξυπηρέτηση στους πολίτες», αναφέρει στο σημείωμά του για το «Πως πορευόμαστε» ο δήμαρχος Ξάνθης. Ωστόσο ως πολιτικές καταπολέμηση της φτώχειας αναφέρονται δομές και υπηρεσίες που είτε λειτουργούν επί χρόνια είτε ιδρύθηκαν από τα αρμόδια υπουργεία όπως το επισιτιστικό πρόγραμμα ΤΕΒΑ με την διανομή τροφίμων ή τα επιδόματα κοινωνικής πρόνοιας ή πολύ περισσότερα τα Κέντρα Κοινότητας που επίσης υποχρέωσε δια νόμου το ΥΠΕΣ ή ακόμη το πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας που απλά υλοποιεί ο δήμος. Σε κάθε περίπτωση ο δήμος Ξάνθης δεν έχει δημιουργήσει κάποια νέα κοινωνική δομή. Σ’ ότι αφορά τα έργα, αυτό που ξεχωρίζει είναι η αναπαλαίωση του παλιού δημαρχείου – παρά το γεγονός ότι είναι έργο της προηγούμενης δημοτικής αρχής – και μια σειρά από παρεμβάσεις βελτίωσης στις οδούς της πόλης και των οικισμών του δήμου έως και το κλάδεμα των δέντρων! Αξιοσημείωτο είναι ότι το μοναδικό έργο που ξεκίνησε μέσα στο 2016 – όπως αναφέρεται στο φυλλάδιο είναι η «Αντικατάσταση κουφωμάτων και λέβητα στο 13ο Νηπιαγωγείο Ξάνθης».

Σφοδρή κριτική από την Κοινωνία Δημοτών

Αυτά αλλά και μια σειρά άλλων .,..πεπραγμένων αποτέλεσαν αντικείμενο έντονης κριτικής της «Κοινωνίας Δημοτών» Τα μέλη της μείζονος αντιπολίτευσης συνυπογράφουν ένα κείμενο – καταπέλτη για τα έργα και τις ημέρες του δημάρχου με τίτλο: «Δήμαρχε δυστυχώς απέτυχες». Σημειώνουν χαρακτηριστικά: «Πιο υπεραπλουστευμένο, φτωχό και εύκολο σε δημόσια κριτική ετήσιο απολογισμό δεν έχουμε ποτέ δει ιστορικά και κληθεί να αναλύσουμε και να κρίνουμε, αφού ενώ απουσιάζουν τα μεγάλα έργα υποδομών που ουσιαστικά συνθέτουν και το Όραμα κάθε Δημοτικής Αρχής για μία πόλη, αντιθέτως παρουσιάζονται ως έργα οι ευπρεπισμοί χώρων και πράσινου και η λειτουργία κάποιων δομών παιδείας, πολιτισμού και κοινωνικής πρόνοιας που στηρίζονται όμως αποκλειστικά στη δουλειά άλλων δηλαδή εταίρων ή σχολείων ή φορέων ή πολιτιστικών συλλόγων ή εθελοντών κλπ., προσπαθώντας με αυτόν τον τρόπο για άλλη μια φορά αυτή η Δημοτική Αρχή να οικειοποιηθεί το έργο και τη δυναμική των κατοίκων αυτής της πόλης και όχι το έργο και το σχεδιασμό που υποτίθεται πως η ίδια θα έπρεπε να είχε…».

«Ο δήμαρχος του μηδενικού οράματος για την πόλη»

Αποκαλούν δεν τον σημερινό δήμαρχο Ξάνθης ως:

– Τον Δήμαρχο του ΜΗΔΕΝΙΚΟΥ Οράματος για την πόλη.

– τον Δήμαρχο του ΚΛΕΙΣΤΟΥ Κολυμβητηρίου.

– τον Δήμαρχο των ΚΛΕΙΣΤΩΝ Παιδικών Χαρών.

– Τον Δήμαρχο των ΜΗΔΕΝΙΚΩΝ παρεμβάσεων στις γειτονιές και στους οικισμούς του Δήμου μας .

– Το Δήμαρχο που ενώ ΕΧΕΙ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΕΙ στην τύχη τους, τους οικισμούς Ευμοίρου, Πετροχωρίου, Κιμμερίων, Πρώην Δήμου Σταυρούπολης, και Δροσερού, προσπαθεί με υποσχέσεις της τελευταίας στιγμής να ΜΟΙΡΑΣΕΙ ΕΛΠΙΔΑ …. μήπως και τον ξαναψηφίσουν.

– Το Δήμαρχο των ΑΝΥΠΑΡΚΤΩΝ κυκλοφοριακών βελτιώσεων και ρυθμίσεων.

– Το Δήμαρχο της ΜΗΔΕΝΙΚΗΣ τουριστικής ανάπτυξης για την πόλη.

– το Δήμαρχο της ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΩΝ αυτής της πόλης με ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ μέτρα και σταθμά για τον καθένα.

– το Δήμαρχο των ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ αναθέσεων.

– Το Δήμαρχο που ΑΠΟΥΣΙΑΖΕΙ καθημερινά από τον κοινωνικό και παραγωγικό ιστό της πόλης και ΔΕ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ούτε τις ανάγκες της, ούτε τα προβλήματά της.

– Το Δήμαρχο που ΔΕ ΣΤΗΡΙΧΘΗΚΕ ποτέ στις δικές του δυνάμεις, αλλά κυρίως σε εκείνους που τον βοήθησαν να εκλεγεί.

– Το Δήμαρχο που μας έκανε να αναπολούμε τις προηγούμενες Δημοτικές Αρχές.

– το Δήμαρχο της ΧΑΜΕΝΗΣ Βιώσιμης Ανάπτυξης, έργο που θα επέφερε στην πόλη πέραν των έργων και 8.500.000 ευρώ.

– το Δήμαρχο μιας ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΚΑ ΧΑΜΕΝΗΣ πενταετίας.

– το Δήμαρχο που ποτέ ΔΕΝ ΚΑΤΑΝΟΗΣΕ ότι θα έπρεπε να είναι και να συμπεριφέρεται ως ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΟΛΩΝ των πολιτών».

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxnthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Συνεδρίαση Λογοδοσίας την Παρασκευή 26 Απριλίου στον Δήμο Τοπείρου

Καταληκτική ημερομηνία υποβολής θεμάτων τη Δευτέρα 22 Απριλίου 2024 και ώρα 14.00 Η Ειδική…