Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Νέο μικροδορυφόρο θα κατασκευάσει η Πολυτεχνική Ξάνθης

Νέο μικροδορυφόρο θα κατασκευάσει η Πολυτεχνική Ξάνθης

0
duthsat space

Ψηφιακή ενημέρωση και μικροδορυφόροι από ελληνικά πανεπιστήμια ανοίγουν νέους δρόμους στην τεχνολογία αλλά και την οικονομία της χώρας

Εξ ολοκλήρου από το Δημοκρίτειο Θράκης και τα Πανεπιστήμια Πελοποννήσου και Πατρών θα κατασκευαστούν οι τρεις νέοι μικροδορυφόροι

Με χαρά και υπερηφάνεια είχαμε υποδεχθεί όλοι την είδηση της κατασκευής δορυφόρου από την ομάδα της Πολυτεχνικής Σχολής Ξάνθης, υπό την εποπτεία του Επίκουρου Καθηγητή του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου στον Τομέα Τηλεπικονωνιών και Διαστημικής του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, Θοδωρή Σαρρή. Από την εκτόξευσή του τον Απρίλιο και την ενημέρωση τον Μάιο ότι ο γνωστός DUTHSat με τις χαρακτηριστικές κίτρινες κεραίες βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τη Γη και ο σταθμός εδάφους έχει πλέον επικοινωνία μαζί του. Η συλλογή επιστημονικών δεδομένων από τα κατώτερα στρώματα της Θερμόσφαιρας έχει ξεκινήσει, όπως μαζί έχει ξεκινήσει και μια θαυμαστή πορεία της Πολυτεχνικής Ξάνθης και της χώρας γενικότερα στον χώρο της Διαστημικής και των Τηλεπικοινωνιών. Το Δημοκρίτειο, σε συνεργασία με τα Πανεπιστήμια Πατρών και Πελοποννήσου, ετοιμάζεται για ένα νέο πρόγραμμα και την κατασκευή τριών νέων μικροδορυφόρων.

Νέους δρόμους στην ψηφιακή ενημέρωση, την τεχνολογία και την οικονομία ανοίγουν τα ελληνικά πανεπιστήμια

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της «Εβδομάδας Ψηφιακής Ενημέρωσης» στην Κοζάνη ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, συναντήθηκε προχθές με τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και καθηγητή Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, Κώστα Μασσέλο, και τον καθηγητή και διευθυντή του Εργαστηρίου Τεχνικής Μηχανικής και Ταλαντώσεων του Πανεπιστημίου Πατρών, Βασίλη Κωστόπουλο. Στη συνάντηση, στην οποία συμμετείχε και ο αρμόδιος γενικός γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, Βασίλης Μαγκλάρας, συζητήθηκαν οι πρωτοβουλίες της επιστημονικής και ερευνητικής κοινότητας που ασχολείται με τον τομέα του διαστήματος. Οι δύο καθηγητές ενημέρωσαν τον κ. Παππά για τη δρομολόγηση της ανάπτυξης τριών νέων μικροδορυφόρων, οι οποίοι θα κατασκευαστούν εξ ολοκλήρου από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και τα Πανεπιστήμια Πελοποννήσου και Πατρών σε μια δράση που θα χρηματοδοτηθεί από ευρωπαϊκούς πόρους. Με τους νέους μικροδορυφόφους, που αναμένεται να παραδοθούν έτοιμοι προς εκτόξευση σε διάστημα 18 μηνών, θα δοθεί στο ελληνικό Δημόσιο, αλλά και προς αξιοποίηση από τον ιδιωτικό τομέα, η δυνατότητα εφαρμογών παρατήρησης – παρακολούθησης της Γης, η ανάπτυξη νέων τηλεπικοινωνιακών εφαρμογών, καθώς και η εποπτεία για ρύθμιση και έλεγχο του φάσματος, που αποτελεί έναν σπάνιο δημόσιο πόρο. Η συγκεκριμένη δράση θα αποτελέσει μέρος της προσπάθειας για προσέλκυση Ελλήνων ερευνητών που ασχολούνται με τον τομέα του διαστήματος και σήμερα εργάζονται στο εξωτερικό.

Η παραγωγή νέων τεχνολογιών ως δυνατότητα ανάπτυξης της χώρας

sarris thodorisΓια την κατασκευή των μικροδορυφόρων θα απασχοληθούν ερευνητές ελληνικών Πανεπιστημίων, ενώ θα αξιοποιηθεί και ελληνική τεχνολογία. Ο επικεφαλής της ομάδας DuthSat, κ. Σαρρής, ευρισκόμενος αυτές τις μέρες στις ΗΠΑ, ανέφερε στο «Ε» ότι το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν περισσότερες πληροφορίες αναφορικά με την πορεία του προγράμματος, το οποίο θα αποτελέσει σε συσχετισμό με ειδικά προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών πλατφόρμα εκπαίδευσης για την ειδίκευση νέων επιστημόνων. Θυμίζοντας την πρόσφατη εκτόξευση δορυφόρου αλλά και την γενικότερη μακρά εμπειρία που έχει ο τομέας Τηλεπικοινωνιών και Διαστημικής του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής Ξάνθης, ο κ. Σαρρής τόνισε ότι η όλη προσπάθεια δημιουργίας διαστημικών υπηρεσιών βρίσκεται σε σωστή κατεύθυνση. Χαρακτηριστικά ανέφερε: «Τον ρόλο αυτό μέχρι σήμερα έπαιζε η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας, ενώ τώρα αναμένεται ότι θα υπάρξει πιο εξειδικευμένη ακαδημαϊκή υποστήριξη, καθώς στο διάστημα η κάθε χώρα επιχειρεί να διασφαλίσει τον δικό της χώρο».

ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ

chdiafonidis@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ταχύτητες οπτικών ινών σε ακόμα πιο προσιτές τιμές στην Ξάνθη

COSMOTE: Προγράμματα Fiber To The Home με επιδότηση €200 για 24 μήνες Σε εγγυημένες ταχύτη…