Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Εκδηλώσεις Η Ξάνθη του Μάνου Χατζιδάκι από τον Σπύρο Σακκά

Η Ξάνθη του Μάνου Χατζιδάκι από τον Σπύρο Σακκά

0
sakkas xatzidakis

Ο διεθνής βαρύτονος και συνεργάτης του Μάνου Χατζιδάκι παρουσιάζει ένα αφιέρωμα στον μεγάλο συνθέτη

Την Παρασκευή 1 Σεπτεμβρίου 2017 στις 21:00 στον Πολυχώρο Τέχνης και Σκέψης (σπίτι Μάνου Χατζιδάκι) ο Σπύρος Σακκάς, στενός φίλος και συνεργάτης του μεγάλου συνθέτη, και οι συμμετέχοντες στο Καλοκαιρινό Εργαστήριο Φωνητικής Έρευνας θα παρουσιάσουν ένα αφιέρωμα στον Μάνο Χατζιδάκι. Τις μέρες αυτές, από τις 25 Αυγούστου έως και τις 31 Αυγούστου το σπίτι όπου έζησε ο Μάνος Χατζιδάκις φιλοξενεί το Καλοκαιρινό Εργαστήριο Φωνητικής Έρευνας, το οποίο αποσκοπεί στην εξάσκηση και ειδίκευση της φωνητικής τέχνης μέσα από ασκήσεις και τεχνικές της Αναπνοής, Φωνητικής Αγωγής, Κίνησης και Αυτοσχεδιασμού, και Ατομικών Μαθημάτων Φωνής με τον Σπύρο Σακκά. Το Εργαστήριο αποτελεί ένα δείγμα της ερευνητικής κατάθεσης των τελευταίων 40 ετών του Σπύρου Σακκά και του Κέντρου Φωνητικών Τεχνών που διευθύνει. Στόχος του Εργαστηρίου, που διοργανώνει το Κέντρο Φωνητικών Τεχνών, η ΦΕΞ και ΠΑΜ-Θ – Π.Ε. Ξάνθης, είναι η απελευθέρωση του σώματος και της φωνής με αποτέλεσμα την άμεση και ανεμπόδιστη πράξη του λόγου και της τραγουδιστικής πράξης.

Σπύρος Σακκάς

spyros sakkasΔιεθνής Έλληνας βαρύτονος. Γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε στο Ωδείο Αθηνών (μονωδία με τον Κίμωνα Τριανταφύλλου και με την Μαρίκα Καλφοπούλου – δίπλωμα 1963). Συνέχισε τις σπουδές του στο Μοτσαρτέουμ του Ζάλτσμπουργκ (1963-67) με τον Μαξ Λόρεντς (μονωδία – όπερα) και τον Πάουλ φον Σιλάφσκυ (lied – ορατόριο). Με το πέρας των σπουδών του έζησε και εργάστηκε στο εξωτερικό για 40 χρόνια. Παγκοσμίως γνωστός και αγαπητός για τις ξεχωριστές και επιτυχημένες πρωτοποριακές ερμηνείες του σε όλα τα είδη της φωνητικής και τραγουδιστικής μουσικής έκφρασης, συμμετέχει συχνά στα μεγαλύτερα μουσικά κέντρα του κόσμου, σε διεθνή φεστιβάλ, Όπερες και συναυλίες, ερμηνεύοντας το τραγούδι σε όλες τις μορφές του (lied, όπερα, σύγχρονο). Έχει τραγουδήσει με τις μεγαλύτερες ορχήστρες του κόσμου. Το μοναδικό του ταλέντο στην σύγχρονη μουσική και στην πρωτοπορία της τέχνης έκανε πολλούς διάσημους συνθέτες να γράψουν έργα ειδικά για την φωνή του: J. Cage, G. Crumb, I. Ξενάκης, J. Taverner, R. Koering, Γ. Απέργης, J. Christou, W. Rihm, Th. Antoniou, W. Ligetti, G. Bialas, Γ. Κουρουπός, W. Killmayer, W. Hiller, N. Μαμαγκάκης, M. Χατζιδάκις κ.ά. Καθοριστική ήταν η συνεργασία του με τον Μάνο Χατζιδάκι και μια φιλία από το 1961 έως τον θάνατο του συνθέτη, έργα του οποίου ερμήνευσε με τον ίδιο στο πιάνο και στο Pontium, σε 250 και πλέον συναυλίες σε όλον τον κόσμο.

Ο Σπ. Σακκάς σκηνοθετεί όπερες, μουσικό θέατρο, μονοδράματα, στην Ελλάδα, Γαλλία, Γερμανία, ΗΠΑ και διευθύνει διεθνώς πολλά προγράμματα-εργαστήρια-έρευνες για την ανθρώπινη φωνή, σε σχέση πάντα με την σωματική και ψυχική δραστηριότητα. Ίδρυσε στις ΗΠΑ το 1973 το εργαστήριο φωνητικής έρευνας το οποίο διευθύνει έως σήμερα, ενώ από το 1985 μετονομάστηκε στην Αθήνα σε «Κέντρο Φωνητικών Τεχνών».

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Εκδηλώσεις
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Από ‘δώ ως το φεγγάρι»: Ένα εργαστήριο για παιδιά από το Residui Teatro της Ισπανίας

Την Κυριακή 28 Απριλίου 2024 και ώρες 11:00-13:30  στο Σπίτι Πολιτισμού της ΦΕΞ Η Φιλοπρόο…