Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Ξάνθης ως μία παιδική περιπέτεια

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Ξάνθης ως μία παιδική περιπέτεια

0
vivliothiki braille

Από τον Ιούνιο οι μικροί Ξανθιώτες είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν μέσα από το βιβλίο διάφορα σημεία της ζωής

Λογοτεχνικές συναντήσεις με ζώα, σήματα Μορς, σύστημα Braille, σημεία του ορίζοντα, σημεία βρασμού μέχρι… σημεία και τέρατα

Η Βιβλιοθήκη του Κέντρου Πολιτισμού του δήμου Ξάνθης ιδρύθηκε το 1953 και αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες και πιο αξιόλογες Δημοτικές Βιβλιοθήκες στη χώρα. Η συλλογή της εμπλουτίζεται από αγορές και δωρεές. Μαζί με το Παιδικό τμήμα περιέχει 80.000 τόμους βιβλίων και τα μέλη της ανέρχονται στα 11.400 άτομα. Ξεχωριστό τμήμα αποτελούν τα βιβλία της συλλογής που αφορούν στην ιστορία της Ξάνθης και της Θράκης γενικότερα. Αναλυτικά, περιλαμβάνει τις ολοκληρωμένες συλλογές: Θρακικών Χρονικών, Θρακικών, Αρχείο Θρακικού Λαογραφικού και Γλωσσικού Θησαυρού, Θρακικής Επετηρίδας. Μουσειακή συλλογή αποτελεί η πτέρυγα του Στέφανου Ιωαννίδη, που περιλαμβάνει 1.500 τόμους βιβλίων και στην οποία συμπεριλαμβάνονται και εκδόσεις άλλων τοπικών συγγραφέων, ιστορικών, ερευνητών, ποιητών και σημαντικών λογίων του τόπου μας. Από το 2004 σε συνεργασία με την Αμερικάνικη Πρεσβεία, η American Corner αποτελεί ξεχωριστή γωνιά στο χώρο της Βιβλιοθήκης και περιλαμβάνει περίπου 2.500 τόμους αμερικανικών βιβλίων. Η Βιβλιοθήκη διαθέτει ξεχωριστό χώρο αναγνωστηρίου για τα μέλη της, όπου λειτουργεί Δημόσιο Κέντρο Πληροφόρησης με υπολογιστές για το κοινό, σταθμό εργασίας για ΑμΕΑ με υπολογιστές και ελεύθερη πρόσβαση στο διαδίκτυο. Το προσωπικό της Βιβλιοθήκης αποτελείται από καταρτισμένους βιβλιοθηκονόμους, οι οποίοι εξυπηρετούν τους χρήστες και ενθαρρύνουν την προσέλευσή τους στο χώρο.

Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας

vivliothiki zoaΣτο πλαίσιο της συνεργασίας με την εκπαιδευτική κοινότητα οι βιβλιοθηκονόμοι αναλαμβάνουν την ξενάγηση σχολικών τμημάτων ή ομάδων στους χώρους της βιβλιοθήκης, καθώς και την εκπαίδευσή τους για τη σωστή χρήση αυτών. Στην φετινή Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας με θέμα “Περιπέτειες από σημείο σε σημείο”, περισσότερες από 150 Δημόσιες και Δημοτικές βιβλιοθήκες σε όλη τη χώρα ένωσαν τις δυνάμεις τους για να προσφέρουν πάνω από 3.000 δημιουργικά εργαστήρια για παιδιά. Από τις 16 Ιουνίου έως τις 24 Ιουλίου η Δημοτική Βιβλιοθήκη Ξάνθης πραγματοποίησε 29 εργαστήρια στα οποία συμμετείχαν εκατοντάδες μικροί Ξανθιώτες. Ένα πανελλήνιο παιχνίδι σύνθεσης γύρω από διαφορετικά σημεία: σημεία εκκίνησης, σημεία στίξης, σημεία τήξης, σημεία βρασμού, σημεία καμπής, σημεία ισορροπίας, σημεία των καιρών, σημεία του ορίζοντα, σημεία και τέρατα.

Περιπέτειες από σημείο σε σημείο

vivliothiki isorropiaΌλα ξεκινούν από ένα σημείο: είναι το σημείο εκκίνησης. Γύρω από αυτό προστίθενται με τον καιρό άλλα σημεία, ιστορίες, φωτάκια, τελίτσες, γραμμές, στάσεις, μονάδες, κόμβοι, ερμηνείες. Οι βιβλιοθήκες είναι σημεία γύρω από τα οποία πλέκονται ιστορίες, μεγαλώνουν παιδιά, γεννιούνται δυνατότητες, χτίζονται κοινότητες. Είναι σημεία συνάντησης. Τα σημεία των βιβλιοθηκών συνδέονται μεταξύ τους και δημιουργούν δίκτυα. Στα πρωινά και απογευματινά εργαστήρια δήλωναν συμμετοχή κάθε φορά δεκάδες παιδιά διαφόρων ηλικιών. Και αν με μια πρώτη ματιά τα θέματα φαίνονταν δύσκολα για το παιδικό μυαλό και τις γνώσεις του, η όρεξη και μεταδοτικότητα των βιβλιοθηκονόμων αλλά και η οξυδέρκεια των μικρών βιβλιόφιλων κατέληξαν σε… σημεία και τέρατα. Όπως ανέφερε στο «Ε» η διευθύντρια της Βιβλιοθήκης, Σοφία Αμπεριάδου, κάποιες δράσεις ήταν ιδιαίτερα εντυπωσιακές ακόμη και για τους μεγάλους, ενώ τα παιδιά ανταποκρίθηκαν με μια αξιοθαύμαστη φιλομάθεια. Τα σήματα Μορς που δίδαξε η Αγγελική Ευθυμίου, τα σημεία της πόλης που παρουσίασε η Ζωή Γκάμπρα, το σημείο βρασμού από την Ζωή Τυριάκη και το σημείο ισορροπίας από την Στέλλα Γαζέπη, το σημείο τήξης και πήξης που έδειξε η Αγγελική Ευθυμίου με τον Ταξιάρχη Λαγουμίδη κέντρισαν το ενδιαφέρον, όπως και οι φάροι, τα σημεία στην θάλασσα από την Βαρβάρα Στράντζαλη. Και ποιος θα περίμενε ότι πεντάχρονα και επτάχρονα αγόρια και κορίτσια θα μπορούσαν μέσα σε λίγη ώρα να μάθουν στο σύστημα τυφλών (Braille) από την Στελίνα Πολυζωίδου και να γράψουν σ’ αυτό το όνομά τους. Όλα αυτά θα θυμηθούν και θα γιορτάσουν στις 8 Σεπτεμβρίου, κατά την εορτή λήξης του προγράμματος.

ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ

chdiafonidis@empros.gr

vivliothiki paidia

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Η «μάχη» για τα ψάρια στο Θρακικό Πέλαγος

Ολοκληρώθηκε η…απόβαση των τουρκικών γρι – γρι που σάρωναν όλο τον χειμώνα τα αφρόψαρα Ο μ…