Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα «Ιατρεία γειτονιάς» χωρίς κτήρια σχεδιάζει στην Ξάνθη η 4η ΥΠΕ

«Ιατρεία γειτονιάς» χωρίς κτήρια σχεδιάζει στην Ξάνθη η 4η ΥΠΕ

0
plomaritis dimarxopoulos

Παρότι είχαν γίνει εξαγγελίες για λειτουργία των Τοπικών Μονάδων Υγείας μέσα στον Ιούλιο και για 3.000 προσλήψεις, ακόμη δεν έχουν βρεθεί ούτε τα 4 κτήρια στην Ξάνθη

Νέες δηλώσεις του Υπεάρχη της 4ης ΥΠΕ Μακεδονίας – Θράκης κ. Πλωμαρίτη στο «Ε» για λειτουργία των ΤοΜΥ στα μέσα του φθινοπώρου

Τον Ιανουάριο είχαμε στην Ξάνθη την επίσκεψη και εξαγγελία του υπουργού Υγείας κ. Ξανθού για αλλαγές στην Πρωτοβάθμια Υγεία με ενεργοποίηση του θεσμού του ‘’οικογενειακού γιατρού’’. Δύο μήνες μετά ο Υπεάρχης της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) Μακεδονίας – Θράκης, Ευστράτιος Πλωμαρίτης συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Ξάνθης στην προσπάθεια εξεύρεσης κατάλληλων χώρων του δήμου και δήλωσε ότι τον Ιούλιο αναμένεται να λειτουργήσουν οι 4 Τοπικές Μονάδες Υγείας στην Ξάνθη. Βρισκόμαστε στον Αύγουστο και το «Ε» επικοινώνησε με τον κ. Πλωμαρίτη, προκειμένου να πληροφορηθούμε την πορεία των διαδικασιών. Εν αναμονή της ψήφισης του νομοσχεδίου για την Πρωτοβάθμια Υγεία, ο κ. Πλωμαρίτης βλέπει τώρα το σχέδιο να ολοκληρώνεται γύρω στα μέσα του φθινοπώρου.

Συζήτηση στην Βουλή και αντιδράσεις για το κόστος λειτουργίας των ΤοΜΥ

Η κυβέρνηση ενεργοποιώντας τον θεσμό του ‘’οικογενειακού γιατρού’’ σχεδίασε την ίδρυση 239 συνολικά «ιατρείων γειτονιάς», τέσσερα από τα οποία θα λειτουργήσουν περιμετρικά σε γειτονιές του δήμου Ξάνθης. Πρόκειται για τις επονομαζόμενες Τοπικές Ομάδες Υγείας (ΤοΜΥ), οι οποίες θα παρέχουν εξωνοσοκομειακή πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και θα είναι στελεχωμένες με 12 άτομα ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό η κάθε μία, λειτουργώντας σε δύο βάρδιες, πρωινή και απογευματινή, με 6 άτομα στην κάθε βάρδια. Ένα από τα προβλήματα που είχαν επισημανθεί εξ αρχής και από το «Ε», ήταν το κόστος λειτουργίας όλων αυτών των μονάδων με νέο προσωπικό, αφού όπως δήλωσε ο κ. Πλωμαρίτης, θα γίνουν νέες προσλήψεις και όχι μετακινήσεις του ήδη υπάρχοντος προσωπικού. Αυτό τονίστηκε και κατά την χθεσινή συζήτηση για την ψήφιση του νομοσχεδίου στην Βουλή, με την κα Γεννηματά να κάνει λόγο για ‘’άδειο πουκάμισο’’, αφού όπως είπε το νομοσχέδιο για τη «Μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας» είναι μη-νομοσχέδιο, με την εφαρμογή του να μην είναι κοστολογημένη και χωρίς να έχουν διασφαλιστεί οι αναγκαίοι πόροι.

Τι είναι οι Τοπικές Μονάδες Υγείας

Το εγχείρημα αναμένεται να λειτουργήσει πιλοτικά και εντάσσεται στον σχεδιασμό του υπουργείου για αποκέντρωση των υπηρεσιών υγείας με στόχο την αποσυμφόρηση των νοσοκομειακών μονάδων. Όπως έγινε γνωστό, θα είναι τετραετούς διάρκειας και θα καλυφθεί με κοινοτικούς πόρους. Οι ΤοΜΥ θα λειτουργούν πρωί και απόγευμα και η πρόσβαση για τους πολίτες θα είναι καθολική, δωρεάν και με ίσους όρους κάλυψης. Θα είναι στελεχωμένες με γιατρούς ειδικοτήτων και γενικής ιατρικής, οι οποίοι θα εξετάζουν, θα συνταγογραφούν, είτε θα παραπέμπουν για περαιτέρω εξετάσεις στους ειδικούς γιατρούς με τους οποίους θα επανδρωθεί το ΠΕΔΥ, το οποίο θα λειτουργεί κατά κάποιο τρόπο ρυθμιστικά. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο το ετήσιο κόστος ανά ΤοΜΥ για φέτος υπολογίζεται σε 51.540 ευρώ. Ο ετήσιος προϋπολογισμός ανέρχεται στα 12,3 εκατ. ευρώ, ενώ στην πλήρη του ανάπτυξη το σύστημα εκτιμάται ότι θα κοστίζει ετησίως περισσότερα από 300 εκατ. ευρώ. Η χρηματοδότηση θα γίνει από κοινοτικούς πόρους, στο πλαίσιο τετραετούς συγχρηματοδοτούμενου προγράμματος, με αξιοποίηση πόρων από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο. Σε περίπτωση μη κάλυψης του κόστους από κοινοτικούς πόρους, το ποσό θα καλυφθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό. Οι «Τοπικές Ομάδες Υγείας» στελεχώνονται από επαγγελματίες Υγείας διαφόρων ειδικοτήτων, οι οποίοι εκτιμώνται σε πρώτη φάση σε περισσότερους από 3.000 γιατρούς και λοιπό προσωπικό. Θα έχουν συμβάσεις εργασίας πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, διετούς διάρκειας, η οποία μπορεί να ανανεώνεται μέχρι τη λήξη του προγράμματος. Κάθε μονάδα θα διαθέτει τουλάχιστον έναν γενικό γιατρό ή παθολόγο ή παιδίατρο, έναν νοσηλευτή ή επισκέπτη Υγείας και έναν απασχολούμενο ως διοικητικό προσωπικό. Ο κ. Πλωμαρίτης δήλωσε στο «Ε» ότι η διαδικασία καθυστέρησε εν αναμονή της ψήφισης του νομοσχεδίου και της προκήρυξης των προσλήψεων του προσωπικού των ΤοΜΥ.

Πού θα στεγαστούν οι 4 ΤοΜΥ της Ξάνθης;

Στην προηγούμενη επίσκεψή του τον Απρίλιο ο κ. Πλωμαρίτης είχε κάνει λόγο για εξεύρεση των τριών εκ των τεσσάρων χώρων που απαιτούνται για την Ξάνθη, μέσα από την παραχώρηση δημοσίων και δημοτικών κτηρίων, προς εξοικονόμηση πόρων. Ερωτώμενος κατά την χθεσινή μας επικοινωνία ποιοι είναι οι χώροι αυτοί και πού βρίσκονται, αρκέστηκε να αναφέρει τον ένα που έχει παραχωρηθεί από το Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης, ενώ για τους άλλους δύο δήλωσε ότι είναι κτήρια του δήμου Ξάνθης, χωρίς να είναι σε θέση να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. Θέλοντας να εξακριβώσουμε τους χώρους λειτουργίας των ΤοΜΥ, πληροφορηθήκαμε από τον διευθυντή του ΓΝ Ξάνθης, Αχιλλέα Γερόπουλο, ότι το Νοσοκομείο παραχώρησε μέρος του Κέντρου Ψυχικής Υγείας, το οποίο λειτουργεί κοντά στον Ναό της Μεταμορφώσεως στην Κυψέλη. Το κτήριο είναι αρκετά μεγάλο, οπότε μπορεί να μοιραστεί και να φιλοξενήσει και τις δύο δομές. Το πρόβλημα προέκυψε στον δήμο Ξάνθης, αφού τόσο ο Δήμαρχος κ. Χαρ. Δημαρχόπουλος, όσο και ο Αντιδήμαρχος κ. Κυριάκος Παπαδόπουλος δήλωσαν άγνοια για το ποια ακριβώς κτήρια εννοεί ο κ. Πλωμαρίτης.

Ο Δήμαρχος Ξάνθης, μάλιστα, ήταν ξεκάθαρος ότι δεν υπάρχει καμία επίσημη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, αφού αυτή την στιγμή δεν υπάρχουν και κτήρια του δήμου εντός της πόλης, τα οποία μπορούν να παραχωρηθούν ή να ενοικιαστούν. Από την πρώτη συνάντηση τον Απρίλιο είχαν γίνει μόνο κάποιες προτάσεις, όπως ενημέρωσαν τόσο ο Δήμαρχος όσο και ο Αντιδήμαρχος, για το δημοτικό κατάστημα στα Κιμμέρια ή στο Εύμοιρο, προκειμένου να εξυπηρετηθούν δύο μεγάλες περιοχές εκτός πόλης. Οι ΤοΜΥ όμως προορίζονται να λειτουργήσουν εντός της πόλης μεν, περιφερειακά όμως, προκειμένου να καλύψουν όσο το δυνατόν περισσότερες γειτονιές. Άλλες προτάσεις για λειτουργία μονάδων στο ισόγειο της Αστυνομικής Διεύθυνσης όπου λειτουργούσε παλιότερα η Αιμοδοσία ή για το Κέντρο Κοινότητας του Δροσερού δεν επισημοποιήθηκαν και έμειναν απλά προτάσεις. Αναμένουμε, λοιπόν, να δούμε πότε αλλά και πού σχεδιάζει η 4η ΥΠΕ να λειτουργήσει τις 4 ΤοΜΥ της Ξάνθης.

ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ

chdiafonidis@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Φονική πυρκαγιά σε ξενοδοχείο στη βορειοδυτική Τουρκία: 76 νεκροί και συγκλονιστικές μαρτυρίες

Εννέα συλλήψεις – Σοβαρά ερωτήματα για τη λειτουργία του συστήματος πυρασφάλειας Τραγωδία …