Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγροτικά Ενισχύεται ευρωπαϊκά η Περιφέρεια ΑΜ-Θ απέναντι στις ζωονόσους

Ενισχύεται ευρωπαϊκά η Περιφέρεια ΑΜ-Θ απέναντι στις ζωονόσους

0
zoonosoi provata

Προσλήψεις κτηνιάτρων, καινούρια οχήματα και νέος εργαστηριακός εξοπλισμός στον ‘’πόλεμο’’ με την ευλογιά και την οζώδη δερματίτιδα

Αχ. Σαχπατζίδης: «Η Θράκη είναι η κύρια ‘’πύλη εισόδου’’ ζωονόσων από τα ανατολικά, γι’ αυτό είμαστε σε συνεχή επιφυλακή»

Το σοβαρό θέμα της αντιμετώπισης της ευλογιάς και άλλων μορφών ζωονόσων που αναπτύσσονται στην Τουρκία και πλήττουν κυρίως την Θράκη και γενικότερα την ΑΜ-Θ, αλλά και των σχετικών αποζημιώσεων που οφείλονται στους κτηνοτρόφους ανέδειξε πολλάκις ο Βουλευτής Έβρου, Αναστάσιος Δημοσχάκης. Σε συνέχεια του αιτήματος των υπαλλήλων των κτηνιατρικών υπηρεσιών για Σχολή Κτηνοτρόφων και Κέντρο Γενετικής Βελτίωσης στην ΠΑΜ-Θ, προέταξε με επιστολή του προς τους Ευρωβουλευτές της ΝΔ την ανάγκη δημιουργίας Ευρωπαϊκής Κτηνιατρικής Σχολής στον Έβρο, με αφορμή και την πρόσφατη συζήτηση της ερώτησης στην Βουλή για τον αποκλεισμό του Έβρου και της Σαμοθράκης από την έκτακτη ενίσχυση για τους γαλακτοπαραγωγούς που έγινε στις 11 Μαΐου.

Ερώτηση προς την Κομισιόν για τα κρούσματα ευλογιάς στην Τουρκία

Η Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Μαρία Σπυράκη, προχώρησε σε σχετική ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τα πρόσφατα κρούσματα ευλογιάς που έχουν καταγραφεί στην Τουρκία. Συγκεκριμένα, ρώτησε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ποια μέτρα προτίθεται να λάβει ώστε να βοηθηθούν οι κτηνοτρόφοι στην καταγραφή των ενδεχόμενων κρουσμάτων αλλά και στην αντιμετώπισή τους. Στην ερώτησή της μεταξύ άλλων αναφέρει: «Εδώ και μερικούς μήνες, σε απόσταση 14 χιλιομέτρων από τα σύνορα του Έβρου με την Τουρκία, καταγράφηκαν κρούσματα της ζωονόσου ‘’ευλογιάς’’. Η ζωονόσος της ευλογιάς αφορά τα αιγοπρόβατα, ωστόσο εξαπλώνεται ιδιαίτερα εύκολα και γρήγορα, ειδικά δε αν δεν τηρούνται οι κανόνες ασφαλείας. Δεδομένου ότι η Τουρκία δεν έχει δείξει μέχρι στιγμής ότι λαμβάνει μέτρα για την αντιμετώπιση της συγκεκριμένης ζωονόσου, αλλά και ότι το ζήτημα αυτό δεν αφορά μόνο την Ελλάδα αλλά μπορεί να εξαπλωθεί και σε άλλες χώρες της ΕΕ, ερωτάται η Επιτροπή ποια μέτρα προτίθεται να λάβει και ποια μέτρα θα πρέπει να ληφθούν, ώστε να βοηθηθούν οι κτηνοτρόφοι τόσο στην καταγραφή ενδεχόμενων κρουσμάτων, όσο και στην αντιμετώπισή τους».

Ειδική απόφαση επιχορήγησης από την Κομισιόν στην μάχη κατά των ζωονόσων

Από την πλευρά της η Κομισιόν απάντησε ότι έχει εκδώσει ειδική απόφαση επιχορήγησης προς την Ελλάδα ύψους 1.836.877 ευρώ για την περίοδο 1η Απριλίου 2017 έως 30 Σεπτεμβρίου 2018 με σκοπό τη χρηματοδότηση προγράμματος μέτρων προστασίας για την καταπολέμηση εξωτικών νοσημάτων στην Ελλάδα, δηλαδή της οζώδους δερματίτιδας, του αφθώδους πυρετού, της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών και της ευλογιάς των αιγοπροβάτων. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το πρόγραμμα αυτό συμπεριλαμβάνει πλήρη δέσμη μέτρων ενεργητικής επιτήρησης εναντίον διάφορων εξωτικών ασθενειών (συμπεριλαμβανομένης της ευλογιάς των αιγοπροβάτων), την αγορά εργαστηριακού εξοπλισμού και εξοπλισμού πληροφορικής για την ενίσχυση της ικανότητας των κεντρικών και τοπικών κτηνιατρικών υπηρεσιών και την υποστήριξη για την πρόσληψη συμβασιούχου κτηνιατρικού προσωπικού. Η Ελλάδα έχει ήδη λάβει το 50% της προαναφερόμενης οικονομικής ενίσχυσης εκ των προτέρων. Όπως αναφέρεται στην απάντηση, η ευαισθητοποίηση σχετικά με τις νόσους και η ενημέρωση των γεωργών μπορούν να προωθηθούν με διάφορες μεθόδους (σεμινάρια, ενημερωτικά φυλλάδια, αφίσες, μέσα μαζικής ενημέρωσης κ.λπ.).

Βαρύτητα στην Θράκη δίνεται από το Υπουργείο με την πρόσληψη 6 κτηνιάτρων

saxpatzidis axilleasΤα ανωτέρω επιβεβαίωσε και ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής της ΠΑΜ-Θ, Αχιλλέας Σαχπατζίδης, μιλώντας στο «Ε». Στον προγραμματικό σχεδιασμό της ΕΕ για το έτος είχε αποφασιστεί η επιχορήγηση της Ελλάδας για την ενίσχυση στην αντιμετώπιση των ζωονόσων που προέρχονται κυρίως από τα ανατολικά. «Η ενίσχυση των κτηνιατρικών υπηρεσιών αποτελεί ένα πάγιο αίτημα των τελευταίων ετών, καθώς οι υπηρεσίες στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης έχουν αποδυναμωθεί σε μεγάλο βαθμό, με αποτέλεσμα να είναι σχεδόν αδύνατη η εποπτεία όλης της Περιφέρειας», ανέφερε ο κ. Σαχπατζίδης, σημειώνοντας ότι από το σύνολο των 30 εποχικών κτηνιάτρων, που θα προσληφθούν για 12 μήνες με κάλυψη του 100% της μισθοδοσίας τους από την ευρωπαϊκή επιχορήγηση, οι έξι προορίζονται για την ΠΑΜ-Θ, με δύο στον Έβρο και από έναν σε κάθε μια από τις άλλες Περιφερειακές Ενότητες. «Ήδη έγινε η προκήρυξη των θέσεων με περιθώριο υποβολής αίτησης δέκα ημέρες. Πέραν αυτού θα προμηθευτούμε δύο νέα οχήματα καθώς και εργαστηριακό εξοπλισμό. Είναι πολύ σημαντική η ενίσχυση των υπηρεσιών στην Θράκη, καθώς αποτελούμε ουσιαστικά την είσοδο κάθε ζωονόσου από την Τουρκία. Τα νησιά ‘’προφυλάσσονται’’ κάπως από την θάλασσα, ενώ είναι πολύ εύκολο να μεταδοθεί μια ασθένεια μέσω εντόμων από τον Έβρο», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Το κρούσμα που σημειώθηκε στις 17 Απριλίου 14 χλμ μακριά από τα σύνορα δηλώθηκε στο διευρωπαϊκό και διεθνές ηλεκτρονικό σύστημα που υπάρχει με αρκετή καθυστέρηση στις αρχές Ιουνίου. Οι υπηρεσίες της ΠΑΜ-Θ έλαβαν αμέσως μέτρα και όπως δήλωσε ο προϊστάμενος της Κτηνιατρικής δεν έχει παρουσιαστεί ακόμη κάποιο κρούσμα στο ελληνικό έδαφος. Παρόλα αυτά οι κτηνιατρικές υπηρεσίες δεν επαναπαύονται και παράλληλα συνεχίζουν τους εμβολιασμούς για την οζώδη δερματίτιδα που ξεκίνησαν το 2015 και θα διαρκέσουν μέχρι το τέλος του 2019.

ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ

chdiafonidis@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Παράταση κρατικών αγροτικών ενισχύσεων λόγω πολέμου Ουκρανίας προτείνει η Κομισιόν

Κατά την τελευταία σύνοδό του, που πραγματοποιήθηκε στις 21 και 22 Μαρτίου 2024, το Ευρωπα…