Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τοπική Αυτοδιοίκηση Έκτακτη χρηματοδότηση στον δήμο Μύκης από το ΥΠΕΣ

Έκτακτη χρηματοδότηση στον δήμο Μύκης από το ΥΠΕΣ

0
kabza skourletis

Με την συνδρομή του Δ’ Σ.Σ. και της γαλακτοβιομηχανίας ΔΕΛΤΑ δίνεται προσωρινή λύση στο πρόβλημα λειψυδρίας

Δεν κηρύχθηκε ακόμη ο δήμος σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης – Ευχαριστίες από τον Δήμαρχο σε όσους ανταποκρίθηκαν στις εκκλήσεις του δήμου

Μετά την απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών για απόδοση του ποσού των 20 εκατομμυρίων ευρώ σε μικρούς νησιωτικούς και ορεινούς δήμους από τα έσοδα του Τέλους Διαφήμισης Κατηγορίας Δ ́ και τα χρηματικά διαθέσιμα του λογαριασμού «Φόρος Ζύθου υπέρ Δήμων και Κοινοτήτων», ο δήμος Μύκης εισέπραξε το ποσό των 301.200 ευρώ. Θυμίζουμε ότι για την οικονομική στήριξη του δήμου Μύκης είχε δεσμευθεί ο υπουργός Πάνος Σκουρλέτης κατά την επίσκεψή του στην Ξάνθη, όπως και κατά την επίσκεψη του Δημάρχου Μύκης, Τζεμήλ Καπζά, στο υπουργείο μαζί με τους βουλευτές Ξάνθης. Για τον λόγο αυτό ο Δήμαρχος και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Μύκης ευχαριστούν τόσο τον κ. Σκουρλέτη για την έκδοση της απόφασης έκτακτης χρηματοδότησης, όσο και τους βουλευτές του Νομού Ξάνθης κ. Χουσεΐν Ζεϊμπέκ, Στάθη Γιαννακίδη και Γρηγόρη Στογιαννίδη για τις ενέργειες που κατέβαλαν ώστε να συμπεριληφθεί ο δήμος Μύκης στην ανωτέρω απόφαση του υπουργείου για την χρηματοδότηση ορεινών και μικρών νησιωτικών δήμων της χώρας.

Εν αναμονή των 150.000 ευρώ για αποζημιώσεις από τις θεομηνίες του 2016

Όπως ανέφερε ο κ. Καπζά στο «Ε», το ποσό αυτό θα καλύψει λειτουργικές δαπάνες αλλά και επενδυτικές δραστηριότητες και έργα του δήμου σε μια εποχή αυξημένων αναγκών. Χαρακτηριστικά δήλωσε: «Το ποσό μπορεί να μην φαίνεται ιδιαίτερα μεγάλο, αλλά αν αναλογιστούμε ότι η ετήσια ΣΑΤΑ προς τον δήμο μας είναι περίπου 397.000 ευρώ, καταλαβαίνουμε ότι είναι μια σημαντική ενίσχυση για μας. Η ακριβής κατανομή των δαπανών θα γίνει το επόμενο διάστημα, καθώς τώρα γίνεται και η επεξεργασία του προϋπολογισμού για την επόμενη χρονιά». Παράλληλα ο Δήμαρχος Μύκης εξέφρασε την βεβαιότητα ότι σύντομα θα εκδοθεί και η απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών για την χρηματοδότηση του δήμου Μύκης, προκειμένου να καλυφθούν οι έκτακτες ανάγκες από τις ζημιές που προκλήθηκαν από κατολισθήσεις και θεομηνίες στην περιοχή το 2016, και αφορούν κυρίως εργασίες αποκατάστασης του οδοστρώματος και έργα αντιστήριξης. «Οι χρηματοδοτήσεις αυτές αποτελούν οικονομικές ανάσες για τις υπηρεσίες του δήμου Μύκης σε περιόδους οικονομικής ασφυξίας που βιώνουμε όλοι λόγω της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης που διέρχεται η χώρα μας», σημείωσε ο ίδιος.

Συνεχίζεται το πρόβλημα λειψυδρίας – Σημαντική βοήθεια από το Δ’ Σ.Σ. και την γαλακτοβιομηχανία ΔΕΛΤΑ

ydrofora stratouΌπως είχαμε παρουσιάσει στο «Ε» από τον Ιούλιο, η περιοχή του δήμου Μύκης βιώνει φέτος ιδιαίτερα έντονα προβλήματα λειψυδρίας, τα οποία συνεχίζονται. Παρότι το πρόβλημα είχε φτάσει ως ερώτηση στην Βουλή και συγκλήθηκε έκτακτο συντονιστικό όργανο πολιτικής προστασίας με συμμετοχή υπηρεσιακών παραγόντων από όλη την Περιφέρεια και την Βόρεια Ελλάδα, η πρόταση να κηρυχθεί ο δήμος σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ώστε να γίνουν κάποιες άμεσες ενέργειες, δεν έχει εγκριθεί ακόμη από το υπουργείο. Ο κ. Καπζά επιβεβαίωσε ότι το πρόβλημα συνεχίζεται και δυστυχώς κάποιες περιοχές του δήμου δεν έχουν πόσιμο νερό όλο το 24ωρο, παρά τις προσπάθειες που γίνονται. «Όλες οι μελέτες που έχουν εκπονηθεί και αναμένουν εγκρίσεις αλλά και οι όποιες εργασίες επισκευής γίνονται θα λειτουργήσουν κυρίως μακροπρόθεσμα. Η πρότασή μας να κηρυχθεί ο δήμος σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ήταν για να αντιμετωπιστεί άμεσα το πρόβλημα που υπάρχει, αφού έχουν στερέψει πολλές πηγές και η στάθμη στο αντλιοστάσιο δείχνει ότι μειώνονται τα υπόγεια ύδατα», τόνισε ο ίδιος. Παρόλα αυτά δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τον Διοικητή του Δ’ Σώματος Στρατού, Αντιστράτηγο Γεώργιο Καμπά, και τα στελέχη του στρατού για την διάθεση βυτιοφόρων οχημάτων μεταφοράς πόσιμου ύδατος σε οικισμούς του δήμου. Αυτή την στιγμή τρεις υδροφόρες του στρατού εξυπηρετούν καθημερινά, ενώ ευαισθητοποιήθηκε και η διεύθυνση και το προσωπικό της εταιρείας «Βιομηχανία Γάλακτος ΔΕΛΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ ΑΕ» που δραστηριοποιείται στην Θράκη με έδρα την Συδινή Ξάνθης. Όπως δήλωσε ο Δήμαρχος Μύκης, μετά το δημοσίευμα του «Ε» στις αρχές Αυγούστου η εταιρεία επικοινώνησε με τον δήμο δηλώνοντας την προθυμία να βοηθήσει και εκδηλώνοντας έμπρακτα τον κοινωνικό της χαρακτήρα.

Ο κ. Καπζά απηύθυνε για άλλη μια φορά έκκληση στους δημότες να δείξουν κατανόηση και υπομονή καθώς το θέμα αφορά όλους και να προσπαθήσουν να περιορίσουν την χρήση νερού σε λογικά πλαίσια, κυρίως κατά την εορτή του Κουρμπάν Μπαϊράμ που αναμένεται την επόμενη εβδομάδα να δημιουργήσει αύξηση της κατανάλωσης.

ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ

chdiafonidis@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Κωδικός «Κόσυνθος» στο τεχνικό πρόγραμμα

Εντάχθηκε πρόβλεψη για μελέτες έργων μετά από αίτημα του Σ. Μελισσόπουλου που αποδέχτηκε η…