Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Εκοιμήθη ο Μητροπολίτης Καβάλας κυρός Προκόπιος

Εκοιμήθη ο Μητροπολίτης Καβάλας κυρός Προκόπιος

0
kavalas prokopios

Χθες το μεσημέρι η εξόδιος ακολουθία και η νεκρική πομπή μέχρι τον Άγιο Σίλα, όπου ετάφη

Τοποτηρητής ο Μητροπολίτης Ξάνθης κ. Παντελεήμων – Φημολογίες για την διαδοχή μέχρι την εκλογή νέου Μητροπολίτη τον Οκτώβριο

Λίγο μετά το μεσημέρι του Σαββάτου 29 Ιουλίου 2017, ο Μητροπολίτης Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ. Προκόπιος υπέστη ανακοπή καρδιάς την ώρα που κολυμπούσε στη θαλάσσια περιοχή της Καλλιράχης, κοντά στη μητροπολιτική οικία του στην εκκλησιαστική κατασκήνωση που διατηρεί η Μητρόπολη στο νησί. Ήταν 78 ετών και ο τρίτος αρχαιότερος Μητροπολίτης της Ελλαδικής Εκκλησίας, μετρώντας 43 χρόνια αρχιερατίας. Το συμβάν σημειώθηκε λίγο μετά τη 1 το μεσημέρι. Ο Μητροπολίτης μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο Κέντρο Υγείας Πρίνου, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

Ο μακαριστός Μητροπολίτης Καβάλας (κατά κόσμον Μιχαήλ Κωνσταντίνου Τσακουμάκας) γεννήθηκε στο χωρίο Βουνό της Χίου το 1939. Αποφοίτησε το 1958 από την Εκκλησιαστική Σχολή Κορίνθου και στην συνέχεια εισήχθη στην Θεολογική Σχολή Αθηνών από την οποία αποφοίτησε το 1963. Χειροτονήθηκε Διάκονος το 1960 και Πρεσβύτερος το 1965. Υπηρέτησε έως το 1974 Ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως Κορίνθου. Το 1974 εξελέγη Μητροπολίτης Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου. Ενθρονίστηκε στον Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Παύλου στις 15 Ιουνίου του ίδιου έτους. Εκοιμήθη παραμονή της εορτής του Αγίου Σίλα, στον ναό του οποίου και ετάφη.

Τριήμερο πένθος στην Καβάλα – Τοποτηρητής ο Μητροπολίτης Ξάνθης

Η σορός του μακαριστού Μητροπολίτη Καβάλας τέθηκε σε λαϊκό προσκύνημα την Κυριακή μέχρι το μεσημέρι της Δευτέρας, όταν και τελέστηκε η εξόδιος ακολουθία. Ο δήμος Καβάλας σε συνεννόηση με το ΚΤΕΛ Καβάλας διέθεσαν πέντε λεωφορεία για μεταφορά του κόσμου στο προσκύνημα του Αγίου Σίλα, όπου έγινε η ταφή του Μητροπολίτη μετά την νεκρική πομπή στους δρόμους της πόλης. Το Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας συνεδρίασε εκτάκτως και εξέδωσε ομόφωνο ψήφισμα, κηρύσσοντας τριήμερο πένθος στον δήμο με τις σημαίες μεσίστιες στα δημοτικά καταστήματα, λόγω της ανιδιοτελούς προσφοράς και του τεράστιου κοινωνικού, ποιμαντικού και ιεραποστολικού έργου που επιτέλεσε ο μακαριστός. Τοποτηρητής της Ιεράς Μητρόπολης Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου έχει οριστεί -ως ο αρχαιότερος των όμορων Μητροπόλεων- ο Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. Παντελεήμων.

Σε εξέλιξη βρίσκονται παρασκηνιακές διεργασίες για την διαδοχή του θανόντος στην Μητρόπολη Καβάλας. Η εκλογή του νέου Μητροπολίτη έχει οριστεί για την τακτική συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος τον Οκτώβριο και ήδη έχουν διαρρεύσει τα ονόματα των πλέον επικρατέστερων για την θέση. Παρότι στον Τύπο αναφέρθηκαν αρχιμανδρίτες από την Αλεξανδρούπολη και την Λάρισα, έγκυρες πηγές κάνουν λόγο κυρίως για δύο υποψήφιους: τον επίσκοπο Μεθώνης Κλήμη, ο οποίος είναι αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου, και τον πρωτοσύγκελο της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, Συμεών Βολιώτη.

ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ

chdiafonidis@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Φύσηξε» και γεμίσαμε σκόνη στην Ξάνθη

Καλυμμένα τα αυτοκίνητα, οι δρόμοι και τα μπαλκόνια – Μιλά ο καθηγητής ΔΠΘ και Διευθυντής …