Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγροτικά Συγχωνεύσεις μεγάλων εταιρειών αγροτικών προϊόντων προκαλούν ανησυχία

Συγχωνεύσεις μεγάλων εταιρειών αγροτικών προϊόντων προκαλούν ανησυχία

0
agrotes kissas

Η Ευρωβουλευτής της Ελιάς, Εύα Καϊλή, και ο Ξανθιώτης Άλκης Κίσσας προειδοποιούν το Ευρωκοινοβούλιο για τον αθέμιτο ανταγωνισμό και τους κινδύνους που εγκυμονεί η πρακτική του ολιγοπωλίου

Ο σύμβουλος αγροτικής και περιφερειακής ανάπτυξης με τους Σοσιαλιστές-Δημοκράτες, Άλκης Κίσσας, τονίζει το ενδεχόμενο εξάρτησης των αγροτών και αύξησης των τιμών στα αγροτικά προϊόντα

Η Ευρωβουλευτής της Ελιάς, Εύα Καϊλή, σε συνεργασία με τον Ξανθιώτη υποψήφιο ευρωβουλευτή Άλκη Κίσσα (Τομέας Αγροτικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης στο S&D), κατέθεσαν επίκαιρη ερώτηση στην Επίτροπο Ανταγωνισμού M. Vestager για τις συγχωνεύσεις των μεγάλων εταιριών αγροχημικών προϊόντων και αγροτεχνολογίας, οι οποίες λαμβάνουν χώρα τον τελευταίο χρόνο. Οι συγχωνεύσεις αυτές αναμένεται να δημιουργήσουν το μεγαλύτερο ολιγοπώλιο στην ιστορία, με τρεις εταιρίες οι οποίες θα ελέγχουν το 70% του παγκόσμιου αγροχημικού τομέα και το 60% της σποροπαραγωγής. Είναι λοιπόν ορατός ο κίνδυνος να αυξηθούν οι τιμές και να μειωθεί η ποικιλία και η καινοτομία των προϊόντων, να μεγαλώσει η εξάρτηση των αγροτών και να κινδυνέψει η διατροφική ασφάλεια των καταναλωτών και των κρατών – μελών.

Κίνδυνος δημιουργίας ολιγοπωλίου που δημιουργεί προϋποθέσεις ομηρίας για τους αγρότες

alkis kissas17Όπως σημείωσε ο κ. Κίσσας, μιλώντας στο «Ε»: «Ο αγροτικός τομέας βρίσκεται στο μεταίχμιο της εξελεγκτικής του πορείας, ώστε να ανταποκριθεί στις ανάγκες για βιώσιμα προϊόντα, σε έναν συνεχώς αυξανόμενο ανθρώπινο πληθυσμό, με παράλληλη προστασία του περιβάλλοντος. Στα πλαίσια αυτά, οι έξι μεγαλύτερες εταιρίες αγροτεχνολογίας προχωρούν σε συγχωνεύσεις, καθώς σύμφωνα με τις ίδιες ο συνδυασμός της τεχνογνωσίας τους θα επιτύχει καλύτερη εξυπηρέτηση των παραγωγών και των καταναλωτών. Ωστόσο οι τρεις νέες εταιρίες που θα προκύψουν θα ελέγχουν το 70% του παγκόσμιου αγροχημικού τομέα και το 60% της σποροπαραγωγής. Είναι λοιπόν ορατός ο κίνδυνος να αυξηθούν οι τιμές και να μειωθεί η ποικιλία και η καινοτομία των προϊόντων. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα να μεγαλώσει η εξάρτηση των αγροτών, των καταναλωτών και των κρατών, στις τρεις εταιρίες που θα σχηματίσουν το μεγαλύτερο ολιγοπώλιο της ιστορίας». Την ανησυχία αυτή μετέφεραν ο κ. Κίσσας και η κα Καϊλή στην Επιτροπή Ανταγωνισμού μέσω των ακόλουθων ερωτήσεων: «Εγγυάται η Επιτροπή ότι οι συγχωνεύσεις θα οδηγήσουν σε φτηνότερα και αποδοτικότερα προϊόντα για τους αγρότες στο μέλλον, ενώ παράλληλα θα είναι ασφαλή για τους καταναλωτές και το περιβάλλον; Εγγυάται ότι οι συγχωνεύσεις δεν θα δημιουργήσουν στρέβλωση του ανταγωνισμού, με καταχρηστική άσκηση δεσπόζουσας θέσης και δημιουργία καρτέλ;».

Ελληνική παρέμβαση στον ευρωπαϊκό αγροτικό σχεδιασμό για την στήριξη του πρωτογενούς τομέα

Η ερώτηση αυτή δεν αποτελεί μεμονωμένη ενέργεια για τη στήριξη του αγροτικού τομέα, αλλά λογική συνέχεια μιας σειράς ερωτήσεων και δράσεων που έχει καταθέσει η Ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή σε συνεργασία με τον κ. Κίσσα. Ερωτήσεις και παρεμβάσεις που αποσκοπούν στη βελτίωση της θέσης και της ισχύος του Έλληνα αγρότη, την προστασία των καταναλωτών, την καταπολέμηση των ανισοτήτων και του αθέμιτου ανταγωνισμού. Σε ερώτησή μας για το κατά πόσο μπορεί η ευρωπαϊκή επιτροπή ανταγωνισμού να ελέγξει μια τέτοια διαδικασία, ο κ. Κίσσας σημείωσε ότι εφόσον οι εταιρίες αυτές εμφανίζουν δραστηριότητα εντός της εσωτερικής αγοράς, τα ευρωπαϊκά όργανα μπορούν να παρέμβουν. «Η παρέμβαση της ΕΕ γίνεται βέβαια με τη συνήθη νομοθετική διαδικασία: η Επιτροπή υποβάλει πρόταση και το Συμβούλιο με το Κοινοβούλιο αποφασίζουν. Οι ευρωβουλευτές μπορούν να υποβάλλουν ερωτήσεις στην Επιτροπή για οτιδήποτε αφορά πράξεις που αποφασίζονται από τα ευρωπαϊκά όργανα. Στη συγκεκριμένη περίπτωση η επιτροπή ανταγωνισμού και οι ρυθμιστικές αρχές έχουν βάλει πολλά εμπόδια στις συγχωνεύσεις αυτές, οι οποίες αναμένεται να δημιουργήσουν τα προβλήματα που αναφέρθηκαν ανωτέρω και γι’ αυτό περιμένουμε με ενδιαφέρον την απάντηση», σημείωσε ο ίδιος.

Πολύπλευρο ενδιαφέρον για τους αγρότες και ερώτηση για την επιχορήγηση εργασίας 12%

Το ενδιαφέρον όμως δεν περιορίζεται στις συγχωνεύσεις εταιρειών, αλλά έχει υπάρξει ήδη παρέμβαση και σε άλλα θέματα που αφορούν συγκεκριμένα τον αγροτικό τομέα της χώρας μας. Συγκεκριμένα, ο κ. Κίσσας ανέφερε ότι μέχρι στιγμής υπήρξε εξέλιξη σε ερώτηση αναφορικά με το κόστος εφοδίων (φυτοφαρμάκων, σπόρων) στην Ελλάδα. Η Επιτροπή απάντησε ότι μαζί με την ελληνική αρχή ανταγωνισμού θα διερευνήσουν παραβάσεις από ιδιωτικές επιχειρήσεις της ΕΕ ή/και των εθνικών κανόνων περί ανταγωνισμού στον τομέα των γεωργικών εισροών. Το επόμενο διάστημα αναμένονται απαντήσεις και εξελίξεις αναφορικά με την προστασία των μελισσών από τα νεονικοτινοειδή φυτοφάρμακα, με την μη καταβολή από την ελληνική κυβέρνηση του συμψηφισμού του ΦΠΑ στους κτηνοτρόφους, οι οποίοι πουλάνε γάλα με 13% ΦΠΑ ενώ αγοράζουν εφόδια και ζωοτροφές με 24% ΦΠΑ, με την υπερβολική φορολόγηση και τις ασφαλιστικές εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών και αγροτών. Αναφορικά με την ΑΜ-Θ και την Ξάνθη έχει κατατεθεί ερώτηση για την επαναφορά της επιδότησης εργοδοτικού κόστους 12%, η οποία αποτελεί ενίσχυση περιφερειακού χαρακτήρα και έχει στόχο να στηρίξει την οικονομική ανάπτυξη, να άρει τις ανισότητες και να δημιουργήσει θέσεις εργασίας στην πιο φτωχή ελληνική περιφέρεια και σε μια από τις πλέον μειονεκτικές ευρωπαϊκές περιφέρειες.

ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ

chdiafonidis@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Δεκαεννέα νέοι κτηνίατροι προσλήφθηκαν στην Περιφέρεια

Οι νέες προσλήψεις περιλαμβάνουν δεκατέσσερις κτηνιάτρους με δωδεκάμηνες συμβάσεις και πέν…