Σχόλια 28/07/17

0
kosinthos-gefira-1950
Άλλαξε στόχους
Ο θεσμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης δημιουργήθηκε ως γνωστόν για να βρίσκεται δίπλα και κοντά στα προβλήματα των κατοίκων και γνωρίζοντάς τα να τα επιλύει προς όφελος πάντα των δημοτών.
Αυτή είναι η ουσία, η πεμπτουσία της φιλοσοφίας της δημιουργίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αιώνες τώρα. Δυστυχώς, εδώ και καιρό, τούτος ο Λαϊκός φορέας έχει χάσει την αποστολή του. Θεωρούν αυτοί που εκλέγονται για να τον υπηρετούν πως δημιουργήθηκε γι’αυτούς. Όπως την ίδια νοοτροπία απέκτησαν και οι εργαζόμενοι στους φορείς αυτούς. Προφανώς οι αντιλήψεις αυτές, τόσο η μία όσο και η άλλη, εμπεδώθηκαν εξαιτίας της αποχής τόσο των πολιτών όσο και της υπερκείμενης αρχής που βλέποντας και διαπιστώνοντας την λοξοδρόμηση προς αυθαιρεσίες και έπαρση λόγω εξουσίας, δεν τιμώρησε βάση των κείμενων νόμων. Από γνήσια λαϊκή θεσμική εκδήλωση η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει μεταβληθεί σε χώρο άσκησης προσωπικών φιλοδοξιών με όλα τα συμπαρομαρτούντα.
Γ.Δ.


Αυτοδιοίκηση και Ξάνθη
Η Ξάνθη, ο δήμος Ξάνθης είναι μια μικρή πόλη. Αυτό κατ’ ανάγκη δεν είναι κακό. Κι αυτό διότι το μέγεθος της πόλης βοηθάει στην υλοποίηση πιλοτικών προγραμμάτων. Σαν μεσαίου μεγέθους πόλη, χωρίς άλλους δήμους δίπλα για να χαθεί η μπάλα, μπορούν αν γίνουν πολλά. Πάρα πολλά. Μάλιστα τ’ αποτελέσματα κάθε προσπάθειας, νέας δράσης είναι εύκολα να μετρηθούν. Όπως είναι εύκολο να ερωτηθούν οι δημότες για διάφορα θέματα της πόλης που ζουν.
Η Ξάνθη μπορεί σαν δήμος, σαν πόλη να γίνει διαφορετική. Να γίνει όμορφη, καθαρή, πράσινη, χαμηλής όχλησης, νέων εφαρμογών. Σημασία μεγάλη έχει να βρει η πόλη τους κατάλληλους ανθρώπους να την υπηρετήσουν με πάθος, με όραμα και με ιδέες.
Γ.Δ.


Τι είναι η Αυτοδιοίκηση λοιπόν;
Κατ’ αρχάς η Αυτοδιοίκηση είναι ένα ομαδικό παιγνίδι, δεν παίζεται πλέον μόνο από έναν. Χρειάζεται μια ικανή ομάδα η οποία πρέπει να έχει την εκρηκτικότητα, τις καλές ιδέες αλλά και την εμπειρία να τις εφαρμόσει. Εδώ λοιπόν υπάρχει το θέμα των ικανών συνεργατών. Διότι οι συνεργάτες πρέπει να σκέφτονται διαφορετικά και να υλοποιούν χωρίς καθυστερήσεις. Η Αυτοδιοίκηση κρίνεται καθημερινά. Οι άνθρωποί της το ίδιο μέσα και έξω από το δήμο.
Κρίνεται για το πώς διαχειρίζεται τους δημόσιους χώρους, αν προσπαθεί να βρει λύσεις μαχόμενη για το αυτονόητο, για νέες και μεγαλύτερες διεκδικήσεις, ενώ βέβαια το κεφάλι είναι κάτω και δουλεύεις.
Γ.Δ.


Ξανθιώτισσα φωτογραφισμένη στον Κόσυνθο. Πίσω της η τότε ξύλινη γέφυρα. Ημερομηνία 31-12-1950
(Αρχείο Κώστα Μαυρομάτη)


Καλοκαιρινό
Είναι αλήθεια πως το φετινό καλοκαίρι δεν μας αφήνει να πλήξουμε κι ούτε είναι βαρετό μόνον με ζέστες. Έχουμε δηλαδή και εκπλήξεις με βροχές (βροχούλες) και καύσωνες, με σκαμπανεβάσματα.
Ποικιλία λέγεται αυτό. Όχι όμως για όλους. Και κυρίως όχι για τα μπαρ και τα αναψυκτήρια των παραλιών που επιθυμούν υψηλές θερμοκρασίες. Όπως και να’χει, άλλοι θέλουν βροχή, όπως οι αγρότες μας, άλλοι όχι. Έτσι είναι η ζωή. Το καλό για τον ένα, δεν είναι καλό για τον άλλο.
Καλοδεχούμενα να’ ναι και τα μεν και τα δε. Με υγεία για να απολαμβάνει κανείς.
Γ.Δ.


Η Παλιά Πόλη
Περιδιαβαίνοντας κανείς τα σοκάκια της Παλιάς Πόλης και έχοντας χρόνο να ψάχνει και να βλέπει, θα διαπιστώσει και θα βρει πράγματα που δεν τα είχε φανταστεί.
Η Παλιά Πόλη που υπερηφανευόμαστε όλοι γι’αυτήν σήμερα, είναι από μόνη της ένας κόσμος ολόκληρος που γνωρίζοντάς τον κανείς, γνωρίζει την ιστορία της πόλης αλλά και των ανθρώπων που την κατοίκησαν εδώ και πολλά χρόνια και έζησαν ειρηνικά και δημιουργικά μεταξύ τους.
Η Παλιά Πόλη κυρίως αλλά και κάποια άλλα σημεία αυτής ήταν τα ενδεικτικά για την αντιπροσωπευτικότητα και σύνθεση του πληθυσμού.
Χριστιανικοί ναοί και Μουσουλμανικά τζαμιά σηματοδοτούσαν την κοινωνική ζωή του τόπου μας. Γεμάτη η Παλιά Πόλη από ναούς και ναΐσκους. Το ίδιο από τζαμιά και τεκέδες. Μακρόχρονη ιστορία…
Γ.Δ.


«Άγγιγμα ψυχής» του Χατζηγιάννη στα Δημοκρίτεια
Ήταν πολύ επιτυχημένη η συναυλία του Μιχάλη Χατζηγιάννη στα Άβδηρα στο πλαίσιο των Δημοκριτείων. Ο Κύπριος καλλιτέχνης θύμισε στο κοινό ότι είχε ξανατραγουδήσει στα Δημοκρίτεια και μάλιστα στο πρώτο του ξεκίνημα το 1999 με το «Άγγιγμα ψυχής» που τον καθιέρωσε. Τραγούδησε επί 3 ώρες παλιές και νέες του επιτυχίες ενθουσιάζοντας το κοινό.
Τα Δημοκρίτεια φέτος έγιναν 36 ετών από τότε που τα καθιέρωσε ως θεσμό ο κοινοτάρχης των Αβδήρων Δημήτρης Βουρβουκέλης και τον στήριξαν όλοι οι δήμαρχοι που ακολούθησαν. Δίνουν κάθε χρόνο την ευκαιρία σε πολύ κόσμο να ακούσει σημαντικούς καλλιτέχνες αλλά και να γνωρίσει και τα τοπικά σχήματα.
Μ.Ξ.


Ακόμα οι άδειες για τα τραπεζοκαθίσματα…

Σίγουρα και δεν βγάζει καλή εικόνα λειτουργίας ο δήμος Ξάνθης όταν φτάσαμε τέλος Ιουλίου και δεν έχει εκδώσει ακόμη τις άδειες για την ανάπτυξη των τραπεζοκαθισμάτων με βάση την νέα κανονιστική. Με τον τρόπο αυτό είναι σαν να ωθεί τους καταστηματάρχες να ρισκάρουν να παρανομήσουν αφού βλέπουν να χάνουν την σαιζόν. Βέβαια το δίκιο είναι κάπου στην μέση γιατί η εμπλοκή όλων αυτών των υπηρεσιών που πρέπει να εγκρίνουν και με τον τρόπο λειτουργίας του που όλοι γνωρίζουμε είναι κάπως δύσκολο να μικρύνει ο χρόνος έκδοσης αλλά όχι και 7 μήνες! Ωστόσο έχει δίκιο ο πρόεδρος της Νομαρχιακής Επιτροπή του τεχνικού επιμελητήριου κ. Γιάννης Δουκέλης όταν λέει οι Κανονιστικές γίνονται για να λύνουν προβλήματα και όχι για να προσθέτουν.
Μ.Ξ.


Ελληνική τουριστική εικόνα
Αύξηση της έλευσης τουριστών φέτος στη χώρα μας κυρίως λόγω των επεισοδίων και της έκρυθμης κατάστασης στην ευρύτερη γειτονιά μας (Τουρκία, Αίγυπτο). Πέρα από την θάλασσα, τον ήλιο, το ωραίο φαγητό, την ιστορία και τους αρχαιολογικούς θησαυρούς, θα πρέπει να σκεφτόμαστε ότι οι άνθρωποι που έρχονται περιμένουν να δουν μια ευρωπαϊκή χώρα. Κάποιοι απ’ αυτούς ταξιδεύουν κυριολεκτικά από την άλλη άκρη της γης, για μια επίσκεψη που αποτελεί όνειρο ζωής γι’ αυτούς. Στην χώρα της δημοκρατίας και του πολιτισμού. Εκατοντάδες τουρίστες περιφέρονται στο κέντρο της Αθήνας, έξω από την Βουλή, στο Μοναστηράκι και στην Πλάκα, στο Θησείο και στην Ακρόπολη. Το να βλέπεις τον σύγχρονο ‘’ναό’’ της Δημοκρατίας, την Βουλή, να παραβιάζεται από μέλη αντιεξουσιαστικής ομάδας με πανό και φυλλάδια δεν είναι και το καλύτερο θέαμα. Ασφαλώς από το ετήσιο καλοκαιρινό πρόγραμμα δεν μπορούν να λείψουν οι απεργίες στους αρχαιολογικούς χώρους. Το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, εν μέσω έξαρσης της τουριστικής περιόδου, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων του Υπουργείου Πολιτισμού αποφάσισε να προχωρήσει σε απεργία σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους της Αττικής, λόγω των προβλημάτων στο υπουργείο. Εικόνα ξεχαρβάλωσης στις υπηρεσίες του υπουργείου, που υποτίθεται ότι είναι υπεύθυνες για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς. Οι εικόνες από τα πεσμένα και σπασμένα αγάλματα στο μουσείο της Κω σόκαραν πολλούς, ιδίως όταν έγινε γνωστό ότι δεν είχαν στερεωθεί σωστά προκειμένου να προλάβουν την ημερομηνία ανοίγματος του μουσείου. Ας διεκδικήσουμε εμείς τα συνδικαλιστικά μας δίκαια, και ας αφήσουμε τους Ασιάτες τουρίστες να δουν τα αρχαία κάποια άλλη φορά. Εδώ δίπλα ζουν εξάλλου.
Χ.Δ.


Πρόβλημα τα αδέσποτα. Μήπως και τα δεσποζόμενα;
Το σημερινό ρεπορτάζ του «Ε» για τα δικαιώματα αλλά και τις υποχρεώσεις των ιδιοκτητών κατοικίδιων ζώων ανέδειξε και μία άλλη πλευρά του προβλήματος. Μιλάμε κυρίως για τα αδέσποτα, τις αγέλες που έχουν σχηματίσει, τις επιθέσεις σε ανυποψίαστους διαβάτες, τα περιττώματα που γεμίζουν σε δρόμους και πεζοδρόμια. Και ψάχνουμε συνεχώς υπευθύνους και ζητάμε από τον δήμο να επιληφθεί του θέματος, το οποίο όντως στην πόλη μας έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις. Όταν όμως φιλοζωικοί οργανισμοί αλλά και οι αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου τονίζουν πως κάθε χρόνο γίνονται εκατοντάδες στειρώσεις αδέσποτων, πώς εξηγείται η αύξησή τους; Ο πλέον προφανής λόγος είναι ότι από δεσποζόμενα μετατρέπονται ‘’εν μια νυκτί’’ σε αδέσποτα. Ανήλικα παιδιά που πήραν έναν σκύλο λόγω της τάσης που υπάρχει, για να κάνουν την μόδα τους, δεν έχουν συναίσθηση των ευθυνών τους και με την πρώτη ευκαιρία ή δυσκολία τον παρατούν στον δρόμο. Γι’ αυτό πλέον συναντούμε ανάμεσα στα αδέσποτα και σκυλιά από γνωστές ράτσες και όχι αυτά που κάποτε αποκαλούσαμε ‘’κοπρόσκυλα’’, θέλοντας κυρίως να δείξουμε ότι ήταν σκυλιά του δρόμου, που προήλθαν από προσμίξεις ράτσας. Έχουν την ευθύνη όμως μόνο οι ιδιοκτήτες; Οι κτηνίατροι ισχυρίζονται πως όχι. Είναι υπεύθυνοι και οι ίδιοι να μην παράσχουν τις υπηρεσίες τους όταν ένα ζώο δεν είναι τσιπαρισμένο, κυρίως όταν ο ιδιοκτήτης είναι ανήλικος. Κάποιοι κτηνίατροι κάνουν ‘’τα στραβά μάτια’’ κατά το κοινώς λεγόμενο, ενώ για ένα μη τσιπαρισμένο ή και ακρωτηριασμένο ζώο πρέπει να ειδοποιείται η Αστυνομία. Ευθύνη πολλών, λοιπών, για να μην πούμε όλων.
Χ.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2024

Βραβεύσεις από την Πρόεδρο Σε ειδική τελετή στο Προεδρικό Μέγαρο, η Πρόεδρος της Δημοκρατί…