Σχόλια 19/07/17

0
ktel-mousades
Ασήμαντη κίνηση την Κυριακή
Η αγορά την Κυριακή που μας πέρασε ήταν ανοικτή. Δηλαδή όσοι επαγγελματίες επιθυμούσαν μπορούσαν να έχουν ανοιχτά τα καταστήματά τους. Τελικά το ποσοστό των καταστημάτων που άνοιξε ήταν πάρα πολύ μικρό. Άνοιξαν όμως κάποια μάρκετ όπως και το συγκρότημα Flamingo.
Όλα δείχνουν πως οι έμποροι και επαγγελματίες της Ξάνθης πως δεν επιθυμούν ν’ ανοίγουν τις Κυριακές. Αυτό πλέον έγινε φανερό λόγω και του μικρού τζίρου που πραγματοποιήθηκε.
Γ.Δ.


Ασφαλτοστρώσεις
Ανά εβδομάδα από τον δήμο Ξάνθης εκδίδεται δελτίο Τύπου για… ασφαλτοστρώσεις! Πρόκειται για τον τομέα υψηλών επιδόσεων της δημοτικής αρχής μας που επέλεξε να διακριθεί. Κι έτσι έχουν ξαμολυθεί να στρώνουν άσφαλτο, σαν μια ένδειξη – έτσι νομίζουν- ότι παράγουν έργο στο δήμο.
Προφανώς έχουν παρερμηνεύσει εκεί στο δήμο μας τι ακριβώς είναι «έργο» και ποιες είναι οι ανάγκες και οι απαιτήσεις των Ξανθιωτών.
Εάν προτίθεται ο δήμος να αξιοποιήσει το αποθεματικό που έχει σε ασφαλτοστρώσεις, χαθήκαμε. Διότι μπέρδεψαν τις ανάγκες και τις προτεραιότητες εκεί στο δήμο κι αυτό είναι άσχημο. Άσχημο για τον ίδιο το δήμο και τις προοπτικές του στο να επενδύει στην καλυτέρευση της ποιότητας ζωής των δημοτών. Λεπτομέρειες δεν αναφέρουμε, τα είπαμε πολλές φορές. Αντ’ αυτού, ο δήμος Ξάνθης προτιμάει να τα κάνει μασούρια τα χρήματα που έχει αντί να τα επενδύει σωστά!
Γ.Δ.


Εξήντα χρόνια φραπές
Εξήντα χρόνια συμπληρώνονται φέτος από τη στιγμή που ο Δημήτρης Βακόντιος ανακάλυψε τον φραπέ μέσα στο χώρο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, κατά τη διάρκεια της 22ης διοργάνωσης. Έκτοτε, ο φραπές κατέκτησε ολόκληρη την Ελλάδα και όχι μόνο, με την ξεχωριστή γεύση του και το ιδιαίτερο άρωμά του. Με αφορμή τη συμπλήρωση έξι δεκαετιών από την πρώτη φορά που το αφρώδες κρύο ρόφημα παρουσιάστηκε στο χώρο της Έκθεσης, ένα μουσείο για το φραπέ θα ανοίξει τις πύλες του με την έναρξη της 82ης ΔΕΘ, στις 9 Σεπτεμβρίου. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα αφιέρωμα στον αγαπημένο καφέ, το οποίο ξεκινάει με την ανακάλυψή του, θα περιλαμβάνει μια αναδρομή στην ιστορία του, ενώ φυσικά δεν θα λείπει και η δοκιμή! Το εργοστάσιο του φραπέ θα είναι ανοικτό κατά το δεκαήμερο της Έκθεσης, τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.
Γ.Π.


Λεωφορείο όχι μακρινής εποχής με οδηγό τον Μιχάλη Μουσαδέ
(Αρχείο Κώστα Μαυρομάτη)


Σκουπίδια παντού
Οι μέρες που στην Ξάνθη έχει αέρα, βιώνουμε μια απαράδεκτη εικόνα. Τόσο οπτικά όσο και αισθητικά. Γεμίζει η πόλη απ’ άκρου εις άκρον με σκουπίδια! Κάθε μορφής και είδους σκουπίδια. Άλλα ιπτάμενα, άλλα μεγάλα, άλλα μικρά, φύλλα κάθε μορφής και πλαστικές σακούλες διαφόρων διαστάσεων.
Γενική εικόνα, σκουπιδομάνι. Σε όλα τα μέρη, παντού. Και είναι απορίας άξιο πώς και από πού προέρχονται όλα αυτά τα σκουπίδια και δεύτερο, οι εκατοντάδες εποχιακοί που έχει ο δήμος μέσω του γνωστού προγράμματος, τι ακριβώς κάνουν; Που είναι; Δεν βγαίνουν στους δρόμους όπου και θα πρέπει να βρίσκονται;
Δυστυχώς, οφείλουμε να το πούμε, ότι οι επισκέπτες της Ξάνθης την χαρακτηρίζουν ως ιδιαίτερα βρώμικη πόλη. Τόσο με τα σκουπίδια όσο και με τους κάδους που μυρίζουν, που τρέχουν τα ζουμιά κάτω ανάμεσα σε λάδια και λίπη.
Γ.Δ.


Ποιος ασχολείται με την τοπική αυτοδιοίκηση;
Για άλλους αναμενόμενο, για άλλους κεραυνός εν αιθρία και για κάποιους αδιάφορες οι παραιτήσεις δύο επί σειρά ετών δημοτικών συμβούλων και επικεφαλής παρατάξεων στο δήμο Ξάνθης. Ο Θανάσης Ξυνίδης και ο Δημήτρης Μπένης αποχωρούν από την τοπική πολιτική σκηνή, ο δεύτερος τουλάχιστον προσωρινά. Στην ανακοίνωση του κ. Ξυνίδη περιέχονται πολλές αλήθειες. Αλήθειες που πονάνε, ακριβώς γιατί είναι πραγματικότητα. Μια νοσηρή πραγματικότητα που μοιάζει να στοιχειώνει για πολλά χρόνια τον δήμο Ξάνθης. Αναλογιζόμενος την δική του εμπλοκή στην τοπική αυτοδιοίκηση πριν 23 χρόνια, συμπεραίνει ότι είναι απαραίτητο κάθε δημότης να ασχολείται με την πρωτοβάθμια τοπική αυτοδιοίκηση. Να έχει λόγο και να παρεμβαίνει στην καθημερινή ποιότητα ζωής του δήμου του. Παρέμβαση όχι με την κριτική στο καφενείο, αλλά με την ουσιαστική συμμετοχή στην λήψη αποφάσεων. Κάποιοι κατάφεραν να δημιουργήσουν την εικόνα στους Ξανθιώτες ότι η υπόθεση δήμος και η συμμετοχή στα κοινά είναι κάτι πολύ μακρινό, κάτι σκοτεινό και ανήθικο, για ανθρώπους διαπλεκόμενους, που έχουν τα μέσα και τις άκρες. Κανείς, λοιπόν, δεν μπαίνει στην διαδικασία να αλλάξει κάτι, αφού το αποτέλεσμα του ‘’ματς’’ θεωρείται από πριν κανονισμένο. Καθόμαστε απαθείς και ψηφίζουμε αυτόν που πιστεύουμε ότι θα μας κάνει τις διάφορες εξυπηρετήσεις, χωρίς να μεταφράζεται η όποια αντίθεσή μας και σε μείωση των ψήφων. Και το έργο επαναλαμβάνεται με τους ίδιους λίγο-πολύ πρωταγωνιστές, τους ίδιους αγανακτισμένους θεατές και περνούν οι τετραετίες όμορφα. Μακάρι το κάλεσμα προς τους νέους που απηύθυνε ο Θανάσης Ξυνίδης να βρει ευήκοα ώτα ανθρώπων με αγάπη για την πόλη και με όρεξη για δουλειά. Αλλιώς τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει.
Χ.Δ.


Αναζητώντας σωσίβιο
Προχθές ο Πρωθυπουργός εμφανίστηκε στο υπουργείο Εργασίας και φυσικά προέβη σε θριαμβολογικές υποσχέσεις παροχών. Μίλησε για μια άλλη πραγματικότητα. Αυτήν που δεν υπάρχει. Που κυκλοφορεί από το Μαξίμου και μερικά υπουργεία. Εξάλλου, το ψέμα όσο πιο μεγάλο είναι, τόσο πιο πιστευτό γίνεται. Βασικές αρχές. Τι δεν μπόρεσε να αποκρύψει όμως; Την αφαίρεση δύο μισθών από τους εργαζόμενους μέσα σε δύο μόνο χρόνια. Το «κούρεμα» τριών συντάξεων μέσα στον ίδιο χρόνο. Την ραγδαία επέκταση των μορφών μερικής απασχόλησης. Τον τριπλασιασμό του ρυθμού εξόδου των νέων από την χώρα. Την πλήρη απογοήτευση της νέας γενιάς ως προς τις προοπτικές παραμονής στην χώρα. Την δραματική αύξηση των φόρων και των εισφορών καθαρά φορολογικού χαρακτήρα σε βάρος των ανεξάρτητων επαγγελματιών. Όλα αυτά και άλλα τόσα δεν κατάφερε να τα αποκρύψει μέσα στα πανηγύρια για τις νέες θέσεις εργασίας. Ούτε τις θηριώδεις υποσχέσεις του από το βήμα της ΔΕΘ το 2014 για μοίρασμα 12 δισ., ούτε την επαναφορά 13ου και 14ου μισθού. Μαζί με τις εξαγγελίες για αύξηση του κατώτατου ορίου μισθού στα 751 ευρώ. Ό,τι και να κάνει όμως ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί να βελτιώσει την εικόνα της καταρρέουσας κυβέρνησης. Μέχρι στιγμής δεν του έχει ‘’βγει’’ τίποτα, εκτός από τις πρώτες εκλογικές αναμετρήσεις. Ούτε στις αγορές βγήκαμε, ούτε από τα μνημόνια βγήκαμε, ούτε καν από τα capital controls καταφέραμε να βγούμε. Είναι πολύ δύσκολο πλέον για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ να βρει σωσίβιο. Όσες προσπάθειες γίνονται μοιάζουν πιο πολύ με παιδικά μπρατσάκια για να μείνει στον αφρό.
Χ.Δ.


Εδώ και τώρα να σταματήσει η κοροϊδία της Εγνατίας
Είναι λυπηρό και μας καταδικάζει σε αναπτυξιακή υστέρηση το γεγονός ότι δεν ευτυχίσαμε να έχουμε πολιτικούς με πυγμή στην δεδομένη συγκυρία. Να χτυπάνε το χέρι στο τραπέζι διεκδικώντας έργα για τον τόπο τους και όχι να προβάλλουν ανίσχυρες δικαιολογίες και να επιχειρούν έτσι να καλύψουν την ανικανότητά τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η υπόθεση της δημοπράτησης του πρώτου τμήματος του κάθετου άξονα της Ξάνθης. Η διοίκηση της Εγνατίας πραγματικά εμπαίζει την κοινωνία της Ξάνθης με τις αλλεπάλληλες αναβολές της δημοπράτησης και την καθυστέρηση στην διαδικασία των απαλλοτριώσεων που είναι καθαρά διαδικαστικό θέμα. Η Εγνατία δεν είχε κανένα πρόβλημα στην δημοπράτηση των διοδίων αλλά προέβαλε πρόβλημα στη δημοπράτηση του κάθετου άξονα της Ξάνθης! Κι όμως οι πολιτικοί μας αντί να απαιτήσουν την παραίτηση του προέδρου της Εγνατίας που τους έχει εκθέσει περιμένουν ακόμα εξηγήσεις. Αντί να απαιτήσουν να μην πληρώνουμε διόδια μέχρι να ολοκληρωθούν όλοι οι κάθετοι άξονες και όχι να εξαιρεθεί της Ξάνθης… περί άλλων τυρβάζουν!
Μ.Ξ.


«‘Έφυγε» από την ζωή προχθές ένας ευεργέτης της Ξάνθης
thanopoulos 3Ο Νομάρχης Κωνσταντίνος Θανόπουλος που σ’ αυτόν οφείλει η Ξάνθης το μεγάλο της ατού. Την παλιά Ξάνθη!
Ο Κ. Θανόπουλος ήταν αυτός που πήγε κόντρα σε όλους τους τότε πολιτικούς παράγοντες δημάρχους και βουλευτές που υπό το βάρος του πολιτικού κόστους ζητούσαν αυτό που ήθελε και η ανίδεη, εγκλωβισμένη στην επαρχιώτικη λογική της δεκαετίας του 1970. Η τοπική κοινωνία ήθελε να μην κηρυχθεί διατηρητέος ο οικισμός της Π. πόλης για να …εκσυγχρονιστεί όπως η υπόλοιπη πόλη όπως διακήρυττε ο τότε δήμαρχος Μπένης. Το φανταζόσαστε πως θα ήταν …εκσυγχρονισμένη η Π. Πόλη; Μ’ αυτή την φρικτή αρχιτεκτονική των οικοδομών της δεκαετίας του 70! Πώς αλλιώς;
Ο Κ. Θανόπουλος τα περιγράφει όλα αυτά στο βιβλίο του «Πορεία αντίθετα» που αποτελεί ένα σημαντικό ντοκουμέντο της εποχής. Καλό θα είναι να το διαβάσουν εκεί στον δήμο Ξάνθης.
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

Περί οδησήμανσης πάλι Ιδού κι άλλο ένα θέμα που καλείται ν’αντιμετωπίσει η παρούσα δημοτικ…