Γέλιο για τους καϊκτσήδες
Συμπολίτες μας τηλεφώνησαν γελώντας για το σχόλιο της στήλης «Καϊκτσή καυγάς». Χαρακτήρισαν δε πετυχημένη την παρομοίωση ως προς τα τεκταινόμενο στο δημόσιο βίο της πόλης μας. Δύο-τρεις μάλιστα μας ανέφεραν και ονόματα καϊκτσήδων και βέβαια το γέλιο -και η θλίψη για το κατάντημα – περίσσεψαν.
Όπως και να’ χει πάντως, διαπιστώσαμε πως τους έχουν εντοπίσει τους ψεύτικους καυγάδες και ποιοι συμμετέχουν σ’ αυτούς. Διότι το έργο παίζεται αρκετά χρόνια και το σενάριο πλέον πάλιωσε: Αλλάζουν κατά καιρούς οι συμμετέχοντες καϊκτσήδες. Εν καιρώ θα σας τους παρουσιάσουμε έναν προς έναν, εκτός εάν σταματήσουν να εκτίθενται.
Γ.Δ.
Πισίνες ιδιωτικές
Και μια και το δημοτικό κολυμβητήριο δεν λειτουργεί και ούτε θα λειτουργήσει για τα επόμενα δύο χρόνια τουλάχιστον, οι ξανθιώτες που δεν πάνε θάλασσα, έχουν τρεις επιλογές για να δροσιστούν.
Τρεις επιλογές δίπλα τους. Και οι τρεις προσφερόμενες από ξενοδοχεία. Η πρώτη είναι η πισίνα του ξενοδοχείου Ζήτα Παλλάς, η δεύτερη στα Πηγάδια στο συγκρότημα της ΠΑΕ και η τρίτη πισίνα δέχεται τους Ξανθιώτες στο ξενοδοχείο Αγριάνη. Σ’ αυτές τις τρεις πισίνες καταφεύγουν «εντός των συνόρων» οι ξανθιώτες που κάνουν τις βουτιές τους και δροσίζονται οικογενειακώς, κυρίως δε τα παιδιά.
Γ.Δ.
Φύλακες χωρίς αντικείμενο
Φύλακες στα πάρκα έχουμε; Έχουμε! Τι φυλάνε αφού παιγνίδια δεν υπάρχουν; Τι κάνουν τόσες ώρες εκεί; Δεν κάνουν τίποτε. Μόνον κάθονται. Ούτε ένα απλό καθάρισμα του χώρου που έχουν δεν κάνουν. Φύλακες στο «Κολυμβητήριο» έχουμε; Βεβαίως, δύο. Ένας πρωί και δεύτερος απόγευμα που αποχωρεί μετά τις δέκα. Δέκα και δέκα αναλαμβάνουν έργο οι διάφοροι που μπαίνουν μέσα και λεηλατούν τα πάντα. Ήδη το «Κολυμβητήριο» για να γίνει ξανά λειτουργικό, θα χρειασθεί να επενδυθούν πάρα πολλά χρήματα.
Με την ευκαιρία να πούμε συγχαρητήρια στην σημερινή δημοτική αρχή η οποία με τις ενέργειές της κατάφερε ν’ απαξιώσει και καταστρέψει ένα κολυμβητήριο εν λειτουργία.
Σε όλους όσους συνέβαλαν σ’ αυτήν την καταστροφή, θα τους θυμηθούμε όταν έρθει η ώρα…
Γ.Δ.
Μεγάλη παρέα ξανθιωτών (8 γυναίκες, 3 άντρες) σε λιτό πικ-νικ σε κάποια εξοχή
(Αρχείο Κώστα Μαυρομάτη)
Προβληματισμένος, αλλά αισιόδοξος
«Φρέσκο αίμα» προστίθεται στο δημοτικό συμβούλιο με δύο νέους συμβούλους που θα εκπροσωπούν την «Κοινωνία Δημοτών» στο δημοτικό συμβούλιο με τις παραιτήσεις Ξυνίδη και Βασιλούδη.
Μετά την συνάντηση της Πέμπτης ο ίδιος ο Θανάσης Ξυνίδης με ανάρτηση… αναμνηστικής φωτογραφίας των παλιών και των νέων που έρχονται, σχολίασε: «και εκεί που το συναίσθημα πάει να σου βάλει σκέψεις αμφιβολίας, αν αυτό που κάνεις είναι σωστό, έρχεται αυτή η απίστευτη φρεσκάδα των νέων και τα σκουπίζει όλα. Γιατί η κοινωνία δημοτών συνεχίζει εκεί που η κοινωνία την έχει τάξει».
Το εγχείρημα με την σταδιακή αντικατάσταση των συμβούλων της μείζονος αντιπολίτευσης και την είσοδο νέων ανθρώπων στα αυτοδιοικητικά αποτελεί ευκαιρία, αλλά και πρόκληση για την «Κοινωνία Δημοτών», καθώς οι νέοι σύμβουλοι έχουν απόλυτη ανάγκη υποστήριξης σε διαδικαστικό και ουσιαστικό επίπεδο, έτσι ώστε να προχωρούν σε τεκμηριωμένες παρεμβάσεις, προτάσεις και κριτική στο δημοτικό συμβούλιο. Αυτά που έχουν να μάθουν είναι πολλά, ωστόσο έχει πράγματι ενδιαφέρον το να ακούσουμε νέες φωνές εντός του δημοτικού συμβουλίου.
Ε.Δ.
«Μαγειρέματα»
Όλα πλέον δείχνουν πως στις επόμενες δημοτικές εκλογές στον Μητροπολιτικό δήμο Ξάνθης τίποτε δεν θα είναι όπως το γνωρίζουμε σήμερα. Ήδη υπάρχουν αποχωρήσεις τρανταχτές, ενώ στην κουζίνα ετοιμάζονται διάφορες συνταγές για μαγείρεμα. Προφανώς οι αρχιμάγειροι θα κοπιάσουν αρκετά μέχρι να ολοκληρώσουν τη νέα τους συνταγή.
Τελικά όλα δείχνουν πως θα’ χουμε δικαίωμα σε νέα επιλογή. Οι εμπνευστές της μαγειρικής πρωτοβουλίας όπως πληροφορήθηκε η στήλη εγκύρως, προχώρησαν στο στήσιμο του μαγειρείου διότι έχουν πεισθεί πως το υπάρχον σημερινό σχήμα θα υποστεί πιέσεις διάφορες όπως και σημαντικές αποχωρήσεις μέχρι και 7-8 ατόμων.
Άρα, οι δυσκολίες βρίσκονται στην κυβερνώσα πλευρά του δήμου την οποία θα προσπαθήσουν να αποδομήσουν κι άλλο οι νέοι μνηστήρες που συσκέπτονται άλλοτε φανερά κι άλλοτε κρυφά.
Γ.Δ.
Ρεκόρ προσλήψεων πέρυσι
Η χρονιά με τις λιγότερες αποχωρήσεις και τις περισσότερες προσλήψεις στο Δημόσιο την τελευταία τετραετία ήταν το 2016. Το 2016 καταγράφηκαν 9.810 αποχωρήσεις, έναντι 15.925 αποχωρήσεων το 2015, 28.469 αποχωρήσεων το 2014, 32.072 το 2013 και 29.982 αποχωρήσεων το 2012. Αντίστοιχα, το 2016 έγιναν 8.211 προσλήψεις έναντι 4.437 προσλήψεων το 2015, 5.349 το 2014 και 2.170 προσλήψεων το 2013. Ως προς τις προσλήψεις του 2016 διευκρινίζεται ότι από τις 8.211 οι 1.927 προσλήψεις εξαιρούνται από τον περιορισμό των προσλήψεων για το 2016 (1 πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις), καθώς αφορούν αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις, προσλήψεις σε υπηρεσίες ανταποδοτικού χαρακτήρα στους ΟΤΑ και προσλήψεις δικηγόρων με σχέση έμμισθης εντολής αορίστου χρόνου. Για το 2016, το 38,6% των υπαλλήλων που αποχώρησαν ήταν πανεπιστημιακής εκπαίδευσης. Οι περισσότερες αποχωρήσεις, το 24%, αφορούσαν υπαλλήλους μεταξύ 55 και 60 ετών και το 21% υπαλλήλους ηλικίας μεταξύ 60 και 65 ετών. Τα τελευταία χρόνια καταγράφεται μια μικρή αύξηση της μέσης ηλικίας αποχώρησης από το Δημόσιο. Για το 2016 η μέση ηλικία αποχώρησης διαμορφώθηκε στα 56 έτη. Το 2015 αποχώρησης ήταν τα 54,8 έτη και το 2014 τα 55,3 έτη. Σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης, οι περισσότερες αποχωρήσεις για το 2016 έγιναν στο υπουργείο Παιδείας (25,10% επί συνόλου) και τους ΟΤΑ (20,19%). Από τον συνολικό αριθμό προσλήψεων, το 24,9% των προσληφθέντων ήταν πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, ενώ το 25,8% ήταν προσωπικό ειδικών θέσεων, δηλαδή υπηρετούντες στα σώματα ασφαλείας και ένστολοι. Το 28,44% των προσλήψεων έγινε στους ΟΤΑ και το 22,35% αφορούσε προσλήψεις στο υπουργείο Υγείας. Γεροί να ‘μαστε, να διορίζουμε.
Χ.Δ.
Σεβασμός και ευθυνοφοβία
Για κάποιες δουλειές συνηθίζουμε να λέμε ότι αποτελούν λειτούργημα. Ο γιατρός και ο νοσοκόμος, ο δάσκαλος και ο καθηγητής και άλλες εργασίες που προσφέρουν στο κοινωνικό σύνολο. Δεν σε κάνει λειτουργό όμως η δουλειά σου, αλλά η στάση που έχεις απέναντι σ’ αυτό που επιτελείς. Γιατί και ένας δημόσιος υπάλληλος σε ένα γραφείο που πασχίζει να εξυπηρετήσει τους πολίτες άμεσα, να τους συμβουλεύσει ώστε να αποφύγουν λάθη και κακοτοπιές, που νοιάζεται σαν να πρόκειται για δική του επιχείρηση, κι αυτός λειτούργημα επιτελεί. Αυτές οι σκέψεις με αφορμή το παράπονο και την διαμαρτυρία που εκδήλωσαν κάποιοι αναγνώστες μας για τις συνεντεύξεις των φετινών αριστούχων στις πανελλαδικές εξετάσεις, στις οποίες δεν υπήρχαν όντως κάποια παιδιά με ιδιαίτερα υψηλές βαθμολογίες. Προφανώς δεν διάβασαν όλο το κείμενο, αλλά έμειναν στα ονόματα των μαθητών. Φέτος για πρώτη φορά το «Ε» φιλοξένησε μόνο υποψήφιους του 1ου ΓΕΛ και 2ου ΓΕΛ. Ο λόγος ήταν η άρνηση της διεύθυνσης του 3ου ΓΕΛ να δώσει ονόματα των αριστούχων πριν ‘’ανέβουν’’ ηλεκτρονικά από το υπουργείο, με την δικαιολογία ότι πιθανώς να μην βρουν μέσα στις έντυπες λίστες κάποιον αριστούχο και τον αδικήσουν. Αν αναρωτιέστε τι έκαναν οι διευθυντές των άλλων δύο Λυκείων, απλά έκατσαν και έψαξαν τις έντυπες καταστάσεις και σημείωσαν τα ονόματα των πρώτων. Τόσο απλά. Γιατί κάποιοι προφανώς δεν καταλαβαίνουν ότι αυτό απαιτούσε ο ρόλος τους, ο σεβασμός προς τους μαθητές τους, που κρατούν, οι ίδιοι και οι συγγενείς τους, αυτό το φύλλο της εφημερίδας σαν ενθύμιο για πολλά χρόνια. Η ευθυνοφοβία τους έφερε τελικά προ των ευθυνών τους.
Χ.Δ.
Δήμος Πρότυπο προς …αποφυγήν!
Πολλά ερωτηματικά γεννά όλη αυτή η κωλυσιεργία που παρατηρείται στον δήμο Ξάνθης στον χειρισμό θεμάτων που αποτέλεσαν την προμετωπίδα του προγράμματος του Δήμου «Πρότυπο» του κ. Δημαρχόπουλου. Για παράδειγμα: Το Κολυμβητήριο. Κάθε φορά που γίνεται αναφορά σ’ αυτό ο δήμαρχος λέει ότι περιμένουν έγκριση της οικοδομικής άδειας και αφού γίνουν οι απαραίτητες εργασίες να πάρει άδεια λειτουργίας. Ζήσε Μάη δηλαδή… Πόσα χρόνια δηλαδή κάνει να βγει μια άδεια λειτουργίας; Τι κάνουν οι τεχνικές υπηρεσίες ; Τι κάνει ο δήμαρχος; Κοντεύει να λήξει η θητεία του και ακόμη περιμένει άδεια λειτουργίας. Το ίδιο συμβαίνει και με τις Παιδικές Χαρές που υποτίθεται από πέρσι θα άνοιγαν. Έβαλαν τον αυτόματο πιλότο στον δήμος Ξάνθης και δεν βαριέσαι… Έτσι που πάνε κινδυνεύει να γίνει Δήμος Πρότυπο …προς αποφυγήν!
Και ξέρετε βέβαια την παροιμία: «Στο τέλος ξυρίζουν τον γαμπρό»!
Μ.Ξ.
Φοροληστρική επιδρομή
Αυτό που συμβαίνει με την φορολογία στην χώρα μας είναι πρωτοφανές! Μόνο για τον αέρα που αναπνέουμε δεν μας έχουν ακόμη φορολογήσει. Ολοένα και εφευρίσκουν τρόπους και τερτίπια για να μας τα παίρνουν. Οι αυτοαπασχολούμενοι επαγγελματίες θέλουν δεν θέλουν έχουν συνέταιρο το κράτος και μάλιστα με το μεγαλύτερο ποσοστό, οι αγρότες το ίδιο και ας μη μιλήσουμε καθόλου για τα γνωστά υποζύγια τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους. Για τα σπίτια μας πληρώνουμε ΕΝΦΙΑ και αν πεις και έχεις κανένα σπίτι και νοικιάζεις μαύρο φίδι που σ’ έφαγε. Το μισό και παραπάνω μηνιαίο ενοίκιο το δίνεις στο κράτος! Άσε δε τώρα μ’ αυτά τα ανασφάλιστα οχήματα. Τώρα ανακάλυψαν πως θα πάρουν ένα ακόμη χαράτσι. Έκαναν φύλο και φτερό τα συστήματα στις υπηρεσίες Συγκοινωνιών για καναδυό δεκαετίες και στέλνουν ραβασάκια. Συμπολίτης μας πλήρωσε 600 ευρώ για ένα δίκυκλο που είχε και από χρόνια δεν χρησιμοποιεί και ούτε καν ξέρει που βρίσκεται κι ενώ είχε κάνει απώλεια πινακίδων στην αστυνομία αλλά δεν ενημερώθηκε το Συγκοινωνιών! Έτσι του είπαν και έσκασε ένα 600άρι γιατί αλλιώς θα πλήρωνε 3.000 ευρώ!
Δεν πάμε καλά! Δεν πάμε καθόλου καλά! Είπαμε να είμαστε νομοταγείς , να πληρώνουμε τους φόρους μας αλλά αυτό είναι ληστρική επιδρομή!
Μ.Ξ.