Σχόλια 11/07/17

0
teneketzides-bosvelis
Βασικός κανόνας
Στην τραπεζική πραγματικότητα τα δάνεια, τα όποιας μορφής δάνεια, πρέπει να πληρώνονται. Βέβαια, εδώ και λίγα χρόνια, αρκετές χιλιάδες δανειολήπτες έχουν αποκτήσει και χαρακτηριστικό χρώματος. Αναφέρονται ως «κόκκινοι δανειολήπτες». Δηλαδή οι δανειολήπτες που δεν εξυπηρετούν το δάνειο που έλαβαν. Όμως πλέον τα πράγματα αλλάζουν. Σφίγγουν τα λουριά οι τράπεζες και ζητούν χρήματα ή ακίνητα. Έτσι, σύντομα θα βγάζουν ακίνητα στο σφυρί μέσω μάλιστα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, αφού προηγουμένως καταγγείλουν όλα τα δάνεια που συμπληρώνουν επτά μήνες καθυστέρησης.
Μάλιστα οι τράπεζες είναι αποφασισμένες και δεν πρόκειται να κάνουν πίσω. Γι’αυτό ας πάρουν τα μέτρα τους όσοι βρίσκονται στην όντως δύσκολη αυτή θέση.
Γ.Δ.


Στη Βουλή ο νόμος για τα Πνευματικά Δικαιώματα
Ένα βήμα πριν την ψήφισή του είναι το νομοσχέδιο για τα Πνευματικά Δικαιώματα καθώς έχει κατατεθεί στη Βουλή. Για το λόγο αυτό βρίσκεται στην Αθήνα από το πρωί ο πρόεδρος του επιμελητηρίου Ξάνθης κ. Στέλιος Μωραΐτης και έχει πλήθος επαφών με δημιουργούς μαζί με τον μουσικοσυνθέτη Γιάννης Γλέζο. Ο κ. Μωραΐτης μάλιστα θα μιλήσει στην Βουλή ως εκπρόσωπος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητήριων Ελλάδος. Το ζητούμενο είναι να ψηφιστεί ο νόμος με την μορφή που είναι ο αρχικός νόμος Μπαλτά που προέβλεπε την υποχρεωτική διαπραγμάτευση μεταξύ χρηστών και δημιουργών και κρατικό επίτροπο και έθετε τέλος στην ασυδοσία και την ανεξέλεγκτη κατάσταση της ΑΕΠΙ. Απ’ ότι ειπώθηκε από τον μουσικοσυνθέτη Γιάννη Γλέζο που είναι πρόεδρος του Οργανισμού Συλλογικών Δικαιωμάτων «Αυτοδιαχείριση» στην πρόσφατη ημερίδα στην Ξάνθη ο νόμος Κονιόρδου καταργεί τον κρατικό επίτροπο και την υποχρεωτική διαπραγμάτευση και εισάγει το εποπτικό συμβούλιο ως ελεγκτικό όργανο διαχείρισης των ΟΣΔ.
Περισσότερα όταν ψηφιστεί το νομοσχέδιο γιατί είναι ένα θέμα που αφορά πολλούς επαγγελματίες της τοπικής μας κοινωνίας που έχουν δεινοπαθήσει από την ΑΕΠΙ
Μ.Ξ.


Φτάνουν τα λόγια για ανάπτυξη! Έργα εδώ και τώρα!
Τώρα που η δόση εκταμιεύτηκε η κυβέρνηση αλλάζει αφήγημα δίνοντας έμφαση στην ανάπτυξη μέσα από επενδύσεις, στην μείωση της ανεργίας και στην τόνωση της επιχειρηματικότητας μέσα από προγράμματα ενώ σε κάθε περιφέρεια πρόκειται να γίνουν αναπτυξιακά συνέδρια στα οποία θα κληθούν οι φορείς να καταθέσουν προτάσεις για στοχευμένα έργα και δράσεις που θα φέρουν την πολυπόθητη ανάπτυξη. Καλά όλα αυτά, αν και από αναπτυξιακά συνέδρια και προτάσεις και σχέδια επί χάρτου που μένουν επί χάρτου έχουμε χορτάσει. Φτάνουν τα λόγια. Χρειάζονται εδώ και τώρα έργα να ανασάνει η πραγματική οικονομία. Πώς μπορεί να τονωθεί η επιχειρηματικότητα με τόσο υψηλή φορολογία; Πώς μπορεί να μειωθεί η ανεργία αν δεν ανοίξουν δουλειές, αν δεν γίνουν εργοστάσια να δουλέψει, ο κόσμος να πέσει χρήμα στην αγορά να κινήσει η ρόδα; Με τα προγράμματα του ΟΑΕΔ η ανεργία δεν μειώνεται, ούτε φέρνει ανάπτυξη ο δημόσιος τομέας που είναι και αντιπαραγωγικός. Η κυβέρνηση πρέπει να στρέψει το βλέμμα στον ιδιωτικό τομέα και στην μικρομεσαία επιχείρηση που έχει πληγεί βάναυσα από την κρίση. Ο ιδιωτικός τομέας παράγει πλούτο όχι ο δημόσιος!
Μ.Ξ.


Παρέα «Τενεκετζήδων» με τους βοηθούς τους. Επάνω δεξιά ο Μπόσβελης.
(Αρχείο Κώστα Μαυρομάτη)


Προσπάθειες μεν, αλλά…
Ο διάλογος για το Κυπριακό στο μέλλον θα μπει «στον πάγο» για απροσδιόριστο χρόνο. Τόσο η ελληνική πλευρά όσο και η Κυπριακή κυρίως, προσπάθησαν όσο ήταν εφικτό, να βρουν μια λογική λύση. Δεν έγινε κατορθωτό αυτό με ευθύνη κυρίως της τουρκικής πλευράς. Έτσι, παρά τις προσπάθειες του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών κ. Κοτζιά να βρεθούν λογικές προσεγγίσεις στα ζητήματα τόσο της αποχώρησης των τουρκικών στρατευμάτων όσο και της κατάργησης των εγγυήσεων. Έτσι, κατέστη σαφές ότι η Άγκυρα που απέρριψε και τα δύο σημεία, δεν ήταν διατεθειμένη να μετακινηθεί από τις κόκκινες γραμμές της.
Γ.Δ.


Στο βάθος εξελίξεις
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το ναυάγιο αυτό έρχεται τη χειρότερη δυνατή στιγμή καθώς τις επόμενες ημέρες έχουν προγραμματισθεί να αρχίσουν οι γεωτρήσεις σιη θαλάσσια περιοχή της κυπριακής ΑΟΖ από την Κυπριακή Δημοκρατία, για τις οποίες έχουν ήδη εκδηλωθεί έντονες τουρκικές αντιδράσεις, συνοδεία απειλών για στρατιωτική παρέμβαση ώστε να σταματήσουν οι γεωτρήσεις αυτές. Η Άγκυρα θεωρεί ότι έχει νόμιμα δικαιώματα στην περιοχή και ότι χωρίς συνεννόηση μαζί της οι γεωτρήσεις δεν μπορούν να προχωρήσουν. Μια νέα λοιπόν κρίση βρίσκεται σια σκαριά στην ήδη εξαιρετικά ευαίσθητη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, που επηρεάζεται άμεσα από τις άλλες γνωστές συγκρούσεις που την περιβάλλουν. Μια κρίση που θα μπορούσε να λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις και θα είχε ασφαλώς αποφευχθεί αν προηγουμένως είχε επιτευχθεί μια συμφωνία για λύση του Κυπριακού, που θα καθόριζε και τα δικαιώματα της τουρκοκυπριακής περιοχής στην ΑΟΖ.
Γ.Κ.


Κόντρες με όλους
Όλα αυτά δείχνουν ότι η σκλήρυνση της τουρκικής στάσης εντάσσεται στη γενικότερη πολιτική του νέου Σουλτάνου να τα βάλει με όλον τον κόσμο, στην προσπάθεια δημιουργίας μιας περιφερειακής ισλαμικής υπερδύναμης και της ανάγκης να προσεταιρισθεί τις ψήφους των ακραίων εθνικιστών εν όψει των προσεχών προεδρικών εκλογών, καθώς μάλιστα κέρδισε με ελάχιστη πλειοψηφία το δημοψήφισμα για τη συνταγματική αναθεώρηση. Ας μην ξεχνάμε ότι ήδη έχει έλθει σε ανοικτή ρήξη με τους Αμερικανούς λόγω της υποστήριξης που παρέχουν στους Κούρδους, με τους Γερμανούς, τους Αυστριακούς και τους Ολλανδούς που απαγορεύουν σε τούρκους υπουργούς να περιοδεύουν σε προεκλογικές εκστρατείες στις χώρες τους και πάει λέγοντας.
Και το ερώτημα είναι αν η ελληνική πλευρά θα παρασυρθεί από την πολιτική αυτή διαβαίνοντας την πόρτα του φρενοκομείου που έχει ανοίξει η Άγκυρα, ή αν θα αντιμετωπίσει τη νέα αυτή τουρκική απειλή επιδιώκοντας μια αναγκαία όσο ποτέ εθνική συνεννόηση.
Γ.Κ.


Όταν έχουν λόγο οι απατεώνες
Παρακολούθησα για λίγα λεπτά τη συνέντευξη του Άκη Τσοχατζόπουλου στον δημοσιογράφο Αντώνη Σρόιτερ. Δεν άντεξα να δω παραπάνω από δυο τρία λεπτά, όσο δηλαδή για να συνειδητοποιήσω τι βλέπω. Γιατί δεν άντεξα παραπάνω; Γιατί ντράπηκα. Ντράπηκα για μένα, ως τηλεθεατή. Ντράπηκα για όλους εμάς, ως πολίτες. Ντράπηκα για το έγκλημα που συντελείται στα χρόνια μας, με τη βοήθεια των ΜΜΕ. Σάλα-τραπεζαρία ένα. Όλα ίσιωμα.
Ο Ακης Τσοχατζόπουλος είναι η απεικόνιση της υπεροψίας, της μη αίσθησης των πραγμάτων, της απληστίας. Είναι η αποτυχία μας ως πολιτικό σύστημα αλλά και η αποτυχία μας ως ψηφοφόροι. Η επιπολαιότητά μας, η σιχαμένη μας ελαφράδα, ο δοσιλογισμός μας, η αναξιοπρεπής συμμετοχή μας στο «αλισβερίσι», η ανοχή, ο ωχαδελφισμός. Είναι project το ρουσφέτι που λιώνει αξιοπρέπειες και συνειδήσεις. Είναι η διαδρομή της χώρας μας προς το χάος. Οι σύντροφοί του, όσοι τη σκαπούλαραν (και είναι πολλοί!), που έχουν το θράσος να αναζητούν καράβι, ακόμα και νέου κύκλου διακυβέρνησης για να σώσουν τα σαρκία τους, είναι το απόλυτο ξεφτιλίκι «μας», γιατί ακτινοβολούν την νανομνήμη μας. Είναι το μάθημα που δεν πήραμε.
Είναι ανεύθυνο να του δίνουμε λόγο, τον αποφυλακίζουμε κοινή συναινέσει, ακόμα μια φορά. Τον απελευθερώνουμε. Ένας ακόμα, ανάμεσα σε τηλεοπτικούς «αστέρες». Ένας που δικαιούται να μιλάει και να μας προσφέρει τροφή. Κάποτε οι απατεώνες δεν είχαν γη για να κρυφτούν. Τώρα δίνουν συνεντεύξεις. Ενώ το αίμα βράζει στους δρόμους.
Ρ.Β.


Άξιοι της… αξιολόγησής μας
Μετά από την αρκετά έντονη συνεδρίαση της Βουλής την προηγούμενη Δευτέρα για το κλείσιμο της αξιολόγησης, η ένταση στην εσωτερική πολιτική σκηνή κρατήθηκε ψηλά με το αίτημα της Νέας Δημοκρατίας να συζητηθεί η υπόθεση του Noor 1 και του ρόλου τον οποίο διαδραμάτισε στην υπόθεση ο υπουργός Πάνος Καμμένος. Μεγάλη ένταση προκάλεσε και η ομιλία που έδωσε στην ιταλική Βουλή ο οικονομικός σύμβουλος της κυβέρνησης, Γκλεν Κιμ, ο οποίος αποκάλυψε το σχέδιο παράλληλου νομίσματος που προετοίμαζε η κυβέρνηση από τις αρχές του 2015. Και μέσα σε αυτό το ζοφερό πολιτικό σκηνικό και το βαρύ κλίμα ψηφίστηκε στη θέση του αντιπροέδρου της Βουλής ο γνωστός για τις αντισημιτικές, ρατσιστικές και αντιευρωπαϊκές απόψεις του Δημήτρης Καμμένος, βουλευτής των ΑΝΕΛ. Η εκλογή του προκάλεσε σάλο και για την ευρεία στήριξη της οποίας έτυχε η υποψηφιότητά του σε μια θέση με βαρύνοντα συμβολισμό. Την Παρασκευή δόθηκε το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης, πράγμα που σημαίνει ότι ξεκινάει η τρίτη αξιολόγηση. Σιγά μη γλιτώναμε από το δράμα της διαπραγμάτευσης και των αξιολογήσεων καλοκαιριάτικα. Τι προβλέπει η τρίτη αυτή αξιολόγηση; Μόνο την εκπλήρωση άλλων… 113 προαπαιτούμενων. Γεροί να ‘μαστε, δηλαδή, να διαπραγματευόμαστε, να διεκδικούμε, να υποχωρούμε και εν τέλει να προχωρούμε σε αλλαγές λίγο πριν στερέψουν τα ταμεία, για να εκταμιεύσουμε την επόμενη δόση.
Χ.Δ.


Κυπριακό: Τέλος εποχής
Για χρόνια η έκφραση ‘’το Κυπριακό λύνατε;’’ αφορούσε μακρές συζητήσεις που στο τέλος δεν κατέληγαν κάπου. Χρειάστηκαν τελικά εννιά μέρες για να επισφραγιστεί αυτό που αρκετοί φοβόταν ως αποτέλεσμα των συνομιλιών στο Κραν Μοντανά για το Κυπριακό. Τα ξημερώματα της Πέμπτης 6 Ιουλίου ο Γ.Γ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, ‘’σφύριξε’’ την λήξη των διαπραγματεύσεων. Οι διαφορές που οδήγησαν στο ναυάγιο ήταν σημαντικές παρά τα δημοσιεύματα για “τελική ευθεία πριν από τη συμφωνία” και “αμελητέες διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών”. Η τουρκική/τουρκοκυπριακή πλευρά έμεινε αμετακίνητη στο θέμα των εγγυήσεων και της ασφάλειας, αποδεχόμενη την πλήρη αποχώρηση των κατοχικών δυνάμεων μόνο μετά από δεκαπέντε χρόνια, ενώ η ελληνοκυπριακή/ελληνική πλευρά έκανε λόγο για άμεση αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων. Η ελληνοκυπριακή πλευρά από την άλλη δεν έκανε αρκετές υποχωρήσεις στο θέμα της πολιτικής ισότητας των Τουρκοκυπρίων εντός της νέας ομοσπονδίας. Παρότι πολλοί θεωρούν ότι για το ναυάγιο ευθύνεται κυρίως η τουρκοκυπριακή πλευρά, ωστόσο αρκετοί παρατηρητές επισημαίνουν ότι η ανάδειξη από την ελληνοκυπριακή πλευρά του ζητήματος της ασφάλειας και των εγγυήσεων ως πρωταρχικού θέματος μετά από υποχώρηση στη σχετική πίεση της Αθήνας κατέστησε το αδιέξοδο βέβαιο. Σε κάθε περίπτωση γίνεται λόγος για τέλος εποχής, αφού Αναστασιάδης και Ακιντζί είναι οι τελευταίοι ηγέτες των δύο κοινοτήτων που διαπραγματεύθηκαν για το θέμα, έχοντας μνήμες της Κύπρου πριν από το 1974. Τώρα αναμένουμε να δούμε πώς η αποτυχία στις διαπραγματεύσεις θα επηρεάσει τις προγραμματισμένες έρευνες για υδρογονάνθρακες, οι οποίες με το ζήτημα άλυτο θα λειτουργούν στο εξής ως διαρκείς εστίες έντασης και προστριβής.
Χ.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2025

Επιτέλους ξεμπλόκαρε το έργο Δημάριο – Μελίβοια Ένα καλό νέο για το νομό μας. Το β’ τμήμα …