Σχόλια 04/07/17

0
kynokomeio
Πάμε ανασχηματισμό;
Εσείς θα στοιχηματίζατε ότι επίκειται κυβερνητικός ανασχηματισμός; Κάντε το και να είστε σίγουροι ότι θα κερδίσετε. Το φθινόπωρο εκτός των άλλων θα είναι ο χρόνος του ανασχηματισμού που θα υλοποιήσει ο πρωθυπουργός. Θα είναι μια προσπάθεια να αξιοποιηθούν νέα πρόσωπα και βέβαια να γίνουν και αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα. Θα είναι ανασχηματισμός προεκλογικός διότι ο νέος χρόνος θα φέρει μαζί του και τις εκλογές, εκτός εάν τα τηλεφωνήματα του Καμμένου γίνουν αφορμή για πολύ πιο άμεσες κινήσεις εκ μέρους του πρωθυπουργού.
Γ.Δ.


Τρίτη αξιολόγηση
Δεν είναι στις προθέσεις μου να σας στεναχωρήσω, απεναντίας. Οφείλω όμως να σας υπενθυμίσω αγαπητοί αναγνώστες, πως μετά το καλοκαίρι που διανύουμε (με καύσωνες) πως θα έχουμε το φθινόπωρο. Είναι θα μου πείτε κάτι άγνωστο αυτό; Κάθε άλλο. Σας υπενθυμίζω όμως πως τότε, φθινόπωρο του 2017 η καλή μας η κυβέρνηση, θα ξεκινήσει την τρίτη αξιολόγηση. Μάλιστα ιδιαίτερα κρίσιμη κι αυτή. Εάν δε γίνει κι αυτή με την ίδια καθυστέρηση όπως οι δύο προηγούμενες, «την έχουμε βάψει» όπως λέει ο λαός μας.
Ένταση και ταχύτητα χρειάζεται, όχι λόγια και πήγαινε- έλα με δηλώσεις που μετά από λίγο αναιρούνται.
-Θα δούμε τι μας περιμένει…
Γ.Δ.


5στερο Κυνοκομείο Ξάνθης
Αίσθηση προκάλεσε στην κοινωνία της Ξάνθης η… γαλαντομία που επιδεικνύει ο δήμος Ξάνθης σ’ ότι αφορά το κυνοκομείο. Να θυμίσουμε ότι θα διαθέσει 960.000 ευρώ για 40 αδέσποτα! Και φυσικά τα σχόλια δίνουν και παίρνουν και στην πλειοψηφία τους είναι καυστικά, σατυρικά και επικριτικά για την δημοτική αρχή που επί τρία χρόνια τώρα …έλαμψε δια της απραξίας της αφού δεν κατάφερε ούτε τις παιδικές χαρές να ανοίξει, ούτε το κολυμβητήριο, ούτε ένα έργο να κάνει που να υπενθυμίζει την θητεία της. Τουλάχιστον με το Κυνοκομείο θα …την μακαρίζουν οι σκύλοι! Ιδού πως θα περνάνε… όπως πολύ εύστοχα το είδε η διαδικτυακή σατυρική ομάδα της Ξάνθης Soutzouk Loukoum!
Μ.Ξ.


gefyra-1950
Τη νέα τσιμεντένια γέφυρα που χτίστηκε το 1950 διάλεξε για φωτογράφιση η νέα Ξανθιώτισσα. Στο βάθος το Σινέ Ηλύσια
(Αρχείο Κώστα Μαυρομάτη)


Πιθανές εκπλήξεις
Συζητώντας με πολιτικό παράγοντα για την «περίπτωση Καμμένου» που έχει εξελιχθεί σε ναρκοπέδιο για την κυβέρνηση μου δήλωσε τα εξής σοβαρά: με δεδομένη την συνέχεια της εισαγγελικής έρευνας, δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να μετατραπεί η υπόθεση σε σημείο αναφοράς νέων εξελίξεων σε βαθμό που θα αλλάξουν τα σημερινά δεδομένα στο πολιτικό σκηνικό για τους επόμενους μήνες.
Έτσι, όλα πλέον αποκτούν μια ρευστότητα και δεν αποκλείουν συγκλονιστικές εξελίξεις. διότι, όπως ελέχθη, είκοσι ένα λεπτά συνολικής συνομιλίας του Καμμένου με ισοβίτη, είναι πάρα πολλά. Και προφανώς κρύβουν περισσότερα. Ο επόμενος χρόνος θα δείξει.
Γ.Δ.


Χρειάζονται περισσότερες υποδομές στην παραλία Μυρωδάτου
Αδιαμφισβήτητα η παραλία Μυρωδάτου κρατά και φέτος τα σκήπτρα της πιο πολυσύχναστης παραλίας του νομού και πρώτης σε προτίμηση από τους Βούλγαρους τουρίστες. Είναι χαρακτηριστικό ότι παρότι οι περισσότεροι απ΄ αυτούς που κάνουν διακοπές διαμένουν σε καταλύματα των Αβδήρων για τα μπάνια τους επιλέγουν την παραλία Μυρωδάτου και όχι των Αβδήρων, Αη Γιάννη – Πόρτο Μόλο. Η παραλία Μάνδρας έχει μεγαλύτερη επισκεψιμότητα γιατί εκεί υπάρχει το κάμπινγκ όπου διαμένουν κυρίως Βούλγαροι και Ρουμάνοι. Το Σαββατοκύριακο του καύσωνα γινόταν κυριολεκτικά χαμός σ’ όλες τις παραλίες του νομού και κυρίως στην παραλία Μυρωδάτου. Αυτό όμως που παρατηρεί κανείς είναι η απουσία βασικών υποδομών. Γιατί όταν λέμε αξιοποίηση παραλίας δεν εννοούμε τα 5 – 6 beach – bar και τις δύο ταβέρνες. Δεν υπάρχει οργανωμένο πάρκινγκ και καθένας παρκάρει όπου βρει ενώ υπάρχει δημοτικό …χωράφι δίπλα στο δρόμο που θα μπορούσε με ελάχιστα έξοδα ο δήμος να το διαμορφώσει. Επίσης ο χώρος του κάμπινγκ που και φέτος παραμένει ερημωμένος σε συνδυασμό με την άναρχη δόμηση του παραλιακού οικισμού που δεν έχει ούτε μια ενιαία αρχιτεκτονική ταυτότητα αλλά είναι φύρδην μύγδην σαφώς και δεν συνθέτουν μια εικόνα ενός θέρετρου με σύγχρονες προδιαγραφές για ποιοτικό τουρισμό αλλά μια τελείως επαρχιακή κατάσταση.
Μ.Ξ.


Μεγάλο έργο
Δεν είναι μικρό πράγμα ένα έργο σαν τον αγωγό ΤΑΡ, να διέρχεται από το νομό μας. Έστω αυτή η απλή διαδρομή έχει τα θετικά της, τα οποία σύμφωνα με τα δημοσιεύματά μας ανάγονται τόσο σε επίπεδο απασχόλησης όσο και σε προσφορές προς τους δήμους που διέρχεται ο αγωγός. Προφανώς και δεν παραγνωρίζουμε την ιδιαίτερη αξία και βαρύτητα αυτού του ίδιου του αγωγού ως ενός αναπτυξιακού έργου στον τομέα της ενέργειας.
Για τους λόγους αυτούς και η προβολή εκ μέρους της Εφημερίδας μας της έναρξης των εργασιών στο νομό μας.
Γ.Δ.


Οι ευθύνες μας…;
Οι μέδουσες σε στοίχιση κοπαδιών επισκέπτονται τις παραλίες μας. Προσοχή μαζί και ψυχραιμία συνιστούν οι ειδικοί και πολύ κατατοπιστικά αναλύουν το φαινόμενο.
Η επιστήμη εφιστά την προσοχή και υπογραμμίζει τους κινδύνους για μικρούς και μεγάλους, από την άμετρη έκθεση σ’ έναν τέτοιο ήλιο τους καλοκαιρινούς μήνες.
Οι ξηρές καταιγίδες όλο και πιο συχνά κάνουν την εμφάνισή τους, με τόσο καταστροφικές συνέπειες.
Ραγδαία η αύξηση της θερμοκρασίας της γης και οι πάγοι λιώνουν με ταχύτατους ρυθμούς.
Και μεις; Το μερίδιο της ευθύνης μας;
“Για να κερδίσεις την ευτυχία, πρέπει να παλέψεις γι αυτήν”.
“Άκουσες ανθρωπάκο;”
Για ν απολαύσεις τα δώρα της φύσης πρέπει κατ’ αρχήν να τα εκτιμήσεις, να τα σεβαστείς.
Χρύσα Μπαΐρα


Διαγωνισμός αμανέ
Πρωί Κυριακής και πολλοί Ξανθιώτες έπιναν τον καφέ τους σε μαγαζιά γύρω από τον Κόσυνθο, ψάχνοντας για λίγη δροσιά. Κάποια στιγμή γύρω στις 11 η ώρα από τα μεγάφωνα του τζαμιού της συνοικίας Σαμακώβ άρχισε να ακούγεται η φωνή του μουεζίνη, ο οποίος δεν χρειάζεται να είναι ιερωμένος (χότζας), απλά με την μελωδική φωνή του καλεί τους πιστούς, κάτι σαν τις δικές μας καμπάνες. Περίεργη ώρα για κάλεσμα σε προσευχή, σκέφτηκαν κάποιοι, συνεχίζοντας τις κουβέντες της παρέας. Τα λεπτά περνούσαν και ο μουεζίνης συνέχιζε το δικό του τροπάρι. Άρχισαν οι απορίες: Είναι καμιά γιορτή; Πέθανε κανείς; Δεν υπήρχε κανείς να δώσει απάντηση, όμως, και τα σενάρια φούντωναν. Γνώστες οι περισσότεροι του ήχου και της διάρκειας που έχει το κάλεσμα των μουσουλμάνων συμπολιτών μας, δεν μπορούσαν να εξηγήσουν την τόση διάρκεια. Σύντομη διακοπή και μετά μια άλλη φωνή να λέει μελωδικά λόγια ακατάληπτα στους περισσότερους από εμάς. Μάλιστα σε κάποια σημεία πρόσεχαν ότι δεν ήταν απλά μια μονότονη προσευχή, αλλά εμπλουτιζόταν από γυρίσματα και λαρυγγισμούς. Η όλη διαδικασία κράτησε για μία σχεδόν ώρα, αλλά το μυστήριο παρέμεινε. Ώσπου λύθηκε χθες το πρωί από μουσουλμάνο κάτοικο της συνοικίας Σαμακώβ. Ήταν ένας ιδιότυπος διαγωνισμός για μελλοντικούς μουεζίνηδες ανάμεσα σε μικρούς μουσουλμάνους της περιοχής ηλικίας 12-14 ετών. Οι υποψήφιοι ήταν περίπου 25 και προσπάθησαν να βάλουν όλη την μαεστρία τους. Ο διαγωνισμός είχε και πλούσια δώρα για τους πέντε πρώτους, τα οποία προήλθαν από τα γνωστά κέντρα. 500 ευρώ και ένα λάπτοπ για τον πρώτο, ένα λάπτοπ για τον δεύτερο, τάμπλετ για τον επόμενο και πάει λέγοντας.
Χ.Δ.


Στην Ξάνθη σε δύο εβδομάδες ο Γιάννης Χαρούλης
Πολλοί οι θαυμαστές και ακροατές του Γιάννη Χαρούλη που μόλις πληροφορήθηκαν ότι θα βρεθεί τον Ιούλιο στην Ξάνθη για μία συναυλία αγωνιούσαν για την ακριβή ημερομηνία, προκειμένου να κλείσουν εγκαίρως εισιτήρια. Το «Ε» είναι χορηγός επικοινωνίας της συναυλίας στις 17 Ιουλίου, που θα γίνει στο παλιό γήπεδο του ΑΟΞ. Δικαιολογημένη η ανησυχία για τα εισιτήρια, γιατί αναμένεται να συρρεύσει κόσμος και από γύρω πόλεις. Εξάλλου τρεις συναυλίες στην Αθήνα και δύο στην Θεσσαλονίκη ήταν sold out τον περασμένο μήνα, όπως και στα Ιωάννινα πριν λίγες μέρες. Ο κρητικός ερμηνευτής έχει κερδίσει μεγάλο κοινό με αυτό το πάντρεμα παράδοσης και σύγχρονης μουσικής, αλλά και μέσα από την εκ νέου παρουσίαση παλιών τραγουδιών της Κρήτης, που χάνονται στον Μεσαίωνα. Την ματιά του πάνω στη μουσική και στην σύγχρονη κοινωνία γενικότερα φιλοδοξούμε να παρουσιάσουμε σε συνέντευξη τις επόμενες μέρες.
Χ.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

Περί οδησήμανσης πάλι Ιδού κι άλλο ένα θέμα που καλείται ν’αντιμετωπίσει η παρούσα δημοτικ…