Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Στο περίμενε οι άδειες για τα τραπεζοκαθίσματα

Στο περίμενε οι άδειες για τα τραπεζοκαθίσματα

0
palia poli trapez1-web

Φεύγει και ο Ιούλιος και ακόμη δεν εκδόθηκαν άδειες. Είναι γιατί με την νέα Κανονιστική εμπλέκονται πολλές υπηρεσίες, εξηγεί ο αντιδήμαρχος Κίρατζη Ερκάν

Ασάφειες και προχειρότητα στις Κανονιστικές για τα τραπεζοκαθίσματα βρίσκει το τεχνικό επιμελητήριο. Α. Ιντζές: «Φταίμε κι εμείς…»

Μεγάλη καθυστέρηση παρατηρείται από πλευράς του δήμου Ξάνθης στην έκδοση αδειών ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων στα μαγαζιά της πόλης. Διανύουμε ήδη και τον Ιούλιο, τον έβδομο μήνα του χρόνου και ο δήμος δεν έχει εκδώσει ακόμη τις άδειες. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα κάποιοι καταστηματάρχες να ωθούνται στην παρανομία καθώς στην προσπάθειά τους να εκμεταλλευτούν οικονομικά το καλοκαίρι ρισκάρουν την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων με κίνδυνο να τους αφαιρεθεί και η άδεια λειτουργίας του καταστήματος αλλά και να τους επιβληθεί τσουχτερό πρόστιμο. Αυτή η παρελκυστικότητα του δήμου προκαλεί διαμαρτυρίες των καταστηματαρχών.

Φεύγει και ο Ιούλιος και ακόμη δεν εκδόθηκαν άδειες για ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων

Κληθείς να δώσει εξηγήσεις ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Κίρατζη Ερκάν σημείωσε πως δεν δικαιολογείται τόσος θόρυβος γιατί και πέρσι κάποιοι πήραν τον Νοέμβριο. Ωστόσο ειδικά για φέτος παραδέχτηκε πως επειδή είναι ο πρώτος χρόνος εφαρμογής της νέας Κανονιστικής για τα τραπεζοκαθίσματα και επειδή εμπλέκονται πολλές υπηρεσίες όπως η Δόμηση και υπηρεσία Νεωτέρων μνημείων, η Αστυνομία στην έκδοση αδειών, η διαδικασία είναι περισσότερο χρονοβόρα καθώς παλαιότερα αρμόδια ήταν μόνο η υπηρεσία Τεχνικών Υπηρεσιών: «Ο νόμος λέει ότι οι καταστηματάρχες που θέλουν άδεια για τραπεζοκαθίσματα θα πρέπει να την είχαν καταθέσει μέχρι 31/12/2016. Είναι όμως κάποιοι που κατέθεσαν μόλις πριν 2 εβδομάδες. Για να βγει μια άδεια πρέπει να εγκριθεί από όλες τις υπηρεσίες. Με τους πιο ταχείς ρυθμούς χρειάζεται ένα 4μηνο. Είναι επίσης πολλές φορές που κάποια υπηρεσία χρειάζεται έξτρα έγγραφα. Αν τα καθυστερήσει ο καταστηματάρχης καθυστερεί περαιτέρω και η έκδοση άδειας. Υπάρχει μια διαδικασία που έχει πολύ γραφειοκρατία αλλά πρέπει και οι καταστηματάρχες να φροντίζουν να καταθέτουν εγκαίρως τις αιτήσεις τους», αναφέρει ο κ. Κίρατζη. Συμπλήρωσε δε ότι από τις 200 άδειες που έχουν αιτηθεί εκκρεμεί η έκδοση λίγων και γίνεται προσπάθεια να επιταχυνθεί η διαδικασία.  

Ασάφειες και προχειρότητα στις Κανονιστικές για τα τραπεζοκαθίσματα βρίσκει το τεχνικό επιμελητήριο

Άποψη επί του θέματος εκφράζει ο πρόεδρος της Νομαρχιακής Επιτροπής του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ξάνθης κ. Γιάννης Δουκέλης: «Το ζητούμενο είναι οι Κανονιστικές να λύνουν προβλήματα και όχι να προσθέτουν. Η Κανονιστική για τα τραπεζοκαθίσματα θεωρώ ότι έχει πολλές ασάφειες. Δεν προβλέπει συγκεκριμένη χωροθέτηση με σχεδιαγράμματα Πρέπει να γίνουν σκαριφήματα ώστε να μην δημιουργούνται επιπλέον ζητήματα». Πολλές ασάφειες αλλά και προχειρότητα βρίσκει ο κ. Δουκέλης και στον Κανονισμό για τα περίπτερα που είναι σε διαβούλευση. Όπως επισημαίνει δε απαντά σε καίρια ζητήματα όπως πόσα περίπτερα αντιστοιχούν στην πόλη και πόσα μπορούν να αναπτυχθούν στο μέλλον και δεν ορίζει με σαφήνεια τους κοινόχρηστους. «Άλλοι δήμοι έχουν κάνει πολύ καλές μελέτες και τα έχουν επιλύσει αυτά. Οι κανονιστικές του δήμου μας όμως και για τα περίπτερα όπως και για τα τραπεζοκαθίσματα είναι ασαφείς, ελλιπείς και πρόχειρες», συμπεραίνει ο κ. Δουκέλης.

Α. Ιντζές: «Φταίμε κι εμείς…»

Αντίθετη άποψη αναφορικά με την κανονιστική με τα τραπεζοκαθίσματα εκφράζει ο πρόεδρος του σωματείου καφέ – μπαρ κ. Ανδρέας Ιντζές. «Επιτέλους μπήκε μια τάξη. Ο δήμος δεν δίνει άδειες εκεί που δεν προβλέπονται και θεωρώ ότι είναι θετικό που εμπλέκεται και η υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων στα καταστήματα της Π. Πόλης και της πλατείας. Οι καθυστερήσεις στη έκδοση αδειών που παρατηρούνται οφείλονται και στις υπηρεσίες που έχουν λίγο προσωπικό αλλά πολλές φορές ευθυνόμαστε και μεις οι επιχειρηματίες. Δεν μπορείς να ξέρεις ότι πρέπει να υποβάλλεις αίτηση από τον προηγούμενο χρόνο και να το κάνεις όταν έρθουν και σε ελέγχουν αφού έχεις βάλει παράνομα τραπεζοκαθίσματα», τονίζει ο κ. Ιντζές.

Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

ΑΜΘ: Επιδότηση 50% για την Αναβάθμιση της Επιχείρησής σας

Δίπλα στις επιχειρήσεις η ena Σύμβουλοι Ανάπτυξης με εξειδικευμένη γνώση και εμπειρία Η Πε…