Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Στο «κενό» 71 δωρεάν θέσεις στους Παιδικούς της Ξάνθης

Στο «κενό» 71 δωρεάν θέσεις στους Παιδικούς της Ξάνθης

0
paidikos stathmos

Αύξηση 18% φέτος στον αριθμό των ωφελούμενων . Πολλαπλάσιες οι προσφερόμενες θέσεις voucher από την δυνατότητα κάλυψης από τους Παιδικούς, λόγω έλλειψης υποδομών και υποστελέχωσης

Όλες οι προσφερόμενες θέσεις στους Ιδιωτικούς και Δημοτικούς Σταθμούς του δήμου Ξάνθης. 400.000 ευρώ το πρόγραμμα voucher για τους Παιδικούς του νομού Ξάνθης

Αυξημένος κατά 18% είναι σε σχέση με πέρσι ο αριθμός των ωφελούμενων παιδιών που εν δυνάμει μπορούν να εισαχθούν με voucher (πρόγραμμα ΕΣΠΑ) στους παιδικούς σταθμούς του δήμου Ξάνθης. Ειδικότερα σύμφωνα με στοιχεία από το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας και Αλληλεγγύης του δήμου Ξάνθης όπου υπάγονται οι Παιδικοί Σταθμοί πέρυσι οι ωφελούμενοι ανήλθαν σε 454 και φέτος σε 544. Όπως όμως αναφέρεται στον οριστικό πίνακα που αναρτήθηκε μετά τις ενστάσεις, ο τελικός αριθμός τους είναι 530.

Το πρόβλημα με τα βρέφη – Πολλαπλάσιες οι προσφερόμενες θέσεις voucher από την δυνατότητα κάλυψης από τους Παιδικούς

Στα βρέφη, και στην αναντιστοιχία μεταξύ των προσφερόμενων θέσεων από τους παιδικούς δεδομένου ότι υπάρχουν 2 βρεφονηπιακοί στην Ξάνθη που θα κληθούν να καλύψουν το διαθέσιμο 70% της δυναμικότητας τους από το voucher και στις προσφερόμενες θέσεις από το πρόγραμμα που είναι πολλαπλάσιες και κατά συνέπεια δεν μπορούν να καλυφτούν, εντοπίζει το πρόβλημα η υπεύθυνη κα Πέπη Καραολάνη. Ενδεικτικά ανέφερε πως ενώ υπάρχουν 26 θέσεις όλες κι όλες για βρέφη οι προσφερόμενες είναι 50 με αποτέλεσμα να μένουν κενές 24 θέσεις! Να σημειώσουμε πως κάθε Παιδικός Σταθμός δικαιούται να πάρει παιδιά με το πρόγραμμα όσο το 70 % της δυναμικότητάς του και τα υπόλοιπα με τροφεία. Όπως πρόσθεσε η κα Καραολάνη 530 είναι οι δικαιούχοι το πόσοι θα εγγραφούν τελικά θα το γνωρίζουμε στις 31 Αυγούστου, οπότε είναι και η καταληκτική ημερομηνία. Σημείωσε δε ότι υπάρχει ενδιαφέρον και κανονική ροή. Ενδεικτικά δε ανέφερε ότι την Πέμπτη (δεύτερη μέρα εγγραφών) το μεσημέρι είχαν γίνει 84 εγγραφές!

Όλες οι προσφερόμενες θέσεις στους Ιδιωτικούς και Δημοτικούς Σταθμούς του δήμου Ξάνθης

Στους ιδιωτικούς σταθμούς οι προσφερόμενες θέσει για voucher περιλαμβάνει:

«Νέοι Καλλιτέχνες: 18 θέσεις

«Πρότυπο»: 18 θέσεις

«Μικροί Καλλιτέχνες» (Βρεφικός): 12 θέσεις

‘Όμορφος Κόσμος»: 63 θέσεις

«Παιδική Πολιτεία (βρεφονηπιακός): 7 θέσεις

«Παιδική Πολιτεία Ευμοίρου» (νηπιακός): 53 θέσεις

Μαγικός αυλός: 29 θέσεις

Παιδικοί Σταθμοί του Δήμου Ξάνθης

Στους παιδικούς σταθμούς του δήμου Ξάνθης οι προσφερόμενες θέσεις για voucher είναι:

Γ’ Παιδικός: 49 θέσεις

Ε’ Παιδικός:35 θέσεις

Η’ Παιδικός: 49 θέσεις

Α’ Παιδικός:49 θέσεις

Βρεφικός: 7 θέσεις

Παιδικός Κιμμερίων 35 θέσεις

Παιδικός Σταυρούπολης: 35 θέσεις

Αθροιστικά στους Παιδικούς Σταθμούς (Ιδιωτικούς και Δημοτικούς ) του δήμου Ξάνθης οι προσφερόμενες θέσεις είναι 459 και οι θέσεις voucher που διατίθενται είναι 530. Κατά συνέπεια δεν καλύπτεται ένας αριθμός 71 θέσεων. Κι αυτό γιατί δεν υπάρχουν οι υποδομές και η προβλεπόμενη στελέχωση ώστε να ωφεληθούν περισσότερα βρέφη και νήπια.

Πολιτική διελκυστίνδα με voucher στους Παιδικούς

Αυτό αποτελεί και το κομβικό σημείο που έχει δεχτεί έντονη κριτική η κυβέρνηση και έχει δημιουργηθεί θόρυβος με έντονη πολιτική εκμετάλλευση. Παρά το γεγονός ότι αποδεδεικνύεται με στοιχεία του υπουργείου Εργασίας ότι φέτος το συνολικό πρόγραμμα απορροφά 10 εκατ. ευρώ περισσότερα σε σχέση με το 2016 και δίνονται πάνω από 38 εκατ. ευρώ περισσότερα στο πρόγραμμα «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής» από εθνικούς πόρους.

Αναλυτικά: Φέτος οι δικαιούμενοι voucher είναι 92.231 έναντι 84.800 της περσινής χρονιάς. Οι έγκυρες υποψηφιότητες είναι φέτος 132.982 ενώ το 2016 ανέρχονταν σε 121.569.

Ο τελικός αριθμός παιδιών που θα μπουν φέτος σε παιδικούς σταθμούς είναι περίπου 11% μεγαλύτερος από πέρσι.

Στο επίκεντρο της κριτική έχει τεθεί η Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ) για την κατανομή του προγράμματος. Είναι χαρακτηριστικό ότι την Τετάρτη, ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΕΤΑΑ Θεόδωρος Γκοτσόπουλος, υποστήριξε ότι η δυσάρεστη αυτή εξέλιξη οφείλεται στο γεγονός ότι δεν υπάρχουν παιδικοί σταθμοί, ενώ οι δικαιούχοι είναι πολλαπλάσιοι των θέσεων.

400.000 ευρώ το voucher για τους Παιδικούς του νομού Ξάνθης

Να σημειώσουμε ότι στην περιφέρειά μας διατίθενται 4.800.000 ευρώ και απ’ αυτά ο δήμος Κομοτηνής παίρνει την μερίδα του λέοντος με 1.400.000 ευρώ ενώ ο δήμος Ξάνθης μόλις 400.000 ευρώ και τα υπόλοιποι μοιράζονται οι δήμοι των τριών άλλων περιφερειακών ενοτήτων.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Νο mood(y’s)

Σίγουρα τα κυβερνητικά στελέχη έκαναν τον εύλογο συνειρμό. Η έκθεση της Moody’s που δημοσι…