Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ αγωνίστηκαν οι Robospecialists

Στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ αγωνίστηκαν οι Robospecialists

0
robospecilists2017usa3

Σε μια πρωτοφανή διοργάνωση με 167 χώρες από όλο τον κόσμο, η Ξανθιώτικη ομάδα εκπροσώπησε την Ελλάδα

Επέστρεψε την Παρασκευή η αποστολή με μοναδικές εμπειρίες και μια καλή παρουσία με 4 νίκες και 2 ήττες στους έξι αγώνες

Μετά από κοπιαστική δουλειά και προετοιμασία τεσσάρων περίπου μηνών, η 9μελής Ξανθιώτικη αποστολή των Robospecialists εκπροσώπησε την χώρα μας στον πρώτο παγκόσμιο διαγωνισμό ρομποτικής στην Ουάσινγκτον των ΗΠΑ με τον τίτλο FIRST Global Robotics Challenge. Ο μεγαλύτερος διαγωνισμός ρομποτικής που έχει διεξαχθεί ποτέ, με συμμετοχή νέων από 16 έως 19 ετών από 167 χώρες, είχε όχι απλά μια ελληνική παρουσία, αλλά την συμμετοχή της δικής μας ομάδας, που έχει βάλει την Ελλάδα στο στερέωμα της εκπαιδευτικής ρομποτικής με τις επιτυχίες της. Μετά την τεράστια επιτυχία τους το 2015 στην Ολυμπιάδα στο Κατάρ και το αργυρό μετάλλιο και την περσινή 4η θέση στην Ολυμπιάδα στην Ινδία ήρθε η πρόσκληση των Αμερικανών διοργανωτών, οι οποίοι ήθελαν αποκλειστικά τους Robospecialists να εκπροσωπήσουν την Ελλάδα. Ένας πρωτοποριακός και πολυσυλλεκτικός διαγωνισμός όχι μόνο για τα ελληνικά αλλά και για τα ευρωπαϊκά δεδομένα, αφού τα ρομπότ που χρησιμοποίησαν οι ομάδες δεν έχουν παρουσιαστεί ξανά στην Ευρώπη.

Μια μοναδική διοργάνωση που έφερε τεράστια εμπειρία, γνωριμίες και αναγνώριση στην ομάδα της Ξάνθης

robospecilists2017usa sazaklidisΜιλώντας στο «Ε» ο βοηθός προπονητή των Robospecialists, Νίκος Σαζακλίδης, έκανε λόγο για μια μοναδική διοργάνωση ισάξια των Ολυμπιάδων, αλλά πολύ μεγαλύτερη και με άρτια οργάνωση. Ο Νίκος μετείχε στο FIRST Global Robotics Challenge ως κριτής και το επίπονο πρόγραμμα των αγώνων τον έφερε σε επαφή με 67 χώρες, κάποιες από τις οποίες ούτε καν γνώριζε. «Κυριολεκτικά συναντήσαμε κάθε φυλή της γης και ακούσαμε ονόματα χωρών τα οποία μας ήταν παντελώς άγνωστα, σε μια διοργάνωση με φοβερή συνέπεια και προσοχή ακόμη και στην λεπτομέρεια», ανέφερε ο ίδιος. Το γεγονός της συμμετοχής όμως τόσων χωρών, κάποιες από τις οποίες δεν έχουν ιδιαίτερη παράδοση στην εκπαιδευτική ρομποτική, λειτούργησε αρνητικά για την δική μας ομάδα, λόγω του αγωνιστικού συστήματος των συμμαχιών. Κάθε ομάδα κατέβαινε στους αγώνες με άλλες δύο ομάδες συμμάχους, οι οποίες έβγαιναν μετά από κλήρωση. Έτσι οι Robospecialists κλήθηκαν να αγωνιστούν με ομάδες που είχαν όχι μόνο μηδαμινή εμπειρία, αλλά και ελάχιστο χρόνο προετοιμασίας, καθώς έλαβαν τον εξοπλισμό λίγες μόνο μέρες πριν τους αγώνες. Είναι χαρακτηριστικό ότι υπήρχαν χώρες που εκπροσωπήθηκαν από τρία μόνο άτομα, που ήταν και οι μοναδικοί στην χώρα που ασχολούνταν με την ρομποτική. Μία βλάβη του ρομπότ μας σε έναν από τους αγώνες και η δυσκολία των συμμάχων μας να ακολουθήσουν το υψηλό επίπεδο της διοργάνωσης έφεραν ως αποκομιδή για την ελληνική αποστολή τέσσερεις νίκες και δύο ήττες σε έξι αγώνες, κατατάσσοντάς μας στην 24η θέση.

Στους ρυθμούς των Ελλήνων χόρεψαν οι ξένες αποστολές

robospecilists2017usa evalueΠαρά την αρχική πικρία για την απόδοση που δεν άγγιξε τις προσδοκίες των Ξανθιωτών, η όλη εμπειρία της διοργάνωσης, η επαφή και οι γνωριμίες με ανθρώπους από όλο τον κόσμο, γέμισαν παίκτες και προπονητές με μοναδικές παραστάσεις. Κατά κοινή ομολογία οι κριτές έδωσαν μεγαλύτερη βαρύτητα στην ανάδειξη χωρών που βιώνουν προβλήματα, όπως το Αφγανιστάν ή η ομάδα Team Hope από Σύρους μετανάστες, οι οποίες και πριμοδοτήθηκαν. Στο DAR Constitution Hall όπου έγιναν οι αγώνες βρέθηκε και η κόρη του Προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ενώ η προβολή της διοργάνωσης ήταν οικουμενική. Την ελληνική αποστολή υποδέχθηκε θερμά ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Αμερική, κ. Λαλάκος, καθώς και ο εκπαιδευτικός ακόλουθος, οι οποίοι εξέφρασαν τα συγχαρητήρια και τον θαυμασμό τους για τα επιτεύγματα της ξανθιώτικης ομάδας. Πριν την αποχώρηση της ομάδας, ο Θανάσης Μπαλαφούτης, ο Ηρακλής Ζωγράφος, ο Νίκος Σαζακλίδης, ο Αλέξανδρος Πανταζίδης, ο Απόστολος Καπουσούζης, ο Βαγγέλης Θεοδωρακέας, ο Αντώνης Γρηγοριάδης και ο Κωνσταντίνος Ζερενίδης έκαναν τα μέλη των άλλων ομάδων να χορεύουν αγκαλιασμένοι στο τραγούδι και στους ρυθμούς της ελληνικής αποστολής. Στο μακρινό ταξίδι τους προς την Αμερική οι RoboSpecialists είχαν την οικονομική και υλικοτεχνική υποστήριξη της COSMOTE και της E-Value, στα γραφεία της οποίας στην Ξάνθη στήθηκε το green room, με τους υποστηρικτές της ομάδας να παρακολουθούν ζωντανά τις αναμεταδόσεις των αγώνων και να στέλνουν τις ευχές και την θετική τους ενέργεια.

ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ

chdiafonidis@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πόλις Ονείρων: Το αγαπημένο φεστιβάλ της Ξάνθης που γεμίζει την πόλη με μουσική

Θα πραγματοποιηθεί 3-7/5. Θα συμμετέχουν 24 Μουσικά Σχολεία εκ των οποίων τέσσερα από το ε…