Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τοπική Αυτοδιοίκηση Συνάντηση εργασίας για το νέο Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο-Λύκειο στη Θαλασσιά

Συνάντηση εργασίας για το νέο Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο-Λύκειο στη Θαλασσιά

0
mixoglou xatzitheodorou eidiko sxoleio

Οι υπεύθυνοι της εκπαιδευτικής κοινότητας μαζί με τον Γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ επισκέφθηκαν με το δήμαρχο Τοπείρου τη δομή που θα στεγάσει το σχολείο από τη νέα χρονιά

Συνάντηση εργασίας για τη λειτουργία του Ενιαίου Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου-Λυκείου Ξάνθης στη Θαλασσιά του δήμου Τοπείρου είχαν ο δήμαρχος Θωμάς Μίχογλου με τον γραμματέα της ΝΕ του ΣΥΡΙΖΑ και εκπαιδευτικό Γιώργο Χατζηθεοδώρου, τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Γιώργο Παπαθανασίου και άλλους εμπλεκομένους τη Δευτέρα. Αφού συζητήθηκαν επιμέρους θέματα για τη λειτουργία του σχολείου από τη νέα σχολική χρονιά, πραγματοποιήθηκε επί τόπου επίσκεψη στο σχολείο, όπου διαπιστώθηκε η καλή κατάσταση των υποδομών και η άρτια ολοκλήρωση των εργασιών στο κτήριο που ζητήθηκαν από την πλευρά του δήμου, προκειμένου να γίνει λειτουργικό το σχολείο. Να θυμίσουμε ότι το κτήριο είχε παραχωρηθεί με ομόφωνη απόφαση από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Τοπείρου για τον συγκεκριμένο σκοπό.

Δήλωση Μίχογλου για τη λειτουργία του νέου Ειδικού Σχολείου στο δήμο

Ο Δήμαρχος Τοπείρου κ. Θωμάς Μίχογλου ευχαρίστησε όλους θερμά για την επίσκεψη και ευχήθηκε να χαρεί όλη η κοινωνία του Νομού την λειτουργία του Ειδικού Γυμνασίου.

Πιο αναλυτικά δήλωσε: «Θα ήθελα να δηλώσω την προτεραιότητα που έχουμε στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση, αφενός δημιουργώντας δομές που απουσιάζουν εντελώς από τον Δήμο μας, ώστε να παρέχεται η δυνατότητα φοίτησης και ένταξης στο κατάλληλο εκπαιδευτικό περιβάλλον για κάθε μαθητή και μαθήτρια σε κάθε γωνιά του Δήμου μας και αφετέρου εφαρμόζοντας ενταξιακή εκπαιδευτική πολιτική στα πλαίσια των δυνατοτήτων και αρμοδιοτήτων μας, όπως αρμόζει σε κάθε πολιτισμένη κοινωνία που θέλει τα άτομα με αναπηρία να μπορούν να συμμετέχουν ισότιμα σε όλες τις εκδηλώσεις και εκφάνσεις της κοινωνικής ζωής. Με όραμα το «Σχολείο για Όλους» από την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων μας έχουμε προβεί σε σειρά αλλαγών και παρεμβάσεων που βελτιώνουν τις συνθήκες εκπαίδευσης των μαθητών στον Δήμο Τοπείρου. Πέραν όμως από την οποιαδήποτε δική μας παρέμβαση χρειάζεται συναίνεση και συνεργασία όλων. Σε συλλογικό επίπεδο, χρειάζεται η ευαισθητοποίηση και συμβολή όλων των τοπικών και ευρύτερων κοινωνικών παραγόντων για την ενδυνάμωση της ενταξιακής προοπτικής της ειδικής αγωγής που θα άρει τις όποιες πρακτικές αποκλεισμού και περιθωριοποίησης των μαθητών προάγοντας την ισότιμη ένταξή τους.»

Ανακοίνωση και από τον ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης για τη νέα δομή

Σε ανακοίνωσή του ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ μετά τη συνάντηση ανέφερε: «Με την ίδρυσή του δίνεται διέξοδος αξιόπιστης επαγγελματικής εκπαίδευσης στους μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και δυσκολίες προσαρμογής. Το σχολικό έτος 2017-18 θα αποτελέσει μεταβατική περίοδο εφαρμογής και το σχολικό έτος 2018-19 θα εφαρμοστεί πλήρως ο θεσμός. Η μεγάλη προσπάθεια του Δήμου, του Διευθυντή ΔΕ και του προϊσταμένου του ΚΕΔΔΥ ευοδώθηκε».

Αναφορικά δε με τα νέα Ενιαία Ειδικά Επαγγελματικά Γυμνάσια – Λύκεια, ενημερώνει ότι: «η φοίτηση θα είναι 4ετής στο Γυμνάσιο και 4ετής στο Λύκειο και θα μπορούν να εγγράφονται μαθητές ηλικίας έως 16 ετών. Οι απόφοιτοι θα λαμβάνουν απολυτήριο ισότιμο του Γυμνασίου και όσοι συνεχίζουν και αποφοιτούν από το Λύκειο το απολυτήριο και το πτυχίο τους θα είναι ισοδύναμο των ΕΠΑΛ. Επιπλέον θα τους παρέχεται η δυνατότητα συνέχισης στο Μεταλυκειακό έτος – τάξη μαθητείας. Στο 4ετές Γυμνάσιο θα εφαρμόζεται το πρόγραμμα του γενικού γυμνασίου εμπλουτισμένο με δραστηριότητες προεπαγγελματικής ετοιμότητας και στο 4ετές Λύκειο θα εφαρμόζεται το πρόγραμμα του Εσπερινού ΕΠΑΛ, ώστε να περιοριστεί η πρόωρη εξειδίκευση των μαθητών. Από τη νέα χρονιά όλα τα Τεχνικά Εκπαιδευτήρια Ειδικής Αγωγής Α’ και Β’ Βαθμίδας μετατρέπονται σε Ειδικά Επαγγελματικά Γυμνάσια και Ειδικά Επαγγελματικά Λύκεια, κάτι το οποίο εκκρεμούσε ως υποχρέωση της πολιτείας με τους νόμους που προ ετών είχαν ψηφιστεί. Αυτό έδωσε τη δυνατότητα στο υπουργείο να ιδρύσει 12 λυκειακές τάξεις και να ικανοποιηθεί το αίτημα για συνέχιση της φοίτησης των μαθητών που ολοκληρώνουν το Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο. Εξορθολογίζεται, τέλος, η λειτουργία των Εργαστηρίων Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης(ΕΕΕΕΚ), που ως σήμερα εγγράφουν αποφοίτους δημοτικών σχολείων γενικής ή ειδικής εκπαίδευσης, με αναπηρίες ή ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, κατόπιν σχετικής εισήγησης των ΚΕΔΔΥ και οι οποίοι αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην παρακολούθηση ακαδημαϊκού προγράμματος του γυμνασίου. Η φοίτηση ολοκληρώνεται σε 6 τάξεις και συμπεριλαμβάνει πρακτική άσκηση».

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Στερνή μου γνώση να σε είχα πρώτα» η κινητροδότηση των ιατρών στο Γ.Ν.Ξ.

Καμία αποτελεσματική πρωτοβουλία δεν έχει υιοθετηθεί – Το «βλέπει εκ νέου» η νέα δημ…