Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Σφραγίστηκε κατάστημα από την Εφορία στην Ξάνθη

Σφραγίστηκε κατάστημα από την Εφορία στην Ξάνθη

0
loyketo

Για 48ωρο γιατί δεν έκοβε αποδείξεις . Εντατικοί έλεγχοι από κλιμάκια της Εφορίας.Πρόεδρος ΟΕΒΕ Ξάνθης Μ. Τσιακίρογλου: «Δεν είναι βιώσιμο το 24% ΦΠΑ»

Το ρισκάρουν με τις αποδείξεις γιατί απ’ τα 100 ευρώ που μπαίνουν στο ταμείο τα …70 είναι φόροι!

«Σαφάρι» έχει εξαπολύσει η Εφορία προ προς …σύλληψη των φοροδιαφυγόντων. Βαριές είναι οι «καμπάνες» για τον ιδιοκτήτη καταστήματος που δεν κόβει αποδείξεις και σύμφωνα με την νέα νομοθεσία σφραγίζεται το κατάστημα από 48 – 96 ώρες ανάλογα με την παράβαση.

Σφραγίστηκε κατάστημα για 48 ώρες στην Ξάνθη

Οι έλεγχοι από 2μερή ή 3μερή κλιμάκια της Εφορίας έχουν εντατικοποιηθεί τον Ιούλιο με έμφαση τα τουριστικά μέρη και καθημερινά ακούμε στα δελτία ειδήσεων για το όργιο της φοροδιαφυγής στα νησιά. Ωστόσο εντατικοί έλεγχοι γίνονται καθημερινά κυρίως σε καταστήματα εστίασης και υγειονομικού ενδιαφέροντος και στην Ξάνθη από κλιμάκια είτε της ΔΟΥ Ξάνθης, είτε από άλλους νομούς. Να σημειώσουμε ότι το σύστημα να γίνονται έλεγχοι από Εφοριακούς άλλων νομών έχει αποδειχθεί πιο αποτελεσματικό γιατί αφ’ ενός δεν είναι γνωστοί ως φυσιογνωμίες στους καταστηματάρχες κι επιτυγχάνεται το στοιχείο του αιφνιδιασμού, αφετέρου δεν υπεισέρχεται και το στοιχείο της προσωπικής γνωριμίας, για αυτό και έχει επικρατήσει. Σύμφωνα με πληροφορίες μας το τελευταίο 15θημερο έχει σφραγιστεί για 48 ώρες ένα κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος στην πόλη της Ξάνθης γιατί δεν έκοβε αποδείξεις. Περισσότερα έχουν σφραγιστεί στην Κομοτηνή. Να σημειώσουμε πως τα κλιμάκια «οργώνουν» και την παραλιακή ζώνη του νομού.

Πρόεδρος ΟΕΒΕ Ξάνθης: «Δεν είναι βιώσιμο το 24% ΦΠΑ»

«Για στοχοποίηση του κλάδου της εστίασης» κάνει λόγο η πρόεδρος της ΟΕΒΕ Ξάνθης Μαίρη Τσιακίρογλου: «Μας θεωρούν κάτι σαν οκονομικούς εγκληματίες και κάνουν τα πάντα να μας εξοντώσουν. Αφού το ξέρουν πως το 24% ΦΠΑ δεν είναι βιώσιμο νούμερο δεν μπορούν οι επιχειρήσεις να λειτουργήσουν και όμως επιμένουν. Αντίθετα όταν μειώθηκε στο 13% το 2014 οι ΔΟΥ είχαν αυξημένα έσοδα. Εμείς προτείναμε στην κυβέρνηση να μειώσει το ΦΠΑ στα 9% και όποιος συλληφθεί με πρώτη παράβαση να του αφαιρείται το ΑΦΜ. Είναι μια τολμηρή πρόταση ωστόσο δείχνει την κατάσταση που έχει περιέλθει ο κλάδος», σημειώνει η κα Τσιακίρογλου.

Το ρισκάρουν με τις αποδείξεις γιατί απ’ τα 100 ευρώ που μπαίνουν στο ταμείο τα …70 είναι φόροι

Να σημειώσουμε πως το γεγονός ότι παρά τα πρόστιμα και τις ποινές οι επιχειρηματίες συνεχίζουν να ρισκάρουν να μην κόβουν αποδείξεις είναι ότι θεωρούν ότι το κόστος από ένα λουκέτο λίγων ημερών είναι σαφώς μικρότερο από το κόστος της φορολογικής συμμόρφωσης. Και αυτό γιατί, όπως ανέφερε επιχειρηματίας το «Ε» – : «Για κάθε 100 ευρώ που εισπράττει ένας επιχειρηματίας, τα 70 ευρώ είναι φόροι. Και αυτό γιατί, σε κάθε 100 ευρώ εισπράξεων, το 24% είναι ΦΠΑ, το 27% οι ασφαλιστικές υποχρεώσεις του επιχειρηματία και το 29% ο φόρος εισοδήματος (που σημειωτέον πιθανόν θα πρέπει να καταβάλλει προκαταβολικά). Με τα υπόλοιπα 30 ευρώ θα πρέπει να καλυφθούν προμήθεια πρώτων υλών, λειτουργικά έξοδα, αμοιβές υπαλλήλων κλπ».

Ο προβληματισμός στους επικεφαλής συνδικαλιστικών φορέων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων είναι διάχυτος και εκτιμούν ότι για τους παραπάνω… αριθμούς, οι πολλοί μικροί και μεσαίοι επιχειρηματίες θα συνεχίσουν να παίρνουν το ρίσκο για τη μη έκδοση αποδείξεων.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πότε ανοίγει η πλατφόρμα για τη χορήγηση σύνταξης σε οφειλέτες – Η απόφαση

Ποιες εκκρεμείς συντάξεις θα δοθούν πρώτα Έτοιμη προς υπογραφή είναι η απόφαση για τη χορή…