Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Νέα ‘’φουρνιά’’ διπλωματούχων μηχανικών από το ΔΠΘ

Νέα ‘’φουρνιά’’ διπλωματούχων μηχανικών από το ΔΠΘ

0
orkomosia17 apofoitoi

Ορκίστηκαν την Παρασκευή 138 νέοι μηχανικοί στην Πολυτεχνική Σχολή του Δημοκριτείου γεμάτοι όνειρα εν μέσω οικονομικής κρίσης

Με θρησκευτικό και πολιτικό όρκο δεσμεύθηκαν να ασκήσουν με ευσυνειδησία τα καθήκοντά τους – Στους πρώτους των Πολιτικών Μηχανικών αριστεύσασα του 2012 που εισήχθη πρώτη στην σχολή

Η Πολυτεχνική Σχολή του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης γιόρτασε μια ακόμη ορκωμοσία διπλωματούχων μηχανικών. Το πρωί της Παρασκευής 14 Ιουλίου 138 διπλωματούχοι πλέον μηχανικοί από τα πέντε τμήματα της Πολυτεχνικής Ξάνθης ορκίστηκαν σε τελετή που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του αμφιθεάτρου «Καραθεοδωρή». Κατάμεστο το αμφιθέατρο με γονείς, συγγενείς και φίλους, λουλούδια, χαμόγελα και συγκίνηση για την επιτυχία των νέων επιστημόνων. Μια νότα αισιοδοξίας κόντρα στην περιρρέουσα ατμόσφαιρα με την αγωνία για την επαγγελματική αποκατάσταση να παραμερίζεται προσωρινά, δίνοντας την θέση της στην χαρά των νέων παιδιών για το πολυπόθητο ‘’χαρτί’’. Αγαπητά πρόσωπα συγκεντρώθηκαν για να τους καμαρώσουν να δίνουν τον όρκο άσκησης των καθηκόντων τους με ευσυνειδησία, εντιμότητα για την υπηρέτηση των ανώτερων σκοπών της επιστήμης.

Ευχές και συμβουλές για το νέο στάδιο της ζωής τους κόντρα στην κρίση

orkomosia17 kosmosΤην εκδήλωση παρουσίασε η γραμματέας της Κοσμητείας, Γερακίνα Γκαδρή. Πρώτος έλαβε τον λόγο ο Κοσμήτορας της Πολυτεχνικής Σχολής Χρήστος Καραγιάννης, Καθηγητής του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών, ο οποίος απευθύνθηκε κατ’ αρχάς στους γονείς των νέων διπλωματούχων, τους αφανείς ήρωες, που όχι μόνο βιώνουν καθημερινά το καρδιοχτύπι για τα παιδιά τους που βρίσκονται μακριά, αλλά παλεύουν όλα αυτά τα χρόνια για την οικονομική τους ενίσχυση. Μιλώντας προς τους μέχρι χθες φοιτητές και στο εξής συναδέλφους, τους διαβεβαίωσε ότι στις μέρες μας το κλειδί της επιτυχίας είναι η εξειδίκευση και η αριστεία, οι οποίες θα επιλέγονται στον κόσμο που θα προκύψει από τις τωρινές συγκυρίες. «Σκέφτεστε όλοι ότι ζούμε σε δύσκολες εποχές, η επιτυχία όμως πάντα ερχόταν με κόπο», τόνισε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Π. Μπότσαρης: «Θα χρειαστεί να γκρεμίσετε πολλά πράγματα στο διάβα σας αλλά θα πρέπει να χτίσετε νέα»

orkomosia17 filoiΕν συνεχεία, ο Αναπληρωτής Πρύτανη, Καθηγητής του τμήματος Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης, Παντελής Μπότσαρης, δήλωσε πως και οι καθηγητές κλέβουν λίγη από την χαρά των νέων μηχανικών, καθώς έκλεισε ένας κύκλος της ζωής τους και ανοίγει ένας νέος. Εξέφρασε την ικανοποίηση όλων των συναδέλφων που ο κόπος καθηγητών και φοιτητών κατέληξε αισίως, καλώντας τους νέους του συναδέλφους να είναι περήφανοι για το Πολυτεχνείο, για το όνομα και την θέση του Έλληνα μηχανικού, που στέκεται ψηλά στο παγκόσμιο επιστημονικό στερέωμα. Βέβαιος ότι θα πάρουν μαζί τους όχι μόνο γνώσεις αλλά και σκέψεις, αναμνήσεις και εικόνες από αυτή την τουλάχιστον πενταετή πορεία τους στην όμορφη και φιλόξενη Ξάνθη, θυμήθηκε την στιγμή που και ο ίδιος βρισκόταν στην θέση τους, απόφοιτος της ίδιας Πολυτεχνικής Σχολής. «Δεν ήξερα τότε πού θα βρεθώ στο μέλλον. Κανείς δεν μπορεί να γίνει προφήτης και να σας πει τι θα συμβεί. Οι προκλήσεις είναι ανοιχτές και η ζωή μπροστά σας. Θα χρειαστεί να γκρεμίσετε πολλά πράγματα στο διάβα σας αλλά θα πρέπει να χτίσετε νέα. Γιατί στο τέλος κρινόμαστε από το τι αφήσαμε πίσω μας». Συνεχάρη δε τους νέους μηχανικούς, ευχόμενος καλή τύχη και προτρέποντάς τους να δώσουν έναν δίκαιο αγώνα με ηθικές αξίες.

Μόνο ο Μητροπολίτης τίμησε τους αποφοίτους εκ μέρους των τοπικών αρχών

Ως είθισται, τις ευχές του απηύθυνε σε αποφοίτους και γονείς ο Μητροπολίτης Ξάνθης κ. Παντελεήμων, που τιμά πάντα την ημέρα αυτή στην Πολυτεχνική και φέτος ήταν ο μοναδικός εκπρόσωπος των τοπικών αρχών, αφού δεν υπήρχε εκπρόσωπος του Δημάρχου Ξάνθης. «Σήμερα αμείβονται οι κόποι των νέων επιστημόνων, που θα κληθούν να αγωνιστούν μέσα σε δύσκολα χρόνια. Έχουμε περάσει όμως και πιο δύσκολες εποχές στο παρελθόν και περιμένουμε από την νέα γενιά κάτι καλύτερο», είπε απευθυνόμενος στους νέους μηχανικούς. Στους δε γονείς ευχήθηκε να τους δίνει ο Θεός χρόνια ώστε να καμαρώσουν τα παιδιά τους καταξιωμένους επιστήμονες και οικογενειάρχες. Αναφέρθηκε επίσης στον κόπο των καθηγητών, οι οποίοι πάσχισαν όχι μόνο για να μεταδώσουν γνώσεις αλλά και ιδανικά κόντρα στο ρεύμα ισοπέδωσης που επικρατεί.

Ιω. Μπούταλης: «Μέσα από την καινοτομία θα ξεχωρίσετε»

orkomosia17 mixanikoiΟ πρόεδρος του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών, Καθηγητής Ιωάννης Μπούταλης, μιλώντας εκ μέρους όλων των προέδρων Τμημάτων της Πολυτεχνικής, σημείωσε ότι οι νέοι μηχανικοί έχουν πάρει την υποδομή των γνώσεων που απαιτούνται και μπορούν κάλλιστα να τοποθετηθούν στην αφρόκρεμα των επιστημόνων, αφού δεν στερούνται τίποτα. Αναφέρθηκε επίσης και στην προσφορά τους στην εικόνα και την οικονομία της τοπικής κοινωνίας. Απευθυνόμενος τόσο σε αυτούς που θα επιλέξουν να συνεχίσουν στο εξωτερικό, όσο και σε αυτούς που θα παραμείνουν στην χώρα, τους θύμισε ότι έχουν το δώρο της γνώσης και οφείλουν να μπουν μπροστά ως επιστήμονες και ως άνθρωποι για να αλλάξει η κατάσταση. Ευχόμενος στους νέους συναδέλφους του ‘’καλή σταδιοδρομία’’, τους προέτρεψε να θυμούνται την Ξάνθη που τους φιλοξένησε.

Πρώτος των πρώτων ο Δημήτριος Μαγγίρας των Ηλεκτρολόγων Μηχανικών με βαθμό 9,3

orkomosia17 orkoiΑκολούθησε η απονομή επαίνου και αναμνηστικού δώρου στον πρωτεύσαντα απόφοιτο όλων των Τμημάτων, Δημήτριο Μαγγίρα, του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Η/Υ, με βαθμό 9,3. Ο νεαρός μηχανικός από την Ορεστιάδα δεν εκφώνησε κάποιο σύντομο λόγο ως είθισται, πιθανώς γιατί δεν είχε ενημερωθεί εγκαίρως ώστε να προετοιμαστεί, όπως πληροφορηθήκαμε. Ακολούθως, απήγγειλε τον όρκο με το χέρι στο Ευαγγέλιο, ενώ δίπλα του στάθηκε με το χέρι στο Κοράνιο η μουσουλμάνα συμφοιτήτριά του Αϊσέ Καραμπεκήρ του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών με βαθμό 8,24. Για τρίτη φορά υπήρξε πολιτικός όρκος, τον οποίο εκφώνησε ο απόφοιτος του τμήματος Πολιτικών Μηχανικών, Κωνσταντίνος Πρασόπουλος με βαθμό 9,09, με το ίδιο κείμενο αλλά την λέξη ‘’δεσμεύομαι’’ αντί του ‘’ορκίζομαι’’ κατόπιν αιτήματος λίγων αποφοίτων.

Επί της σκηνής του Αμφιθεάτρου παρήλασαν για να παραλάβουν τα πτυχία τους οι 138 απόφοιτοι μηχανικοί, 32 του τμήματος Πολιτικών Μηχανικών, 41 του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, 12 του τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος, 22 του τμήματος Αρχιτεκτόνων και 31 του νεώτερου τμήματος Παραγωγής και Διοίκησης. Ευτυχής συγκυρία η αποφοίτηση της Ελένης Καστρισίου του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών με βαθμό 8,73, η οποία θα συνεχίσει με υποτροφία μεταπτυχιακό στην Σουηδία. Το «Ε» είχε φιλοξενήσει συνέντευξή της το 2012, όταν εισήχθη πρώτη στο συγκεκριμένο τμήμα από το 1ο ΓΕΛ Ξάνθης. Στην Ελένη και σε όλους τους νέους μηχανικούς το «Ε» εύχεται ‘’καλή σταδιοδρομία’’.

ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ

chdiafonidis@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ξάνθη: Κάτω από τη βάση βαθμολογήθηκε η προσβασιμότητα από τα άτομα με αναπηρία

Ιω. Κουρπαλίδης, Ιατρός: «Το 80% των ατόμων με αναπηρία είναι άνεργα» – Β. Μιχαηλίδη…